اینفوگرافیک: سوپراپلیکیشن مالی دیجی پی در سال ۲۰۲۰

۳ شهریور ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
سوپر اپلیکیشن دیجی‌پی اینفوگرافیک

به نقل از تکراسا؛ دیجی‌پی که از سال ۱۳۹۷ به‌عنوان بازوی فناوری مالی (Fintech) گروه دیجی‌کالا کار خود را شروع کرده است، نخستین گزارش رسمی از عملکرد خود را در یک مراسم آنلاین در اسفند ۱۳۹۹ منتشر کرد. این گزارش شامل ۵ فصل است و اطلاعات ارائه‌شده در آن بر اساس عملکرد دیجی‌پی در بازه زمانی ۱ دی ۱۳۹۸ تا ۳۰ آذر ۱۳۹۹ بوده است.

در این گزارش خدمات دیجی‌پی به سه حوزه سوپراپلیکیشن و پلتفرم خدمات، خدمات پرداخت و کیف پول و خدمات اعتباری دسته‌بندی شده است. در این مقاله به بررسی سوپراپلیکیشن و پلتفرم خدمات دیجی‌پی خواهیم پرداخت و خدمات ارائه‌شده توسط این سوپراپلیکیشن مالی را با نمونه‌های مشابه داخلی مقایسه خواهیم کرد. همچنین با توجه به داده‌های گزارش، سعی شده است تا تعدادی از معیارهای دیجی‌پی با نمونه‌های خارجی نیز مقایسه شود.

اینفوگرافیک سوپر اپلیکیشن دیجی پی

مقایسه خدمات سوپراپلیکیشن‌های مالی در ایران

از میان سوپراپلیکیشن‌های مالی فعال در ایران، ۶ سوپراپلیکیشن تاپ، ایوا، آپ، سکه، ۷۲۴ و دیجی‌پی با توجه به تنوع خدمات انتخاب شده‌اند تا خدمات مالی ارائه‌شده توسط آن‌ها مقایسه شود. لازم به ذکر است دسته‌بندی خدمات ارائه شده دقیقاً بر اساس دسته‌بندی سوپراپلیکیشن‌ها نیست و بعضی خدمات تجمیع شده و به‌عنوان یک خدمت محسوب شده‌اند؛ به‌عنوان مثال خدمات مرتبط با خودرو در قالب یک خدمت تجمیع شده‌اند. همچنین خدمات آورده‌شده تمامی خدمات ارائه‌شده توسط این سوپراپلیکیشن‌ها نیست و سعی شده خدمات پرتکرار بررسی شود.

مقایسه سوپر اپلیکیشن دیجی پی

سوپراپلیکیشن دیجی‌پی شامل ۱۵ مینی‌اپلیکیشن در زمینه‌های مختلف است که در حال حاضر ۱۱ خدمت آن فعال است. در حالی که تعداد خدمات پنج سوپراپلیکیشن دیگر بر اساس این نوع دسته‌بندی، بیش از ۱۵ خدمت بوده است. مهم‌ترین تمایز سوپراپلیکیشن دیجی‌پی از رقبا، ویژگی خدمات اعتباری و خرید اقساطی است. اما با توجه به عدم تأمین منابع مالی توسط تأمین‌کنندگان، این خدمت تا این لحظه فعال و در دسترس نیست.

مقایسه تعداد نصب فعال سوپراپلیکیشن‌های مالی در بازارهای اپلیکیشن اندرویدی

بر اساس گزارش ۲۰۲۰ دیجی‌پی، این سوپراپلیکیشن در مجموع بیش از ۱ میلیون نصب فعال داشته است. برای مقایسه سوپراپلیکیشن‌های مالی داخلی، تعداد نصب فعال و امتیاز سوپراپلیکیشن‌های پرطرفدار در بازارهای اندرویدی در جدول زیر آورده شده است.

اپلیکیشن آپ با بیش از ۱۶ میلیون نصب فعال در سیستم‌عامل اندروید، بیشترین کاربر فعال را در میان سوپراپلیکیشن‌های مالی ایرانی دارد. میانگین نصب فعال اپلیکیشن‌های امور مالی پرنصب در کافه بازار تا بهمن ۱۳۹۹، ۲/۳ میلیون کاربر بوده است. در میان سوپراپلیکیشن‌های بررسی شده تنها همراه کارت و آپ بیشتر از میانگین تعداد نصب فعال اپلیکیشن‌های امور مالی را دارند. اپلیکیشن دیجی‌پی با بیش از ۱ میلیون نصب فعال، فاصله زیادی در تعداد نصب فعال با پیشروهای این حوزه دارد. البته با توجه به سابقه فعالیت کمتر دیجی‌پی نسبت به آپ و همراه کارت، این موضوع آنچنان دور از انتظار نیست.

مقایسه تعداد نصب فعال دیجی پی

نسبت کاربران فعال روزانه به ماهانه دیجی‌پی

نسبت کاربران فعال روزانه به ماهانه (DAU/MAU) نشان‌دهنده چسبندگی کاربران به اپلیکیشن و میزان تکرار استفاده از اپلیکیشن است؛ هر چقدر این نسبت بالاتر باشد، استفاده بیشتر کاربران در طول ماه را نشان می‌دهد. نسبت ۲۱٪ کاربران فعال روزانه به ماهانه سوپراپلیکیشن دیجی‌پی در سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد در طول ماه، کاربران به طور میانگین هر ۶ روز یک بار به این اپلیکیشن مراجعه می‌کنند.

بر اساس مطالعه انجام‌شده در سال ۲۰۲۰، این نسبت برای اپلیکیشن‌های حوزه مالی میانگین ۴۱٪ بوده است. با توجه به استاندارد جهانی، نسبت کاربران فعال روزانه به ماهانه دیجی‌پی پایین بوده و نیاز به بهبود دارد. در سال ۲۰۲۰ نسبت کاربران فعال روزانه به ماهانه علی‌پی، غول پرداخت در شرق آسیا، نیز ۳۵٪ بوده است.

الگوی استفاده از سوپراپلیکیشن دیجی‌پی در ساعات مختلف روزهای هفته

بر اساس نمودار زیر که در گزارش ۲۰۲۰ دیجی‌پی منتشر شده است، می‌توان گفت روزهای یکشنبه و دوشنبه بیشترین، روز جمعه کمترین تعداد تراکنش انجام می‌شود. ساعات ۱۵ تا ۱۸ نیز اوج تعداد تراکنش‌هاست. به نظر می‌رسد در این ساعت‌ها که دقیقاً بعد از تعطیلی ادارات و بانک‌ها هستند، مردم به استفاده از این اپلیکیشن روی می‌آورند.

الگوی استفاده کاربران از سوپراپلیکیشن دیجی‌پی در ساعات مختلف روزهای هفته در سال ۲۰۲۰

الگوی استفاده کاربران از سوپراپلیکیشن دیجی‌پی در ساعات مختلف روزهای هفته در سال ۲۰۲۰

توزیع سنی و جنسی کاربران دیجی‌پی

بیش از ۷۵٪ کاربران دیجی‌پی کمتر از ۳۵ سال سن دارند که بیش از سه چهارم کاربران را شامل می‌شود. اغلب کاربران در این بازه سنی متولدین دهه ۶۰ و ۷۰ شمسی هستند. این موضوع نشان می‌دهد که بیشتر کاربران دیجی‌پی از نسل جوان امروزی هستند که با فناوری‌های روز آشنایی بیشتری دارند.

توزیع سنی و جنسیتی کاربران سوپر اپلیکیشن دیجی پی

۷۷٪ از کاربران دیجی‌‌پی آقا و مابقی خانم هستند. با توجه به اینکه تعداد نصب سوپراپلیکیشن دیجی‌پی بیش از ۱ میلیون است، می‌توان گفت بیش از ۷۷۰ هزار نصب‌ فعال متعلق به آقایان و بیش از ۲۳۰ هزار نصب فعال متعلق به خانم‌ها بوده است.

میزان توصیه‌پذیری سوپراپلیکیشن دیجی‌پی

یکی از معیارهای معتبر برای اندازه‌گیری رضایت مشتریان، شاخص خالص توصیه‌کنندگان (NPS) است. بر اساس این معیار، مشتریان به سه بخش توصیه‌کننده (امتیاز ۹ و ۱۰)، منفعل (امتیاز ۷ و ۸) و دفع‌کننده (امتیاز ۰ تا ۶) تقسیم می‌شوند. در نمودار زیر شاخص خالص توصیه‌کنندگان کاربران دیجی‌پی را مشاهده می‌کنید.

شاخص خالص توصیه کنندگان دیجی پی

برای محاسبه کلی NPS، درصد دفع‌کننده را از درصد توصیه‌کننده کم می‌کنند. شاخص NPS تا حد خوبی وفاداری مشتریان را نشان می‌دهد. در واقع این معیار نشان‌دهنده مشتریانی است که حاضرند دیجی‌پی را به دیگران توصیه کنند. این عدد برای استارتاپ‌های ونمو، پی‌پل و استرایپ که در حوزه خدمات پرداخت و کیف پول فعال هستند، به‌ترتیب ۳۹٪، ۳۸٪ و ۵۱٪ است. همچنین این عدد برای استارتاپ‌های فعال در حوزه خدمات پرداخت اعتباری مانند لندیو، لندینگ کلاب و لند اینوست به‌ترتیب ۷۹٪، ۳۷٪ و ۷۹٪ است. میزان توصیه‌پذیری دیجی‌پی برای سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۴۸٪ بوده است. با مقایسه این اعداد می‌توان گفت میزان توصیه‌پذیری دیجی‌پی تقریباً برابر میانگین نمونه‌های مشابه خارجی در حوزه خدمات کیف پول و اعتباری است.

پاداش نقدی پرداخت‌شده به کاربران دیجی‌پی

پاداش نقدی، بازگشت وجه یا کش‌بک (Cashback) درصدی از کل مبلغ پرداخت‌شده است که به‌عنوان پاداش به کیف پول کاربر بازگردانده می‌شود. دیجی‌پی در سال ۲۰۲۰، ۸/۵ میلیون کش‌بک به مبلغ کل بیش از ۲۸ میلیارد ریال انجام شده است. با تقسیم دو عدد گفته‌شده، می‌توان گفت مبلغ هر کش‌بک ۳۳۵۰ ریال بوده است.

در سال ۲۰۲۰، ۲۳ میلیون تراکنش در کیف پول دیجی‌‌پی انجام شده که ۸/۵ میلیون تراکنش همراه با کش‌بک بوده است. به عبارتی، تقریباً در ۳۷٪ از تراکنش‌ها مقداری از مبلغ به کیف پول کاربران بازگردانده شده است.

پشتیبانی کاربران و احراز هویت دیجی‌پی

در سال ۲۰۲۰، واحد پشتیبانی کاربران دیجی‌پی بیش از ۶۷۰ هزار تماس دریافت کرده که به ۹۴٪ از این تماس‌ها پاسخ داده است. به‌طور میانگین روزانه ۱۸۳۵ تماس با واحد پشتیبانی دیجی‌کالا برقرار می‌شود که از این تعداد ۱۷۲۵ تماس با موفقیت پاسخ داده می‌شود.

در سال ۲۰۲۰، رتبه اعتباری ۲۱۰ هزار کاربر به‌صورت آنلاین بررسی شده است. در همین مدت ۱۴۰ هزار کاربر احراز هویت شده‌اند. بررسی آنلاین رتبه اعتباری این امکان را به دیجی‌پی داده است تا به‌طور میانگین روزانه رتبه اعتباری ۵۷۵ کاربر را بررسی کند.

این مقاله به کمک آمار و ارقام منتشرشده در گزارش ۲۰۲۰ با تمرکز بر معرفی سوپراپلیکیشن و خدمات پلتفرم دیجی‌پی تهیه شده است. برای مشاهده اطلاعات بیشتر درباره سوپراپلیکیشن می‌توانید این گزارش را از لینک زیر دانلود کنید.

گزارش سال ۲۰۲۰ دیجی‌پی

این مطلب اولین بار توسط تکراسا منتشر شده و در اتاق خبر دیجی‌کالا بازنشر می‌شود.
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه