مهم‌ترین غایبان جشنواره فجر ۱۴۰۰؛ از نوید محمدزاده تا حمید نعمت‌الله

۵ بهمن ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
غایبان جشنواره فجر 1400

در این مطلب نگاهی به مهم‌ترین غایبان جشنواره فجر ۱۴۰۰ انداخته‌ایم؛ فیلم‌ها و هنرمندانی که امیدوار بودیم در جشنواره چهلم آن‌ها را روی پرده نقره‌ای ببینیم.

بدون شک بزرگ‌ترین غایب جشنواره فجر امسال فیلم «قاتل و وحشی» به کارگردانی حمید نعمت‌الله است. سال گذشته مسؤولان جشنواره فجر به‌خاطر برخی مشکلات که هرگز توضیح شفاف و قانع کننده‌ای در خصوص آن‌ها ارائه نشد از نمایش و بررسی این فیلم خودداری کردند. امسال امیدوار بودیم قاتل و وحشی برای هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر ۱۴۰۰ به نمایش درآید و شاهد رقابت این فیلم برای کسب سیمرغ‌های بلورین باشیم، ولی بازهم اینگونه نشد تا انتظار سینمادوستان برای تماشای ششمین ساخته‌ی نعمت‌الله طولانی‌تر شود.

قاتل و وحشی از همان مرحله ساخت، حواشی زیادی را پشت سر گذاشت. این فیلم در دو سال گذشته، توسط هیت انتخاب جشنواره فجر ارزیابی نشد و امسال هم دبیرخانه این رویداد سینمایی، آب پاکی را روی دست سازندگان‌اش ریخت و خبر داد قاتل و وحشی بازبینی نخواهد شد؛ زیرا در دوره‌های قبلی این فیلم بررسی شده است. این در حالی‌ است که سازندگان قاتل و وحشی مدعی‌اند چنین موضوعی صحت ندارد و حتی چند عضو از هیأت دوره‌های قبلی تأیید کردند که آن‌ها سال گذشته فیلم را به منظور نمایش در جشنواره فجر تماشا نکرده‌اند.

در خلاصه داستان رسمی قاتل و وحشی آمده است: «زیبا، در حال آماده شدن برای عروسی دخترش است که به طور اتفاقی اسیر یک باند گانگستری مخوف می‌شود. او سعی می‌کند از این بند خود را رها کند. وقت زیادی ندارد، چون دخترش بی‌خبر از همه‌چیز عازم همان‌جاست و این اتفاقی است که نباید بیفتد. زیبا، برای نجات خود و دخترش می‌جنگد.» با توجه به این توضیحات و تصاویری که از شخصیت اصلی زن داستان دیده‌ایم، فیلم جدید نعمت‌الله شبیه به «بیل را بکش» از کوئنتین تارانتینو به نظر می‌رسد. شخصیت محوری هر دو فیلم زن است و ضوابط گروه‌های خلافکار و رابطه‌ی یک مادر و دختر در دنیایی خشن بن‌مایه‌ی داستان را شکل می‌دهند. چیز بیشتری از داستان و جزئیات قاتل و وحشی نمی‌دانیم، اما امیدواریم این فیلم هم همانند بیل را بکش داستان احساسی و انتقامی خود را در فرم بصری جذابی روایت کند و سینمادوستان ایرانی هرچه زودتر بتوانند با برطرف شدن مشکلات این فیلم را تماشا کنند.

در فهرست بلند بالای مهم‌ترین غایبان جشنواره فجر ۱۴۰۰ اسم سعید روستایی و هومن سیدی هم به چشم می‌خورد. روستایی که با فیلم «ابد و یک روز» برای نخستین بار در جشنواره فجر سی‌وچهارم خوش درخشید و با فیلم «متری شیش‌ونیم» هم بسیار توجه سینمادوستان را جلب کرد، امسال فیلم جدیدش را به جشنواره فجر نیاورده است. روستایی چند روز قبل اعلام کرد هنوز مراحل ساخت «بردران لیلا» ادامه دارد و این فیلم متقاضی حضور در جشنواره نبوده است. از آن‌سو این‌طور که پیداست مراحل تدوین یا فیلم‌برداری فیلم تازه هومن سیدی با اسم «جنگ جهانی سوم» و بازی محسن تنابنده، ندا جبرئیلی، مهسا حجازی، نوید نصرتی، لطف‌الله سیفی و حاتم مشمولی به پایان نرسیده تا جنگ جهانی سوم هم یکی از غایبان جشنواره فجر چهلم باشد.

جالب توجه‌ترین غایب جشنواره فجر امسال فیلم «شب، داخلی، دیوار» به کارگردانی وحید جلیلوند؛ زیرا بر اساس برخی اخبار فیلم‌برداری این فیلم چند ماه قبل به پایان رسیده و حتی انتظار داشتیم در جشنواره فجر سی‌ونهم آن را تماشا کنیم!

از میان بازیگران شب، داخلی، دیوار می‌توان به امیر آقایی، نوید محمدزاده و سعید داخ اشاره کرد. در خلاصه‌ی داستان رسمی فیلم آمده است: «زندگی مردی نابینا به نام علی (با بازی نوید محمدزاده) با ورود نابه‌هنگام زنی متواری، آشفته می‌شود.»

فیلم‌های «تفریق» به کارگردانی مانی حقیقی با بازی ترانه علی‌دوستی و «پیرپسر» به کارگردان اکتای براهنی با بازی لیلا حاتمی از دیگر غایبان مهم این دوره هستند. براهنی ساعاتی قبل درخصوص نبود پیرپسر در لیست منتشر شده‌ از فیلم‌های حاضر در چهلمین جشنواره‌ فیلم فجر عنوان کرد: «فیلم سینمایی پیرپسر به جشنواره‌ چهلم فجر نرسید. با وجود تلاش همه جانبه‌ گروه تهیه و تولید فیلم و با وجود اینکه تدوین فیلم به صورت هم‌زمان در جریان بود، اما همچنان فیلم‌برداری با دقت و حساسیت خاصی که این فیلم طلب می‌کند؛ ادامه دارد.»

غایبان جشنواره فجر 1400

با نرسیدن هیچ‌کدام از فیلم‌های ترانه علیدوستی به جشنواره امسال غیبت این بازیگر سرشناس در مهم‌ترین رویداد سینمایی ایران نه ساله شد. اما او تنها بازیگری نیست که رقم سال‌های غیبتش صعودی‌ست و غیبت نوید محمدزاده در جشنواره فجر هم سه ساله شده است. از سال ۱۳۹۲ و اولین نمایش‌های «عصبانی نیستم» محمدزاده به یکی از جذابیت‌های جشنواره فجر تبدیل شد. جشنواره‌ای که در آن جایزه سیمرغ او را عوض کرد و همین مساله این بازیگر را در معرض توجه رسانه‌ها قرار داد. محمدزاده در سال‌های بعد با «ابد و یک روز» و «لانتوری» و «بدون تاریخ، بدون امضاء» خوش درخشید و دوبار سیمرغ بلورین را به خانه برد و سال ۱۳۹۷ هم با «سرخپوست» و «متری شیش و نیم» مورد تحسین همگان قرار گرفت، اما جایزه‌ای دریافت نکرد و همین مسئله بازهم گمانه‌زنی‌هایی در خصوص عدم علاقه‌ی مسؤولان برگزاری جشنواره به او شکل گرفت. حالا دوری او از جشنواره فیلم فجر سه ساله شده و باید ببینیم در آینده چه خواهد شد.

گذشته از غایبان بزرگ جشنواره چهلم، در فهرست منتشر شده اسم چند فیلم کنجکاوری‌برانگیز و جالب‌توجه از کارگردان‌های صاحب نامی مانند رضا میرکریمی، مسعود کیمیایی و بهروز شعیبی به چشم می‌خورد. همچنین با توجه به اسامی کارگردان‌ها می‌توان گفت در جشنواره پیش رو شاهد حضور فیلم‌سازانی از سه نسل مختلف با نوع نگاه‌هایی متفاوت خواهیم بود که نکته‌ی مثبتی به‌شمار می‌رود. ولی با تمام این تفاسیر به نظر برخی فیلم‌سازان و هنرمندان عامدانه از حضور در جشنواره فیلم فجر خودداری کرده‌اند تا درگیر حواشی بیهوده و مشکلات احتمالی نشوند. در نتیجه وزارت فرهنگ و ارشاد می‌بایست توجه بیشتری به این موضوع نشان دهد و با سازش بیشتر و همراهی با هنرمندان، دوباره اعتماد و توجه آن‌ها جلب کند؛ زیرا طی سال‌های اخیر برخی ممیزی‌های سخت‌گیرانه، نگاه‌های غیرکارشناسانه و سخت‌گیری‌های بی‌جهت موجب ناراحتی تعدادی از گارگردانان، تهیه‌کنندگان، بازیگران و فیلم‌نامه‌نویسان سرشناس کشورمان شده است.

نظر شما در این باره چیست؟

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. Avatar امیر طهماسبی

    والا برای من مهم نیست. فیلم سینمایی ها رو نمیبینم و علاقه ای ندارم ، سریال های خانگی رو دنبال میکنم و جشن حافظ👍

    1. Avatar علیرضا

      خیلی هم عالی🤔😐

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه