بالگرد نبوغ در هفتمین پرواز به منطقه‌ای تازه از مریخ دست یافت

۲۰ خرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
هفتمین پرواز نبوغ

بالگرد نبوغ ناسا هفتمین پرواز خود را در مریخ انجام داد و طی آن به منطقه‌ای جدید و دست‌نیافته از سیاره‌ی سرخ رفت که پیش از این تنها توسط مدارگرد شناسایی مریخ رصد شده بود.

پهپاد کوچک مریخ‌پیمای «نبوغ» (Ingenuity) که اسفند سال گذشته به همراه مریخ‌نورد «پشتکار» (Perseverance) بر روی سیاره‌ی سرخ فرود آمد، اکنون تجربه‌ای خوب از پرواز در مریخ دارد. اکنون هفتمین پرواز این بالگرد هم با موفقیت انجام شد اما نکته‌ی جالب توجه آن است که با انجام پرواز هفتم، بالگرد بار دیگر در منطقه‌ای تازه فرود آمد.

نبوغ با پرواز به منطقه‌ای تازه، مانور معلق ماندن را انجام داد و سپس با کمک دوربین‌های ناوبری خود به آرامی روی سطح مریخ فرود آمد. ناسا اطلاعات منطقه‌ی جدید را پیش از این فقط بر اساس داده‌های «مدارگرد شناسایی مریخ» (Mars Reconnaissance Orbiter) در اختیار داشت که نشان می‌داد محلی صاف و ایمن برای فرود است.

در نهایت این ریسک نتیجه داد و بالگرد نبوغ به‌خوبی از عهده‌ی فرود در این منطقه برآمد. پس از دریافت داده‌های پرواز، ناسا ساعاتی پیش اعلام کرد: «یک پرواز موفق دیگر». اگرچه آژانس جزئیاتی درباره‌ی اینکه پرواز دقیقا چه ساعت و روزی انجام شده ارائه نداد، اما طبق برنامه‌ریزی قرار بود این پرواز در روزهای پس از ۶ ژوئن (۱۶ خرداد) انجام شود. مأموریت هفتمین پرواز بالگرد نبوغ در مجموع ۶۲٫۸ ثانیه طول کشید و این ربات پرنده‌ی کوچک ۱۰۶ متر را به سمت جنوب مریخ پیمود.

هفتمین پرواز نبوغ در مریخ

تصویر دوربین ناوبری بالگرد نبوغ از هفتمین پرواز در مریخ
NASA/JPL-Caltech

ناسا در ابتدا قصد ادامه‌ی مأموریت تا هفتمین پرواز را نداشت زیرا بالگرد نبوغ تنها برای پنج پرواز طراحی شده بود و با توجه به چالش‌های پروازی متفاوت، مهندسان انتظار داشتند که تا پایان پرواز پنجم، بالگرد از کار بیفتد. اما نبوغ در پروازهای اولیه‌ی خود بسیار عالی عمل کرد و باعث شد تا آژانس مأموریت آن را از فاز «نمایش فناوری» (Technology Demonstration) به فاز «نمایش عملیات» (Operations Demonstration) تمدید کند و بدین ترتیب انتظار می‌رود که تا زمانی که بالگرد زنده است، مأموریت‌های تازه‌ای هم در مریخ اجرا کند.

این فاز جدید مأموریت امکان می‌دهد تا ناسا عملیاتی را با بالگرد آزمایش کند که قصد دارد در مأموریت‌های آینده به مریخ، پیش ببرد. این عملیات، شامل جست‌وجو و نقشه‌برداری، مشاهده‌ی ویژگی‌های جالب توجه مریخ از هوا و کاوش در زمین‌های ناهموار است که ربات‌های مریخ‌نورد امکان دسترسی به آن‌ها را ندارند و بنابراین بالگرد نقش دستیار مریخ‌نوردها را برعهده خواهد داشت.

«کن فارلی» (Ken Farley) دانشمند پروژه‌ی مریخ‌نورد پشتکار گفت: «توانایی پرواز بالگرد به مناطقی که مریخ‌نورد نمی‌تواند به آنجا برود و داده‌های علمی ارائه دهد، برای مأموریت‌های آینده بسیار مهم است و ترکیب مأموریت مریخ‌نورد با یک هلیکوپتر شناسایی، فرصت‌های کاوش بیشتری در اختیار می‌گذارد.»

بالگرد آزمایشی نبوغ، نخستین پرواز خود در فاز نمایش عملیات را ۲۲ می (۱ خرداد) انجام داده بود که ششمین پرواز کلی آن محسوب می‌شد و طی آن با خطای سیستم لحظات دلهره‌آوری را تجربه کرد. اما حتی در این زمان توانایی خود را اثبات کرد و موفق شد به سلامت به زمین بنشیند. بدین ترتیب حدود ۵ متر با فاصله از نقطه‌ی تعیین شده فرود آمد و یک منطقه‌ی کاملا ناشناخته را لمس کرد.

عکس کاور: تصویر دوربین ناوبری بالگرد نبوغ در هفتمین پرواز مریخی

Credit: NASA/JPL-Caltech

منابع: NASA, Mars Science, Business Insider

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه