۶ دلیل منطقی برای ارتقای پاور کامپیوتر

۲۱ آذر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
پاور کامپیوتر

اگر رایانه‌ی شخصی در اختیار دارید، باید حسابی حواستان به اجزای آن باشد؛‌ چراکه قطعات کامپیوتری اکثرا گران قیمت بوده و در صورت خرابی، باید هزینه‌ی به نسبت هنگفتی را برای تعمیر پرداخت کنید. در حالی‌که پردازنده، کارت گرافی، رم و هارد درایو اعضای مهمی از سیستم کامپیوتر محسوب می‌شوند، یک کامپیوتر عضو مهم دیگری هم دارد که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت: منبع تغذیه یا پاور کامپیوتر.

پاور کامپیوتر از این بابت یک عضو مهم است که باید به قطعات داخل کیس، انرژی الکتریکی مورد نیاز را انتقال دهد تا اجزا به درستی کار کنند. اگر یک پاور کامپیوتر در انجام وظیفه‌اش با اختلال روبه‌رو شود، یک فاجعه ممکن است رخ دهد. این فاجعه می‌تواند در حدی باشد که اجزای داخل کیس به طور کامل تخریب شوند. با این حال، ترس زیادی به دل خود راه ندهید! با توجه به شش فاکتور می‌توانید به این موضوع پی ببرید که چه زمانی باید پاور کامپیوتر خود را تعویض کرده یا یک مدل قوی‌تر را خریداری کنید.

خرید منبع تغذیه (پاور) کامپیوتر از دیجی‌کالا

۱. سن قطعه

پاور کامپیوتر

بسیاری از کاربران که بودجه‌شان به خرید یک سیستم کامپیوتر قد می‌دهد، زمانی که دستگاهشان بیش از پنج سال عمر کرده، به خرید یک سری قطعات جدید روی می‌آورند. اگر شما رسما یک سیستم جدید را به اصطلاح بسته‌اید و اکثر اجزا را تعویض کرده‌اید، باید به فکر پاور کامپیوتر هم باشید؛ چراکه پاور باید متناسب با اجزای موجود ارتقا یابد.

کاربران معمولا در درجه‌ی اول به سراغ پاور برای تعویض نمی‌روند اما با بیشتر شدن سن اجزای داخلی سیستم کامپیوتر، منبع تغذیه هم با گذر زمان فرسوده می‌شود. واژه فرسودگی برای پاور به این معنی است که خازن‌ها، مقاومت‌ها و سایر اجزای الکتریکی موجود در پاور می‌توانند با گذر زمان خراب شوند. زمانی که این اتفاق رخ دهد، ممکن است یک قدرت و جریان بسیار زیاد الکتریکی وارد اجزای کیس شود و برای مثال کارت گرافیک RTX 3090 Ti جدیدی که در کیس نصب کرده‌اید، خراب شود. به همین دلیل، باید حواستان به پاور کامپیوتر باشد تا در صورت نیاز تعویض شود؛ به خصوص این‌که شما اجزای گران‌قیمت جدیدی را در داخل کیس نصب کرده‌اید. معمولا از پنج سال به بعد، باید به طور مداوم پاور کامپیوتر را بررسی کرد. اگر قطعه‌ی مورد نظر از تعهد گارانتی خارج شده، بهتر است برای خرید یک پاور کامپیوتر جدید اقدام کنید.

۲. صفحه آبی (BSOD)

پاور کامپیوتر

واژه‌ی BSOD مخفف صفحه‌ی آبی مرگ (Blue Screen of Death) است که به دلیل نقص فاجعه‌بار سیستم رویت می‌شود. نمایش BSOD علنا مخل آسایش کاربران بوده و به سیستم عامل ویندوزِ نصب شده در رایانه‌های شخصی اجازه نمی‌دهد تا به درستی فعالیت کند. در حالی‌که بالغ بر ۲۶۰ دلیل احتمالی برای تجربه‌ی BSOD وجود دارد، حداقل پنج مورد به طور مستقیم به سخت‌افزار ارتباط دارد. پنج دلیل برای مشاهده صفحه آبی مرگ ویندوز به شرح زیر است:

  • 0x00000080: NMI_HARDWARE_FAILURE
  • 0x00000122: WHEA_INTERNAL_ERROR
  • 0x00000124: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
  • 0x00000127: PAGE_NOT_ZERO
  • 0x0000012B: FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE

اگر شما هر یک از این ارورها را در صفحه‌ی نمایشگر مشاهده کرده‌اید، این امکان وجود دارد که سخت‌افزار شما به درستی کار نکند. این احتمال وجود دارد که در یکی از اجزای داخل سیستم مشکلی رخ داده است اما اغلب شما زمانی BSOD را رویت می‌کنید که یک قطعه در جای درست خود قرار نگرفته یا دچار مشکل شده است. اگر شما قطعاتی که به آن مشکوک شده‌اید را از داخل کیس بیرون کشیده یا تعویض کردید اما مشکل حل نشد، بهتر است در گام بعدی پاور کامپیوتر خود را بررسی کنید. شاید مشکل از این قطعه باشد.

۳. صداهای عجیب و پیوسته

پاور کامپیوتر

شرکت‌های تولیدکننده و طراح سیستم‌های کامپیوتری در تلاش هستند تا جایی که امکان دارد، صدا و نویزی از کیس به بیرون درز نکند. در واقع کاربر صرفا باید صدای فن و سیستم خنک‌کننده را تحمل کند که در عصر حاضر، این معضل هم تا حد قابل توجهی حل شده است. اگر به هر دلیلی از داخل کیس سلسله صداهای پیوسته و مستمر به گوش‌تان می‌رسد، باید به مشکلات سخت‌افزاری اجزای داخل کیس شک کنید.

کابل‌های برق، نور و سایر رابط‌های خارجی می‌توانند نویزهای ناخواسته‌ای را ایجاد کنند. البته، اگر شما پس از بررسی منابع مذکور همچنان صداهای عجیب و غریبی را از سمت سیستم کامپیوتر می‌شنوید، بهتر است به صحتِ عملکرد پاور کامپیوتر شک کنید. در این حالت، ابتدا کابل پاور را از برق بیرون کشیده و در حالی‌که کامپیوتر خاموش است، قطعات داخل کیس را بررسی کنید. با تعویض پاور کامپیوتر با یک مدل دیگر، می‌توانید از صحت عملکرد این قطعه هم اطمینان حاصل کنید. به شدت توصیه می‌شود تنها در صورت حل معضل صدا و نویزهای سیستم، رایانه‌ی شخصی خود را روشن کنید. اگر خودتان نمی‌توانید برای حل مشکل کاری انجام دهید، بهتر است از یک کارشناس کامپیوتر کمک بگیرید.

۴. مشکلات مربوط به پردازنده یا کارت گرافیک

پاور کامپیوتر

اگر خودتان اجزای داخل کیس را به تنهایی بسته‌اید، این احتمال وجود دارد که مقدار انرژی الکتریکی مورد نیاز برای سیستم را محاسبه نکرده یا به اشتباه حساب کرده‌اید. با این‌که در این سناریوها کامپیوتر شما می‌تواند به طور نصفه و نیمه روشن شده و کار کند، احتمالا مشکلاتی برای اجزای داخل سیستم رقم زده می‌شود.

این ماجرا به طور ویژه برای کیس‌هایی رخ می‌دهد که پردازنده و کارت‌های گرافیک پر مصرفی روی آنها نصب شده که به انرژی بسیار زیادی برای فعالیت نیاز دارند. برای مثال، پردازنده‌ی Core i9-12900K به ۱۲۵ وات قدرت الکتریکی نیاز دارد اما وقتی از حداکثر قدرت این پردازنده استفاده شود، تا ۲۴۱ وات هم انرژی مصرف می‌شود تا این قطعه به درستی کار کند. در مثالی دیگر می‌توان به کارت گرافیک قدرتمندِ Nvidia GeForce RTX 3090 Ti اشاره کرد که به ۴۵۰ وات قدرت الکتریکی نیاز دارد. اگر شما این کارت گرافیک را به انضمام پردازنده‌ای که پیش‌تر آن را مثال زده‌ایم در داخل کیس نصب کنید، بدون محاسبه‌ی سایر اجزا، حداقل به ۷۰۰ وات انرژی نیاز دارید تا تنها این دو قطعه به طور مطلوب تغذیه شوند. طبیعی است که نصب سایر اجزا مثل رم‌ها هم به مقداری انرژی نیاز دارند. به همین ترتیب، اگر قصد دارید قطعات گران‌قیمت و بروز را خریداری کنید، حتما باید بودجه‌ی مناسبی را به منظور خرید یک پاور کامپیوتر با قدرت و قیمت عالی کنار بگذارید.

با خرید یک پاورِ کم قدرت، شاید اجزای داخل کیس‌تان بتواند کارهای روتین را به درستی و بدون هیچ دردسری انجام دهد، اما اگر فشار کاری روی سیستم بالا برود، این احتمال وجود دارد تا قطعات با مشکل روبه‌رو شوند. برای مثال کاربر با صفحه‌ی آ‌بی روبه‌رو می‌شود.

۵. نوسانات برق

منبع تغذیه کامپیوتر

یک دلیل تلخ اما منطقی برای شک کردن به خرابی پاور کامپیوتر در این مسئله نهفته که نوسانات برق موجب شده تا این قطعه از کار بیفتد. زمانی‌که نوسانات برق رخ می‌دهد یا صاعقه‌ای به منزل یا محل کار برخورد می‌کند و هیچ سیستم ارتی در محیط مورد نظر تعبیه نشده، اگر کامپیوتر در حال کار باشد ممکن است در نگاه اول صرفا ری‌استارت شود. با این حال، قطعات داخلیِ پاور کامپیوتر احتمال دارد دچار سوختگی شده باشد. اگر نورهای LED تعبیه شده در داخل کیس چشمک می‌زنند یا کم‌نور شده‌اند، شاید مشکلی برای پاور رخ داده است.

در سناریویی دیگر پیرامون نوسانات برق، ممکن است شما در حال کار با رایانه‌ی شخصی باشید اما به طور ناگهانی سیستم‌تان خاموش یا ری‌استارت می‌شود. علت خاموش یا ری‌استارت شدن کامپیوتر در این ماجرا به یک مکانیسم عملکردی برمی‌گردد. در واقع، مکانیسمی در اکثر سیستم‌های کامپیوتری وجود دارد که در صورت نرسیدن برقِ کافی به اجزای داخل کیس، پاور به یک‌باره خاموش می‌شود تا قطعات داخلی از نوسانات برق یا جریان ناکافی تخریب نشوند. بنابراین، اگر چنین تجربه‌ای بارها به چشم دیده شد، باید برای تعمیر پاور کنونی یا خرید یک پاور کامپیوتر جدید و مناسب اقدام کنید.

۶. آسیب فیزیکی

کیس کامپیوتر

حتی اگر شما به طور زیاد با کامپیوتر کار نمی‌کنید، هر از گاهی بهتر است کیس را باز کرده و برای تمیز کردن اجزای داخلی کیس اقدام کنید. شما می‌توانید به طور سالانه یا به طور مکرر یعنی هر ماه یک بار برای تمیز کردن سیستم‌تان تلاش کنید. زمانی‌که برای تمیز کردن و جای‌گذاری قطعات اقدام می‌کنید، شما باید سلامت فیزیکی اجزای کامپیوتر را هم رصد کنید.

ذکر این نکته بدیهی و صد البته الزامی است که فرایند تمیز کردن اجزای داخل کیس و همچنین رصد قطعات باید در حالتی باشد که سیستم برق کیس از پریز بیرون کشیده شده باشد. در وهله‌ی بعدی، اگر هیچ ایده‌ای ندارید که چطور باید قطعات را از جای خود در آورده، بهتر است این کار را به تنهایی انجام نداده و از یک کارشناس کامپیوتر استفاده کنید. پاور کامپیوتر را بهتر است به هیچ وجه از جای خود خارج نکنید؛ چراکه جای‌گذاری پاور کار چندان آسانی برای کاربران عادی نیست. صرفا تمیز کردن اجزا و گرفتن خاک درون کیس کفایت می‌کند.

باز هم تاکید می‌کنیم که هیچ وقت نباید پاور را از جای خود درآورده و اجزای داخل پاور را بررسی کنید. حتی اگر کابل برق کامپیوتر را از پریز برق بیرون کشیده باشید، امکان دارد برخی از اجزای یک پاور نظیر خازن‌ها، الکتریسیته‌ی ساکن داشته باشند. اگر شما در این حالت به خازن‌ها دست بزنید، ممکن است به شما شوک الکتریکی وارد شود.

یک پاور کامپیوتر خراب = قاتل اجزای داخلی کیس

تمامی کامپیوترهای حال حاضر از قطعات حساس به الکتریسیته بهره می‌برند. این قطعات طبیعتا به یک ولتاژ و جریان برق مشخصی نیاز دارند اما اگر ولتاژ و جریان بیش از اندازه‌ای به این قطعات وارد شود، ممکن است قطعات برای همیشه از کار بیفتند. بسیاری از کاربران به دلیل خرابیِ پاور کامپیوتر، برخی از قطعات خود را مثل کارت گرافیک از دست داده‌اند. بنابراین حواستان حسابی به نشانه‌های اشاره شده در این مطلب باشد. باز هم توصیه می‌کنیم به جای دستکاری و بازرسی کردن پاور به تنهایی، از یک کارشناس کامپیوتر کمک بگیرید تا اگر شانس تعمیر شدن پاور وجود دارد، این کار انجام شود. در غیر این صورت، اگر سیستم کامپیوتر خود را ارتقا داده‌اید، به شدت پیشنهاد می‌کنیم که همین الان برای خرید یک پاور کامپیوتر قدرتمند و مناسب از لحاظ قیمت اقدام کنید.

خرید منبع تغذیه (پاور) کامپیوتر از دیجی‌کالا

منبع:‌ makeuseof

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه