چین فضاپیمای خود را به یک سیارک می‌کوبد

۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از دیدیموس و دیفورموس که دارت ناسا به آن برخورد خواهد کرد.

آژانس فضایی چین قصد دارد همانند ناسا، یک فضاپیما را به یک سیارک بفرستد تا ضمن برخورد، آن را از مدار اصلی منحرف کند و به مداری تازه و احتمالا امن‌تر بفرستد.

مأموریت احتمالی تازه‌ی چین برای برخورد با یک سیارک که طی چهار سال آینده پرتاب خواهد شد، روز یکشنبه توسط «وو یانهوا» (Wu Yanhua) معاون اداره‌ی ملی فضایی چین اعلام شد.

این کشور اما هنوز مشخص نکرده است که کدام سیارک را هدف قرار خواهد داد. این مأموریت در حقیقت به‌عنوان بخشی از یک تلاش دفاع سیاره‌ای جدید و بزرگ‌تر چین اعلام شد که به دنبال فهرست‌نویسی و نظارت بر سیارک‌های نزدیک به زمین، به‌ویژه آن‌هایی است که ممکن است برای سیاره‌ی ما تهدیدآمیز باشند.

این تلاش شامل یک سامانه‌ی هشدار جدید هم می‌شود. در نهایت هدف برنامه‌ی دفاع سیاره‌ای چین، این است که سیارکی را که ممکن است زمین را تهدید کند، شناسایی کرده و یک فضاپیما را به آن بفرستد تا با آن برخورد کند و مدار آن را طی این فرآیند تغییر دهد. هنوز اما برای اطلاع از نتیجه‌ی عملی این اقدام خیلی زود است، زیرا طرح در مرحله‌ی بررسی برای تأیید قرار دارد.

به‌نظر می‌رسد این ایده از مدتی قبل در جریان بوده است. در ژانویه‌ی ۲۰۲۲ سپیدنامه‌ی منتشر شده توسط مقامات چینی، به برنامه‌هایی برای مطالعه‌ی یک سیستم دفاعی سیاره‌ای اشاره کرد و اکتبر گذشته هم این کشور میزبان یک کنفرانس دفاع سیاره‌ای بود.

پروژه‌ی دفاع سیاره‌ای چین همچنین نرم‌افزاری را برای شبیه‌سازی برخورد سیارک‌ها توسعه می‌دهد و تمرین‌هایی را درباره‌ی اقداماتی که در صورت برخورد احتمالی باید انجام شود، اجرا می‌کند. ناسا و آژانس فضایی اروپا هم تا کنون شبیه‌سازی‌های مشابهی انجام داده‌اند. ازجمله یک شبیه‌سازی در سال گذشته که نتایج نگران‌کننده‌ای در پی داشت.

ناسا مأموریت انحراف سیارک خود را هم در دست اجرا دارد. مأموریتی که در ماه نوامبر ۲۰۲۱ (۳ آذر ۱۴۰۰) به فضا پرتاب شد. با این وجود، این آژانس هنوز هیچ سنگ فضایی بالقوه مخاطره‌آمیزی را شناسایی نکرده و هدف قرار نداده است.

آزمایش تغییر مسیر سیارک دوگانه یا «دارت» (DART) به دنبال قمر کوچک سیارک «دیدیموس» (Didymos) است. قرار است دارت ناسا، این سنگ فضایی به نام «دیفورموس» (Dimorphos) را در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۴ مهر ۱۴۰۴) از مدار خود منحرف کند.

داده‌های حاصل از برخورد می‌تواند به اطلاع‌رسانی تلاش‌های دفاع سیاره‌ای در آینده، در صورتی که مورد نیاز باشند، کمک کند. سنگ‌های فضایی کوچک هر روز به سیاره‌ی ما برخورد می‌کنند و به‌صورت شهاب‌سنگ و غبار روی زمین می‌بارند. اما این سنگ‌های بزرگ‌تر هستند که آژانس‌های فضایی مانند چین (CNSA) و ناسا بیشتر نگران آن‌ها هستند.

تلاش‌ها برای فهرست‌بندی اجرام نزدیک به زمین، اکثریت قریب به اتفاق سیارک‌های بزرگ (بزرگ‌تر از ۱ کیلومتر) را در نزدیکی ما پیدا و ردیابی کرده‌اند. اما سیارک‌های کوچک‌تر هنوز هم می‌توانند فاجعه‌بار باشند و تلاش‌ها برای شناسایی و ردیابی این نوع سنگ‌های فضایی همچنان ادامه دارد.

به همین دلیل است که چین، آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر به دفاع سیاره‌ای علاقه‌مند هستند. همه‌ی این کشورها نه تنها می‌خواهند بدانند که چه چیزی احتمالا در مسیر زمین قرار دارد، بلکه می‌خواهند بدانند چگونه می‌توانند جلوی آن را بگیرند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از دیدیموس و دیفورموس که دارت ناسا به آن برخورد خواهد کرد.
Credit: NASA

منبع: The Verge

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه