فضانورد رکوردشکن آمریکایی از ایستگاه فضایی به زمین بازگشت

۱۰ فروردین ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
فضاپیمای سایوز MS-19 هنگام بازگشت در مدار زمین

یک فضانورد رکوردشکن آمریکایی و دو فضانورد روس با هم از ایستگاه فضایی بین‌المللی به زمین بازگشتند و نشان دادند که حتی با وجود افزایش تنش‌ها روی زمین، همکاری در فضا می‌تواند ادامه داشته باشد.

«مارک وانده هی» (Mark Vande Hei) از ناسا حالا با ۳۵۵ روز اقامت، بیش از هر فضانورد آمریکایی دیگری در تاریخ در فضا بوده است. او همراه با دو همکار روس خود در مأموریت «اعزام ۶۶» (Expedition 66) یعنی «آنتون شکاپلروف» (Anton Shkaplerov) و «پیوتر دوبروف» (Pyotr Dubrov) به زمین بازگشت. این فرود امروز در ساعت ۰۷:۲۸ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۵:۵۸ به وقت تهران) و توسط فضاپیمای سایوز MS-19 انجام شد و از جدایش تا رسیدن به زمین تنها ۴ ساعت طول کشید.

وانده هی پیش از ترک ایستگاه فضایی گفت: «من تقریبا یک سال است که یک شغل ۲۴ ساعته و هفت روزه‌ی داخلی در ایستگاه دارم، بنابراین صرف نظر از چگونگی آب‌وهوا، مشتاقانه منتظرم که در خارج از خانه باشم!»

پس از فرود او و دو همراهش، تیم‌های بازیابی آژانس فضایی روسیه و ناسا برای خروج از کپسول سایوز و نشستن روی صندلی‌ها برای تطبیق با گرانش زمین و بررسی پزشکی اولیه به آن‌ها کمک کردند. این فرود برای دوبروف هم که در آوریل ۲۰۲۱ همراه با وانده هی راهی ایستگاه فضایی شده بود، پایان مأموریت طولانی ۳۵۵ روزه محسوب می‌شود. شکاپلروف پیش از این در مراسم تغییر فرمانده ایستگاه فضایی گفته بود: «ما همه مانند یک خدمه‌ی واحد، بسیار سخت کار کردیم و مشکلی نداشتیم.»

با وجود تیره شدن روابط دو کشور در پی حمله‌ی روسیه به اوکراین، شکاپلروف همکاران آمریکایی و اروپایی خود را برادران و خواهران فضایی خود خواند. او افزود: «مردم روی زمین مشکلاتی دارند. در مدار زمین اما ما شبیه به هم هستیم… نه شبیه نیستیم، بلکه یکی هستیم. و من فکر می‌کنم ایستگاه فضایی بین‌المللی نماد دوستی و همکاری و نشانه‌ای برای کاوش‌های فضایی آینده است.»

نشستن فضاپیمای سایوز MS-19 به زمین

نشستن فضاپیمای سایوز MS-19 به زمین
Credit: NASA

شکاپلروف، دوبروف و وانده هی، سفر بازگشت خود را در ساعت ۰۳:۲۱ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۱:۵۱ به وقت تهران) و با جدایش فضاپیمای سایوز MS-19 از ماژول تحقیقاتی کوچک «رسوت» (Rassvet) آغاز کرده بودند.

خروج آن‌ها نشان‌دهنده‌ی آغاز مأموریت «اکسپدیشن ۶۷» است. هم‌اکنون فرمانده «توماس مارش‌برن» (Tom Marshburn) و مهندسان پرواز «راجا چاری» (Raja Chari) و «کایلا بارون» (Kayla Barron) از ناسا، «ماتیاس مورر» (Matthias Maurer) از آژانس فضایی اروپا و «اولگ آرتیمف» (Oleg Artemyev)، «دنیس ماتیف» (Denis Matveev) و «سرگی کورساکوف» (Sergey Korsakov) از آژانس فضایی روسیه در ایستگاه فضایی بین‌المللی حضور دارند.

در طول اقامت طولانی دوبروف و وانده هی در مدار، آن‌ها اعضای سه مأموریت اعزام ۶۴، ۶۵ و ۶۶ بودند و با ۲۲ خدمه در ایستگاه فضایی همکاری داشتند و شاهد برنامه‌های بسیاری بودند. ازجمله بازدیدهای کوتاه‌مدت توسط دو گردشگر ژاپنی و همچنین دو سینماگر روس که برای تولید فیلم هنوز اکران نشده‌ی «چالش» (The Challenge) به مدار زمین رفته بودند.

دوبروف همچنین چهار راهپیمایی فضایی، ازجمله یکی را در کنار شکاپلروف انجام داد تا ایستگاه را برای نصب ماژول‌های جدید روسی، یعنی واحد آزمایشگاهی «نائوکا» (Nauka) و واحد بندرگاهی «پریچال» (Prichal) آماده کند. وانده هی هم به انجام صدها پژوهش علمی و مأموریت‌های نمایش فناوری کمک کرد. ازجمله رکورد برداشت ۲۶ فلفل تند را ثبت کرد که به وسیله‌ی آن بیشتر فضانوردان حاضر، از گیاهان تغذیه شده در ایستگاه تغذیه کردند.

فضانوردان بازگشت سایوز ام اس 19

به ترتیب از راست: دوبروف، وانده هی، شکاپلروف
Credit: NASA

اقامت وانده هی از رکورد قبلی ۳۴۰ روزه که در مارس ۲۰۱۶ توسط «اسکات کلی» (Scott Kelly) ثبت شده بود، فراتر رفت. وانده هی با تکمیل دومین مأموریت خود، اکنون در مجموع ۵۲۳ روز را در فضا بوده است.

مأموریت ۳۵۵ روزه‌ی دوبروف، او را همراه با وانده هی در رتبه‌ی چهارم فهرست کلی طولانی‌ترین پروازهای فضایی انسانی قرار داد. «موسی مناروف» (Musa Manarov)، «ولادیمیر تیتوف» (Vladimir Titov) و «والری پلیاکوف» (Valery Polyakov) فضانوردان دوران شوروی، هر کدام زمان‌های طولانی‌تری را در مدار ثبت کرده‌اند و با ۴۳۷ روز و ۱۷ ساعت و ۵۸ دقیقه اقامت پیوسته، رکورد در اختیار پلیاکوف است.

شکاپلروف چهارمین مأموریت خود را با مجموع ۷۰۸ روز در فضا به پایان رساند. او اکنون در فهرست بیشترین مدت اقامت در فضا، رتبه‌ی هفتم را در اختیار دارد. شکاپلروف و فضاپیمای سایوز MS-19 در مجموع ۱۲۰ میلیون کیلومتر را پیمودند و ۲۸۱۶ بار دور زمین چرخیدند. وانده هی و دوبروف هم با پیمودن ۲۴۰ میلیون کیلومتر، ۵۶۸۰ دور زمین را کامل کردند.

اکنون روی زمین، شکاپلروف و دوبروف به شهر ستارگان در نزدیکی مسکو بازخواهند گشت و وانده هی هم به مرکز فضایی جانسون در هیوستون تگزاس خواهد رفت.

عکس کاور: فضاپیمای سایوز MS-19 هنگام بازگشت در مدار زمین
Credit: NASA

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه