تکنیکهای بازاریابی یا عوامفریبی؟

«دوربینی هم کیفیت دوربینهای DSLR»، «عملکردی شبیه به کامپیوترهای رومیزی»، «محافظت کامل در برابر نفوذ آب» و «بالاترین تراکم پیکسلی صفحهنمایش»؛ اینها جملههایی است که در چند سال گذشته، هنگام معرفی گوشیهای ردهبالا یا به اصطلاح «پرچمدار»، به وفور شنیدهام. شاید برای چند ده بار اول، این جملات اغراقآمیز کمی هیجانانگیز بود، ولی برای ما که حداقل چند ده بار در سال، آنها را میشنویم، خستهکننده شدهاند. گویی شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای موبایل، به میزان فهم و شعور کاربران توهین میکنند.
در ابتدا، این سبک بازاریابی با اعداد و ارقام آغاز شد. دوربینهایی با حسگرهای ۱۶ و ۲۰ مگاپیکسلی، صفحاتی با تراکمهای پیکسلی خیرهکننده،… در تمام این مدت، هیچ صحبتی از سایز حسگر دوربین و فاکتورهای اصلی تعیین کنندهی کیفیت عکاسی گوشی نشد. به علاوه، هیچگاه گفته نشد که چشمان انسان قدرت تشخیص تفاوت تراکم پیکسلی ۵۰۰ و ۸۰۰ پیکسل بر هر اینچ را ندارد.
اما همه چیز به اعداد و ارقام ختم نشد. دوستان عزیز در دپارتمان بازاریابی شرکتهای مورد علاقهیمان، پا را فراتر گذاشته و سبک جدیدی از تبلیغات عوامفریبی را به دست گرفتند.
مراسم رونمایی از آیفون ۶s را مرور میکنیم. «تنها چیزی که تغییر کرده، همه چیز است!». بد نیست مروری بر بخش «همه چیز» داشته باشیم؛ اندازه، دقت و کیفیت صفحهنمایش؟ طراحی؟ وزن؟ ضخامت؟ حاشیه اطراف صفحهنمایش؟ لنز دوربین بیرون زده؟ میزان گشودگی دیافراگم دوربین؟ باتری؟ شارژ بیسیم؟
در مورد تراشهی A9 آیفون ۶s، اپل اعلام کرد که این تراشه عملکردی مشابه کامپیوترهای رومیزی (Desktop Class) به شما ارائه میدهد، اما هیچ مدرکی برای این ادعا نشان نداد.
واقعا اینطور است؟ بد نیست تا نگاهی به آزمون مرجع ۳DMark بیندازیم:
عقبتر میرویم، جایی که در کنفرانس معرفی گلکسی S6، سامسونگ ادعا کرد که این گوشی میتواند تصاویری با کیفیت دوربینهای DSLR حرفهای ثبت کند و در شب مثل روز عکس بگیرد! قید DSLR ها را میزنیم و به مقایسهی کیفیت دوربین این گوشی با یک دوربین کامپکت حرفهای آن هم در شرایط نوری مناسب بسنده میکنیم:
به عنوان یک مثال دیگر، الجی هنگام معرفی گوشی G Flex 2 اعلام کرد که خمیدگی این گوشی سبب خواهد شد تا صفحهنمایشاش، در برابر ضربه مقاومت بالایی داشته باشد. ولی در تستهای ضربه مشخص شد که صفحهنمایش این گوشی، به راحتی با اولین ضربه، خرد خواهد شد. همین موضوع را در مورد قابلیت ترمیم خودکار قاب پشتیاش هم میتوان مطرح کرد.
بیایید همه چیز را بهتر از چیزی که هست نشان دهیم!
این موضوعات مربوط به شرکت، برند و یا گوشی خاصی نیست. روند رشد گوشیهای موبایل به طرز چشمگیری طی دو سال گذشته کند شده است. این روند از جایی شروع شد که رقابت شدید بین سازندگان گوشیهای موبایل، باعث شد تا مجبور به عرضهی پرچمدارانشان به صورت سالانه شدند. تحت این فشار رقابتی، دپارتمانهای «تحقیق و توسعه»، ناتوان از عرضهی محصولات انقلابی شده و دپارتمانهای «بازاریابی» به دنبال راهی برای فروش گوشیهای ردهبالا (که تفاوت چندانی با مدلهای سال گذشته نداشتند) گشتند. احتمالا اغراق کردن در مورد امکانات و قابلیتها و به عبارتی «عوام فریبی»، سادهترین و موثرترین راه به نظر رسیده است.
این روند را میتوان به قول گوگل، یک نوع «حیلهگری» دانست. شاید بهتر باشد، شرکتهای تولیدکنندهی این دستگاههای محبوب و دوستداشتنی، کمی روراست باشند و واقعا گوشیهایی تولید کنند که بتوانند در شب، همانند روز عکس بگیرند! نظر شما چیست؟
نمی خواهم تعصبی بر خورد کنم ولی اوج دروغ ها در شرکت اپل نمایان است
اصلا فیلم معرفی آیفون را ببینید که استیو جابز میگه ما اولین گوشی با صفحه نمایش لمسی رو ساختیم در صورتی که ۷ ۸ سال قبل شرکت ایمیت و سونی گوشی های لمسی کار آدمدی تولید و عرضه کرده بودند
واقعا هم هوشمند بودن و برنامه روشون نصب میشد ویدعو پخش میکردن و…
تنها اشکالشون پردازنده های خیلی ضعیف بود
اگر امکانات سخت افزاری الان در آون زمان وجود داشت هیچ وقت نوکیا ورشکسته نمیشد چون میتونست یک گوشی هوشمند خیلی عالی تولید کنه
یادتون نره ۶۶۳۰ و … پردازنده ۳۳ مگاهرتزی داشتن
یعنی با توان پردازشی کمتر از یک ویدئو سیدی امکان نصب برنامه و استفاده از نت را فراهم کرده بودند
خلاصه اینکه بیشترین چیزی که حالمو بهم میزنه تبلیغات خود خواهانه اپل است
واقعا مقاله ی زیبایی بود. بسیار متشکرم.
سلام
یه مقاله عالی و بی عیب بود واقعا ممنونم
من تقریبا ۱۰۰ درصد این مقاله رو قبول دارم .
من ۳۰ سالمه و مهندس نرم افزار هستم توی سامسونگ از گوشی گالکسی ایس / اس / اس ۲/اس۳/اس۵/اس۶ و نوت های یک دو ۴ و همین آخری رو داشتم .
پولدار هم نیستم اما واقعا اهل فناوری هستم و مدام در حال تغییرات .
اما واقعیتی که در این گوشی های محبوبم دیدم این بود که تنها ۶ ماه کاربرد داشتن 😐
نمیدونم دلیل چیه اما به نظر من فعالیت و عملکرد پردازنده ها و چیپ های سامسونگ با مرور زمان و حرارت افت پیدا میکنه .ینی روان بودن گوشی با همون برنامه ها با مرمر زمان کاسته میشه و من واقعا دلیلش رو نمیدونم .
در مورد گوشی های ایفون من از ۴ / ۵ / ۵ اس و ۶ رو داشتم و دارم واینو به جرات میتونم بگم که سیستم عامل این گوشی فوق العادست همینو بس
هیچ امتیاز دیگه ای وجود نداره توی ایفون و فقط روانتره به دلیل سیستم عاملی که در رو به روی همه برنامه های غیر سیستمی بسته و تنها با اجازه شما برخی درهارو باز میکنه .
کلا شرکت ها همونطور که مولف مقاله اعلام کردن هیچ ایده ای ندارن و به بن بست خوردن توی این زمینه و ایده های مختلفشون هم با شکست روبرو شده .
البته ایده صفحات خمیده سامسونگ خیلی خلاقانه بود اما واقعا به هیچ عنوان کاربردی نبود .
خیلی راحت و قاطع میشه گفت که اچ تی سی / ال جی / سونی / اپل / سامسونگ / موتورولا و … همه و همه فعلا هیچ حرف جدیدی و مفیدی رو در زمینه پیشرفت صنعت موبایل نداشتن که چشمگیر باشه .
البته یه موضوعی هم هست که اونم سبقت های بیجای شرکت ها برای بدست آوردن بازار فروش خیلی خوب نبوده و الان که همه به یه قسمتی از پیست رسیدن متوجه شدن که مسیر رو با سرعت بالایی اومدن و دارن نقاط ضعفی مثل ( عملکرد باطری / شارژ سریع / بهبود کیفیت تصاویر با استفاده از توابع نرم افزاری / بهبود معماری چیپست ها و نهایتا افزایش فرکانس پردازنده) رو برطرف میکنن اما چون ذهن ماها با سرعت بالایی از تغییرات کلی اشباع شده دیگه پیشرفت های اینچنینی رو اصلا به حساب نمیاریم .
در کل افزایش اندازه صفحه نمایش و قدرت پردازنده ها نمیتونه ادامه پیدا کنه و بلخره در جایی متوقف و یا کند میشه و اونوقته که خیلی از شرکت ها کنار زده میشن و اونی که فقط با محبوبیت فروش داشته باقی میمونه .
مثلا الان سونی داره بخش موبایل رو خلوت میکنه و بقیه شرکت ها هم این اتفاقات کمو بیش داره توشون میوفته که نشون میده راهی که داره طی میشه اشتباه بوده .
موافقم
القای نیاز جدید به خریدار
مثلاً الان واقعاً برای من مهم نیست دوربین گوشیم ۵ یا ۸ یا ۲۵ باشه … همون ۵ رو هم من در اندازه a4 پرینت کردم و هیچ مشکلی نداشته
ولی شرکتها با تغییرات نه چندان مشکل و بالابردن پیکسل به خریدار القا میکنن که گوشیشون به دوربین بالاتر نیاز دارن.
در حالی که خریدار نمیدونه که اندازه مگاپیکسل مهم نیست و اندازه سنسور (که معمولاً فاش نمیشه) خیلی مهمتره.
همین مسئله درباره بیشتر امکانات جدیدی که میاد رو گوشی ها صدق میکنه …
حرف دل بنده بود .
سلام
این عوام فریبی ها رو چرا سایتهای فناوری مثل همین دیجی کالا بست میدن؟ (تکرار میکنن)
یه جوری از دوربین گلکسی اس ۶ میگفتن فکر میکردم از پیور ویو ۸۰۸ بهتر هست بعد توسایت جی اسم آرنا نمونه عکس(قسمت مقایسه دوربین) دیدم در حدهمون اس ۵ بود. یا از ضد آب بودن گوشیهای سونی جوری میگفتن، وقتی از تعمیرکارا میشنیدم گوشیهای سونی که تو آب انداختن سوخته باورم نمیشد.
قبلنا یه خیر دیدم یه گوشی سونی بعد چند وقت از زیر دریا پیداش کردن سالم بوده
سی پی یو A9 شصت درصد سریعتر از a8 هست رو تو همین دیجی کالا دیدم اینم حتما عوام فریبیه
دوست عزیز
در کشور های اروپایی و آمریکا شرکت های بیمه ای هستن که گوشی ها رو بیمه میکنن و اونا هستن که این هزینه هار و برای درست کردن داستان هایی در این زمینه میپردازن .
گوشیه آیفونی که از هواپیما سقوط کرده
گوشی سونی که در قعد اقیانوس پیدا شده
یا داستان هایی که در مورد سامسونگ هست
همه اینا بوی پوب میده
حتی بیشتر ویدئو هایی که در زمینه تست های دراپ دان و نفوذ آب و غیره انجام میشه همشون برای تبلیغات و پوله نه چیز دیگه ای
درآمد این کمپانیا از فروش موباید بسیار بسیار بیشتر از اون چیزیه که منو شما تصور میکنیم و هر ساله با سود این بخش میتونن بخشای دیگه فعالیتشون رو توسعه و ارتقا بدن .
من زمانی که گالاکسی اس ۲ خریدم ۷۹۰ تومن بود و گرونترین گوشی بازار تقریبا
وقتی گوشی من از روی میز با صفحه روی سرامیک افتاد من اصلا بلندش نکردم و کلا گفتم این ۱۰۰ درصد الان خورد شده اما وقتی برش گردوندم دیدم صحیحو سالمه اتفاقاتی که برای گوشیا میوفته اصلا شرایط یکسانی نداره و نمیتونه مقایسه بشه
شرایط تست کارخانه ها هم به نظر من اصلا شبیه سازی شرایط واقعی نیست
در کل فریب هیچکدوم از تبلیغات شرکت ها رو نخورید
جناب فرهنگ در مورد شعار تبلیغاتی اپل که فرمودین
به نظر من این مورد یک عوام فریبی نیست… چون سخت افزار این گوشی واقعا ۹۰ درصد قوی تر شده / جنس آلمینیوم بدنه عوض شده / تکنولوژی صفحه نمایش عوض شده / دوربین ها عوض شده / نسخه ی جدید تاچ آیدی / ویبره گوشی عوض شده/…
و از اونجایی که در ضاحر هیچکس متجوه تغییر کردن آیفون ۶s نسبت به ۶ نمیشه به نظر من این شعار تبلیغاتی واقعا مناسبه و عوام فریبی نیست و بیشتر یاد آور تغیراتی که نسبت به نسب قبل داشته هست
ضاحر!
۹۰%!!!!!!
چه خبره!!!!!!!
مگه چی کار کرده که ۹۰ % قوی تر شده؟مگه موتور ماشین که با اضافه کردن توربو شارژرها و ورودی و خروجی قوی تر و …تا این حد موتور رو قوی کنیم،که باور کن موتور ماشین هم نمیشه این کار کرد.دیدم که موتور جت میندازن روش.اما آیا اپل هم از موتور جت استفاده کرده؟باور کن این عدد کمتر از۹% هستش.امکان نداره همچین چیزی
در کل به نظر م مقاله صحیح و خوبی بود. فقط شاید در مقایسه ۳DMark گوشی آیفون با کامپیوتر رومیزی سختگیری کرده باشید، زیرا قطعا (با توجه به امتیازات) کامپیوتر رومیزی یک (یا چند) کارت گرافیک مجزای بسیار قوی داشته است. ادعای اپل ممکن است برای کامپیوترهای ضعیف (که قطعا قیمتشان از آیفون کمتر است) صحت داشت باشد.
گوریلاگلس ۱ و ۲ و ۳ و ۴ :)) و هر بار قول دادن که مدل جدید نه میشکنه نه خش می افته ! هه هه
سر کاریم دوستان :))
عالی بود ممنون از شما
عالی بود
البته این بحث خیلی عمیق تر و گسترده تر باید مطرح بشه
در مورد ایفون موافقم
” اندازه، دقت و کیفیت صفحهنمایش؟ طراحی؟ وزن؟ ضخامت؟ حاشیه اطراف صفحهنمایش؟ لنز دوربین بیرون زده؟ میزان گشودگی دیافراگم دوربین؟ باتری؟ شارژ بیسیم؟”
این ها مشکلات بزرگی برای ایفون جدید هست
بعد از استیو شرکت بیشتر به سمت کسب درامد و سود حرکت کرده.
اما مقایسه توان پردازشگر با یک پردازشگر corei7 خیلی مقایسه به جایی نیست. شاید خیلی از کامپیوتر ها و لبتابهای امروزی هم دی این مقایسه سر بلند بیرون نیان.
فقط میتونم بگم عالی بود . ممنون
تنها شرکتی که میشناسم حاظره تعطیل بشه و اسمی ازش نباشه تا اینکه عوام فریبی کنه و جنس بنجل و بد به مردم بده میتونم بگم سونی هستش ! واقعا این شرکت احترام به مشتری رو به بالاترین حد اعلا خودش رسونده !
هیچوقت شایعه نمیکنه برای شرکت های رقیب هیچوقت تبلیغات غلط نمیده به مردم (به جز یک مورد که در مورد PS Vita بود که غرامتشو به صاحبانش داد!)
تلویزیون هایی عالی ، موبایل های در خور و شیک ، کنسولی بسیار حبوب و قدرتمند ، محصوصلاتی ابتکاری و …
SONY
سونی که ۴k تبلیغ میکنه اما در عمل فقط توی پخش ویدیو ۴k هست .
خب صفحه اش ۴k هست یعنی این تعداد پیکسل رو داره در استفاده های معمولی چند پیکسل رو یکی میکنه وFHD میشه و زمانی که محتوا ۴K هست پیکسل ها رو یکی نمیکنه و با کیفیت ۴K نمایش میده در واقع صحفه پویاست یا بهتره بگی پیکسل های صفحه پویا هستند.الان مشکل شما کجاشه؟
سونی که در آخرین گوشی ۴k تبلیغ میکنه اما در عمل فقط توی پخش ویدیو ۴k هست .
دوست عزیز خود سونی اعلام کرد که تکنولوژی ۴K فقط هنگام پخش ویدیو و مشاهده تصاویر فعاله…
این یعنی صداقت با مشتری … ( که البته از شرکت بزرگی مثل سونی همینم انتظار میره )
اما وقتی سامسونگ میگه عکاسی برابر دوربین DSLR یا در شب همانند روز عکس بگیرید نشون میده که اصلا به حقوق مشتری احترام نمیذاره…
این تبلیغات دروغ یه روز کار دست این شرکت نوپای کره ای میده …
من رو هیچ شرکت خاصی تعصب ندارم ولی تا به حال ادعای الکی از این شرکت نشنیدم و علت فروش کم سونی هم همینه که
عوام فریبی نمیکنه.
موفق باشی
ژاپنی ها خیلی آدم های عجیبی هستن
مخصوصا تو تکنولوژی
:):):):)
به نظرم دو عامل باعث میشه شرکتهای تولید کننده گوشی به این دروغگویی ها رو بیاورند.
اول اینکه یک گوشی خوب (مثل پرچمداری مثل آیفون ۴ یا خیلی گوشی های مربوط به چند سال اخیر) خیلی از نیازهای کاربر رو هنوز تامین می کنند و در این صورت، کاربر نیازی به خرید مدل جدید نمیبینه.
دوم اینکه دیگه انتظار پیشرفتهای آنچنانی در گوشی ها رو نمیشه داشت. اگر قبلا قابلیت های یک گوشی در طی دو سال چند برابر میشد و از یک دوربین بی کیفیت به دوربینی با کیفیت خوب میرسد، الان محدودیت های فناوری و البته اندازه محدود گوشی امکان این حجم زیاد از پیشرفت رو نمیده.
هر دوی این عوامل سبب میشن که عملا مشتری چندانی برای محصولات جدید ایجاد نشه. پس تنها راه برای فروش بیشتر و قانع کردن مشتریان برای تعویض گوشی، دروغ هایی از این دست خواهد بود.
عالی بود فرهنگ! دمت گرم! 🙂
خوب بود.
واقعا متاسفم که کور کورانه مطلب میذارین ! اپل چی گفته گفته همه چیز و اون منظورش لمسی جدید هست که به زودی دنیای لمس رو متحول میکنه وقتی نمیدونین فقط میزنین !
تنها شرکتی که نواوری داشت بین این همه شرکت باز اپل بود سامسونگ که مثلا بهترین اندروید هست تنها یه قلم نقاشی دراز تر معرفی کرد !!!!!!!!!!!
((((((((مراسم رونمایی از آیفون ۶s را مرور میکنیم. «تنها چیزی که تغییر کرده، همه چیز است!». بد نیست مروری بر بخش «همه چیز» داشته باشیم؛ اندازه، دقت و کیفیت صفحهنمایش؟ طراحی؟ وزن؟ ضخامت؟ حاشیه اطراف صفحهنمایش؟ لنز دوربین بیرون زده؟ میزان گشودگی دیافراگم دوربین؟ باتری؟ شارژ بیسیم؟ )))))))))
خیلی تعصب امیز بود
هدف تولید کننده ها و سرمایه دارهای بزرگ تبلیغ مصرف گرایی و به مسخ کشیدن ذهن ها برای فروش محصولات خود است شما چرا اینقدر روی یک برند تعصب دارید ؟ هدف همه برندها چه سامسونگ چه اپل ال جی و دیگران سود بیشتر است و بس
الان این مقاله تعصب آمیز بود یا نظر شما
در ضمن مگه فقط اپلو مثال زد؟!از سامسونگ و lg هم گفت اگه توجه کرده باشی
دوست عزیز، یک بار دیگه متن و پاسخ خودت رو بخون… به نظرت کدوم ناشی از تعصب بود؟