زیر و بم حذف اپ‌های ایرانی از اپ استور

۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اپ استور

به‌احتمال‌زیاد در چند روز گذشته اخباری مبنی بر حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اپ استور به گوشتان خورده است. از جمله‌ی این اپلیکیشن‌ها، می‌توان به دیجی‌کالا، علی‌بابا، الوپیک، تخفیفان، دلیون، اسنپ و تپ‌سی اشاره کرد. البته این اولین باری نیست که اپل اقدام به حذف اپلیکیشن‌های ایرانی کرده است. در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید تا به زیر و بم این خبر بپردازیم.

سابقه‌ی حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اپ استور

در ماه بهمن سال ۹۵، اپل تعدادی از اپلیکیشن‌های ایرانی ازجمله دیجی‌کالا را از اپ استور حذف کرد. اپل دلایل این حذف را به‌روشنی بیان نکرد. در آن موقع، توسعه‌دهندگان ایرانی که می‌خواستند اپلیکیشنی را در اپ استور قرار دهند، با پیامی مواجه می‌شدند که در بخشی از آن آمده بود: «حضور اپ‌های تسهیل‌کننده‌ی امور مالی برای شرکت‌های داخل ایران ممکن است مطابق با قوانین مربوط به تحریم ایران نباشد» و در ادامه اعلام شده بود که به همین دلیل نمی‌توانند اپلیکیشن را قبول کند.

البته با توجه به شواهد و قرائن، مشخص شد که مشکل اپل با سیستم پرداخت شاپرک است و دولوپرها توانستند با ترفندهایی از جمله انتقال سیستم پرداخت به محیط وب، موافقت اپل را جلب کنند و بار دیگر اپلیکیشن خود را در اپ استور قرار دهند. نباید فراموش کرد که سیستم پرداخت شاپرک به‌طور کامل از سیستم جهانی جدا است و هیچ تراکنشی با آن ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد فعالیتش منافاتی با شرایط و ضوابط اعلام‌شده‌ی اپل نداشته باشد.

و دوباره حذف

بعدازاین اتفاق، توسعه‌دهندگان با خیال راحت برای چند ماهی به کار خود ادامه دادند تا این‌که با حذف اپلیکیشن‌های معروف از اپ استور، شوکه شدند. اپل پیش از حذف برای تعدادی از شرکت‌ها و توسعه‌دهندگان پیامی ارسال کرده بود، ولی برای برخی همین پیام هم ارسال نشده است. اپل در پاسخ به اعتراض این شرکت‌ها پیامی فرستاده که در قسمتی از آن آمده است: «بر اساس قوانین تحریم آمریکا، اپ استور نمی‌تواند میزبانی، توزیع یا ارتباط مالی با اپلیکیشن‌ها یا توسعه‌دهندگان مرتبط با کشورهای تحت تحریم آمریکا را بر عهده داشته باشد».

حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اپ استور

با کمی دقت در این دو پیام اپل که اولی مربوط به بهمن ۹۵ و دیگری مربوط به مشکل اخیر است، متوجه تغییر دلیل این شرکت برای حذف اپلیکیشن‌های ایرانی می‌شویم. در پیام قبلی، «تبادلات مالی» کلیدواژه‌ی اصلی محسوب می‌شد و با حل آن موضوع، شرکت‌ها توانستند بار دیگر به اپ استور بازگردند. اما در پیام جدید، می‌بینیم که علاوه بر بحث تبادلات مالی، عنوان شده که توسعه‌دهندگان و اپلیکیشن‌های مربوط به کشورهای تحریم شده‌ی آمریکا (که مشخصا ایران هم یکی از آن‌ها است) هم مشمول این محدودیت هستند. پس این بار قضیه بسیار جدی‌تر است. البته اپل هنوز همه‌ی اپلیکیشن‌های ایرانی را حذف نکرده اما بسیاری از آن‌ها به‌محض ارایه‌ی نسخه‌ی به‌روزرسانی از اپ استور حذف می‌شوند.

اما بحثی که پیش می‌آید این است که اپل چرا حالا این کار را انجام داده است؟ زیرا از بهمن تا الان، تحریم جدیدی پیرامون شرکت‌های اینترنتی تصویب نشده است. البته همان قانون تحریم مالی علیه ایران آن‌قدر ابهامات قانونی دارد که هر شرکتی می‌تواند تفسیر شخصی خود را از آن ارایه دهد. یکی از این ابهامات، در بندی از این قانون است که در مورد فعالیت‌های مرتبط با اینترنت نوشته شده. در بخشی از این قسمت عنوان شده که فعالیت‌های اینترنتی مانند اپلیکیشن‌هایی که رایگان باشند، مشمول این قانون نخواهند بود. در مورد اخیر هم تمام این اپلیکیشن‌های حذف شده رایگان هستند و اگر پولی هم در آن‌ها ردوبدل می‌شده، در داخل کشور بوده و مبادله مالی با اپل نداشته‌اند. علاوه‌براین تمام این اپلیکیشن‌ها توسط شهروندان عادی مورد استفاده قرار می‌گرفتند و ارتباطی با دولت نداشتند.

این‌طور که به نظر می‌رسد، اپل با توجه به روند اقدامات دولت جدید ایالات متحده خواسته پیش‌دستی کند تا در آینده دچار مشکل نشود. زیرا اگر این اقدام اپل با توجه به قانون بوده، سوال این است که چرا گوگل چنین محدودیت‌هایی را اجرا نمی‌کند؟

واکنش‌ها

همان‌طور که انتظارش می‌رفت، این اقدام اپل با واکنش سریع کاربران ایرانی مواجه شد. از طرف مقامات رسمی، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در توییتی اعلام کرده که این موضوع را پیگیری می‌کند. کاربران ایرانی هم با گذاشتن هشتگ #StopRemovingIranianApps در توییتر اعتراض خودشان را به گوش دیگران می‌رسانند. تعدادی از فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران و کاربران عادی با امضای یک طومار از تیم کوک، مدیرعامل اپل، می‌خواهند که روند حذف اپلیکیشن‌های ایرانی را از اپ استور متوقف کند. در این طومار که تابه‌حال بیش از ۵ هزار نفر آن را امضا کرده‌اند آمده است که در ایران حدود شش میلیون نفر مشتری اپل هستند و درحالی‌که متوسط درآمد ماهانه حدود ۴۷۰ دلار است، به‌طور متوسط حدود دو برابر آن یعنی ۸۵۰ دلار برای خرید یک آیفون پول داده‌اند.

البته تاثیر چنین اقداماتی را فقط زمان مشخص می‌کند؛ اما همین فعالیت‌ها موجب بازتاب گسترده‌ی این اقدام اپل در سایت‌های معتبر تکنولوژی شده است.

تاثیر این اقدام بر شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های ایرانی

بنا بر گفته‌ی وزیر ارتباطات، حدود ۱۱ درصد از سهم بازار گوشی ایران متعلق به آیفون‌ها است. بنابراین از دسترس خارج شدن این بازار می‌تواند ضرر زیادی را به شرکت‌های ایرانی برساند. البته ضرر همه‌ی شرکت‌ها یکسان نیست. برای مثال استارت‌آپ‌هایی مانند اسنپ و تپ‌سی که کاملا اپلیکیشن‌محور هستند بیشترین آسیب را خواهند دید.

حذف اپلیکیشن‌های ایرانی از اپ استور

علاوه بر این، آینده‌ی شغلی هزاران توسعه‌دهنده‌ی اپلیکیشن‌های iOS با این اقدام در معرض خطر قرار می‌گیرد. اگر این اقدام اپل ادامه‌دار باشد، بخش توسعه‌ی iOS شرکت‌های متعددی تعطیل می‌شود و علاوه بر از بین رفتن بودجه‌ی صرف شده بر این اپلیکیشن‌ها، توسعه‌دهنده‌ها هم بی‌کار می‌شوند.

راه‌حل جایگزین

در نهایت این اتفاقی است که افتاده و بهتر است شرکت‌ها هرچه زودتر راه‌حلی جایگزین ارایه کنند. به‌طور مثال مهدی نایبی، مدیرعامل الوپیک، به سایت Bloomberg گفته که بعدازاین اقدام اپل، تیمی را تشکیل داده‌اند که یک اپلیکیشن تحت وب را برای کاربران iOS توسعه دهند. به نظر می‌رسد که توسعه‌ی اپلیکیشن‌های تحت وب یک راه‌حل خوب برای این مساله باشد و البته تنها راه‌حل هم نخواهد بود.

 

شما چه فکر می‌کنید؟ اگر از کاربران محصولات اپل هستید، چه راه‌حل‌هایی را پیشنهاد می‌دهید؟ نظرات خودتان را در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

راهنمای خرید آیفون
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۳۷ دیدگاه
  1. شهرام نوایی

    اپ پروژه های بزرگ رو نمی شه مخفی کرد.
    اما قطعا پروژه های کوچیک و متوسط رو به سادگی می شه مخفی کرد و ما کردیم.

    الان ۴ ماهه بالاییم و ۳ نسخه بروزرسانی هم دادیم.

    خوبیه قضیه اینه که بالای ۲۵ هزار بار هم نصب داشتیم.

    یکم باید خلاقیت به خرد داد. شدنیه

  2. ali

    اون چیزی که بیشتر از همه آرزوی داشتنش رو داریم، چیزیه که هیچوقت نمی تونیم بدستش بیاریم مثل امنیت تو یه ماشین اسنپی

  3. ناشناس

    تنها کافیه یکی یک برنامه ایرانی بسازه از سایت دانلود کنیم تمام????????

  4. پویا

    به نظر می رسد تنها راه حل اقدام متقابل است
    اگر یک روز دولت ایران این غم راسخ را به جد بگیرد که ورود موبایل آمریکایی به ایران ممنوع است آن موقع در اولین گزارش سه ماهه مالی اثرش را اپل می بیند و دیگر شرکت ها هم حساب کار دستشان می آید و اپل هم بسیار عالی رام می شود و گرمه با شکایت نویسی و بیان اپل دوست ندارم امثال این سوسو بازی ها کار به جایی نخوابد رسید.

    1. سبحان

      اگر در نظر بگیریم که حدود ۴۰ میلیون نفر در ایران از گوشی های هوشمند استفاده میکنند.سهم یازده درصدی اپل در ایران به ۴ میلیون ۴۰۰ هزار نفر میرسه.که این تعداد خیلی کم از ایتونز یا دیگر فروشگاهای اپل خرید میکنند.با مقایسه ۷۰۰ میلیون گوشی اپل در سرتاسر جهان با چهارمیلون گوشی همراه در ایران.شرکت اپل چندان سودی هم در ایران نداره.و تحریم اپل کار بی فایده ایه

  5. فرامرز

    با نخریدن آیفون مشکلی حل نمیشه چون بازار ایران مقابل بازار ایالات متحده و بازار جهانی رقم بسیار ناچیزی هست که برای اپل شاید قابل چشم پوشی باشه.

    حذف این آپ ها به دلیل مسایل سیاسی و تحریم ها هست یعنی دست خود اپ استور نیست.

    در مورد دوستانی که به زیبایی تمام آیفون و اپل رو مورد نقد قرار دادند باید عرض کنم سیستم عامل آیفون اصلا قابل قیاس با هیچ سیستم عامل گوشی همراهی نیست
    از نظر امنیت و پایداری و پشتیبانی
    البته این مسایل رو بیشتر فرادی که واقعا سر در میارند خواهند فهمید.

  6. امیرعلی

    با سلام.به نظر من اینگونه کار های اپل فقط و فقط یک علت داره.اونم فشار دولت برای این چنین کارها با کار برای ایرانی هست.البته ایالت کالیفرنیا مشکلاتی با دولت هم داره و حتی شایعه ی جدا شدنش از ایالات متحده به گوش میرسید.اما باید دید اپل میتواند از فشار دولت فرار کند یا خیر

  7. محمدحسین حسینی

    این روش هم خوبه برای سایتای ریسپانسیو
    با سافاری باز کنید و بعد پایین صفحه فلش رو بزنید و گزینه اد تو هوم را بزنید سایت مورد نظر روی صفحه گوشی قرار میگیره مثل اپ. خیلی هم با حاله.
    دوستان اندرویدی: اگه یه بار با ایفون کار کنید از اندروید بیزار میشین. زیاد فکر نکنید همه دنبال پز هستن. از طرفی اپ ایرانی برای اپل چیز بدردبخوری نداریم بغیر از اسنپ و چند تا سایت معروف دیگه که من بغیر اسنپ بقیه رو انلاین استفاده میکردم همیشه.

    1. رضا

      راست میگه! نه اپلیکشن درست ودرمونی برای دانلود داره. نه میتونید روی سرویس تری جی فقل کنید نه میتونید فایل انتقال بدید. کلا عاشقش میشید!

  8. یوسف

    جاست جی ال ایکس

  9. حامد

    بنده با اینکه کارم برنامه نویسیش هست بازم با زور با خودم کنار میام که بخوام گوشی اپل بگیرم بعد طرف نمیدونه اصلا چی هست برای پزم که شده میره میگیره و هیچ کدوم از امکاناتشم بلد نیست.
    بهتر بزار تحریم کنن. اینجوری باعث میشه نمونه داخلی بسازن و نمونه داخلی بیشتر و بهترم پیشرفت کنه.

  10. هادی مروت

    ببینید دوستان این که بگیم اپل فلان و بیسار واقعا درست نیست
    این که ما به هیچ جای دنیا در ارتباط نیستیم و با هیچ کشوری میونه خوبی نداریم این مشکل کشور ماست
    امروز همه نمی تونند فیسبوک برند چون مشکل داخلی هست ولی اگر فیسبوک ما رو راه نمیداد همه صدای اعتراض می دادند
    این مشکل هم داخلی هست و هیچ ربطی به اونها نداره اونها قانون دارند و باید انجام بدهند
    به این فکر کنید که روزی شرکت های خودرو سازی به ایران محصولی ارائه ندهند
    شرکت های درمانی دارو یا شرکتهای تجهیزات پزشکی به ما محصولاتی ندهند
    اون وقت داد مه بزنیم کشی نمیشنوه چون ما خودمون رو بردیم بالا
    گوگل هم یه شرکت امریکایی هست و واسه اونهایی که خودشون رو به نابینایی زدند بگم که الان خیلی سال هستش که گوگل و پلی استور به ایرانی ها اجازه دانلود ۸۰ درصد بازی ها و برنامه های خوب رو نمی ده و فقط یکسری ها باز هستند و اینکه به زودی برنامه های ایرانی از روی اون استور هم حذف خواهد شد و این ساسیت شرکت نیست این سیاست یک کشور و قانون یک کشور هستش

    این رو هم بگم که اندرویدی ها مشکلی ندارند چون برنامه هایی مثل بازار هست و نیاز رو برطرف می کنه
    اما خوب برنامه هایی هم مثل سیبچه و نصاب هستند که مشکلات برنامه های ایرانی رو برطرف می کنه
    البته من که برنامه ایرانی زیاد استفاده ندارم برای اونهایی که خیلی براشون مهم هست میگم

    دوم برای برنامه نویسی سویفت یا زبان تخصصی شرکت اپل
    سوییت بالاترین کاربری رو بین زبانهای تخصصی داره و خیلی عالی و هزار بار بهتر از سیستم امل های دیگه است مثل اندروید یا اوبونتو یا تایزن و ….
    اما توی امار های اخر میشه چون توی امارها با زبانهای عمومی مثل سی یا جاوا مقایسه میشه که خوب معلومه اونها عمومت سطح وب و سرور و ماشین الات دارند و در نهایت رتبه بالاتری می گیریند
    ولی اینکه بگیم زبان ضعیفی داره – این بزرگتری اشتباه و کسایی که برنامه نویسی سویفت انجام میدهند می دونند که واقعا عالی و روان و درست و فوق العاده بینظیر هستش و اینکه هر دولوپری توی تمام دنیا برای اولین بار برنامه اش رو برای پلت فورم اپل مینویسه دلیل انحصار اپل نیست دلیل بی نقص بودن و درست بودن برنامه های نوشته شده با این زبان هستش
    ————-
    بگذریم
    امیدوارم بتونیم روابط حسنه و دسوتانه ایی با تمام دنیا داشته باشیم
    امیدوارم مشکلات اینترنت حل بشه و نامحدود با سرعت بالا
    و امیدوارم دانایی مردم کشور م خیلی بیشتر بشه و بالاتر از این حرفه هایی باشه که زده میشه
    موفق باشید

  11. ابوالفضل چمنی

    سلام خدمت تمامی دست اندر کاران تیم خبری دیجی کالا . بنده یکی از کاربران محصولات اپل بوده و همیشه تا به امروز به این موضوع افتخار می کردم که از محصولات شرکتی استفاده کرده ام که نهایت دقت و کیفیت را در تمامی محصولاتش ( نرم افزار و سخت افزار ) داشته. اما بیایید با شما روراست باشم و این تصمیمی است که امروز با خودم گرفتم و آن این است که به خود قول دادم تا دیگر نه از محصولات این شرکت استفاده کنم و نه بلندگوی تبلیغاتی این شرکت در سطح جامعه ی خودم باشم ( هر چند کوچک ) . این سیاستی که این شرکت امروز در پیش گرفته هیچگونه ارتباطی با تحریم های بین دولتی ایالات متحده با ایران دارد و مستقیما مردم این سرزمین را هدف گرفته گویا به طور ناخواسته به من می گویند : ما برای شما هیچگونه جایگاهی قائل نیستیم . که این خود بزرگترین توهین ( حداقل به شخص بنده ) می باشد . شاید برای بعضی از کاربران امروزی محصولات این شرکت سخت باشد به دلیل هزینه ای که کرده اند محصول خود را بفروشند اما بنده دیروز یکی از گرانترین و به روز ترین این محصولات را با قیمتی پایین فروختم و با خود عهد بستم تا مادامی که این شرکت برای شهروندان ایران ارزشی قائل نیست دیگر نه محصولی از آن شرکت خریداری کنم و نه تعریف و تمجیدی . این موضوع کاملا شخصی است اما نمی توانم تا این حد دیگر ضعیف النفس باشم تا هر خفتی و خواری را بپذیرم . دیگر بس است . من فرزند فردوسی هستم .

  12. ارین

    🙂
    خریدن گوشی اندروید و کمک به گوگل و تحریم اپل !
    بهترین راه حله !
    اپل با این کارهاش خودشو زیر سوال میبره فقط
    یقیینا اگه استیو جابز زنده بود هرگز مثل تیم کوک تو سری خور نمیشد …

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه