۱۳ علامت که نشان می‌دهد تعریق بیش از حد شما ناشی از یک بیماری جدی است

۲۳ تیر ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
تعریق بیش از حد

تعریق واکنش طبیعی بدن در برابر گرما، فعالیت بدنی و حتی استرس است. اما برخی از افراد به اختلال هایپرهیدروز مبتلا هستند که باعث تعریق بیش از حد آن‌ها در موقعیت‌های دیگر از جمله هوای سرد هم می‌شود.

برای بسیاری از افراد مبتلا به هایپرهیدروز، این شرایط قابل کنترل است و جای نگرانی نیست. اما برای برخی دیگر از افراد، تعریق بیش از حد می‌تواند نشانه‌ی اختلال پزشکی جدی‌تری باشد، مانند حمله قلبی، عفونت، مشکل تیروئید یا حتی سرطان.

درباره‌ی اکثر افراد، تعریق یک واکنش طبیعی و نرمال برای تنظیم درجه حرارت بدن است که به ما کمک می‌کند با افزایش رطوبت سطح پوست خود را خنک نگه داریم. اما برای برخی از افراد، تعریق بخشی غیرطبیعی و ثابت از زندگی آن‌ها است، به این شکل که مثلا پیراهن یا دست‌های آن‌ها فارغ از گرما و دمای هوا یا بدون انجام دادن هرگونه فعالیت جسمانی همیشه خیس عرق است.

تعریق زیاد یا هایپرهیدروز می‌تواند زندگی روزمره‌ی شما را تحت تأثیر قرار دهد.

در این شرایط، تعریق زیاد به‌عنوان هایپرهیدروز شناخته می‌شود، که طبق تحقیقات حدود ۳٪ از افراد بالغ را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. بیشتر، هایپرهیدروز موضوعی نیست که بیش از حد نگران‌کننده باشد. اگر هیچ عارضه جانبی ثانویه‌ای را تجربه نکرده‌اید (مانند بثورات گرمایی یا عفونت‌های پوستی) و قادر به انجام فعالیت‌های روزمره خود هستید، این مسأله می‌تواند فقط با استفاده از لباس‌هایی با امکان گردش هوا و ضد تعریق‌های قوی رفع شود.

گاهی تعریق بیش از حد همچنین می‌تواند نشان‌دهنده‌ی بروز یک مشکل اساسی برای سلامتی فرد باشد. گاهی اوقات، تشخیص این تفاوت ممکن است مشکل باشد. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ ما چگونگی تشخیص اختلال هایپرهیدروز عادی را از نشانه‌های وجود بیماری‌های دیگر، بررسی کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

۱. تعریق زیاد به طور ناگهانی و غیرمنتظره‌ای بروز می‌کند

تعریق ناگهانی

تعریق ناگهانی و غیرمنتظره می‌تواند نشانه‌ی استرس یا اضطراب شما باشد. دکتر سزار جواهریان، بنیان‌گذار و رییس مرکز تحقیقات پزشکی کَربن هِلث در برکلی کالیفرنیا، در این خصوص ابراز داشت: «این نوع تعریق با تعریق ناشی از تلاش بدن برای خنک کردن شما متفاوت است زیرا ناشی از «افزایش ترشح آدرنالین» یا واکنش غریزی «جنگ یا گریز» در بدن شما است.»

وی افزود: «تعریق غیرمنتظره همچنین می‌تواند «اولین نشانه از حمله قلبی یا بروز یک مشکل اساسی برای قلب» باشد. اگر شک دارید که دچار حمله قلبی شده‌اید یا برخی از علائم حمله قلبی را احساس می‌کنید، ضروری است که در اسرع وقت برای دریافت کمک اضطراری با اورژانس تماس بگیرید.»

با این اوصاف، شروع ناگهانی تعریق همیشه دلیلی برای وحشت کردن نیست. دکتر ماریسا گارشیک، متخصص پوست در شهر نیویورک همچنین گفت: «این مسأله می‌تواند به واسطه شرایط خاصی مانند دمای گرم‌تر، مصرف غذاهای پر ادویه، ورزش یا استرس هم روی دهد و همیشه به این معنی نیست که شما مبتلا به یک بیماری زمینه‌ای جدی هستید. این مسأله در اکثر مواقع با یک پماد یا اسپری ضد تعریق بدون نسخه حل می‌شود و چنانچه باز هم مشکلتان پابرجا بود، شما باید هرگونه نگرانی خود را با پزشکتان در میان بگذارید.»

۲. احساس ضعف، سرگیجه یا تاری دید دارید

به گفته‌ی دکتر جواهریان، هنگامی که تعریق همراه با احساس سرگیجه یا تاری دید همراه است، ممکن است با یک مسأله اساسی مربوط به سلامتی مواجه باشید، مانند پایین بودن سطح قند خون یا افت ناگهانی قند خون که ممکن است در اثر افت فشار خون ایجاد شده باشد.

اگرچه این علائم به خودی خود نگران‌کننده به نظر نمی‌رسند، اما در صورت بروز این علائم باید حتما با پزشک خود در این زمینه‌ها مشورت کنید تا جای نگرانی وجود نداشته باشد.

۳. تعریق همراه با احساس بی‌خوابی، گرگرفتگی، درد قفسه سینه، تشنج، خستگی یا افزایش تشنگی و دفع ادرار است

تعریق شبانه

بررسی وضعیت کلی سلامت شما می‌تواند تعیین کند که آیا تعریق زیاد به واسطه‌ی یک مسأله‌ی بزرگ‌تر است یا خیر. به‌عنوان مثال بی‌خوابی و تعریق زیاد همراه باهم می‌تواند نشانه‌ی پرکاری تیروئید باشد.

تعریق همراه با گرگرفتگی (هنگامی که در صورت و سینه احساس گرما می‌کنید و این قسمت‌ها تغییر رنگ می‌دهند) می‌تواند نشان‌دهنده‌ی سندرم کارسینوئید باشد، یا هنگامی که یک تومور سرطانی نادر مواد شیمیایی خاصی را در جریان خون شما ترشح می‌کند.

تعریق بیش از حد همراه با درد قفسه‌ی سینه گاهی اوقات نشان‌دهنده‌ی یک بیماری قلبی جدی است، بنابراین مهم است که در صورت احساس درد در قفسه سینه و تعریق نامعمول، سریعا به یک واحد مراقبت‌های پزشکی فوری مراجعه کنید.

در این میان تشنج همراه با تعریق، معمولا به این معنی است که فرد دارویی را بیش از حد مصرف کرده است. تعریق همراه با خستگی هم می‌تواند به معنی عفونت یا فشار خون پایین باشد.

سرانجام، افزایش تشنگی و دفع ادرار با دیابت و سطح گلوکز خون ارتباط دارد. دکتر جواهریان در این خصوص گفت: «بعضی اوقات، اگر افراد قند خونشان پایین بیاید، عرق می‌کنند، مانند هشدار زودرسی برای استرس یا فشار»

۴. علائم آنفولانزا مانند تب یا سرفه را تجربه می‌کنید

تعریق همراه با تب ممکن است نشانه عفونت باکتریایی یا ویروسی مانند مالاریا یا سل که با سرفه هم همراه است، باشد.

تب نتیجه‌ی تغییر دمای بدن است. مغز شما به طور خودکار دمای بدن شما را برای مقابله با عفونت موجود در بدن کمی بالاتر می‌کند که منجر به احساس سرما و تولید گرما می‌شود. به همین دلیل غدد ترشح عرق با تعریق سعی می‌کنند درجه حرارت بدن را تنظیم کنند.

غالبا با از بین رفتن تب، افراد مقدار بیشتری از تعریق را هم تجربه می‌کنند.

۵. مشکلات پوستی مانند بثورات پوستی یا کهیر را هم تجربه می‌کنید

بثورات پوستی

اگر عرق بر روی پوست شما باقی بماند، ممکن است دچار خارش یا تحریک پوست شوید که با قطع تعریق یا پوشیدن لباس خشک و تمیز، خود به خود از بین می‌رود. اما کارشناسان می‌گویند که مشکلات پوستی مانند بثورات پوستی یا کهیر ممکن است نشان‌دهنده‌ی عفونت قارچی پوست یا بیماری پزشکی دیگری باشد.

برخی از بیماری‌های پوستی وجود دارد که می‌تواند همراه با تعریق ایجاد شود، مانند کهیر کولینرژیک، که در هنگام گرم شدن و تعریق بدن باعث ایجاد کهیر در برخی افراد می‌شود. همچنین برخی بثورات پوستی وجود دارد که می‌تواند در نتیجه‌ی تعریق زیاد در محیط‌های گرم یا مرطوب ایجاد شود، مانند بثورات حرارتی، که به آن‌ها میلیارا هم گفته می‌شود.

۶. مصرف داروی جدیدی را آغاز کرده‌اید یا تغییری در دوز مصرفی داروهای قبلی خود داده‌اید

تعریق یک عارضه جانبی بسیار متداول در داروهای زیر است؛

  • محرک‌هایی مانند آمفتامین و کافئین
  • برخی از داروهای دیابتی مانند سولفونیل اوره
  • داروهای ضد درد از جمله مواد افیونی
  • داروهای مختلف روان‌پزشکی
  • داروهای هورمونی مانند قرص‌های جلوگیری از بارداری
  • داروهای تیروئید
  • استروئیدهای خوراکی

از آنجا که تعریق یک عارضه‌ی جانبی برخی داروها است و می‌تواند نشان دهد که احتمالا دوز داروهای شما نیاز به تغییر دارد، موضوعی است که در صورت مشاهده باید حتما با پزشکتان در میان بگذارید.

۷. استرس زیادی دارید یا حملات وحشت را تجربه می‌کنید

استرس

بسیاری از افراد در شرایط استرس زا مانند قبل از سخنرانی در جمع عرق می‌کنند. اما اگر تعریق همراه با علائم دیگر وحشت یا اضطراب است، بهتر است با یک دکتر یا روان‌درمانگر در این زمینه مشورت کنید. این افراد می‌توانند به درستی هر گونه بیماری زمینه‌ای در زمینه‌ی سلامت روان را تشخیص دهند.

احساسات شدید و استرس می‌تواند باعث تعریق در اکثر افراد بشود. اگر حملات هراس یا افزایش سطح استرس را در ارتباط با نگرانی مداوم روزمره و به صورت مداوم تجربه می‌کنید، این مسأله می‌تواند به این معنی باشد که شما اضطراب را هم تجربه می‌کنید.

تعریق مربوط به اضطراب می‌تواند یک چرخه معیوب و خود-ماندگار باشد که در آن انتظار تعریق در واقع باعث تعریق شما می‌شود. خبر خوب این است که بسیاری از روش‌های درمانی مبتنی بر دارو و روان‌درمانی برای کمک به کاهش این نگرانی‌ها وجود دارد. مراجعه به یک متخصص ممکن است به کنترل اضطراب و تعریق شما کمک زیادی کند.

۸. از نظر اجتماعی گوشه‌گیر هستید یا در موقعیت‌های روزمره احساس اضطراب می‌کنید

اگر متوجه شدید که به دلیل احتمال تعریق از برخی موقعیت‌ها ترسیده‌اید یا از آن‌ها اجتناب می‌کنید، این موضوع را با یک پزشک یا روان‌درمانگر معتمد که می‌تواند به شما در مدیریت این احساسات و علائم کمک کند، در میان بگذارید.

فارغ از دلیل تعریق بیش از حد، این مسأله می‌تواند بر کیفیت زندگی، روابط، کار و زندگی روزمره افراد تأثیر بگذارد. افرادی که دچار هایپرهیدروز اولیه یا تعریق بیش از حد بدون دلیل هستند، معمولا نسبت به عموم مردم بیشتر به اضطراب، افسردگی و اختلال نقص توجه مبتلا هستند.

۹. شما همچنین دچار کاهش وزن ناگهانی شده‌اید

عرق کردن زیاد

اگر به سرعت از وزنتان کاسته می‌شود و بیش از حد تعریق می‌کنید، ممکن است به بیماری‌های تیروئید مانند پرکاری تیروئید مبتلا باشید. عفونت‌هایی از جمله سل و مونونوکلئوز و همچنین انواع خاصی از سرطان‌ها هم می‌توانند منجر به این علائم شوند.

اگر دچار کاهش وزن و تعریق ناگهانی شده باشید، این مسأله می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد و مراجعه به پزشک از اهمیت زیادی برخوردار است.

۱۰. به جای یک ناحیه مانند زیر بغل یا صورت، سراسر بدنتان تعریق دارد

تعریق در کل بدن می‌تواند به واسطه‌ی اشکال مختلف هایپرهیدروز ثانویه باشد که به علت وجود یک اختلال یا مصرف دارویی خاص است. در عین حال، در هایپرهیدروز اولیه هم تعریق بیش از حد وجود دارد که در مکان‌های خاصی مانند زیر بغل، صورت یا کف دست بروز پیدا می‌کند.

با این حال هنوز هم، در بیشتر اوقات، تعریق عمومی یک واکنش طبیعی در برابر گرما، استرس یا ورزش است. اما اگر مطمئن نیستید که تجربه‌ی شما طبیعی است، بهترین کار مراجعه به پزشک است.

۱۱. شما فقط شب‌ها عرق می‌کنید

بیشتر افراد وقتی بیرون از خانه گرم است یا دمای اتاق خواب آن‌ها خیلی زیاد است عرق شبانه را تجربه می‌کنند. اما اگر دمای اتاق خود را خنک نگه می‌دارید، از ملافه‌های خنک استفاده می‌کنید و شب‌ها همچنان تعریق بیش از حد دارید، ممکن است به یک بیماری پزشکی زمینه‌ای دیگر مبتلا باشید.

تعریق شبانه می‌تواند به معنای وجود برخی عفونت‌ها مانند سل یا آنفولانزا باشد، این مسأله همچنین می‌تواند نشانه‌ای از انواع خاصی از سرطان مانند لنفوم باشد. تعر‌یق شبانه همچنین می‌تواند به تغییرات هورمونی مانند یائسگی مربوط شود. سوء مصرف و ترک مواد مخدر هم می‌تواند منجر به تعر‌یق شبانه شود.

۱۲. تعریق فقط در یک طرف بدن اتفاق می‌افتد

تعریق در یک سمت بدن

اگر متوجه تعر‌یق فقط در یک طرف بدن خود شدید، بهتر است که با پزشک در این زمینه مشورت کنید. تعر‌یق ناهموار می‌تواند نشان‌دهنده یک اختلال نادر سیستم عصبی به نام سندرم هارلکین باشد. همچنین می‌تواند نشانه تومور مغزی، آبسه یا سکته‌ی مغزی باشد.

سرطان ریه و سندرم هورنر، مسایلی هستند که دارای یک مسیر عصبی هستند و می‌توانند به تعر‌یق در یک طرف بدن مرتبط باشند.

۱۳. بدون دلیل مشخصی عرق می‌کنید

اگر پزشکتان احتمال ابتلا به تمام بیماری‌های زمینه‌ای بالقوه و دلایل دیگر (مانند خوردن غذاهای پر ادویه یا ورزش کردن) را رد کرده باشد، ممکن است غده‌های عرق بیش از حد فعالی داشته باشید.

برخی از افراد غدد عرق بیش فعال دارند، بنابراین حتی کمترین تحریک محیطی باعث تعر‌یق آن‌ها می‌شود.

این مسأله می‌تواند با درمان‌هایی مانند ضد تعریق کاملا قابل کنترل باشد. اگر هم داروی ضد تعر‌یق این کافی نبود، می‌توانید درباره‌ی سایر گزینه‌های درمانی از جمله داروهای خوراکی، دستمال مرطوب موضعی، تزریق بوتاکس و چیزهای دیگر با یک متخصص پوست و مو صحبت کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Insider

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه