«کانن» با کمک «راکت لب» قدرت تصویربرداری خود را در فضا محک می‌زند

۱۰ آبان ۱۳۹۹ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
پانزدهمین پرتاب راکت لب

راکت لب در پنجمین مأموریت خود در سال ۲۰۲۰ موفق شد ماهواره‌های تصویربرداری از زمین را برای شرکت‌های «کانن الکترونیکس» (Canon Electronics) و «پلنت لبز» (Planet Labs) در مدار قرار دهد.

طی این مأموریت حامل مشترک، که In Focus نام داشت ۱۰ ماهواره‌ی تصویربرداری زمین توسط موشک «الکترون» (Electron) در مدار قرار گرفتند.

این موشک مدار خورشیدآهنگ (Sun-Synchronous Orbit) را هدف قرار داده بود که برای مأموریت‌های رصد زمین ایده‌آل محسوب می‌شود زیرا به ماهواره‌ها امکان می‌دهد بخش‌های زیادی از زمین را پوشش دهند و در حالی که خورشید جهت یکسانی در آسمان دارد ماهواره از روی یک ناحیه‌ی خاص عبور کند.

مأموریت امروز پانزدهمین مأموریت شرکت خصوصی راکت لب بود که ساعت ۱۷:۲۱ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۰:۵۱ بامداد به وقت تهران) از پایگاه فضایی این شرکت در شبه جزیره‌ی ماهیا (Māhia Peninsula) در نیوزیلند انجام شد.

در این پرتاب ماهواره‌ی CE-SAT-IIB متعلق به شرکت کانن و ۹ ماهواره‌ی Flock 4e’ SuperDoves متعلق به شرکت پلنت لبز در مدار قرار گرفتند. ماهواره‌های هر دو شرکت به رصد زمین می‌پردازند.

ماهواره‌ی تصویربرداری از زمین کانن

ماهواره‌ی تصویربرداری از زمین کانن
Credit: Rocket Lab

این دومین بار است که کانن برای نمایش توانایی تجهیزات تصویربرداری و عکاسی خود در فضا چنین ماهواره‌ای می‌فرستد و البته برای نخستین بار است که ماهواره‌ی آن، با موفقیت در مدار قرار می‌گیرد. این ماهواره‌ی ۳۵.۵ کیلوگرمی مجهز به لنزهای گوناگونی از جمله یک تلسکوپ متوسط به همراه یک دوربین با حساسیت بالای ۲۰۰ میلی‌متری برای عکاسی در شب است.

فضاپیمای این شرکت شناخته‌شده‌ی تجهیزات تصویربرداری، همچنین یک لنز تله‌ی EOS M100 و یک دوربین زاویه عریض (Wide-Angle) پاورشات (Powershot) را با خود همراه دارد. بسیاری از تجهیزات این ماهواره از جمله حسگر خورشیدی، ردیاب ستاره‌ای، واحد اندازه‌گیری اینرسی و رایانه‌ی داخلی همه مستقیما توسط کانن ساخته شده‌اند.

علاوه بر ماهواره‌ی کانن، ۹ ماهواره‌ی تصویربرداری دیگر هم متعلق به شرکت پلنت لبز در مدار قرار گرفت تا به صورت فلکی ماهواره‌های این شرکت در مدار زمین بپیوندد. این صورت فلکی ماهواره‌ای بزرگترین مجموعه‌ی تصویربرداری زمین در نوع خود محسوب می‌شود که تصاویر روزانه‌ی باکیفیت از سطح سیاره‌ی زمین تهیه می‌کند.

ماهواره‌های SuperDoves برای اهداف مختلفی مانند بررسی آب‌وهوای زمین، کمک به کشاورزان، ردیابی آتش‌سوزی‌ها، نقشه‌برداری از جنگل‌ها، ردیابی و شناسایی فعالیت‌های غیرقانونی ماهیگیری و پشتیبانی برای مقابله با بلایای طبیعی استفاده می‌شود.

سری ’Flock 4e جایگزین Flock 4e است که اوایل امسال طی یک مأموریت ناموفق از بین رفتند. پرتابی که موجب نابودی نخستین ماهواره‌ی کانن هم شده بود.

ماهواره‌های SuperDoves پلنت لبز

ماهواره‌های SuperDoves پلنت لبز و توزیع‌کننده‌های مکسول
Credit: Rocket Lab

موشک «الکترون» (Electron) راکت لب از ۹ موتور بهره‌می‌برد که به افتخار «ارنست رادرفورد» (Ernest Rutherford) شیمی‌دان و فیزیکدان هسته‌ای برجسته‌ی نیوزیلندی و پدر فیزیک هسته‌ای، «رادرفورد» نام گرفته‌اند.

با گذشت ۲ دقیقه و ۳۱ ثانیه از پرتاب، موشک‌های مرحله‌ی اول خاموش شدند و اندکی پس از آن با فشاردهنده‌های پنوماتیک مرحله‌ی اول و دوم موشک جدا شد تا در جو بسوزد. راکت لب بر خلاف اسپیس‌ایکس در حال حاضر از موشک‌های بازیافت‌پذیر استفاده نمی‌کند. همه‌ی محموله‌ها حدود ۱ ساعت پس از پرتاب برای قرارگیری در مدار از موشک جدا شدند.

راکت لب در ماه‌های گذشته ماهواره‌های شرکت کاپلا اسپیس را نیز در مدار قرار داده بود و علاوه بر این ماهواره‌ی خود با نام «فوتون» (Photon) را هم آزمایش کرده بود. با انتخاب «اتا اسپیس» به‌عنوان یکی از شرکای ناسا برای برنامه‌ی ماه آرتمیس، این شرکت همچنین باید با استفاده از این ماهواره مجموعه‌ای از فناوری‌های مایعات کرایوژنیک، کنترل فشار و انتقال این مایعات را با کمک راکت لب پیش ببرد.

عکس کاور: پانزدهمین پرتاب راکت لب

Credit: Rocket Lab

منبع: NASA Space Flight

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه