نخستین صدای ضبط‌شده از پرواز بالگرد در سیاره‌ای دیگر را بشنوید

۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰

هم‌زمان با تصویربرداری مریخ‌نورد پشتکار از بالگرد نبوغ، برای نخستین بار یک فضاپیما در سیاره‌ای دیگر، صدای فضاپیمای دیگری را ضبط کرده است.

مریخ‌نورد پشتکار (Perseverance) هنگامی که بالگرد نبوغ (Ingenuity) برای چهارمین بار در سیاره‌ی سرخ پرواز می‌کرد، از یکی از دو میکروفن خود برای گوش دادن و ضبط صدای پره‌های آن استفاده کرد.

در ویدیویی که ناسا منتشر کرده، تصویر تهیه شده توسط مست‌کم-زد با صدای میکروفن دوربین سوپرکم همراه شده است. از این میکروفن برای بررسی شرایط محیطی مریخ استفاده می‌شود.

لیزر مریخ‌نورد پشتکار با فاصله به سنگ‌ها تابانده می‌شود تا بخار آن‌ها توسط یک طیف‌سنج مطالعه شود و میکروفن سوپرکم هم صداهای ایجاد شده توسط ضربه‌های لیزری را ضبط می‌کند تا اطلاعاتی در مورد خصوصیات فیزیکی مانند سختی آن‌ها فراهم کند. این میکروفن همچنین می‌تواند صداهای محیط را در مریخ ضبط کند.

در حالی که مریخ‌نورد پشتکار (استقامت) ۸۰ متر از محل برخاستن و فرود بالگرد نبوغ فاصله داشت و با توجه به جو رقیق مریخ، تضمینی برای شنیده شدن صدای پرواز وجود نداشت. حتی هنگام پرواز و زمانی که پره‌ها به ۲۵۳۷ دور در دقیقه می‌رسند، صدا توسط جو رقیق مریخ خفه می‌شود.

«دیوید میمون» (David Mimoun) استاد علوم سیاره‌ای از تولوز فرانسه درباره‌ی این صدا گفت: «این یک شگفتی است. آزمایش‌ها و شبیه‌سازی‌های نشان می‌داد که میکروفن به سختی صدای هلیکوپتر را می‌گیرد، زیرا جو مریخ به شدت آن را میرا می‌کند. ما خوش‌شانس بودیم که صدا را در چنین فاصله‌ای ثبت کردیم. این یک معدن طلا برای درک ما از جو مریخ خواهد بود.»

تصویر چهارمین پرواز بالگرد نبوغ از نگاه مریخ‌نورد پشتکار

تصویر چهارمین پرواز بالگرد نبوغ از نگاه مریخ‌نورد پشتکار
Credit: NASA/JPL-Caltech

در این پرواز ابتدا صدای باد مریخی بلندتر شنیده می‌شود اما اگر با دقت گوش کنید، پس از آن صدای هلیکوپتر هم به وضوح مشخص است. علاوه بر این درست مانند زمین، اثر پدیده‌ی دوپلر در تغییر طول موج، هنگام دور و نزدیک شدن بالگرد به خوبی حس می‌شود.

«سورن مدسن» (Soren Madsen) مدیر توسعه‌ی محموله‌ی پشتکار از آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا هم گفت: «میکروفن و فیلم به ما اجازه می‌دهند تا هلیکوپتر را درست مانند اینکه آنجا هستیم، مشاهده کنیم و اطلاعات دیگری مانند جابه‌جایی دوپلر هم جزئیات مسیر پرواز را تأیید می‌کند.»

در این ویدیو دانشمندان برای شنیدن آسان‌تر صدای پره‌ها که با سیستم مونو در بسامد ۸۴ هرتز ضبط شده، فرکانس‌های پایین ۸۰ و بالای ۹۰ را حذف کردند و صدای سیگنال‌های باقی‌مانده را هم افزایش دادند. ناسا این توضیحات بیان شده را بر روی ویدیو هم افزوده است تا درک بهتری از صدایی که شنیده می‌شود، ارائه کند.

نبوغ در این پرواز ۱۳۳ متر به سمت جنوب پرواز کرد و دوباره به میدان هوایی برادران رایت بازگشت و اکنون در فاز نمایش عملیات به‌سر می‌برد تا بتواند به‌صورت آزمایشی و برای مدت محدود، راهنمای مریخ‌نورد پشتکار در حرکت روی مریخ باشد.

Credit: NASA/JPL-Caltech

منبع: NASA

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه