با ۱۰ ویژگی مهم اندروید Pie آشنا شوید

۲۰ مرداد ۱۳۹۷ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
اندروید پای

در شرایطی که اسم آخرین نسخه اندروید جدید، اما در کل چیز زیادی تغییر نکرده است. درواقع بیشتر تغییرات در جهت بهبود رابط کاربری و سیستم عامل اندروید بوده و ویژگی انقلابی به آن اضافه نشده است. اولین نسخه بتا از اندروید پای در ماه مارس منتشر شد و پس از آن، بروزرسانی‌هایی به صورت ماهانه برای آن عرضه شد تا سرانجام امروز که نسخه نهایی این سیستم عامل برای گوشی‌های پیکسل عرضه شد. به لطف بتاهای مختلفی که تا پیش از امروز داشتیم، توانستیم ۱۰ ویژگی برتر اندروید Pie را پیدا کنیم که در ادامه از شما دعوت می‌کنیم با ما همراه باشید.

Adaptive Battery

برای بسیاری این مهم‌ترین ویژگی است که به اندروید ۹ می‌آید. دلیل این موضوع هم استفاده گوگل از هوش مصنوعی برای بالا بردن عمر باتری گوشی‌های اندرویدی است. درواقع این ویژگی مصرف باتری اپلیکیشن‌هایی که استفاده نمی‌شوند را به شدت کاهش می‌دهد. نحوه کار به این شکل است که گوشی شما پس از مدتی متوجه می‌شود که از چه اپلیکیشن‌هایی بیشتر و از چه اپلیکیشن‌هایی کمتر استفاده می‌کنید و سپس آن‌هایی که کمتر استفاده می‌شوند، انرژی بسیار کمتری به آن‌ها تعلق می‌گیرد. در نسخه‌های بتا از اندروید Pie این ویژگی با مشکلاتی روبه‌رو بود و به درستی عمل نمی‌کرد اما در نسخه نهایی که امروز منتشر شده، این مشکلات حل شده‌اند.

تنظیمات جدید برای ثبت اسکرین‌شات

در اندروید ۹ زمانی که اسکرین‌شات می‌گیرید، یک نوتیفیکیشن در بالای صفحه ظاهر می‌شود تا به شما اطلاع دهد که اسکرین شات گرفته شده در حال ذخیره است. زمانی که مرحله ذخیره عکس به پایان رسید، دوباره به شما اطلاع می‌دهد و همزمان دکمه‌های میان‌بر برای ادیت اسکرین شات ظاهر می‌شود. شما می‌توانید در لحظه اسکرین شات گرفته شده را به اشتراک بگذارید، آن را ادیت کنید و یا آن‌را حذف کنید. پیش‌تر برای چنین کارهایی باید بعد از گرفتن اسکرین شات به گالری می‌رفتید و مراحل طولانی‌تری در پیش داشتید اما به لطف این ویژگی جدید، اسکرین شات گرفتن در اندروید پای، تجربه کاربری بسیار بهتری دارد.

ژست‌های حرکتی جدید

گوگل در کنار سه دکمه همیشگی که در نوار پایینی سیستم عامل وجود داشتند، رابط کنترلی جدید مبتنی بر ژست‌های حرکتی هم قرار داده است. اصلی‌ترین علت این کار شاید به ژست‌های حرکتی iOS در iPhone X برگردد. البته میان کاری که اپل انجام داده با گوگل تفاوت‌هایی وجود دارد. در اندروید پای با زدن نوار ژست حرکتی، به صفحه خانه می‌روید. اگر این نوار را به بالا بکشید وارید صفحه مولتی تسک شده و اگر نوار را به چپ یا راست بکشید، می‌توانید به سرعت بین اپلیکیشن‌های مختلف که باز هستند، جا به جا شوید. همچنین دکمه بازگشت همچنان وجود خواهد داشت اما تنها زمانی نمایش داده خواهد شد که کاربرد داشته باشد. این یعنی مثلا در صفحه خانه، دکمه بازگشت را نخواهید دید.

برای بسیاری قطعا زمان خواهد برد تا به این ژست‌های حرکتی جدید عادت کنند. البته خوشبختانه سرعت و دقت این ژست‌های حرکتی در هر نسخه بتا از اندروید بهتر از قبل شد و حتی ممکن است در آینده ژست‌های حرکتی بیشتری هم به آن اضافه شود. در نهایت کاربران می‌توانند به طور کل این ژست‌های حرکتی را در تنظیمات گوشی خاموش کنند.

Quick Setting بهتر و بهبود در نمایش اعلان‌ها

گوگل در اندروید پای سعی در استفاده از زبان طراحی متریال دیزاین جدید داشته و این موضوع به وضوح در بخش اعلان‌ها و تنظیمات سریع گوشی، قابل مشاهده است. تفاوت بزرگ در این قسمت این است که دیگر به جای آیکن‌های ساده، اکنون تمام آیکن‌ها در قاب دایره‌ای شکل قرار گرفته‌اند. وقتی این تنظیمات روشن باشند به رنگ آبی درمی‌آیند و وقتی خاموش باشند رنگ خاکستری خواهند داشت. بخش مربوط به اعلان‌ها نیز به رنگ سفید متمایز خواهدبود نسبت به تنظیمات سریع. همچنین اگر عکس پس زمینه گوشی تاریک باشد، بخش اعلان‌ها و مخصوصا تنظیمات سریع، به رنگ تیره در می‌آیند و اگر تصویر پس زمینه روشن داشته باشید، این بخش‌ها نیز رنگ روشن خواهند داشت. همچنین گوگل آیکن تنظیمات را هم به بخش پایینی Quick Settings آورده است. این یعنی اگر از بخش اعلان‌ها بخواهید به اپلیکیشن Settings بروید، باید صفحه اعلان‌ها را کامل پایین بکشید.

در اندروید پای به طور کلی اعلان‌ها دستخوش تغییرات دیگری هم شده است. اگر مسیر Settings > Apps > Notifications را بروید، می‌توانید به تنظیمات مربوط به نوتیفیکیشن‌های هر اپلیکیشن دسترسی داشته باشید و برای مثال اگر اپلیکیشنی بیش از اندازه به شما اعلان می‌فرستد، دسترسی این کار را از او بگیرید. همچنین یک ویژگی هوشمند در همین زمینه نیز وجود دارد و زمانی که یک اپلیکیشن مکررا برای شما اعلان ارسال کند، خود گوشی به شما پیشنهاد می‌دهد تا دسترسی ارسال اعلان‌ها را از او بگیرید.

 

Multitasking

در اندروید پای گوگل بخش مربوط به مولتی تسکینگ را هم باز طراحی کرده است و زین پس، اپلیکیشن‌های باز به صورت کارت‌های افقی نمایش داده خواهند شد. این چینش جدید به کاربر اجازه می‌دهد با توجه به ژست‌های حرکتی جدید، راحت‌تر بین اپلیکیشن‌های باز جا به جا شود. اگر می‌خواهید فقط به اپلیکیشن قبلی بروید، کافی است دکمه مربوط به ژست‌های حرکتی را یک بار به سمت چپ بکشید و رها کنید. برای رفتن به اپلیکیشن‌های دیگر نیز می‌توانید نوار مربوطه را نگه داشته و بین اپلیکیشن‌های باز، چپ و راست بروید.

علاوه بر این تغییرات ظاهری، شما می‌توانید در همین صفحه یک متن را از کارت یک اپلیکیشن کپی کنید و بعد حتی در یک کارت دیگر آن را پیست کنید بدون آنکه نیاز باشد وارد هر کدام از آن اپلیکیشن‌ها شوید.

 

باز طراحی بخش کنترل صدا

یکی از مشکلات اندرویدهای قبلی مخصوصا در گوشی‌هایی با نمایشگر ۱۸:۹، بخش کنترل صدا بود که به علت بالا قرار گرفتن این بخش، عملا کار با یک دست با آن بسیار سخت بود. حالا اما این مشکل در اندروید پای حل شده است. پنجره مربوط به کنترل صدا در اندروید پای دقیقا کنار دکمه کم و زیاد کردن صدا قرار می‌گیرد و خیلی راحت‌تر می‌توان آن را کنترل کرد. همچنین به صورت پیش فرض با زدن دکمه کم و زیاد کردن صدا در گوشی، فقط صدای مربوط به Media تغییر خواهد کرد. برای سایلنت کردن گوشی نیز می‌توانید با کمک دکمه‌ای که در بالای بخش کنترل صدا ظاهر می‌شود، گوشی را به سادگی سایلنت کرده و یا در حالت ویبره قرار دهید.

App Actions

دیگر ویژگی جدیدی که به اندروید پای اضافه شده، اپ اکشن نام دارد. این ویژگی با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، میان‌بر های مختلفی را با توجه به زمان روز به شما نشان می‌دهد. اینکه چه چیزی را چه زمانی نشان دهد، بر می‌گردد به استفاده شما از اپلیکشن‌های مختلف. مثلا اگر عصرها عادت دارید اخبار را در اپلکییشن Google News بخوانید، عصر‌ها ممکن است میان بری برای خواندن اخبار مورد نظرتان در گوشی ببینید. این اپ اکشن‌ها در صفحه اپلیکیشن‌ها و همینطور در زیر اپلیکیشن‌های شما در داک نمایش داده می‌شوند.

باز طراحی اپلیکیشن تنظیمات

یکی دیگر از تغییراتی که به نظر می‌رسد در هر نسخه از اندروید شاهد آن هستیم، باز طراحی اپلیکیشن تنظیمات است. تنظیمات در اندروید پای حالا آیکن‌های رنگی دارد و از نظری بصری بسیار بهتر از قبل شده و دیگر خسته کننده نیست. به طور کل تمام تنظیمات همان جایی قرار دارد که قبلا در اندروید اورئو دیده بودیم. تنها تفاوت تنها آیکن‌ها هستند که اکنون هرکدام رنگ مخصوص خود را دارد و همچنین هر کدام از آیکن‌ها در یک قاب دایره‌ای شکل قرار گرفته‌اند. بخش پیشنهادات هم بازطراحی شده و اکنون در قاب‌های مستطیلی نشان داده می‌شود. همچنین بالاخره شاهد نوار جست‌وجو هستیم در اپلیکیشن تنظیمات. پیش از این تنها یک آیکن کوچک برای جست‌و‌جو وجود داشت اما نوار جست‌وجوی جدید تجربه کاربری بهتری خواهد بود.

Adaptive Brightness

این بخش نیز مثل Adaptive Battery که در ابتدای مطلب درباره آن صحبت کردیم، سعی می‌کند با استفاده از هوش مصنوعی، میزان روشنایی صفحه را برای شما تنظیم کند. این کار درواقع بر مبنای استفاده شما از گوشی و همینطور میزان نور اتاق انجام می‌شود. گاهی اوقات پیش آمده که با وجود تنظیم خودکار روشنایی صفحه، ما نور صفحه را باز هم کم و زیاد می‌کنیم، Adaptive Brightness این رفتارهای ما کاربران را رصد کرده و یاد می‌گیرد و دفعات بعدی خودش این کار را برای ما انجام می‌دهد. در نهایت این ویژگی شاید چیزی نباشد که ما همیشه به دنبال آن بوده‌ایم اما در هر صورت Adaptive Brightness نسبت به تنظیم روشنایی صفحه خودکار، برتری دارد.

Digital Wellbeing

این ویژگی در همایش Google I/O معرفی شد اما در هیچ کدام از نسخه‌های بتا اندروید Pie شاهد آن نبودیم. حتی این ویژگی در اولین نسخه نهایی از اندروید Pie که امروز منتشر شد نیز حاضر نیست و باید منتظر بتاهای بعدی برای اندروید ۹ باشیم تا بالاخره بتوانیم از آن استفاده کنیم. اما Digital Wellbeing چیست؟ به طور کلی این قابلیت می‌خواهد شما از گوشی خودتان کمتر استفاده کنید!

به طور کلی Digital Wellbeing از ۴ بخش تشکیل شده است. یک داشبورد کلی، App time یا بخش مربوط به زمان استفاده شده در هر اپلیکیشن، Do Not Disturb و بخش Wind Down Mode. داشبورد به شما نشان می‌دهد که چقدر زمان صرف استفاده از گوشی خود کرده‌اید. این بخش به بخش‌های کوچکتری تقسیم می‌شود و برای مثال به شما می‌گوید چند دقیقه با گوشی خود کار کرده‌اید، چند بار گوشی خود را آنلاک کرده‌اید در روز و در نهایت چند اعلان از ابتدای روز دریافت کرده‌اید. در بخش App Time می‌توانید برای استفاده از هر اپلیکیشن زمان تعیین کنید. یعنی مثلا می‌توانید برای خودتان محدودیت بگذارید که روزی بیشتر از یک ساعت از اینستاگرام استفاده نکنید. بخش دیگر Do Not Disturb نام دارد که وقتی روشن باشد، گوشی شما همچنان اعلان‌ها را دریافت خواهد کرد اما دیگر صفحه گوشی روشن نمی‌شود و به طور کلی متوجه آمدن اعلان‌ها نمی‌شوید. در نهایت بخش آخر Wind Down نام دارد که شب‌ها قبل از خواب روشن می‌شود و پس از مدتی صفحه گوشی را سیاه سفید کرده و میزان روشنایی را هم کاهش می‌دهد تا شما را مجبور کند گوشی را کنار گذاشته و بخوابید! البته استفاده از تمام این امکانات اخیتاری است.

نتیجه کلی

روی کاغذ، اندروید پای آنقدری که انتظار داشتیم تغییرات نداشته و یک آپدیت بزرگ اندروید به نظر نمی‌آید. اما تعداد زیادی ویژگی جدید ریز و درشت به سیستم عامل اضافه شده که نمی‌توان به سادگی از کنار آن‌ها گذشت. در نهایت تمام این تغییرات برای بهتر کردن تجربه کاربری اضافه شده‌اند و باید بگوییم در این زمینه گوگل توانسته به هدف خود برسد. به جز مواردی که ذکر کردیم صدها تغییر ریز دیگر نیز در اندروید Pie رخ داده که بسیاری از آنها در باطن سیستم عامل ایجاد شده و ما آن‌ها را نمیبینیم اما به طور کلی پایداری و سرعت اندروید را بالاتر می‌برند. امروز این سیستم عامل برای تمامی گوشی‌های گوگل پیکسل عرضه شد و پس از آن نوبت به دستگاه‌های مبتنی بر Android One می‌رسد تا بروزرسانی را دریافت کنند.

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. Avatar امين

    این موضوع که اسکرین شات رو میشه بلافاصله ادیت کرد یا به اشتراک گذاشت، که از اندروید ۴.۴.۲ هم روی گوشی سامسونگ S4 mini من موجوده. من اندروید گوشیم رو از ۴.۲.۲ به ۴.۴.۲ ارتقا دادم و همینطوری شد.
    الآن وقتی اسکرین شات میگیرم، در نوار اعلان بالا، مستقیماً امکان اشتراک، ویرایش و حذف، فقط با یک دکمه فراهمه و نیازی نیست وارد گالری بشم.
    تازه وقتی به اشتراک میذارم، هنوز نوارش موجوده و بازم میتونم به اشتراک بذارم یا ویرایش کنم. فقط با یک کلیک.

    چرا همش این رو به عنوان یک امکان جدید معرفی میکنن؟

    یه امکان دیگه هم که از اندروید ۴.۴.۲ عرضه شد، باز کردن کامل منوی ابزارکهای بالای صفحه با کشیدن همزمان دو انگشت از بالا به داخل صفحه است. وقتی با یک انگشت بکشید، اول فقط یک نوار ظاهر میشه و بعدش باید یک بار دیگه به پایین بکشید تا تمام امکانات ظاهر بشه، ولی اگه همزمان با دو انگشت بکشید، همون اوّلش یکباره تا آخر باز میشه. هرچند این امکان از ۴.۴.۲ اومد، ولی ربطش دادن به اندروید ۶. الآن گوشی S4 mini من هم این امکان رو داره.

    1. Avatar Sina.I

      بله درسته سامسونگ چند نسلی هست که این قابلیت رو داره

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه