یک‌بار برای همیشه؛ معنی انواع پلاک‌های ملی چیست؟

۱۸ فروردین ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه

گاهی در کوچه و خیابان‌های شهر انواع پلاک‌های عجیب با حروف و رنگ‌های متفاوت را می‌بینیم. احتمالا برای بیشتر ما سوال می‌شود که معنی این پلاک‌ها چیست؟ امروز می‌خواهیم نگاه کوتاهی به معانی این پلاک‌ها داشته باشیم.

سال‌ها پیش، وقتی که پیکان سالار خیابان‌های کشورمان بود، پلاک‌ها به دور از پیچیدگی معانی مشخصی داشتند. از ویژگی‌ پلاک‌های قدیمی می‌‌توانیم به ابعاد کوچک، درج نام شهر و کدهای متفاوت آن‌ها اشاره کنیم. حالا که آن دوران به آلبوم خاطرات ذهنمان رفته با پلاک‌های جدید روبرو هستیم؛ پلاک‌های کشیده که بجای نام شهر، حروف الفبا به چشم می‌خورد. حالا چند وقتی می‌شود که همین پلاک‌ها هم برای بعضی از خودروهای ویژه، مدل‌های متفاوتی دارند.

۱- پلاک‌های آبی دسته‌ی اول

پلاک‌های آبی‌رنگی که حرف انگلیسی D دارند، برای خودروی های دیپلمات (Diplomat)، کنسولی و سیاسی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مشابه همین رنگ پلاک، یک نوع دیگری هم داریم که با حرف S مشخص می‌شود. این پلاک‌ها برای سفارت‌خانه‌ها و نمایندگان برای خدمت اداری هستند.

۲- پلاک‌های آبی دسته‌ی دوم

این پلاک ها از پلاک‌های ملی دسته قبل، پیش‌زمینه‌ی آبی‌ تیره‌تری دارند. این نوع جدید پلاک‌های ملی است که به تازگی معرفی شده‌اند. این پلاک‌ اگر با حرف “ف” مشخص شده باشد، مربوط به خودروهای ستاد کل نیروهای مسلح است. حرف “ز” با پیش‌زمینه‌ی آبی‌رنگ، مربوط به خودروهای وزارت دفاع است. البته یک پلاک نظامی دیگری هم با رنگ زمینه‌ی خاکی و حرف “ش” هم وجود دارد که پیام خودروهای ارتش را به ما می‌رساند.

۳- پلاک‌های قرمز

در همین میان، یک دسته از پلاک‌های ملی با رنگ قرمز رنگ و عنوان فارسی تشریفات و انگلیسی PROTOCOL وجود دارد. این پلاک مخصوص خودروهای تشریفات دولتی است که چهار رقمی هستند وبا رنگ سفید در پیش‌زمینه‌ی قرمز مشخص می‌شوند.

یکی دیگر از پلاک‌های قرمز رنگ با حرف “الف” مشخص می‌شود. برخلاف دسته‌ی اول، این نوع پلاک‌ها را بیشتر در خیابان‌ها می‌بینیم. این پلاک‌ها برای خودروهای دولتی استفاده می‌شود. فرقی هم در کلاس خودرو نمی‌کند، چرا که بسته به کلاس خودرو می‌تواند برای ماشین‌های سواری، اتوبوس، مینی‌بوس و کامیون هم مورد استفاده قرار گیرد.

۴- پلاک‌های سبز

در این میان پلاک‌هایی با رنگ زمینه‌ی سبز هستند. اگر با حرف “پ” مشخص شده باشد، مربوط به خودروهای پلیس و اگر دارای حرف “ث” باشد، برای خودروهای سپاه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۵-‌ پلاک‌ زرد

یک نوع از پلاک‌های ملی با رنگ زرد و حرف «ک» مشخص می‌شود. این پلاک‌ها صرفا برای خودروهای ادوات کشاورزی استفاده می‌شود و برای همین است که به ندرت ممکن است در خیابان‌ها شهر با این نوع پلاک روبرو شویم. در این میان پلاک با حرف “ع” برای وسایل حمل و نقل عمومی و “ت” برای خودروهای تاکسیرانی در دسته پلاک‌های زردرنگ قرار میگیرند.

۶- پلاک سفید

این پلاک با وجود رنگ زمینه‌ی مشابه پلاک‌های ملی رایج، ویژه‌ی معلولین و جانبازان عزیز کشورمان است. در این پلاک بجای حرف الفبای فارسی، از شماتیک یک فرد روی ویلچر استفاده شده است. از ویژگی‌های مهمی که درمورد این پلاک‌ها بیان شده، ورود به محدوده‌ی طرح ترافیک تهران بزرگ و هم‌چنین در دیگر شهرهای کشور است. هم‌چنین رانندگان این خودرو و پلاک ملی، امکان استفاده از پارکینگ‌های حاشیه‌ای معابر و پارکینگ‌های ویژه معلولین را دارند. جانبازان ۷۰٪ که مشکل جسمی حرکتی دارند و معلولین شدید یا خیلی شدید می توانند برای دریافت پلاک ویژه اقدام کنند.

درنهایت به بخش آخر می‌رسیم. یکی از جمله پلاک‌های متداول، پلاک‌های گذر موقت هستند که با پیش‌زمینه‌ی سفید و حرف “گ” با فونت متمایز از دیگر حروف فارسی است. خودروهای گذرموقت متفاوت از خودروهای منطقه آزاد محسوب می‌شوند. معمولا خودروهای گذرموقت، خودروهای لوکس، اسپرت و مدل روز هستند.

عکس اول (نگاهی به پلاک های ملی جدید)

نگاهی به پلاک های ملی جدید

عکس دوم (نگاهی به پلاک های ملی جدید)

شما کدام پلاک‌های ملی جدید را در خیابان‌های شهر کمتر دیده‌اید؟

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۸ دیدگاه
  1. تراز

    حالا که دونستیم چی شد مثلا.

  2. یه نفر

    اقا قبول دارین خوده پلاک گذرموقت ی ابهت و زیبایی برا ماشین داره؟ 😂ماشین بازا درک میکنن

  3. علی عبدالکریمی

    ارگانی که قابلیت استفاده از پلاک را ندارد.

  4. سعید

    چرا بعضی از وسایل عمومی مثل اتوبوس پلاک سفید داره

  5. علی

    پس حرف ت که برای تاکسی هاست چی شد؟
    فراموش کردید…

  6. علی

    من همشون رو دیده بودم ولی نمیدونستم برای چ ارگانی هست.

  7. اشکان پیوندی

    بسیار مقاله عالی و مفیدی بود.

  8. سیدحسین هاشمی رهق

    خیلی وقت بود دنبال این اطلاعات میگشتم

    بسیار عالی
    بسیار ممنون

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه