کاوشگر اینسایت ناسا سلفی پیش از مرگ خود را در مریخ ثبت کرد

۴ خرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
آخرین سلفی کاوشگر اینسایت ناسا در مریخ

یکی دیگر از کاوشگرهای ناسا، اینسایت، به روزهای پایانی عمر خود نزدیک می‌شود و به همین دلیل پیش از کاهش بیشتر انرژی، آخرین سلفی خود را در مریخ ثبت کرد.

ناسا آخرین سلفی گرفته شده توسط کاوشگر مریخ «اینسایت» (InSight) را به اشتراک گذاشته است که نشان می‌دهد روی صفحات خورشیدی آن را لایه‌ی ضخیمی از گردوغبار و سنگ‌پوشه‌ی مریخ پر کرده است. انتظار می‌رود مأموریت این‌سایت در سال جاری به پایان برسد و بدین ترتیب، این فرودگر برای جمع‌آوری هرچه بیشتر داده‌های علمی به تمام قدرت باقی‌مانده‌ی خود نیاز دارد.

آژانس فضایی آمریکا در روزهای گذشته در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که این‌سایت احتمالا در پایان سال ۲۰۲۲ تمام عملیات خود را متوقف خواهد کرد. پایان مأموریت به دلیل مقدار زیاد گرد و غباری است که روی صفحات خورشیدی کاوشگر انباشته شده است و نیرویی را که فضاپیما می‌تواند جذب کند، محدود می‌سازد.

سطح‌نشین این‌سایت به مدت سه سال، روی مریخ فعالیت‌های متفاوتی انجام داده است، ازجمله از آسمان مریخ عکس می‌گیرد و از لرزه‌سنج خود برای تشخیص مریخ‌لرزه‌ها استفاده می‌کند. همچنین این فرودگر به مدت دو سال تلاش کرد تا از کاوشگر گرمایی «مول» (Mole) خود برای حفاری در سطح مریخ استفاده کند، اما با توجه به نوع خاک نرم محل فرود، تلاش‌ها نتیجه نداد و پیشروی عملیات این ابزار متوقف شد. این فرودگر همچنین بزرگ‌ترین فعالیت لرزه‌ای شناخته شده را در یک سیاره دیگر شناسایی کرد: زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۵ ریشتر که در دل مریخ روی داد.

این فرودگر همچنین بهترین نگاه را به درون مریخ داشت و سامانه‌های زمین‌شناختی و لرزه‌شناسی را که امروزه در این سیاره فعال هستند، برای دانشمندان آشکار کرد. این‌سایت تاکنون ۱۳۱۳ مریخ‌لرزه را شناسایی کرده است و هنوز هم پیش از پایان عملیات علمی خود، می‌تواند تعداد بیشتری را شناسایی کند.

آخرین سلفی کاوشگر اینسایت ناسا در مریخ

پایان مأموریت یک روند آرام بوده است. فرودگر قبلا به دلیل طوفان‌های گردوغبار مریخ در حالت ایمن قرار گرفته بود اما اقدامات تیم مأموریت کمک کرد تا مقداری از گردوغبار از روی پنل‌های خورشیدی پاک شود. این کار با ریختن عمدی خاک مریخ روی گردوغبار در جهت زدودن آن انجام شد اما به‌نظر می‌رسد که چنین اقداماتی فقط باعث تأخیر در امر اجتناب‌ناپذیر پایان مأموریت شده است.

این سلفی نهایی در ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) گرفته شده است و میزان گردوغباری را نشان میدهد که روی صفحات خورشیدی فضاپیما جمع شده است. این میزان گردوغبار بسیار بیشتر از چیزی است که در سلفی‌های اول و دوم فرودگر، در دسامبر ۲۰۱۸ و همچنین بین مارس و آوریل ۲۰۱۹ دیده می‌شد.

سلفی کاوشگرهای مریخ، تصاویر موزاییکی هستند که از چندین عکس به‌هم پیوسته تشکیل شده‌اند، که برای هر یک از آن‌ها نیاز است بازوی رباتیک حامل دوربین فرودگر، در موقعیت متفاوتی قرار بگیرد. بنابراین به گفته‌‌ی ناسا، با کاهش انرژی کاوشگر، تهیه‌ی پیچیده‌ی این سلفی‌ها، ارزش تخلیه‌ی بیشتر باتری را ندارند و بازوی رباتیک در این ماه به وضعیت استراحت خود منتقل می‌شود. بدین ترتیب هرچند چند ماه تا پایان مأموریت اینسایت باقی مانده است، ما احتمالا دیگر کاوشگر را در چنین نمای جذابی از مریخ نخواهیم دید.

در حالی که ناسا به‌تازگی هشت مأموریت در نقاط گوناگون منظومه‌ی شمسی، ازجمله مأموریت اینسایت را تمدید کرده است، اما «کاتیا زامورا گارسیا» (Kathya Zamora Garcia) معاون پروژه‌ی اینسایت ناسا خاطرنشان کرد که عملیات علمی فرودگر می‌تواند در اواسط جولای (اواخر تیر) به پایان برسد، هرچند آب‌وهوای مریخ غیرقابل پیش‌بینی است و می‌تواند این روند را تغییر دهد.

عکس: آخرین سلفی کاوشگر اینسایت ناسا در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech

منبع: Gizmodo

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۱ دیدگاه
  1. Qasim

    از روز اول فکر گرد پاک کن برایش میکردند تا به این مشکل مواجه نمیشدند

  2. همشهری

    درود، به قول دوستمون اینا خیلی بیشتر از این حرفا بلدن،
    پیشنهاد منم اینه که…
    یه چیزی تو مایه های برف پاک کن خودمون، اگه جنس خاصی هم داره بجای اون آب‌پاش خودمون، موادی بریزه که جواب میده، حتی به صورت کامل و ریلی حرکت کنه.
    و هزاران راه دیگر،…
    ان شا الله خدا مشکلات مردم و هموطنان در آبادان حل کنه،
    اینا چه مشکلات ی دارن و ما چی….
    بدرود.
    وجدانا منتشر کن، دمت گرم و تشکر عزیز
    حق نگهدار شما

    1. 🎩🎩🎩

      مرد حسابی صحبت از علم و کشف سیاراته تو میای از مردم آبادان میگی؟
      بالاخره اونجا هم زلزله میاد سیل میاد کم آبی میاد اقتصاد و رفاهش خوبه دلیل نمیشه بدون مشکلات طبیعی باشه

  3. علی

    چقدر میدید من برم تمیز کنم برگردم

  4. سعید

    خیلی ساده هست اگر بالگر که داخل مریخ به پرواز در اوردند رو به اینجا میفرستادند مبتونستد با کمک فشاری که زیر پره هاش جریان داره کمی از گرد و خاک رو پاک کنن و یک کپسول فشار قوی اکسیژن میزاشتن توش شما که یک روبات چندده کیلویی بردین اونجا ۲ کیلو هم روش به وسیله یک شلنگ هایی انتقال میداد هوارو حداقل عمرش که بیشتر میشد

    1. 😒

      اکسیژن که تمام قطعات صفحه خورشیدی رو اکسید می‌کنه😐

  5. علی

    چرا اینقدر ساده اید شما،،اون نخبه هایی که طراحی کردن خیلی با هوش تر از این حرفا هستن
    پشت این فقط میتونه یک سیاست باشه

  6. موسی

    فکر کنم یک پوشش شیشه ای یا هر پوشش دیگه ای در زمان گرد و غبار مشکل حل می کرد و چند سنسور که زمان طوفان پیش بینی کنه و بعد از طوفان فقط این پوشش کنار می رفت، نیازی به پاک کردنش هم نیست.
    و بعید می دونم مشکل فقط پنل باشه، وگرنه قطعا خیلی ساده قابل حل

  7. پیری فوسور

    گردگیری توی مریخ به این سادگیا نیست..!
    گردوغبار توی مریخ حالت یونی و مغناطیسی داره و میچسبه به سطوح ..!
    تو دوران بچگی یک تیکه آکاستیو برمیداشتیم و میمالیدیم به دیوارهای سیمانی و ریز ریز میشد.!و اون ریزه های آکاستیو مثل آهن ربا به لباسمون میچسبید و جدا نمیشد..! توی مریخ هم بخاطر جو خشک و مقاد آهن موجود توخاکش غبار همین حالتو داره..! حتی اگه شما بایک پمپ باد اونجا بودی بازهم به سختی میتونستی تمیزش کنی..!مگراینکه کلا با شیلنگ آب مشستیش😁😁😁

  8. محمد

    میگین یعنی عقل اون مهندسا نمیرسه که ی مکانیزم بزارن این بتونه این صفحاتو برگردونه خاکاش بریزه یا ی مکانیزم درست کنن که بسته و باز شدنش یک بار کل پنل ها حداقل خاکشون برن یا به عقل من نمیرسه که نمیشه یا حرچی هسم میگه وقتی ده ها ملیون دلار خرج این پروژه شما شده باید ی فکری به حال این روزا میکردن از کجا معلوم یهو دیدی همون اول یک گردو قباری بلند میشد اون وقت چکار میکردن مثلا اینکه یجایی نشسته که نمیتونه دما سنجشو بفرسته اوکیه چون جنس خاکش نمیدونستن ولی این بدیهیه دونستنش چون دو تا پروژه دیگه هم داشتن که وقتی اگر اشتباه نکنم کنجکاوی دچار همچین مشکلی شد خدا کمکش کرد ی بادی خورد صفحاتش اوکی شدن ولی این باید ی مکانیزم میزاشتن روش

  9. سولیدر

    سلام
    نمیشه یک جور پمپ باد کوچیک روی کاوشگر نصب بشه . با فشار باد صفحه خورشیدی تمیز بشه ؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه