۳۰ مورد از مراقبت‌های قبل و بعد از عمل بینی که باید جدی بگیرید

۲۵ دی ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۵ دقیقه
مراقبت‌های قبل و بعد از عمل بینی

اگر به تازگی بینی خود را عمل کرده‌اید یا قصد انجام این کار را دارید، باید بدانید چه قبل و چه بعد از این عمل مهم، اقداماتی است که می‌بایست حتما آن‌ها را انجام دهید تا یک عمل موفقیت‌آمیز داشته باشید. در این مطلب قصد داریم به مراقبت‌های بعد از عمل بینی بپردازیم؛ توصیه‌های مهمی که با دنبال کردن آن‌ها قطعا تجربه‌ی خوبی از عمل خود خواهید داشت.

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌هایی که به احتمال زیاد یک شخص قبل از عمل بینی دارد این است که بعد از عمل چگونه باید از بینی مراقبت کرد تا فرم نهایی آن دقیقا به شکلی که زیباجویان می‌خواهند در بیاید. چون اگر یک بار هم که شده سابقه‌ی مراجعه به پزشک برای عمل بینی را داشته باشید، احتمالا می‌دانید که عمل بینی فقط یک طرف قضیه است؛ برای اینکه بینی به آن فرم مورد نظر برسد، مراقبت‌های بعد از عمل بینی فوق‌العاده حیاتی و ضروری هستند و باید حتما آن‌ها را جدی گرفت.

از آن‌جایی که عمل بینی معمولا با شکستن استخوان یا غضرف همراه است، در ناحیه‌ی بالایی صورت کبودی زیادی را به وجود می‌آورد. بنابراین تا زمانی که زیباجو به بهبودی کامل برسد، زمان زیادی نیاز است. بینی هم عضو بسیار حساسی به حساب می‌آید و در نتیجه مراقبت از آن واقعا کار سخت و دشواری است.

دوره‌ی یک ساله پس از عمل بینی

گاهی اوقات وقتی یک زیباجو عمل بینی را تجربه می‌کند، به خاطر ورم‌های شدیدی که در این ناحیه و اطراف صورت به وجود می‌آید، از عمل خود ناراضی است. اما معمولا توصیه‌ی پزشکان به این دست از افراد این است که یک سال صبر کنند و اگر باز هم از عمل خود ناراضی بودند می‌توانند به پزشک مراجعه کنند. این یعنی تا یک سال پس از عمل بینی، ممکن است بینی شکل ثابتی به خود نگیرد.

البته شاید یک سال برای شما زیاد به نظر برسد اما از بیمار به بیمار دیگر این مدت زمات متغیر است و گاهی اوقات شاید به خاطر عدم رعایت یک سری نکات مراقبتی، این میزان بیشتر هم بشود. به صورت کلی جدول زمانی یک ساله‌ای که پزشکان معمولا به بیماران می‌دهند به شکل زیر است:

یک هفته‌ی نخست؛ در یک هفته‌ی نخست، پزشک معالج، اسپلینت را از بینی شما خارج می‌کند. با این کار شما عملا چیزی از آثار عمل روی بینی خود مشاهده نمی‌کنید. البته شاید اندکی کبودی زیر چشمان‌تان دیده شود. اگر این کبودی تا یک هفته‌ی نخست حل برطرف نشد، باید یک هفته‌ دیگر هم دوران نقاحت را بگذرانید تا بتوانید فعالیت‌های معمولی خود را انجام دهید.

دو هفته بعد از عمل بینی؛ بعد از دو هفته، تقریبا می‌توان گفت تورم بینی شما به شکل قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند و به احتمال زیاد تمام کبودی‌ها هم برطرف می‌شوند.

۳ الی ۴ هفته بعد از عمل؛ تقریبا یک ماه بعد از عمل بینی، استخوانی که معالجه روی آن صورت گرفته به حالت پایدار خود می‌رسد و زیباجو می‌تواند تمرینان سبک خود را آغاز کند. همچنین امکان استفاده از عینک بدون فریم و خالی کردن بینی با فین کردن هم وجود خواهد داشت. البته به این شرط که تمام این کارها را خیلی آرام انجام دهید و همچنان مراقب خود باشید.

۳ الی ۶ ماه بعد از عمل؛ در ابتدای دوران عمل بینی، شما تا مدت‌ها زیر بینی خود را حس نخواهید کرد چون بینی عضو بسیار حساسی است و اگر پزشک نخواهد از بی‌حسی‌های قوی استفاده کند، شما قطعا درد خواهید کشید. بنابراین تا زمانی که بینی به حالت پایداری کامل نرسد، بی‌حسی هم تا حدودی اثر خود را خواهد داشت. تقریبا ۳ الی ۶ ماه بعد از عمل، شما بار دیگر می‌توانید بین و اطراف بینی خود را کاملا حس کنید.

۱ سال بعد از عمل؛ یک سال بعد از عمل بینی، روند بهبودی کامل می‌شود. دیگر خبری از تورم نیست، بینی هم به شکلی که زیباجو به دنبال آن بود می‌‌رسد. بعد از یک سال اگر شخص تمام روش‌های مراقبتی را انجام دهد اما باز هم مشکلی برای بینی به وجود بیاید، باید حتما به پزشک معالج مراجعه کند چون وجود مشکل علی‌رغم انجام تمام توصیه‌های پزشکی کاملا جدی است و باید بلافاصله برای بهبودی دوباره اقدام کرد.

مراقبت‌های قبل از عمل بینی

مراقبت‌های بعد از عمل بینی

اگرچه این مطلب غالبا به مراقبت‌های بعد از عمل بینی بر می‌گردد اما یک سری نکات وجود دارد که جا دارد به آن‌ها هم اشاره کنیم. این نکات به اقدامات قبل از عمل بینی بر می‌گردند که رعایت آن‌ها درست مثل مراقبت‌های بعد از عمل بینی در داشتن نتیجه‌ای رضایت‌بخش، موثر خواهد بود. همچنین هرچه اقدامات قبل از عمل شما بهتر و مناسب‌تر باشد، دوران نقاحت شما راحت‌تر و بدون دردسرتر سپری خواهد شد.

  1. تا ۸ ساعت قبل از عمل سعی کنید کنید هیچ چیزی نخورید و کاملا ناشتا باشید تا حالت تهوع به شما دست ندهد.
  2. شب قبل از عمل حتما حمام کنید.
  3. از خوردن شیر، تخم‌مرغ و یا غذاهای سنگین و فست‌فود در شب قبل عمل به شدت خودداری کنید.
  4. خانم‌ها نباید در روز عمل طلا یا جواهر داشته باشند.
  5. خانم‌ها نباید هیچ‌گونه آرایشی روی صورت داشته باشند. به عبارتی دیگر، صورت آن‌ها باید کاملا طبیعی و بدون هیچ چیز اضافه‌ی دیگر نظیر پیرسینگ و… باشد.
  6. مردها بهتر است صورت خود را کاملا اصلاح کنند
  7. از سه روز قبل عمل تا سه هفته بعد از آن، از سیگار کشیدن، قلیان کشیدن و مصرف الکل به شدت خودداری کنید.
  8. در روز عمل حتما یک شخص به عنوان مراقب و همراه باید کنارتان باشد.

مراقبت‌های بعد از عمل جراحی بینی از یک هفته تا یک سال

به صورت کلی یک سری نکات وجود دارد که بعد از عمل بینی لازم است آن‌ها را انجام دهید تا بتوانید عمل موفقیت‌آمیزی را تجربه کنید. این موارد عبارت‌اند از:

  1. حتما تا ۴۸ ساعت پس از عمل از کمپرس سرد استفاده کنید تا ورم بینی به شکل محسوسی کاهش پیدا کند. این میزان بسته به میزان ورم شما می‌تواند حتی ۲۴ ساعت باشد. هیچوقت از کمپرس گرم استفاده نکنید.
  2. اسپلینت را به هیچ عنوان خیس یا دستکاری نکنید و بگذارید تا زمانی که پزشک توصیه کرده (حداقل یک هفته) باقی بماند.
  3. تا حداقل دو هفته‌ی نخست بعد از عمل بینی سعی کنید از خندیدن شدید، حرف زدن زیاد (پای تلفن یا حضوری) و مواردی از این دست خودداری کنید چون باعث می‌شود پره‌های بینی شما بیش از حد باز شود.
  4. پیشنهاد می‌شود تا یک هفته‌ی نخست پس از عمل حتما غذاهای نرم و له‌شده استفاده کنید؛ غذاهایی که به جویدن نیازی ندارند. برای مثال گوشت یا میوه‌های سفت نخورید و به جای آن سعی کنید از فرنی، شیر، آش، سوپ و… استفاده کنید. استفاده از مایعات سرد مثل آب‌میوه هم ایده‌ی خوبی است.
  5. تا دو هفته پس از عمل از خوردن آب کرفس خودداری کنید چون ممکن است باعث کاهش فشار خون شود.
  6. سعی کنید تا دو هفته هنگام خواب سرتان را با قرار دادن یک بالش اضافه، بالاتر از سطح بدن نگه دارید چون این کار در کاهش ورم بسیار موثر است. بعد از دو هفته به شرط اینکه بینی‌تان به بالش برخورد نکند، می‌توانید به بغل هم بخوابید که باز هم توصیه می‌شود اگر امکان دارد، تا یک ماه نخست از خوابیدن به این صورت خودداری کنید تا بینی حالت پایداری به خود بگیرد.
  7. تا زمانی که بینی به پایداری نرسیده، از حضور در محل‌های شلوغ جدا خودداری کنید چون هر لحظه ممکن است برخوردی با بینی شما صورت بگیرد و در این صورت نه تنها درد شدیدی را حس خواهید کرد بلکه ممکن است بینی شکل خود را کاملا از دست بدهد.
  8. اصلا جلوی عطسه را نگیرید و به جای آن، حتما با دهان باز عطسه کنید.
  9. تا دو ماه بعد از عمل سعی کنید از بلند کردن اجسام سنگینی که ممکن است به شما فشار وارد کند خودداری کنید. همچنین در طول این مدت پرداخت به ورزش‌های سنگین و پرتحرک مانند دویدن، بدنسازی، فوتبال و… هم ممنوع است.
  10. سیگار و یا قلیان کشیدن را تا زمانی که بینی به شرایط پایداری نرسیده کنار بگذارید چون هنگام استعمال آن‌ها، پره‌ی بینی جمع و فشار زیادی به آن وارد می‌شود. در نتیجه توصیه می‌شود حتما از انجام این کارها بپرهیزید.
  11. تا تقریبا دو ماه بعد از عمل، برای اینکه بینی خود را تمیز نگه دارید، سعی کنید از سرم شست‌وشو استفاده کنید، نه انگشت دست. همچنین برای تمیز کردن قسمت بالایی آن هم حتما از دستمال مرطوب استفاده کنید تا مجبور نباشید دستمال را محکم روی صورت بکشید.
  12. معمولا توصیه می‌شود بعد از عمل بینی اصلا از عینک استفاده نکنید تا بینی به شرایط پایداری برسد. معمولا هم رسیدن به این حالت یک تا دو ماه طول می‌کشد اما حتی در این حالت هم توصیه می‌شود از عینک‌های بدون فریم استفاده کنید.
  13. استفاده از عینک‌های آفتابی با توجه به اینکه بسیار سنگین هستند ۶ تا ۱۲ ماه پس از عمل هم توصیه نمی‌شود. چون سنگینی آن روی بینی ممکن است در شکل‌گیری نهایی آن تأثیر منفی بگذارد. به صورت کلی نباید تا چهار هفته از عینک استفاده کنید. در نتیجه سعی کنید لنز بگذارید. بعد از یک ماه می‌شود عینک گذاشت اما توصیه می‌شود عینک بدون فریم باشد و تا جایی هم که امکان دارد به مدت خیلی کوتاهی آن را به چشم بزنید. بعد از سه ماه، استفاده از عینک آفتابی با فریم بسیار سبک هم مجاز است.
  14. در هفته‌های ابتدایی پس از عمل بینی، به این دلیل که ترشحات و شاید اندکی خون درون آن جمع و خشک شده باشد، ممکن است نفس کشین برایتان سخت شود. توجه داشته باشید نباید خیلی شدید رفتار کنید. کافی است روزانه سه الی چهار بار از سرم شست‌وشو استفاده کنید. سرم هم بینی را تمیز نگه می‌دارد و هم مرطوب تا دیگر خبری از خشک شدن نباشد.
  15. تا زمانی که بینی به شرایط پایدار نرسیده (دو تا سه هفته)، از برقراری ارتباط زناشویی خودداری کنید.
  16. تا یک هفته‌ی نخست سعی کنید دندان خود را با خوردن مایعات تمیز نگه دارید. بعد از یک هفته، حتی اگر قصد مسواک زدن را دارید باید این کار را بسیار آرام انجام دهید. به صورت کلی توصیه می‌شود دو هفته پس از عمل به سراغ مسواک نروید.
  17. به لب بالایی خود خیلی دست نزنید.
  18. به مدت یک هفته اصلا حمام نکنید و سر خود را هم نشورید؛ مگر اینکه در حالت توصیه شده دراز بکشید و شخص دیگری سرتان را برایتان بشورد.
  19. در مدت زمانی که بینی به پایداری می‌رسد، فقط داروهایی را مصرف کنید که پزشک توصیه کرده است.
  20. وقتی پزشک به شما برای خارج سازی اسپلینت بینی نوبت داد، سعی کنید در همان روز دوش بگیرید چرا که به خارج‌سازی اسپلینت کمک می‌کند. اگر آقا هستید می‌توانید ریش خود را هم اصلاح کنید.
  21. در روزهای ابتدایی پس از عمل از پوشیدن پولیور، ژاکت، یقه‌اسکی و تی‌شرت خودداری کنید. لباس‌هایی بازی بپوشید که نیازی به جابه‌جایی زیاد بدن برای پوشیدن ندارند.
  22. در دو ماه نخست بعد از عمل، تا زمانی که مجبور نشدید به دندان‌پزشکی نروید. سعی کنید اگر دندانی دارید که مستعد پوسیدگی است، حتما آن را قبل از عمل بینی ترمیم کنید.

آیا مراقبت‌های بعد از عمل جراحی بینی استخوانی و گوشتی با هم فرق دارد؟

آیا مراقبت‌های بعد از عمل جراحی بینی استخوانی و گوشتی با هم فرق دارد؟

اگر شما قصد داشته باشید بینی خود را عمل کنید، به احتمال بسیار فراوان پزشک معالج در همان وهله‌ی نخست می‌بیند که بینی شما از چه نوعی است. احتمالا خودتان هم می‌توانید با نگاه کردن درون آیینه متوجه این موضوع بشوید.

بینی استخوانی معمولا بافت غضروفی قوی‌تری داشته و گاها برآمده هستند. به دلیل اینکه این نوع بینی‌ها فقط استخوان درشتی دارند، پوستشان نازک است و در نتیجه هنگام عمل بسیار راحت‌تر می‌توان آن‌ها را جراحی کرد چون پوست بینی معمولا از ناحیه‌ی کناره‌ی پره‌های بینی برش می‌خورد و اگر نازک باشد این فرایند بسیار راحت‌تر صورت می‌گیرد. همچنین نشستن آن روی فرم جدید بینی هم راحت‌تر خواهد بود.

در بینی‌های گوشیتی اما غضروف ضعیف‌تر و پوست ضخیم‌تر و دارای بافت چربی بیشتر است. پوست ضخیم باعث می‌شود اعمال تغییرات رو بینی بسیار سخت‌تر شود. در نتیجه وقتی بینی گوشی را عمل می‌کنید، گاهی اوقات تفاوت چشم‌گیری را بین قبل و بعد از عمل حس نخواهید کرد. شاید گاهی اوقات باز هم بینی به حالت اول خود بازگردد. بنابراین همیشه عمل بینی استخوانی برای جراحان راحت‌تر است.

درد عمل بینی گوشتی بیشتر است یا استخوانی؟

یک پرسش مهم که بسیاری از زیباجویان از پزشکان می‌پرسند این است که درد کدام نوع بینی بیشتر است؛ گوشی یا استخوانی؟ در ابتدا گفته شده که پزشک از بی‌حسی زیادی استفاده می‌کند و در نتیجه شما در هر دو نوع عمل درد خاصی را احساس نخواهید کرد. در واقع بین هر دو نوع عمل اگر تفاوتی وجود داشته باشد، به درد آن بر نمی‌گردد.

معمولا بینی‌های گوشتی چون پوست ضخیمی دارند، سخت‌تر حالت دلخواه زیباجو را به خود می‌گیرند. از طرفی دیگر، معمولا میزان تجمع مایعات بافتی در زیر پوست بینی‌های گوشتی بیشتر از استخوانی است؛ به همین خاطر بینی گوشتی بعد از عمل تورم بیشتری دارد. شکل نهایی این نوع بینی‌ها معمولا بعد از یک سال خود را نشان می‌دهد در حالی که بینی‌های استخوانی در همان شش ماه نخست، شکل نهایی خود را مشخص می‌کنند. البته تغییرات کلی بینی کاملا به چشم می‌آید اما در طول یک سال هم اگر تغییراتی روی بینی گوشی صورت گرفت نباید تعجب کرد.

در بینی استخوانی، استخوان شکسته می‌شود و در نتیجه در ابتدا استخوان جوش بگیرد و به ثبات کامل برسد. به همین خاطر در هر دو نوع جراحی شما باید یک دوره‌ی نقاهت مشابه را بگذارنید، با این تفاوت که بینی گوشتی گاهی اوقات نیاز به تمیز کردن بیشتر دارد. البته به صورت کلی در بینی گوشتی چون جراحی روی بافت نرم که دارای پوست ضخیمی است انجام می‌­شود، روند بهبودی هم طولانی‌تر خواهد بود. نتایج جراحی بینی استخوانی هم معمولا بهتر از گوشتی است.

مراقبت‌های بعد از عمل انحراف بینی

مراقبت‌های بعد از عمل انحراف بینی

یک نوع عمل هم مربوط به رفع انحراف بینی است. جایی که شکل بینی شما تغییر خاصی نمی‌کند و فقط انحراف آن از درون بهبود پیدا می‌کند. در برخی از مواقع اصلا جراحی خیلی سنگینی هم روی بینی دارای انحراف صورت نمی‌گیرد. اما چون به هر حال در این روش هم بینی زیر تیغ جراحی می‌رود، پیشنهاد می‌شود یک سری از اقدامات مراقبتی ضروری را انجام دهید تا بتوانید عمل موفقیت‌آمیزی داشته باشید. چون عمل انحراف بینی اگر با مراقبت همراه نباشد، شاید خیلی زود به حالت اولیه برگردد.

البته روش‌های مراقبتی کاملا مشابه همانی است که برای عمل بینی گوشتی و استخوانی اشاره شده است. یعنی استفاده از کمپرس یخ، فین نکردن تا یک ماه، مصرف غذاهای سبک و مایع، عدم قرار دادن گوش پاک‌کن درون بینی، به پشت خوابیدن و… .

مراقبت‌های بعد از عمل جا انداختن بینی

از آن‌جایی که بینی عضوی در ناحیه‌ی صورت است، در معرض خطرات زیادی هم قرار دارد. در نتیجه گاهی اوقات با کوچک‌ترین ضربه‌ای می‌شکند که در ابتدا جراح باید آن را جا انداخته و سپس به جراحی آن بپردازد.

شکستگی بینی باعث می‌شود در اطراف چشم کبودی زیادی به وجود بیاید، احساس درد شدیدی داشته باشید، بینی شکل ظاهری خود را از دست بدهد، انحراف درون بینی به وجود بباید و مواردی از این دست که اگر جا انداخته نشود، بروز مشکلات تنفسی و انسداد راه هوایی را به همراه خواهد داشت.

از آن‌جایی که در این روش هم بینی شما عمل می‌شود، باید تمام اقدامات مراقبتی بالا را انجام دهید. البته بسته به نوع و میزان شکستگی، پزشک است که توصیه می‌کند این مراقبت‌ها شدیدتر صورت بگیرند یا خیر.

مراقبت‌های بعد از خارج کردن اسپلینت بینی

خارج سازی اسپلینت بینی یکی دیگر از مراحل بعد از عمل است که قطعا پزشک هم به شما یادآوری می‌کند که مراقبت‌های بعد از عمل بینی چقدر اهمیت دارند. بعد از اینکه اسپلینت بینی را خارج کردید، توصیه می‌شود یک سری کارها را انجام دهید تا بینی شما آسیب نبیند.

  • بعد از خارج‌سازی اسپلینت، بینی همچنان متورم می‌ماند و شاید این تورم تا ماه‌ها با شما همراه باشد. معمولا بعد از یک سال یا در همین مدت، ورم بینی باید به صورت کامل از بین برود که در غیر این صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید. اما گاهی اوقات در همان ماه‌های ابتدایی ممکن است ورم‌ها نامیزان باشند. یعنی ورم یک سمت از سمت دیگر بیشتر باشد که این مشکل هم کاملا طبیعی است و پیش می‌آید و بعد از مدتی هم کاملا برطرف خواهد شد.
  • از بابت رنگ‌رفتگی لب بالا یا تیرگی زیر چشم اصلا نگران نباشید. این مشکل بعد از خارج‌سازی اسپلینت کاملا طبیعی است و پس از دو الی سه هفته حل خواهد شد.
  • بعد از برداشتن بخیه، به شما توصیه می‌شود از لوسیون‌های ضدالتهاب و زخم استفاده کنید. باید این کار را هر شب یک بار و به مدت دو ماه بعد عمل انجام دهید. البته بسته به شرایط، پزشک مدت زمان و شرایط استفاده را کاملا به شما توضیح خواهد داد.
  • بعد از خارج کردن بانداژ، خانم‌ها می‌توانند موی خود را رنگ کنند و یا آرایش سبک انجام دهند.
  • تا شش هفته پس از برداشتن اسپلینت، از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید کاملا خودداری کنید چون گرما تورم را به شدت افزایش می‌دهد.
  • شش هفته پس از برداشتن اسپلینت، شنا کردن مجاز است اما به شرط اینکه خیلی سنگین این کار را انجام ندهید. مثلا شیرجه نزدین، از دماغ‌گیر استفاده نکنید و… .
  • چهار هفته بعد، می‌توانید شروع به قدم زدن کنید.
  • تا چهار ماه پس از برداشتن اسپلینت، نباید ورزش سنگین مثل والیبال، فوتبال، ایروبیک و… انجام دهید. حتی وقتی شروع به ورزش می‌کنید هم باید از محافظ بینی استفاده کنید چون در صورتی که ضربه‌ی سنگینی به بینی وارد شود می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به بار بیاورد.
  • دو هفته پس از برداشتن اسپلینت می‌توانید رانندگی را هم آغاز کنید اما تا قبل از آن پیشنهاد می‌شود این کار را انجام ندهید چون هنگام رانندگی سر شما خیلی بالا قرار ندارد و باعث افتادن نوک بینی می‌شود.
  • در صورت رخ دادن هرگونه شرایط اورژانسی، حتما با پزشک معالج خود در تماس باشید تا راهنمایی‌تان کند.

دستورالعمل مصرف دارو

بعد از عمل بینی یک سری داروهایی هم با توجه به شرایط شما توسط پزشک تجویز می‌شود که حتما باید آن‌ها را به موقع مصرف کنید تا بتوانید دوران نقاحت خود را راحت‌تر سپری کنید. از جمله این دستورالعل‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. شش ساعت بعد از خروج از بیمارستان، مصرف کپسول‌های آنتی‌بیوتیک معمولا توسط پزشک تجویز می‌شود. مصرف این دارو بسته به شرایط بدنی شما توسط پزشک تعیین می‌شود اما غالبا باید هر شش ساعت یک قرص را مصرف کرد.
  2. مصرف آنتی هیستامین هم هر ۱۲ ساعت لازم است، چراکه از حساسیت جلوگیری می‌کند.
  3. در صورتی که درد دارید باید هر شش ساعت از داروهای مسکن استفاده کنید.
  4. بعد از خارج کردن تامپون، دو الی سه بار در طول روز از پماد آنتی‌بیوتیک برای چرب کردن بخیه‌های بینی استفاده کنید.
  5. بعد از خارج سازی تامپون، در صورتی که پزشک به شما اجازه‌ی این کار را می‌دهد، اندکی قطره‌ی phenylephrine را با سرم شست‌وشو مخلوط کرده و با استفاده از سرنگ، به آرامی درون بینی خود را شست‌وشو دهید. این کار را ۴ الی ۵ بار در طول روز انجام دهید. توصبه می‌شود این کار را در حالت نشسته انجام دهید تا بعد از شست‌وشو، مایع از بینی خارج شود. بعد از شست‌وشو، بینی را خشک نکنید.
  6. حتی یک سال پس از عمل، از آفتاب‌گرفتن خودداری کنید. می‌توانید بدن خود را بعد از شش ماه برنزه کنید اما توجه داشته باشید صورت شما در طول این فرایند باید پوشیده باشد.

اتفاقاتی که ممکن است بعد از عمل بینی رخ دهد

  1. تب کردن بعد از عمل بینی طبیعی است که می‌توانید با مصرف مایعات آن را کاهش دهید.
  2. اشک ریختن بعد از عمل بینی هم کاملا طبیعی است.
  3. سوختگی گلو پس از عمل طبیعی است و پس از چند روز از بین می‌رود. مایعات سرد و عسل و شیر ولرم مصرف کنید.
  4. احساس عطسه مادامی که تامپون درون بینی شماست کاملا طبیعی است.
  5. سخت شدن تنفس و بسته شدن راه بینی به دلیل جمع شدن ترشحات و قطرات خون درون حفره‌ها کاملا طبیعی است. با شست‌و‌شو به روشی که در بالا گفته شده می‌توانید خیلی راحت این مشکل را برطرف کنید.
  6. یبوست بعد از عمل بینی طبیعی است و با مصرف سبزیجات پخته شده و مایعات فراوان حل می‌شود.

بایدها و نبایدها پس از عمل بینی

بایدها و نبایدهایی درباره عمل بینی

توصیه‌های ورزشی

ورزش کردن بعد از عمل بینی به صورت کلی باید تا چندین ماه صورت نگیرد و بعد از سپری کردن دوران نقاهت و رسیدن بینی به حالت پایداری کامل هم با احتیاط فراوان انجام شود. دلیلی که باعث می‌شود اکثر پزشکان این توصیه را به شما بکنند این است که وقتی بینی عمل می‌شود بدن تلاش می‌کند تا با بینی جدید به هماهنگی برسد، بنابراین اگر به خودتان فشار زیادی وارد کنید ممکن است تورمی که بعد از عمل روی بینی شکل  گرفته به مراتب افزایش پیدا کند و در نهایت منجر به خراب شدن فرم نهایی آن شود.

بنابراین توصیه می‌شود تا زمانی که بینی به حالت پایداری نرسیده و همچنان احساس سنگینی، سخت بودن تنفس و اندکی بی حسی و یا درد دارید، اصلا از وزنه‌های سنگین استفاده نکنید، ورزش‌های پرتحرک و خطرناکی که ممکن است در آن‌ها توپ به صورت‌تان برخورد کند برای مثال والیبال، فوتبال، تنیس، و مواردی از این دست را به هیچ عنوان انجام ندهید و اگر هم اصرار به انجام این کار دارید حداقل دو ماه صبر کنید، بعد از آن هم پیشنهاد می‌شود که از محافظ‌های صورت استفاده کنید، نمونه‌هایی که معمولاً فوتبالیست‌ها هنگام آسیب دیدن بینی‌شان به صورت میزنند تا بتوانند حتی با وجود آسیب دیدن شدید بینی هم به بازی ادامه دهند.

توجه داشته باشیم بینی عضو بسیار مهمی در صورت است که هزینه جراحی آن هم فوق‌العاده بالاست. زیبا شدن شکل نهایی آن هم در زیبایی چهره شما تاثیر چشمگیری دارد در نتیجه باید این توصیه‌ها را که مربوط به ورزش هست حتما جدی بگیرید. بسیاری از افراد بعد از عمل بینی معمولا تا مدت‌ها خانه نشین هستند و بعد از مدتی از این موضوع خسته می‌شوند، در نتیجه شاید به انجام کارهای پرتحرک روی بیاورند که ممکن است نتیجه‌ی خوبی برای آن‌ها نداشته باشد.

حمام کردن

عمل بینی موضوع مهم نیست اما بهداشت فردی هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است به درستی و با رعایت کردن توصیه‌های پزشکی صورت بگیرد قطعاً می تواند دوره ریکاوری را برای بیمار بسیار راحت تر کند، اما نمی توان گفت همه چیز به همین سادگی است و خیلی راحت می توانید به حمام برویم و دوش آب گرم را باز کنید. این کار توصیه های خاص خود را دارد که حتما باید آن‌ها را انجام دهید.

  • چرا پزشکان توصیه می‌کنند بلافاصله بعد از جراحی بینی حمام نکنیم؟

یکی از دلایلی که باعث می شود تمام پزشکان به شما توصیه کنند بعد از عمل بینی به هیچ عنوان حمام نکنید این است که دوش گرفتن بلافاصله بعد از عمل خطر ابتلا به عفونت‌های مختلف و همچنین التهاب را به شدت افزایش می‌دهد.

ما غالباً با آب گرم دوش می‌گیریم و وقتی هم که آب گرم باشد بخار ناشی از آن وارد حفره بینی شده و خطر افزایش التهاب را بیشتر می‌کند. در نتیجه توصیه می‌شود تا یک هفته از استحمام کردن پرهیز کنید. بعد از یک هفته دوش گرفتن‌های کوتاه مدت با آبی که خیلی گرم نباشد و بخار زیادی هم تولید نکند از اقداماتی است که می‌تواند به بهداشت فردی شما هم کمک و دوره‌ی ریکاوری را هم به مراتب آسان‌تر کند.

برخی از پزشکان توصیه می‌کنند بعد از یک هفته اگر می‌خواهید حمام کنید اجازه دهید شخص دیگری به آرامی موهای شما را بشوید. شما هم به گونه‌ای دراز بکشید که سرتان همچنان حالت رو به بالایی داشته باشد و افتاده نباشد. از طرفی باید مراقب باشید که موی سر را خیلی نکشید چون کشیدن موی سر ممکن است باعث شود زخم‌های ناحیه جراحی کشیده شوند و آسیب ببیند. اگر هم خیلی اصرار به تمیز کردن خود در طول یک هفته نخست دارید می‌توانید از اسفنج‌های مخصوص حمام کردن استفاده کنید که برخی از پزشکان آن را به عنوان راه حلی مناسب توصیه می‌کنند.

خوردنی‌ها

بر کسی پوشیده نیست بعد از هر عمل جراحی تغذیه مناسب می‌تواند دوره ریکاوری را بسیار راحت‌تر کند. همچنین سپری کردن دوران نقاهت هم با تغذیه مناسب با راحتی بیشتری همراه خواهد بود. در نتیجه بعد از عمل جراحی پزشکان به شما توصیه می‌کنند که چه غذاهایی مصرف کنید که بتوانید راحت‌تر دوران ریکاوری را پشت سر بگذارید.

روز اول بعد از عمل بینی

از آنجایی که شما ۸ یا ۱۲ سال قبل از انجام عمل بینی ناشتا هستید و چیزی مصرف نکرده‌اید، به احتمال خیلی زیاد بعد از عمل بینی به شدت گرسنه خواهید بود. به خاطر گرسنگی ممکن است یک سری مشکلات هم برای شما به وجود بیاید که از جمله این موارد می‌توان به سردرد، تغییرات خلق و خو و… اشاره کرد. اما باید این سردردها و این مشکلات را تحمل کنید و از خوردن غذاهایی که سنگین هستند اجتناب کنید.

برای مثال غذاهای خیلی گرم یا غذاهای خیلی سرد مصرف نکنید، غذاهایی که سفت و سنگین هستند مثل هویج، سیب تنقلات و تخمه و مواردی از این دست را مصرف نکنید، غذاهایی که ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع شوند مثل مرغ، ماهی، پاستا و… را هم تا دو هفته از برنامه غذایی خود خارج کنید.

به صورت کلی مراقب باشید از غذاهایی که مصرف می‌کنید برای هضم بسیار روان و نرم باشند، مثلاً سوپ، آش، آب مرغ، فرنی و مواردی از این دست. توجه داشته باشید که اکثر پزشکان به شما می‌گویند بعد از یک هفته می‌توانید غذاهای سنگین و سفت را هم مصرف کنید. اما برای اینکه بتوانید نتیجه بهتری بگیرید تا دو هفته رژیم غذایی شبیه به آش را نگه دارید تا نتیجه‌ی نهایی بهتر باشد.

هفته نخست پس از عمل بینی

همچنین به علت اینکه ممکن است بدن دچار یبوست شود به شما توصیه می‌شود تا یک هفته پس از جراحی حتما مایعات زیادی مصرف کنید. البته منظور از مایعات خوردن نوشابه، قهوه و یا چای نیست. به خاطر اینکه این مایعات بدن را به صلاح دهیدراته می‌کنند؛ یعنی آب آن را می‌کشند، در نتیجه شما ممکن است با مشکلات بیشتری روبه‌رو شوید.

پس توصیه ما به شما این است که آب میوه طبیعی، آب، سوپ، سبزیجات دارای فیبر و میوه بیشتری مصرف کنید؛ مواد غذایی که علاوه بر ویتامین زیادی که دارند و می‌توانند شما را پر انرژی در طول روز نگه دارند، به هضم آسان غذاها هم کمک زیادی می‌کنند و اجازه نمی‌دهند شما با یبوست مواجه شوید که یکی از عوامل مشکل‌ساز بعد از عمل جراحی بینی است.

هفته دوم بعد از عمل

همان‌طور که در بالا هم گفته شده، بهتر است تا دو هفته در مصرف غذا حساسیت به خرج دهید تا بینی آسیب نبیند. اما اگر به هر دلیلی پس از هفته نخست می‌خواهید خوردن غذاهای جامد را شروع کنید، بهتر است در ابتدا با مواد غذایی که پروتئین زیادی دارند رژیم غذایی را آغاز کنید. برای مثال پوره‌ی سیب‌زمینی، گوشت پرندگان، ماهی سالمون، و… می‌توانند گزینه مناسبی باشند. مصرف روغن زیتون در کنار هر غذایی برای بهبود کار دستگاه گوارش پیشنهاد می‌شود.

توجه داشته باشید چون شما تقریبا تا دو هفته اصلا نباید نمک مصرف کنید، خوردن این غذاها بدون نمک ممکن است حالتان را بد کند که باز هم برای بینی عمل شده مناسب نیست. همچنین مصرف چیپس و اسنک و… هم می‌تواند در طول درمان مضر باشد.

سعی کنید غذاهای تند هم مصرف‌ نکنید چون درد را تشدید می‌کنند. همچنین غذاهای تند می‌توانند باعث بروز مشکلات زیادی از جمله تحریک غشای مخاطی و افزایش فشار خون شوند. این غذاها همچنین باعث بروز عطسه و بهم خوردن تعادل گوارش شوند. در نتیجه خیلی بهتر استاگر در طول یک ماه و یا حداقل دو هفته‌ی نخست، اصلا به سراغ این ادویه‌ها نروید.

چسب زدن

چسب زدن یکی دیگر از روش مراقبت‌های بعد از عمل بینی به حساب می‌آید که در ابتدای دوران بعد از جراحی پیشنهاد می‌کنیم به مطب پزشک بروید و بعدها که درد و تورم بینی کاهش پیدا کرد، خودتان این کار را انجام دهید. اما چسب زدن چگونه باید صورت بگیرد؟ چون بلافاصله بعد از عمل، بینی به خصوص در قسمت نوک، دچار تورم می‌شود، چسب زدن با وارد کردن فشاری نسبتا کم، از ورم کردن پوست و بافت نرم جلوگیری می‌کند.

برای انجام این کار، نوع بینی و ضخامت پوست آن باید در نظر گرفته شود، به همین خاطر است که حتما باید در ابتدا با کمک پزشک معالج این کار را انجام دهید. هرچند در نهایت اساس روش‌ها تقریبا یکسان است. یعنی در ابتدا باید پوست را خوب با آب و صابون بشویید و سپس تیغه را با ۳ تا ۵ تکه چسب بپوشانید. هر تکه، باید مقداری روی تکه قبلی را بپوشاند. در مرحله بعدی، یک تکه چسب را از زیر بینی به شکل U بچسبانید و توجه داشته باشید که سوراخ‌های بینی مسدود نشده باشند تا فرایند نفس کشیدن با مشکل مواجه نشود. در انتها، این دو مرحله را تکرار کنید.

توجه داشته باشید تا دو الی سه هفته پس از عمل بینی، حتما باید هر دو سه روز یک بار، چسب آن را تعویض کنید. برداشتن چسب هم بسیار اهمیت دارد چرا که ممکن است یک سری فشارهای ناخواسته به بینی وارد کنید که هم دردناک خواهد بود و هم شاید روی فرم نهایی آن تاثیر منفی بگذارد.

ماساژ بعد از عمل بینی

ماساژ بعد از عمل بینی

یکی از بهترین روش مراقبت‌های بعد از عمل بینی و همچنین حفظ شکل نهایی آن، ماساژ بینی بعد از عمل است. البته این ماساژ به هیچ عنوان نباید توسط شما و بلافاصله بعد از عمل صورت بگیرد. بنا به نیاز، باید به پزشک مراجعه کرده و از او بخواهید این کار را برای شما انجام دهد.

از جمله فواید ماساژ بینی می‌توان به کاهش ورم، افزایش گردش خون و شکل دادن به آن اشاره کرد. البته قبل از انجام این کار باید حتما دست خود را چرب کنید تا روی بینی سر بخورد تا به آن آسیبی وارد نشود.

همچنین با پزشک خود مشورت کنید تا به شما بگوید دقیق‌ترین زمان برای ماساژ بینی بعد از جراحی چه زمانی است. چون گاهی اوقات بینی می‌شکند و یا یک سری اتفاقات خاص رخ می‌دهد. اما معمولا از دو هفته تا دو ماه بعد از عمل می‌توان این ماساژها را آغاز کرد.

نحوه‌ی انجام این کار را هم باید حتما از پزشک خود بپرسید اما به صورت کلی ماساژ به سه صورت انجام می‌شود که شامل ماساژ قسمت استخوانی، پشت بینی و نوک بینی است.

در ماساژ قسمت استخوانی انگشت باید روی دو طرف بینی قرار گرفته و به سمت گونه‌ها کشیده شود. در این روش نوک و پشت بینی به هیچ عنوان نباید لمس شوند. در ماساژ پشت بینی هم باید یک انگشت را در ابتدا از زیر بینی و نزدیک به نوک آن به سمت بالا حرکت دهید.

قسمت‌هایی که برآمدگی بیشتری دارند هم باید بیشتر ماساژ داده شوند. در نهایت هم می‌رسیم به ماساژ نوک بینی، جایی که باید فقط نوک بینی لمس شود. در این روش باید انگشت اشاره را روی آن قرار داده و به بیرون بکشید. توجه داشته باشید این پروسه نباید درد خاصی داشته باشد چون به آرامی صورت می‌گیرد.

سخن پایانی

بینی یکی از مهم‌ترین عوامل در زیبایی چهره محسوب می‌شود که روی اعتماد به نفس افراد مختلف به خصوص خانم‌ها تأثیر چشم‌گیری دارد. از این رو بسیاری از افراد برای اینکه بینی‌شان به فرم دلخواه در بیاید، اقدام به جراحی می‌کنند.

جراحی بینی هم به دو شکل صورت می‌گیرد؛ جراحی بینی گوشتی و استخوانی که در هر دو روش، یک سری اقدامات مراقبتی وجود دارد که باید در پیش گرفته شود. تفاوت بین عمل این دو بینی این است که در بینی گوشتی شاید دوران نقاهت اندکی طولانی‌تر شود. اما مهم‌ترین توصیه برای داشتن عملی موفق این است که مراقبت‌های بعد از عمل بینی را جدی بگیرید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Dr-Farhang

سوالات متداول درباره‌ی عمل بینی
آیا جراحی بینی درد دارد؟
خیر. معمولا به خاطر استفاده از بی‌حسی زیاد، دردی را احساس نخواهید کرد. اگر هم دردی را حس کردید، با خوردن مسکن برطرف خواهد شد.
عوارض بعد از عمل بینی چیست؟
عمل بینی این روزها به خاطر روی کار آمدن فناوری‌های جدید تبدیل به یکی از کم‌خطرترین عمل‌های زیبایی شده و عوارض آن در صورت مراقبت‌های درست، فقط به همان دوران نقاهت بر می‌گردد که شامل سردرد، سرگیجه، خونریزی (کم)، استفراغ، یبوست، لاغری و... می‌شوند و به سادگی هم قابل حل هستند.
آیا نتیجه عمل بینی گوشتی رضایت‌بخش است؟
نمی‌توان گفت نتیجه‌ی یک عمل حتما رضایت‌بخش است. گاهی اوقات عمل بینی استخوانی هم درست پیش نمی‌رود. بستگی به نوع بینی، جراح و شرایط مراقبتی بعد از عمل دارد. اما اگر همه چیز به درستی پیش برود، شاید قبل و بعد از عمل تفاوتی چشمگیری دیده نشود اما عمل موفقیت‌آمیز خواهد بود.
اسپلینت باید چه مدت روی بینی بماند؟
معمولا اینکه اسپلینت چه زمانی از روی بینی برداشته شود به پزشک و شرایط آن زمان بستگی دارد اما بسیاری از پزشکان بعد از یک هفته آن را بر می‌دارند.
آیا بعد از استفاده از اسپلینت باید از چسب بینی استفاده کرد؟
بله. این کار باید بلافاصله صورت بگیرد که خود جراح آن را برایتان انجام می‌دهد.
آیا نیاز است بینی خود را عمل کنیم؟
این بستگی به شرایط و وضعیت بینی شما دارد. اگر نقص بینی شما آشکار است و یا باعث می‌شود نتوانید به درستی نفس بکشید، قطعا به عمل نیاز خواهید داشت.
هزینه عمل بینی چقدر است؟
این یکی از پرسش‌هایی است که اصلا نمی‌توان به آن پاسخ دقیقی داد. هزینه‌ی عمل بینی کاملا بستگی به شرایط بینی بیمار، توافق او با پزشک و بسیاری موارد دیگر دارد. در نتیجه رقم دقیقی نمی‌توان برای این منظور مشخص کرد. ولی عمل بینی عمل ارزانی نیست!
آیا استفاده از شیاف دکلوفناک برای کنترل درد بینی ضرر دارد؟
معمولا توصیه می‌شود برای کنترل درد از شیاف استفاده نکنید.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

یک دیدگاه
  1. Avatar امیر

    خیلی مفید و مفصل و کامل. متشکرم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه