جایزه ۳ میلیون دلاری Breakthrough به تیم تلسکوپ افق رویداد رسید

۱۵ شهریور ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه

گروه تلسکوپ افق رویداد (EHT) که چند ماه پیش اولین تصویر از افق رویداد یک سیاهچاله را منتشر کرد برنده جایزه سه میلیون دلاری Breakthrough شد.

در پروژه تلسکوپ افق رویداد که منجر به ثبت اولین تصویر از افق رویداد یک سیاهچاله شد هشت تلسکوپ رادیویی در نقاط مختلف دنیا آرایه‌ای را به وسعت سیاره زمین تشکیل دادند.

اکنون جایزه سه میلیون دلاری Breakthrough بین ۳۴۷ نفری که نام آن‌ها در شش مقاله‌ی منتشر شده از این پروژه آمده است به طور مساوی تقسیم خواهد شد. جایزه Breakthrough در رشته‌های علوم زیستی، ریاضی و فیزیک به طرح‌های پژوهشی شاخص و دانشمندان مطرح اهدا می‌شود.

در پروژه تلسکوپ افق رویداد اخترشناسان با کمک آرایه‌ای از تلسکوپ‌های رادیویی به دو ابرسیاهچاله خیره شدند. یکی در مرکز کهکشان خودمان، راه شیری، و دیگری در مرکز کهکشان غول‌پیکر M87. فاصله سیاهچاله مرکزی کهکشان راه شیری از ما حدود ۲۶ هزار سال نوری است و کهکشان M87 در فاصله‌ی ۵۳/۵ میلیون سال نوری از ما قرار دارد. با این که کهکشان M87 فاصله‌ی زیادی از زمین دارد، اما با توجه به جرم بسیار زیاد ابرسیاهچاله‌ی مرکز آن تصویربرداری از افق رویداد این سیاهچاله در دسترس تلسکوپ افق رویداد قرار داشت.

آرایه آلما

آرایه‌ی رادیویی آلما، یکی از رصدخانه‌های حاضر در پروژه‌ی تلسکوپ افق رویداد.
Credit: Y. Beletsky (LCO)/ESO

اردیبهشت بود که نتیجه این پروژه بعد از مدت‌ها انتظار اعلام و اولین تصویر از افق رویداد سیاهچاله مرکز کهکشان M87 منتشر شد. خبری که به صفحه‌ی اول روزنامه‌های مهم دنیا راه پیدا کرد. نتیجه رصدهای تلسکوپ افق رویداد برای اولین بار در کنفرانس‌هایی که در نقاط مختلف دنیا به صورت هم‌زمان برگزار می‌شد اعلام شد. نتایج علمی نیز در شش مقاله‌ی جداگانه در ژورنال‌های معتبر علمی منتشر شد.

کار تیم تلسکوپ افق رویداد به پایان نرسیده است و تلسکوپ افق رویداد برنامه‌های هیجان‌انگیزی برای آینده دارد. این گروه کماکان مشغول کار روی تصویر ابرسیاهچاله‌ی مرکز کهکشان راه شیری است. علاوه بر این این تیم بین‌المللی در تلاش است تا تلسکوپ‌های رادیویی بیشتری را وارد این پروژه کند. گروه تلسکوپ افق رویداد ایده‌های فراوانی در رابطه با تصویربرداری از سیاهچاله‌ها دارد. این گروه تلاش دارد تا با افزایش رصدخانه‌های رادیویی از حرکت مواد در اطراف ابرسیاهچاله‌ها فیلمبرداری کند. اتفاقی که فرصت بررسی بیشتر رفتار مواد در اطراف ابرسیاهچاله‌ها را به دانشمندان خواهد داد.

یکی دیگر از برنامه‌های جذاب تلسکوپ افق رویداد قرار دادن تلسکوپ‌های رادیویی در فضا است. در صورت اجرایی شدن این طرح توان تفکیک آرایه تلسکوپ افق رویداد تا حد زیادی افزایش پیدا خواهد کرد.

جایزه Breakthrough از سال ۲۰۱۲ به برگزیدگان رشته‌های علمی مختلف اهدا می‌شود و گران‌ترین جایزه‌ی علمی است. در مقایسه، جایزه نوبل که از مهم‌ترین جوایز علمی است حدود یک میلیون دلار ارزش دارد. مارک زاکربرگ از معروف‌ترین افراد بنیان‌گذار جایزه Breakthrough است.

تصویر تلسکوپ افق رویداد از ابرسیاهچاله مرکز کهکشان M87.

Credit: EHT

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه