۱۳ داستان پشت‌پرده از ساخت فیلم «جوکر» که احتمالا نمی‌دانید

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه

تعداد آدم‌هایی که شخصیت جوکر را نمی‌شناسند در دنیا بسیار کم است. این دلقک که مشکلات زندگی و روانی او را به سمت جرم و جنایت کشیده است، از دل کتاب‌های کمیک بیرون آمده. جوکر را ابتدا در فیلم‌های بتمن بیشتر می‌دیدیم، اما در سال ۲۰۱۹، تاد فیلیپس کارگردان آمریکایی تصمیم گرفت فیلمی اختصاصی درباره خود این شخصیت بسازد. فیلمی که نامزدی در ۱۰ رشته اسکار را به ‌همراه داشت و خواکین فینیکس برای بازی در قالب این شخصیت، اسکار بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد. آرتور فلک که پس از وارد شدن به دنیای جنایی نام خود را به جوکر تغییر داده، پشت گریم مسخره‌ای که بر صورتش است، رازهای زیادی را با خود دارد. اما علاوه بر داستان شخصیت، پشت پرده‌هایی درباره ساخت این کاراکتر و فیلم «جوکر» هم وجود دارد. اینجا ۱۳ واقعیت پشت پرده از این فیلم موفق را آورده‌ایم.

۱. خواکین فینیکس برای آنکه بتواند خنده‌های عصبی و دردناک شخصیت جوکر را به درستی اجرا کند، مدتها بر روی بیماران مبتلا به بی‌اختیاری عاطفی (اختلال PBA) مطالعه می‌کرد

آرتور فلک، شخصیت جوکر به دلیل اختلال روانی که دارد، در موقعیت‌هایی که عصبی می‌شود، به صورت وحشتناک و غیرقابل کنترلی می‌خندد. خنده‌هایی که باعث ترس اطرافیان می‌شود. او برای اطلاع به دیگران حتی یک کارت همیشه به همراه دارد که دلیل خنده‌هایش را توضیح می‌دهد. خواکین فینیکس برای اینکه بتواند خود را به این شخصیت و نوع خنده‌هایش نزدیک کند، ساعت‌ها فیلم درباره این بیماری و ویدیوهایی از خنده‌های عصبی این بیماران دیده.

۲. خواکین فینیکس هیچ وقت موافق بازی در فیلم جوکر نبود، اما یک روز ناگهان در اتاق تعویض لباس پروژه حاضر شده

به گفته تاد فیلیپس، او نقش اصلی را از روز اول برای فینیکس درنظر گرفته بوده، اما این بازیگر که از دنیای ابرقهرمانی و کمیک فاصله داشته، اصلا این پیشنهاد را قبول نکرده. او هیچ علاقه‌ای به بازی در نقش جوکر نداشته و در چند مرحله گفتگو با فیلیپس، پیشنهاد او را رد کرده. بلاخره پس از مدتی با توضیحاتی که فیلیپس درباره فیلمنامه و شخصیت جوکر می‌دهد، فینیکس راضی می‌شود. اما او هیچ‌وقت موافقت خود را اعلام نمی‌کند. تنها یک روز به صورت خیلی ناگهانی و بدون برنامه‌ریزی وارد اتاق تعویض لباس پروژه جوکر می‌شود و این شروع حضورش در این فیلم است.

۳.رابرت دنیرو و خواکین فینیکس درباره دورخوانی فیلمنامه به توافق نمی‌رسیدند

بین دنیرو به عنوان یک ستاره بزرگ و کهنه‌کار هالیوود و فینیکس که شخصیت اصلی فیلم را برعهده داشت، تنش‌هایی ایجاد شد. رابرت دنیرو سرسختانه معتقد به دورخوانی و مطالعه فیلمنامه پیش از شروع فیلمبرداری بود. در حالی که خواکین فینیکس اصلا این کار را ضروری نمی‌دانسته. تاد فیلیپس هم به عنوان هدایت‌کننده گروه میان این دو بازیگر که نمی‌خواسته به هیچ قیمتی آنها را از دست بدهد، گیر افتاده بوده. تا اینکه یک روز دنیرو تماس می‌گیرد و به فیلیپس می‌گوید:«به فینیکس بگو او یک بازیگر است و باید همه ما در یک اتاق دور هم بشینیم و فیلمنامه را باهم بخوانیم». در نهایت کهنه‌سرباز هالیوود پیروز این میدان می‌شود و فینیکس در کمال نارضایتی در جلسات دورخوانی در دفتر دنیرو حاضر می‌شود. او پس از هر جلسه اعتراض و ناراحتی خود را بروز می‌داده. رابرت دنیرو در مصاحبه‌های بعد از فیلمبرداری درباره فینیکس گفته بود:«او درباره کاری که می‌خواستیم انجام بدهیم بسیار سرسخت بود و این دقیقا همانطوری بود که باید باشد»

۴.یک سکانس از فیلم، رابطه واقعی دنیرو و فینیکس را نشان می‌دهد

تنش‌های میان دنیرو و فینیکس تنها محدود به دورخوانی فیلمنامه نبود. آنها دو بازیگر از دو متد مختلف بازیگری بودند که حالا باید روبروی هم قرار می‌گرفتند. یکی از سکانس‌های اصلی مشترکی که این دو در فیلم دارند، قرارگیری دنیرو در جایگاه مجری یک برنامه است که می‌خواهد با آرتور فلک مصاحبه کند. مجری در فیلمنامه از اینکه مقابل شخصیتی مثل جوکر نشسته خوشحال نیست و با او تند صحبت می‌کند و جوکر هم با تندی جواب او را می‌دهد. اما واقعیت این است که این نوع برخورد از احساسات واقعی میان این دو بازیگر به وجود آمده بود. آنها تنها زمانی با هم صحبت می‌کردند که دوربین‌ها روشن شود و بعد از آن در پشت صحنه هیچ ارتباطی با هم نداشتند. حتی خواکین فینیکس گفته:«دوست نداشتم با او در پشت صحنه صحبت کنم. روز اول به یکدیگر صبح بخیر گفتیم و دیگر با هم صحبت نکردیم». دنیرو هم گفته:«ما کاری که باید را انجام می‌دادیم. با هم صحبت نمی‌کردیم، دلیلی هم برای این کار نبود»

۵. یک سال زمان برد تا اینکه تاد فیلیپس بلاخره توانست برادران وارنر را راضی کند که فیلم درجه‌بندی R بگیرد

فیلیپس علاقمند فیلم‌های جنون‌آمیز دهه هفتاد مثل «پرواز بر آشیانه فاخته» یا «راننده تاکسی» بود. او می‌خواست اقتباسش از داستان‌های کمیک را هم به همین سبک بسازد. اما این برای برادران وارنر یک ریسک محسوب می‌شد، چون بسیاری از مخاطبان خود را از دست می‌داد. مخاطبان اصلی فیلم‌های ابرقهرمانی و دنیای داستان‌های کمیک نوجوانان هستند. اما با دورنمایی که فیلیپس برای «جوکر» در نظر داشت، فیلم با رده بندی سنی باید ارائه می‌شد که مناسب بالای ۱۷ سال بود. به همین دلیل او با رده‌بندی بالای ۱۳ سال موافقت نکرد و تا یک سال بعد از پایان نگارش فیلم‌نامه صبر کرد تا برادران وارنر رضایت بدهند. موانع بسیار زیادی برای تحقق خواسته فیلیپس وجود داشت، اما در نهایت کمپانی وارنر به دلیل اینکه ساخت فیلم جوکر با این رده بندی از زیر شاخه فیلم‌های کمیک خارج خواهد شد و هزینه ساخت آن به ۵۵ میلیون دلار کاهش پیدا خواهد کرد، با این تصمیم موافقت کرد. اما این ریسک نتیجه بسیار خوبی داشت و «جوکر» اولین فیلم با رتبه‌بندی R است که در باکس آفیس جهانی، فروشش به بیش از یک میلیارد دلار رسید.

۶.فینیکس بسیاری از صحنه‌های ماندگار فیلم را به صورت بداهه بازی کرده

یک واقعیت درباره فیلم «جوکر» وجود دارد و آن رها شدن فینیکس و فیلیپس توسط تهیه‌کنندگان است. برادران وانر ۵۵ میلیون دلار را به آنها دادند و پروژه را ترک کردند. آن دو هم برای انجام بسیاری از کارها خود را بی‌قید می‌دیدند. به همین دلیل فیلیپس دست بازیگران را در بداهه بازی‌کردن، باز گذاشته بود. خواکین فینیکس هم از این موقعیت استفاده کرد تا به اوج جنون آرتور فلک نزدیک شود. مثلا دو صحنه مشهور در فیلم وجود دارد که لارنس شر، فیلمبردار فیلم درباره نوع شکل‌گیری آن صحبت کرده. اولی سکانس رفتن جوکر به درون یخچال است. شر گفته:«ما دوربین کار گذاشته بودیم تا فینیکس هر کار که می‌خواهد انجام دهد و او به این فکر کرد در اثر یک بی‌خوابی شدید چه کاری خواهد کرد و ناگهان وارد یخچال شد. دیدن این صحنه برای خود ماهم سرگرم‌کننده و جالب بود». صحنه دوم هم رقصیدن جوکر در حمام پس از قتل در مترو است. در این صحنه فیلیپس دوباره دست خواکین را باز می‌گذارد و او خودش تمام  این صحنه را خلق می‌کند.

۷. آهنگساز فیلم، پیش از فیلمبرداری حتی یک فریم، موسیقی متن جوکر را ساخته است

روند معمول آهنگسازی فیلم بر این اساس است که پس از پایان فیلمبرداری و براساس حال و هوای تصاویری که ساخته شده، آهنگ ساخته می‌شود. اما تاد فیلیپس با تمام شدن فیلمنامه، آن را برای هیلدور گوئنادوتیر، آهنگساز ایسلندی فرستاد. او هم براساس شناخت و نزدیکی خودش به شخصیت آرتور، موسیقی‌ متن را ساخت. فیلیپس در بیشتر روزها و زمان فیلمبرداری، موسیقی را سر صحنه می‌نواخت تا فینیکس براساس احساسی که از آن می‌گیرد، بازی کند. مثلا در سکانس تاثیرگذار رقص جوکر در حمام، فینیکس در واقع با موسیقی که در حال شنیدن آن بود، شروع به رقصیدن کرد. این سکانس آنقدر خوب از کار درآمد که فیلیپس از آن به عنوان آنونس فیلم استفاده کرد. تلاش‌های متفاوت فیلیپس و گوئنادوتیر باعث شد در آخر اسکار بهترین موسیقی به فیلم جوکر برسد.

۸. تاد فیلیپس پایان فیلم را به تفسیر بیننده وابسته کرد

در واقع پایان فیلم «جوکر» مشخص است، زندگی او در سیاهی و در یک آسایشگاه روانی تمام می‌شود. اما انتقادات زیادی درباره پایان فیلم وجود دارد. تاد فیلیپس با باز گذاشتن پایان فیلم، قصد داشت این سوال را برای بیننده ایجاد کند که آیا این جوکر همان شخصیت مشهور فیلم‌های کمیک خواهد شد یا نه؟ اما فینیکس با نظر فیلیپس مخالف است و معتقد است، جوکر همان جوکر مشهور است.

۹. خواکین فینیکس تحت تاثیر بقیه اجراهای جوکر قرارنگرفت

در طول تاریخ بارها بازیگران متفاوت، در مدیوم‌های مختلف از سینما و تئاتر گرفته تا تلویزیون و رادیو نقش جوکر را ایفا کرده‌اند. مشهورترین آنها جک نیکلسون در بتمن تیم برتون، بازی برنده جایزه اسکار هیث لجر در شوالیه تاریکی و نقش قابل تامل جرد لتو در فیلم جوخه انتحار است. اما فینیکس از هیچ‌کدام از آن اجراها الهام نگرفت. او گفته:«آرتور فلک یک شخصیت خیالی است. من نمی‌خواستم روانشناسان در تلاش باشند که نوع بیماری روحی این شخصیت را پیدا کنند. آرتور یک شخصیت خاص است». فینیکس با این دیدگاه هیچ محدودیتی برای این شخصیت ایجاد نکرده بود و فیلیپس به عنوان کارگردان هم از این اتفاق بسیار راضی بود.

۱۰.فیلیپس عمدا زمان وقوع داستان جوکر را سال ۱۹۸۱ انتخاب کرد تا با هیچ‌کدام از داستان‌های کمیک دی سی تداخل زمانی نداشته باشد

دنیای سینمایی مارول بیش از ۷۰ شخصیت ابرقهرمانی، از مرد آهنی گرفته تا مرد عنکبوتی و بیوه سیاه را به هم پیوند می‌دهد. حتی در فیلم «انتقام‌جویان» بسیاری از آنها با هم متحد می‌شوند. برادران وانر در این میان تهیه برخی از فیلم‌های مربوط به شخصیت‌های ابرقهرمانی را برعهده داشته‌اند. اما تاد فیلیپس اصرار داشت که جوکر را از تمام دنیای ماورل جدا کند. به همین دلیل سال ۱۹۸۱ را برای بستر زمانی فیلمش انتخاب کرد که هیچ نقطه اتصالی میان فیلمش با بقیه دنیای ابرقهرمان‌ها وجود نداشته باشد.

۱۱. خواکین فینیکس گاهی از وسط ضبط یک سکانس ناپدید می‌شد

شخصیت آرتور فلک یک دلقک شکست‌ خورده است، کسی که از نظر روانی در بحران قراردارد و فشار روحی زیادی را تحمل می‌کند. این موضوع باعث می‌شد که فینیکس به چند دقیقه‌ای تنفس و جدا شدن از محیط فیلمبرداری احتیاج داشته باشد. به همین دلیل گاهی پیش می‌آمد که از وسط ضبط یک سکانس فینیکس صحنه را ترک می‌کرد. این برای بازیگر مقابلش و عوامل پشت صحنه عجیب بود و شرایط خاصی را به وجود می‌آورد. اما این ناپدید شدن‌ها زیاد طولانی نبود و انگار تنها برای چند دقیقه تنفس اتفاق می‌افتاد.

۱۲.فینیکس نزدیک به ۲۴ کیلوگرم از وزنش را برای بازی در نقش جوکر، از دست داد

خواکین فینیکس با لاغری برای یک نقش سینمایی غریبه نیست. او برای بازی در فیلم «استاد» ساخته توماس اندرسون، در سال ۲۰۱۲، وزن قابل توجهی را از دست داده. به همین دلیل برای فیلم جوکر سراغ همان پزشکی رفت که زیر نظر او قبلا هم لاغر شده. چون فینیکس گیاه‌خوار است، رژیم لاغری مورد استفاده برای او باید شرایط خاصی داشته باشد. بعدها این بازیگر اعلام کرد قصد داشته با کم کردن وزن، آرتور فلک شبیه یک آدم دچار سو‌ءتغذیه به نظر برسد. او با لاغر کردن، شرایطی را فراهم کرده که در زمان بازی، بتواند حرکات بیشتر و سریعتری را از خود نشان دهد.

۱۳. در ابتدا قرار بود مارتین اسکورسیزی فیلم «جوکر» را بسازد

به عنوان تهیه‌کننده یا حتی کارگردان فیلم، در ابتدا نام اسکورسیزی مطرح بود. حتی شایعاتی وجود دارد، درباره اینکه با لئونارد دی‌کاپریو هم به توافقاتی رسیده. اما پس از چهارسال از ادامه همکاری در این پروزه انصراف داد. اسکورسیزی معتقد بود که شخصیت‌های ابرقهرمانی انتزاعی هستند و هیچ اتفاق بدی برایشان نمی‌افتد. او می‌گفت این اصلا سلیقه من نیست. البته اصولا صنعت مهمی است و طرفداران خودش را دارد.

منبع: ranker

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۷ دیدگاه
  1. Avatar (Š...

    ولی هنوزم بهترین نقش بازی نقش جوکر
    مال هیث لجر
    حیف ک انقد زود فوت کرد🚶‍♀️🕳

  • 1
  • 2
loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه