فضانوردان آمریکا و روسیه با موشک سایوز راهی ایستگاه فضایی بین‌المللی شدند

۲۷ آبان ۱۳۹۹ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
پرتاب Soyuz MS-17 به ایستگاه فضایی بین‌المللی

دقایقی پیش، فضانوردان آمریکا و روسیه با مأموریت سایوز MS-17 راهی ایستگاه بین‌المللی فضایی شدند تا طی «اعزام ۶۴» برای شش ماه در فضا فعالیت و اقامت داشته باشند.

این مأموریت در ساعت ۰۵:۴۵ ساعت هماهنگ جهانی (۰۹:۱۵ به وقت تهران) توسط موشک سایوز ۲.۱a از بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد تا «کیت روبینز» فضانورد ناسا و «سرگی ریژیکوف» و «سرگی سورچکوف» فضانوردان روس را به ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) برساند.

روش ملاقات سریع

پرتاب امروز یک رکورد برای فضاپیماهای سرنشین‌دار سایوز (Soyuz) محسوب می‌شود، زیرا برای نخستین بار از روش «ملاقات فوق سریع» استفاده می‌کند. در صورت صحیح انجام شدن این روش کپسول سایوز قادر خواهد بود تنها با دو دور گردش پیرامون زمین به ایستگاه فضایی بین‌المللی برسد.

این روش از پرتاب قبلی برگرفته شده است که فضاپیمای سایوز چهار دور را به صورت آزاد پیرامون زمین گذراند تا تقریبا در مدت ۶ ساعت به ایستگاه فضایی بین‌المللی برسد. چنین روشی برای نخستین بار در مأموریت TMA-08M سایوز در مارس ۲۰۱۳ (فروردین ۱۳۹۲) به‌کار گرفته شد که کپسول سایوز با ۳۴ بار دور زدن زمین به ISS رسید.

اگرچه در پرتاب امروز برای نخستین بار یک کپسول سرنشین‌دار سایوز ملاقات فوق سریع را انجام می‌دهد، اما پیش از این به صورت بدون سرنشین و طی مأموریت باری به ایستگاه فضایی بین‌المللی ملاقات طی سه ساعت و با پشت سر گذاشتن تنها دو مدار انجام شده است.

مأموریت امروز

پرتاب امروز دومین پرواز سرنشین‌دار سایوز ۲.۱a محسوب می‌شود. این بوستر پیش از این با پرتاب سایوز M-16 در آوریل ۲۰۲۰ آغاز به‌کار کرده بود. با توجه به همه‌گیری ویروس کرونا برای آماده شدن اعزام فضانوردان به ایستگاه فضایی بین‌المللی اقدامات احتیاطی بیشتری لازم بود. پیش از این دو مأموریت سایوز M-16 و دمو-۲ اسپیس‌ایکس نیز در میان این همه‌گیری زمین را ترک کرده بودند.

با توجه به این همه‌گیری، سازمان فضایی روسیه (Roscosmos) دو فضانورد پشتیبان را هم آموزش داد تا در صورت بیماری هر یک از اعضای اصلی مأموریت امروز، از آن‌ها به عنوان جایگزین استفاده کند. «آنتونوف شکاپلروف» (Anton Shkaplerov) و «آندره بابکین» (Andrei Babkin) به ترتیب به‌عنوان جایگزین برای فرمانده دوم و مهندس پرواز اول درنظر گرفته شده بودند.

پرتاب امروز سایوز MS-17 را در مدار اولیه‌ی خود قرار می‌دهد و بلافاصله آرایه‌های خورشیدی و آنتن‌های ارتباطی آن در موقعیت صحیح قرار می‌گیرند تا سرعت و موقعیت خود را به مرکز کنترل در مسکو ارسال کنند، صحت انجام گام نخست پرتاب را اطلاع دهند و توانایی انجام «ملاقات فوق سریع» را ارزیابی کنند.

با قرار گرفتن در مدار صحیح، فضاپیمای سایوز قادر خواهد بود طی مدت ۳ ساعت و ۲۰ دقیقه به ایستگاه فضایی بین‌المللی برسد و در نقطه اتصال Rassvet به آن متصل شود تا خدمه‌ی آن به فضانوردان فعلی ساکن در ایستگاه، کریس کسیدی، ایوان واگنر و آناتولی ایوانیشین بپیوندند. با رسیدن خدمه‌ی جدید به ایستگاه، اعضای مأموریت قبلی در اواخر اکتبر (اوایل آبان) به زمین بازخواهند گشت.

فضانوردان اعزام ۶۴

در این مأموریت «سرگی ریژیکوف» (Sergey Ryzhikov) که یک فضانورد باسابقه‌ی روس است و ۱۷۳ روز را در فضا گذرانده، فرمانده خواهد بود. همچنین «سرگی سورچکوف» (Sergey Kud-Sverchkov) روس که برای نخستین بار پرتاب فضایی خود را تجربه می‌کند مهندس پرواز ۱ این مأموریت خواهد بود. دکتر «کاتلین روبینز» (Kathleen Rubins) از ناسا هم که تا کنون ۱۱۵ روز را در فضا گذرانده، آنان را در این سفر همراهی می‌کند و با توجه به هم‌زمانی با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، قرار است از فضا رأی خود را ثبت کند.

به این ترتیب با پرتاب امروز، مأموریت «اعزام ۶۴» (Expedition 64) در حالی آغاز می‌شود که قرار است نخستین پرواز عملیاتی تجاری سرنشین‌دار به ایستگاه فضایی بین‌المللی هم در ماه نوامبر (اواخر آبان) فضانوردان ناسا «مایکل هاپکینز» (Michael Hopkins)، «ویکتور گلاور» (Victor Glover) و «شانون واکر» (Shannon Walker) و فضانورد آژانس هوافضای ژاپن «سویچی ناگوچی» (Soichi Noguchi) را برای اقامتی شش ماهه به ایستگاه برساند. مأموریتی که ناسا در روزهای گذشته آن را به تعویق انداخت تا مشکلی را در مراحل پرتاب موشک فالکون ۹ بررسی کند.

قرار است در طول مأموریت «اعزام ۶۴» فضانوردان دو راهپیمایی فضایی انجام دهند که یکی برای تعمیر و نگهداری متداول بخش روسی و دیگری به منظور آماده‌سازی محفظه‌ی Pirs برای جداسازی از ایستگاه فضایی بین‌المللی انجام می‌شود تا با تأخیری طولانی جا برای پیوستن ماژول آزمایشگاهی «ناوکا» (Nauka) در اوایل ۲۰۲۱ باز شود.

طبق برنامه‌ریزی خدمه‌ی مأموریت سایوز MS-17 قرار است پس از ۱۷۷ روز، ایستگاه فضایی بین‌المللی را در آوریل ۲۰۲۱ برای بازگشت به زمین ترک کنند.

عکس کاور: پرتاب موشک سایوز ۲.۱a به سمت ایستگاه فضایی بین‌المللی طی مأموریت MS-17

Credit: NASA/GCTC/Andrey Shelepin

منبع: Nasa Space Flight

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه