بارداری مجدد پس از سقط چه چالش‌هایی دارد؟

۱۶ بهمن ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه

بارداری پس از تجربه‌ی سقط خودبه‌خودی جنین با چالش‌های بسیاری همراه است. معمولا اطمینان حاصل کردن از آمادگی رحم برای پرورش جنین به خاطر نگرانی‌های بسیاری که در رابطه با موفقیت یا عدم موفقیت بارداری دوباره وجود دارد، به تعویق میفتد.

تأثیرهای منفی سقط خودبه‌خودی روی روح و روان، پیشرفت روند بهبود جسمی را هم کند می‌کنند. مطالعه‌های علمی انجام شده در حیطه‌ی باروری نشان داده‌اند که سقط خودبه‌خودی معمولا قبل از هفته‌ی دوازدهم یا بین هفته‌ی سیزدهم و نوزدهم بارداری رخ می‌دهد. آمار بالای این نوع سقط هم گواه بر جدی بودن این پدیده است. اما همیشه هم جای نگرانی نیست، خوشبختانه با پیشرفت علم، احتمال زایمان سالم پس از تجربه کردن سقط خودبه‌خودی بیشتر شده است.

در این مقاله از دیجی‌کالا مگ، مهم‌‌ترین نکاتی که باید درباره‌ی بارداری پس از سقط خودبه‌خودی بدانید را از زبان پزشک متخصص برایتان بازگو می‌کنیم. با ما همراه باشید.

آیا می‌توان پس از سقط خودبه‌خودی دوباره باردار شد؟

زنی در بیمارستان بستری شده است

پاسخ کوتاه به این سؤال «بله» است، اما برای بارداری مجدد باید ابعاد مختلفی را در نظر گرفت. به گفته‌ی دکتر بنفشه کاشانی، فوق تخصص زنان و زایمان در کالیفرنیا، سقط خودبه‌خودی بسته به زمان رخ دادن انواع مختلفی دارد و تغییرهای متفاوتی در بدن ایجاد می‌کند. معمولا پس از این نوع سقط، زنان به مدت چند هفته خون‌ریزی و سپس لکه‌بینی را تجربه می‌کنند.

معمولا پس از سقط خودبه‌خودی که با کورتاژ یا سایر شیوه‌های درمانی همراه باشد، باید حداقل چندین هفته برای تلاش دوباره برای بارداری صبر کرد. اگر سقط در مراحل اولیه‌ی بارداری رخ داده باشد، پزشکان معمولا دوران نقاهت را تا زمانی که خود مادر برای بارداری مجدد ابراز آمادگی کند کوتاه می‌کنند.

در حالت کلی، فقط پس از گذشت چند هفته از سقط، در صورت داشتن آمادگی جسمی و روانی، می‌توان برای بارداری مجدد اقدام کرد.

در گذشته باور عموم بر این بود که تلاش برای بارداری مجدد باید حداقل سه ماه پس از سقط صورت بگیرد، اما امروزه این باور صحت ندارد. در واقع، یک مطالعه‌ی میدانی نشان داده که تلاش برای بارداری مجدد بلافاصله پس از سقط می‌تواند با افزایش شانس داشتن یک دوران بارداری سالم مرتبط باشد.

البته باید به خاطر داشته باشید که شرایط جسمی هر مادر متفاوت است و بارداری مجدد بلافاصله پس از سقط نسخه‌ای همگانی نیست. در موارد بسیاری باید صبر کرد تا میزان ترشح هورمون اچ‌سی‌جی (HCG)، که برای ادامه‌ی بارداری حیاتی است، به سطح متعادل و قابل قبولی برسد. به دست آوردن این سطح از هورمون می‌تواند تا نه هفته به طول بینجامد.

برای بارداری مجدد، چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

یک نکته‌ی قابل توجه این است که تا دو هفته پس از سقط باید از برقراری رابطه جنسی خودداری کرد. این دو هفته‌ی حساس موقعیت خوبی برای بروز عفونت در رحم و دستگاه تناسلی هستند. معمولا تخمک‌گذاری پس از گذشت دو هفته از سقط دوباره از سر گرفته می‌شود.

نکته‌ی مهم دیگر این است که اگر تا به حال تجربه‌ی دو یا چند سقط خودبه‌خودی داشته‌اید، حتما باید به یک متخصص مراجعه کنید. ریشه‌ی بسیاری از سقط‌های متوالی مشکل‌های ژنتیکی مرتبط با جفت است. از طرفی، اگر مشکل به هورمون‌ها، قدرت بدن یا اختلال‌های مرتبط با لختگی خون مربوط باشد، داروهای بسیار مؤثری برای درمان موجود هستند که با مراجعه به متخصص می‌توانید از آن‌ها بهره‌مند شوید.

اگر پس از تجربه‌ی چندین سقط خودبه‌خودی متوالی، قصد دارید برای بارداری مجدد اقدام کنید، ممکن است وادار به انجام چند آزمایش شوید. آزمایش خون و آزمایش کروموزومی از مرسوم‌ترین انواع آزمایش در این برهه هستند. بنابراین، اگر پزشک معالج از شما خواست تا این آزمایش‌ها را انجام دهید، مضطرب نشوید. طی کردن این مراحل برای اطمینان حاصل کردن از سلامت بارداری ضروری است.

اکثر اختلال‌هایی که منجر به سقط خودبه‌خودی می‌شوند با تشخیص انواع فیبروم‌های رحمی، انجام عمل‌های سرپایی و تزریق‌ هورمون‌های خاص قابل درمان هستند. برای آگاهی از شیوه‌های پیشگیری از سقط، مراجعه به پزشک متخصص ضروری است.

زنانی که بارداری پس از سقط خودبه‌خودی را تجربه می‌کنند باید به صورت منظم مورد آزمایش‌های هورمونی قرار بگیرند. بروز هر گونه تغییر در میزان هورمون‌هایی همچون پروژسترون می‌تواند زنگ خطری برای ادامه‌ی بی‌دردسر بارداری باشد. سونوگرافی‌های منظم هم در این برهه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند.

برای داشتن یک دوران بارداری کم‌دغدغه و آسان، علاوه بر مراقبت‌ از جسم، باید از سلامت روان هم اطمینان حاصل کرد. اگر معمولا دچار اضطراب و آشفتگی روانی می‌شوید، بهتر است در دوران بارداری با یک روان‌پزشک در تماس باشید. افسردگی هم یکی از مهم‌ترین اختلال‌هایی است که باید در دوران بارداری کنترل شود.

داشتن رژیم غذایی مناسب، انجام ورزش‌های ساده، مصرف ویتامین‌های ضروری و داشتن برنامه‌ی خواب منظم می‌توانند شما را در حفظ همزمان سلامت جسم و روان یاری کنند. چندین ماه قبل از تلاش مجدد برای بارداری و با تجویز پزشک متخصص، از قرص آهن استفاده کنید و مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار را تا جای ممکن کاهش دهید. نوشیدن حداقل ده لیوان آب در طول روز هم بسیار توصیه می‌شود.

آسیب‌های روانی پیرامون مبحث سقط خودبه‌خودی

زنی غمگین است

یکی از عادی‌ترین واکنش‌ها پس از تجربه‌ی سقط خودبه‌خودی داشتن احساس سوگواری عمیق است. غم از دست دادن فرزند فقط بیانگر خلأ فیزیکی در زندگی نیست، بلکه اجبار برای دل کندن از حس شیرین مادر شدن مادران را مدت‌ها در اعماق غم فرو می‌برد.

معتبر دانستن غم ناشی از فقدان، باارزش‌ترین قدمی است که می‌توانید در مسیر بهبودی بردارید.

داشتن درک درست از سوگواری در کنار آمدن با این غم نقش مهمی را ایفا می‌کند. سوگواری حق مسلم هر انسان داغ‌دیده است و به هیچ‌وجه روند منظمی را پیش نمی‌گیرد. در مواجهه با غم از دست دادن، بهترین کار این است که به خود حق غمگین بودن بدهید. به یاد داشته باشید که میلیون‌ها نفر دیگر هم در شرایط شما بوده‌اند یا هستند.

سوگواری پایان مشخصی ندارد و اساسا روندی بی‌قاعده است. هیچ راهنمایی برای نشان دادن راه درست برای ادامه‌ی زندگی پس از سقط جنین وجود ندارد. بنابراین، باید تمام تلاشتان را بکنید تا با ملایمت خود را در این مسیر پر پیچ و خم هدایت کنید. به خود سخت نگیرید و احساساتتان را فرونخورید.

متأسفانه کنار آمدن با سوگ از دست دادن فرزندی که به دنیا نیامده مبحثی است که به طور گسترده در جامعه مورد بحث و بررسی قرار نمی‌گیرد. این کمبود باعث شده که مادران آسیب‌دیده، اندوه و خشم ناشی از این فقدان را روی خودشان اعمال کنند و بدین شکل به روح و جسم خود آسیب بیشتری وارد کنند. صحبت کردن با افراد مورد اعتماد یا مراجعه به روانشناس می‌تواند باری از دوشتان بردارد و شما را به ادامه‌ی زندگی امیدوار کند.

حرف آخر

سقط خودبه‌خودی جنین پدیده‌ای متداول است و حدود هشت تا بیست درصد از بارداری‌ها به این نوع سقط ختم می‌شوند. البته اکثر مادرانی که این پدیده را تجربه می‌کنند، می‌توانند بارداری‌های موفق دیگری داشته باشند و فقط یک درصد آن‌ها ممکن است دوباره دچار سقط خودبه‌خودی جنین شوند. درک اینکه سقط خودبه‌خودی به هیچ وجه تقصیر شما نیست در روند بهبودتان مرکزیت دارد. بنابراین، سعی کنید به خودتان حق غمگین بودن بدهید و نسبت به آینده امیدوار باشید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: ScaryMommy, MayoClinic, Healthline

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه