کریستوفر نولان؛ استاد بازی با ذهن، بازآفرین بتمن و جوکر

۶ بهمن ۱۳۹۵ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

وقتی هشت ساله بود و اولین فیلم کوتاهش را می‌ساخت شاید هیچ‌کس فکرش را هم نمی‌کرد روزی او «بتمن، شوالیه‌ی تاریکی» را به پرده‌ی سینما بیاورد و یکی از موفق‌ترین فیلم‌سازان عصر خود شود. در ادامه با دیجی‌کالا مگ و بیوگرافی «کریستوفر نولان» (Christopher Nolan) همراه باشید.

تولد و زندگی

«کریستوفر ادوارد نولان» (Christopher Edward Nolan) در ۳۰ام ژوئیه‌ی ۱۹۷۰ در لندن در خانواده‌ای آشنا به هنر به دنیا آمد. پدرش یک شرکت تبلیغاتی داشت و مادر آمریکایی‌اش، هم معلم زبان انگلیسی بود هم به عنوان میهمان‌دار هواپیما کار می‌کرد. نیمی از کودکی را در لندن انگلیس و نیم دیگر را در شیکاگوی آمریکا گذراند. او شهروندی هردو کشور را دارد. خانواده‌ی نولان سه فرزند پسر دارند که همگی در سینما فعالیت می‌کنند. عموی کریستوفر هم بازیگر سینمای بریتانیا بود.

111

نولان در کودکی هرچند زیاد در آمریکا زندگی کرد اما تمام دوران تحصیل خود را در بریتانیا گذراند. دبیرستان را در کالج هایلیبری انگلستان گذراند. برای تحصیلات عالی به دانشگاه کالج لندن (University College London) رفت و مثل مادرش زبان و ادبیات انگلیسی خواند. در دوره‌ی لیسانس به عضویت «جامعه‌ی فیلم» آن‌جا در آمد. او بعدها در مصاحبه‌ای در این باره گفته: «آن‌ها لوازم فیلم‌برداری ۱۶ میلی‌متری داشتند؛ من بعد از فارغ‌التحصیلی ارتباطم با آن‌ها را حفظ کردم که نهایتا منجر به ساخت فیلم «تعقیب» (Following) با همین تجهیزات شد.»

زندگی حرفه‌ای

ورود نولان به حرفه‌ی فیلم‌سازی خیلی زود، وقتی در شیکاگو بود و فقط هشت سال داشت اتفاق افتاد. پدرش یک دوربین ۸ میلی‌متری داشت. کریستوفر با سن کمش با آن دوربین شروع به فیلم‌برداری و فیلم‌سازی کرد. با برادر بزرگ‌ترش «متیو» (Matthew) همکاری می‌کردند؛ این همکاری تا حال که متیو یک نویسنده و فیلم‌نامه‌نویس مشهور شده ادامه دارد. کریستوفر در جایی گفته: «واقعا هیچ‌وقت دوربینم خاموش نمی‌شد. همیشه در حال فیلم گرفتن بودم تا نکند وقت سوژه‌ای را از دست بدهم.» او وقتی تنها ۱۲ سال داشت می‌دانست که می‌خواهد فیلم‌ساز شود.

3

کریستوفر دهه‌ی هشتاد تا نیمه دهه نود میلادی چند فیلم کوتاه پیچیده و برجسته ساخت. یکی از آن‌ها «ترنتلا» (Tarantella) بود که در ۱۹۸۹ از تلویزیون سراسری آمریکا پخش هم شد. یکی دیگر از فیلم‌های کوتاه نولان به نام «لرسنی» (Larceny) در ۱۹۹۶ در جشنواره‌ی فیلم کمبریج نمایش داده شد. بعد هم «دودل‌باگ» (Doodlebug) را ساخت. او در آن برهه برای شرکت‌های مختلف فیلم‌های تمرینی می‌گرفت و از این راه هم تجربه‌ی خود را افزایش می‌داد هم کسب درآمد می‌کرد.

16

در ۱۹۹۸ اولین فیلم بلندش را عرضه کرد. «تعقیب» (Following) یک فیلم هیجانی سیاه و سپید بود که با بودجه‌ی کمی ساخته شده بود. نولان در این فیلم به جز کارگردانی، نویسندگی، تهیه‌کنندگی، تدوین و حتی فیلم‌برداری را خودش انجام داد. چون همه دست‌اندرکاران فیلم حتی بازیگران آن شغل‌های دیگری داشتند فیلم‌برداری طی ۱۴ ماه و فقط آخر هفته‌ها در خانه پدری نولان انجام می‌شد. داستان فیلم تعقیب درباره‌ی نویسنده‌ای به نام بیل است که ایده‌ای برای نوشتن مطالب جدید ندارد و به‌اصطلاح به «قفل نویسندگی» دچار شده. «بیل» برای یافتن ایده در این سو و آن سو به دنبال افراد ناشناس می‌رود تا شاید سوژه‌ای پیدا کند. در این میان با فردی به نام «کاب» آشنا می‌شود؛ کاب دزد از آب در می‌آید؛ بیل هم با او همکاری می‌کند و این طور داستان ادامه می‌یابد.

8

فیلم بعدی نولان با نام «ممنتو» (Memento)  در سال ۲۰۰۰ روی پرده رفت. این فیلم با همان حال و هوای تعقیب درباره‌ی مردی است که اختلال حافظه دارد و در مسیر انتقام گرفتن از کسی متوسل به یادداشت‌برداری وسواس‌گونه می‌شود تا اتفاقات را فراموش نکند. نولان فیلم‌نامه ممنتو را بر اساس داستانی از برادر دیگرش جاناتان نوشت. این فیلم در دو بخش فیلم‌نامه و تدوین نامزد جایزه‌ی اسکار شد. نولان به ارایه‌ی فیلم‌های هیجانی-روان‌شناختی ادامه داد و در سال ۲۰۰۲ با بازی آل‌پاچینو «بی‌خوابی» (Insomnia) را ساخت. «آل پاچینو» در این فیلم نقش یک افسر پلیس آلاسکایی را داشت که درباره‌ی یک قتل تحقیق می‌کرد.

11

زندگی حرفه‌ای این فیلم‌ساز بزرگ وقتی بازسازی فیلم «بتمن»، ابرقهرمان داستان‌های مصور آمریکایی را پذیرفت مسیر تازه‌ای پیدا کرد. «بتمن آغاز می‌کند» (Batman Begins) در ۲۰۰۵ با بازی «کریستین بیل» به سینماها راه یافت. این فیلم به‌طور جهانی عرضه شد و بیش از ۳۷۲ میلیون دلار فروخت. «پرستیژ» (The Prestige)، فیلم بعدی نولان یک سال بعد در ۲۰۰۶ اکران شد. «بیل»، «جکمن» و «جانسون» در پرستیژ نقش ایفا کردند.

18

در ژوئیه‌ی ۲۰۰۸ کار بعدی نولان درباره‌ی بتمن، با نام «شوالیه تاریکی»  (Dark knight) عرضه شد و با ۱۵۸ میلیون دلار رکورد بالاترین فروش آخر هفته در آمریکا را از آن خود کرد. این فیلم یکی از ده فیلم پرفروش تاریخ آمریکا شد. به جز گیشه، جشنواره‌ها هم استقبال خوبی از شوالیه‌ی تاریکی کردند و در چندین زمینه در اسکار و گلدن گلوب نامزد دریافت جایزه شد. اما اتفاق ناگواری کام عوامل فیلم را تلخ کرد. «هیث لجر» (Heath Ledger)، که در نقش جوکر بازی کرده بود پیش از عرضه‌ی رسمی فیلم در گذشت. هردو جشنواره‌ی گلدن گلوب و اسکار، او را مستحق دریافت جایزه دانستند که نولان به نیابت از او این جوایز را دریافت کرد.

14

دو سال بعد نولان دوباره کاری به روی پرده‌ی نقره‌ای برد که تحسین بسیاری را بر انگیخت: «تلقین» (Inception)؛ فیلمی با بازی «لئوناردو دیکاپریو» به عنوان رهبر گروهی مزدور که می‌توانستند در رویاهای افراد وارد شوند. نقدها اغلب مثبت بود و فیلم به خاطر توانمندی‌های فنی‌اش ۴ جایزه‌ی اسکار برد.

10

در سال ۲۰۱۲ نولان رویه یک‌درمیان خود را ادامه داد و دنباله‌ی فرنچایز بتمن را با نام «شوالیه تاریکی بر می‌خیزد» (The Dark Knight Rises) به سینما‌ها فرستاد. در این فیلم «ان هثوی» در نقش کَت‌وومن و «ماریون موتیلارد» که نقشی در تلقین هم داشت به عنوان «میرندا تیت» بازی کردند. فیلم‌‌نامه‌های «تعقیب» و «تلقین» کار خود نولان هستند و به استثنای «بی‌خوابی» فیلم‌نامه‌ی باقی ساخته‌هایش را به کمک برادرش جاناتان نوشته است.

9

نولان در پاییز ۲۰۱۴ با «میان ستاره‌ای» (Interstellar) به پرده‌ی نقره‌ای بر گشت؛ یک فیلم حماسی و علمی-تخیلی سه ساعته که ماجرای سفر یک تیم ستاره‌شناس به دنبال یافتن کرات جدید برای سکونت انسان را روایت می‌کرد. در این فیلم «متیو مکاناهی»، «ان هثوی»، «جسیکا چستین» و «مایکل کین» نقش ایفا کرده‌اند.

7

یک سال بعد یک فیلم کوتاه مستند به نام «کوای» (Quay) را منتشر کرد که درباره‌ی دو برادر متخصص در زمینه‌ی استاپ موشن ساخته شده بود. به غیر از مواردی که ذکر شد نولان در فیلم‌های «بلوز‌های چنگیز» (۱۹۹۹)، «آیرون من» (۲۰۱۳)، «برتری» (۲۰۱۴)، «امیک: کپسول زمان از مردم زمین» (۲۰۱۵)، «بتمن در برابر سوپرمن: طلوع عدالت» (۲۰۱۶) با عناوین نویسنده، تهیه‌کننده و مدیر تولید نقش داشته؛ او هم‌چنین در مستندهای این «تیرگی‌های شگفت‌انگیز» (۲۰۱۱)، «پهلو به پهلو» (۲۰۱۲) و «موج‌سازی: هنر صدای سینمایی» در نقش خودش حضور داشته.

حس خاص سینمایی

فیلم‌های نولان به ویژگی‌های روشن‌فکری، عمق روان‌شناختی و روایت‌گری نامتعارف مشهورند. هردو فیلم تعقیب و ممنتو ساختاری غیر خطی داشتند؛ ممنتو به خاطر زمان وارونه‌ی داستان فیلم، توجه‌های زیادی را به خود جلب کرد. اما تلقین همه چیز را در هم کرد؛ داستان‌ها یکی بعد از دیگری در دل هم اتفاق می‌افتند و شخصیت‌ها در لایه‌های تو در توی ذهن ناخودآگاه انسان سیر می‌کنند.

12

شخصیت‌های اصلی فیلم‌های او مردانی هستند که سعی دارند با گذشته‌ی خود کنار بیایند و در عین حال از پس چالش‌های پیچیده‌ی ‌روزمره هم بر آیند. زنان در فیلم‌های او بیش‌تر به عنوان متحد، قهرمان و/یا گرایش احساسی حضور دارند؛ برخی از آن‌ها هم می‌آیند تا در طول فیلم از بین بروند. نولان حس هنری خاص و سطح بالایی را در فیلم‌هایش وارد کرده؛ با این حال توانسته فیلم‌های موفقی از نظر فروش هم داشته باشد؛ از مجموعه‌ی بتمن تا تلقین و بین ستاره‌ای. انتخاب‌های نولان تاثیر بزرگی در فیلم‌سازی داشته و ثابت کرده که می‌توان فیلم‌های پیچیده ساخت و هم‌زمان از نظر اقتصادی هم موفق بود.

زندگی شخصی

کریستوفر نولان تابعیت بریتانیا (از سمت پدر) و ایالات متحده (از سمت مادر) را دارد. او با «اما توماس» (Emma Thomas) ازدواج کرده که در تمام فیلم‌های برجسته‌اش به عنوان تهیه‌کننده حضور داشته است. آن‌ها صاحب چهار فرزند هستند.

6

در حال حاضر نولان مشغول ساخت فیلم اکشن-مهیج به نام «دانکرک» (Dunkirk) است که طبق اعلام قبلی در ۲۱ ژوئیه‌ی ۲۰۱۷ عرضه خواهد شد. داستان این فیلم که در آن «هری استایلز»، خواننده‌ی جوان و پرطرف‌دار گروه «وان دایرکشن» هم نقش آفرینی می‌کند در جنگ جهانی دوم اتفاق می‌افتد و به تخلیه‌ی نیروهای بریتانیا، فرانسه و بلژیک از شهر دانکرک فرانسه می‌پردازد.

‌‌‌‌      ‌

اگر فیلم‌های کریستوفر نولان را تماشا کرده‌اید نظرتان را درباره سبک متفاوت روایت‌گری او چیست؟ چرا عده‌ای فکر می‌کنند فیلم یا باید برای جشنواره‌ها و جلب نظر منتقدان ساخته شود یا برای عوام و گیشه؟ به نظر شما نمی‌توان این‌دو را در یک فیلم جمع کرد؟

‌‌‌‌‌‌           ‌
?????? ??????? ???????? ????? ??? ????

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۴۳ دیدگاه
  1. ابراهیم

    وقتی یه نویسنده-کارگردان با مفاهیمی که تعریف دقیق ندارند و نسبی تعریف میشن و خیلی غریب و نا ملموس هستند بازی میکنه،ادم چی میتونه بگه.
    این ادم حافظه،خواب،زمان که از ازل درموردش بحث تحلیل ارائه میشه رو جوری ساده و قابل فهم ارائه کرده که ۱۰۰ تا استاد دانشگاه نمیتونن به دانشجوها بفهمونن.
    در طول عمرم هرگز فیلمی رو نتونستم ۲بار ببینم،بجز زمانی که شاهد فیلمهای این بزرگوار دنیای سینما بودم.آدم از اینسپشن سیر نمیشه.
    آخه چرا اسکار رو به آقا دیکاپریو ندادن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  2. سهیل

    بتمن ومقابل سوپر من رو نولان کارگردانی نکرد رضای عزیز. چقد خوب میشد قبل حرف زدن یه تحقیقی بکنیم

  3. شایان

    فیلم memento وااااقعا عاااللیییی بود! یعنی من هنوز هم که هنوزه توی حال و هواش باقی موندم.اینسپشن مو به تن آدم سیخ میکنه،interstellar رو هم بخاطر موسیقی دیوانه کنندش و اینکه تفاوت زمانی چه اثری رو زندگی آدم ممکنه داشته باشه دوست دارم.و اینم بگم که DC واقعا به نولان بابت ساخت سه گانه بتمن مدیونه…

  4. محمد

    در کنار تارانتینو یکی از بهترین های سینمای حال حاضر جهان محسوب میشه

  5. رضا

    فیلم بتمن در برابر سوپر من یه افتضاح کامل بود!
    مابقی فیلم هاش عالی بودن.
    مخصوصا فیلم های بتمن!

    1. Amin PAYE

      واقعا اطلاعات در حد بوندسلیگا کامل هست ، دوست عزیز BvS رو زک اسنایدر (که سعی داشت بیشتر صحنه های فیلم دارک باشه) ساخته نه کریستوفر نولان) ، اگر نولان بتمن علیه سوپرمن رو اینجوری که شما میگید میساخت منتقدین از خجالتش در می‌اومدن 🙁

    2. behnam

      دوست عزیز نولان در فیلم مورد اشاره شما از تولید کننده ها بود/ کارگردانش زاک اشنایدر هست

    3. علی رضا

      دوست عزیز فیلم بتمن در مقابل سوپرمن از کارهای ایشون نیست

    4. reza

      بتمن در برابر سوپر من ساخته نولان نیست دوست عزیز بلکه توسط اسنایدر ساخته شده

    5. ali

      بتمن‌ علیه سوپذ من ماله نولان نیس

    6. amin

      داداش اون فیلم رو که نولان نساخته کارگردان اون فیلم زک اشنایدره

    7. علی

      فیلم بتمن در برابر سوپر من رو نولان کارگردانی نکرده!

  6. JavadR

    واقعا عاشقشم این بشر تکه وقتی تلقین باinterstellar کنار هم میبینی به بزرگی این مرد پی میبری.((::))

  7. Amin PAYE

    من که همچنان با شوالیه تاریکی‌ام دارم زندگی می‌کنم. من همچنین این استاد بزرگ رو در استفاده از دوربین های با کیفیت و سنگین IMAX تحسین می‌کنم. در ضمن کار (در میان ستارگان) ایشان یکی از بهترین کارهای حماسی است که احساسات انسان در لحظات تماشای فیلم به اوج خودش می‌رسد. عالیه این استاد بزرگ کارگردانی 🙂

  8. -T

    از نظر من چیزی که کارهای نولان رو شاخص میکنه، نگاه متفاوت و در عین حال جذاب با درونمایه های روانشناختیه. اتفاقی که باعث پیچیدگی لذت بخشی در فیلم هاش میشه. گذشته از اون محدود نکردن فیلمها به لایه های درونی و استفاده مناسب از صحنه های اکشن در فیلمها به پر مخاطب تر شدن کارهاش اضافه کرده.
    بطور کلی نگاه نولان نگاه خاصیه که موجب خلق آثار فاخری مثل تلقین میشه; نگاهی که محدودیت هارو میشکنه و دنیایی جدید خلق میکنه.

  9. Mohamad

    علاوه بر هنر در فیلم هاش میشه مفاهیم پیچیده ی فلسفی و فیزیک و روان شناسی رو به صورت ملموس مشاهده کرد!

  10. علی

    واقعا واقعا منحصر به فرد و عالی هستن ایشون…
    نابغه سینما به قول دوستمون…..
    مخصوصا Interstellar و Inception…فیلم نامه Inception واقعا خوبه…

  11. رادين خندان

    ماریون کوتیارد هست لطفا اصلاح بشه … بسیار خوشحال شدم که نولان رو تو لیست بیوگرافی دیدم این که واقعا یک جای ویژه تر و اختصاصی تری رو برای هنر در نظر بگیرید بسیار عالی خواهد بود

  12. mona

    یک کلام : نابغه !
    این آدم مغزش جور دیگه ای کار میکنه کلا
    نمیدونم چجوری دوسش داشته باشم ????
    عاشقشم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه