۹ روش برای اینکه به ذهن خود استراحت بیشتری بدهید

۲۵ مهر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
استراحت ذهن

اغلب به این موضوع توجه می‌شود که جسم خسته می‌شود و به استراحت نیاز دارد اما در واقعیت استراحت ذهن هم یکی از موضوعات واجب است، زیرا ذهن پردازش‌های اصلی بدن را انجام می‌دهد و نیاز دارد که استراحت کند تا ریست شود. اما چگونه باید به ذهن خود استراحت دهیم؟

بسیاری از ما بهترین تلاش خود را برای اینکه کار خود را به نحو احسنت انجام دهیم به کار می‌گیریم. همیشه در مسیر رسیدن به اهداف برای داشتن زندگی شادتر، راحت‌تر و بهتر هستیم. اگرچه در طول مسیر حتما یاد گرفته‌اید که زمان ارزشمندترین دارایی شما است.

بخشی از زندگی وجود دارد که حاضر نیستید آن را هدر دهید یا آن را بیهوده سپری کنید. به همین دلیل استفاده به عاقلانه‌ترین، سازنده‌ترین، موثرترین و لذت‌بخش‌ترین روش ممکن از زمان اهمیت بسیار زیادی دارد.

همچنین فرقی نمی‌کند که چقدر خوب یاد گرفته‌ایم که با تغییرات هماهنگ شویم، جهان اطراف ما همواره در حال تغییر و دگرگونی است. در نتیجه در کنار همه‌ی تجربه‌های جالب و عجیب زندگی، گاهی اوقات زندگی خسته‌کننده و طاقت فرسا می‌شود.

ممکن است گاهی اوقات با خود فکر کنید بهتر است به خود استراحت دهید. مانند یک کامپیوتر آیا می‌توانید یاد بگیرید که چگونه ذهنتان را هم ریست کنید؟ آیا دکمه‌ی ریبوت ذهن وجود دارد که بتوان همه‌ی داده‌های ناخواسته را حذف کرد و شروعی دوباره داشت؟

چگونه استراحت ذهنی داشته باشیم؟

مشابه قابلیت ذخیره‌ی داده‌ی کامپیوتر در صورتی که داده‌ی بسیار زیادی به ذهن خود وارد کنید آن را در معرض خطر خاموش شدن و از کار افتادن ناگهانی قرار داده‌اید. همچنین با این کار خود را در معرض مشکلات سلامت روان بسیاری مانند اضطراب و افسردگی قرار می‌دهید.

بنابراین یکی از کارهای ضروری و واجب این است که هر کاری که می‌توانید برای محافظت و پرورش ذهن خود انجام دهید زیرا ذهن هم مانند هر عضو دیگر بدن نیازمند مراقبت و توجه است.

همان‌طور که گفته شد اکنون یکی از بهترین‌ زمان‌ها برای آغاز پیاده‌سازی برخی استراتژی‌های ساده برای کمک به بازسازی ذهن خود برای استراحت است.

۱. یک تفریح را آغاز کنید

شروع یک تفریح

در صورتی که تمام وقت کار کنید و هیچ زمانی را به تفریح اختصاص ندهید دچار فرسودگی می‌شوید. علاقه‌ی خود را دنبال کنید یا حداقل چیز جدیدی را برای سرگرمی امتحان کنید. در واقع تحقیقات نشان داده‌اند که افرادی که یک سرگرمی را دنبال می‌کنند به احتمال کمتری دچار اضطراب و افسردگی خواهند شد.

تفریحات و سرگرمی‌ها می‌توانند تجربه‌ی عاری از استرسی را فراهم کنند؛ جایی که شما می‌توانید با سطح حرفه‌ای بودن و تجربه‌ی خود بدون نگرانی از قضاوت شدن در آن شرکت کنید. به عنوان مثال کتاب خواندن باعث توسعه‌ی دامنه‌ی واژگان، زاویه‌ی دید و به احتمال زیاد تخیلاتتان می‌شود.

هنر و صنایع دستی نه تنها می‌توانند به طور سازنده‌ای به ابراز احساسات با خلاقیت کمک کنند بلکه باعث افزایش عزت نفس هم می‌شوند.

۲. تنفس عمیق را تمرین کنید

تمرین‌های تنفس عمیق ساده هستند و به راحتی به بازسازی ذهن کمک می‌کنند. به این منظور یک نقطه‌ی آرام را در منزل، محل کار یا هر جای دیگر پیدا کنید. راحت بنشینید اما طرز صحیح نشستن را رعایت کنید. دم را از طریق بینی انجام داده و همزمان تا ۵ بشمارید. این کار باعث می‌شود شش‌هایتان به صورت کامل از هوا پر شوند.

سپس به آرامی از طریق بینی در حالی که دوباره تا ۵ می‌شمارید به آرامی بازدم را انجام دهید. تمرین تنفس را چند بار دیگر انجام دهید. امکان افزایش یا کاهش تعداد دفعات یا مدت زمان تمرین بر اساس میزان راحتی‌تان وجود دارد.

تمرین‌های تنفس عمیق نشان داده‌اند که تاثیر شگرفی بر کاهش فشار خون با کمک به کاهش استرس داشته‌اند. علاوه بر این این تمرینات اکسیژن‌رسانی در سطح بدن را افزایش داده و غدد لنفاوی را تحریک می‌کنند. در نتیجه تمرین‌های تنفس عمیق می‌توانند سیستم ایمنی در برابر بیماری را با کمک به بدن در آزاد سازی موارد سمی مضر تقویت کنند.

۳. برای استراحت ذهنی فعالیت بدنی داشته باشید

فعالیت بدنی برای استراحت ذهن

زمان‌بندی ورزش کردن هنگامی که درگیر کار یا کارهای خانه هستیم بسیار دشوار است. اگرچه مطالعات نشان داده‌اند که افرادی که به صورت منظم ورزش می‌کنند کمتر در معرض ابتلا به بیماری‌های ذهنی قرار دارند.

علاوه بر این فعالیت بدنی و ورزش نقش مهمی در کاهش شدت و مدت علائم بیماری‌های ذهنی به ویژه در افرادی که مبتلا به افسردگی و اضطراب دارند ایفا می‌کند. باور بر این است که تمرین بدنی به آزادسازی اندورفین در ذهن کمک می‌کند که منجر به افزایش داشتن احساس حال خوب درونی می‌شود.

در نتیجه افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند سطح انرژی بالاتر و خواب با کیفیت‌تری دارند.

۴. مدیتیشن ذهن‌آگاهی را تمرین کنید

با از بین بردن استرس با مدیتیشن ذهن‌آگاهی، احساس آرامش بهشتی خود را در ذهن خود پیدا کنید. به این منظور در را بسته، پرده‌ها را بکشید و زنگ گوشی را در حالت سکوت قرار دهید. این زمان مختص ذهن شما است. به یک مکان ساکت و آرام بروید حتی اگر آن مکان پارک باشد.

هنگامی که آماده شدید راحت روی زمین، نیمکت یا حتی صندلی بنشینید. دست‌های باز خود را در حالی که کف دست‌هایتان رو به آسمان است روی پاهایتان بگذارید. اجازه بدهید ذهنتان روی چیزهایی که در دنیای خودش در حال رخ دادن است متمرکز شود.

چشم‌های خود را بسته و به سادگی به ذهن خود اجازه دهید در تمام تصاویری که در اعماق روحتان وجود دارند سرگردان شود. در زمان حال حضور داشته باشید. مدیتیشن ذهن‌آگاهی نشان داده است که می‌تواند به بهبود تمرکز و وضوح ذهن کمک کند.

۵. زمان خود را اولویت‌بندی کنید

اولویت بندی زمان

به احتمال زیاد کارهای بسیاری برای انجام دادن دارید اما برخی کارها مهم‌تر از بقیه هستند. یک روز را به تهیه‌ی لیستی از کارهایی که باید انجام دهید اختصاص دهید. کارهای مهم‌تر را  اولویت‌بندی کرده و آن‌ها را در رده‌های بالاتری قرار دهید. همچنین پس از پایان هر کار آن را علامت بزنید.

اگرچه ممکن است همه‌ی کارهای موجود در لیست خود را کامل نکنید اما بهترین تلاش خود را برای انجام مهم‌ترین کارها مانند ورزش کردن، بیرون رفتن با همسر و فرزندان، استفاده از ویتامین‌ها، کامل کردن پروژه و… انجام دهید.

در صورتی که کارهای کمتری برای نگرانی داشته باشید قطعا در پایان روز احساس بهتری داشته و ساده‌تر می‌توانید به ذهن خود استراحت بدهید.

۶. از تکنولوژی فاصله بگیرید

همه‌ی افراد به تکنولوژی وابسته هستند. مشابه مفهوم رانش جت، برای هر عملی، عکس‌العملی مخالف و مساوی وجود دارد. به عنوان مثال، اینترنت در بسیاری از جهت‌ها کارایی، بهره‌وری و دسترسی به اطلاعات را افزایش داده است. همچنین در صورتی که فرد دیگری زمانی که در اینترنت سپری می‌کنیم را کنترل نکند خودمان مسئول سازماندهی زمان استفاده از آن هستیم.

علاوه بر این مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که صرف زمان بسیار زیاد در بستر اینترنت منجر به بی‌خوابی، سلامتی ضعیف، مشاجره‌های بین فردی و مشکلات مالی می‌شود. در صورتی که می‌خواهید استراحت ذهنی داشته باشید باید زمان استفاده از اینترنت خود به ویژه قبل از خواب را کاهش دهید.

۷. تعامل با دیگران

تعامل اجتماعی با دیگران

تعامل اجتماعی با دوست یا خانواده یکی از راه‌های عالی برای استراحت دادن به ذهن است. انسان‌ها مخلوقات اجتماعی هستند و تمایل دارند دور هم جمع شوند و با هم جوامعی را تشکیل دهند که با دیگران در ارتباط باشند.

همان‌طور که گفته شد انزوای اجتماعی یکی از مشهودترین نشانه‌های هشدار دهنده‌ی بیماری‌های ذهنی است. تحقیقات نشان داده‌اند که افرادی که تعامل اجتماعی مکرر با دیگران دارند درجات کمتری از افسردگی و اضطراب را نسبت به افرادی که با دیگران تعامل ندارند تجربه می‌کنند.

علاوه بر این اگرچه هیچ جایگزینی برای ارتباط حضوری انسانی وجود ندارد اما تکنولوژی اکنون فرصت ارتباط را برای بسیاری از ما فراهم کرده است که می‌توانیم با هر کسی در هر جایی از دنیا در ارتباط باشیم.

۸. با یک فرد متخصص صحبت کنید

در این موضوع هیچ شکی وجود ندارد که دوستان و اعضای خانواده می‌توانند حمایت عاطفی برای فرد ایجاد کرده و مشوق او باشند اما در اغلب اوقات آن‌ها از دیدگاه ذهنی با حال خوب عاطفی شما در ارتباط هستند.

علاوه بر این زندگی آن‌ها اغلب به صورت مستقیم تحت تاثیر رفتارها و احساسات شما قرار دارد و همین موضوع شفافیت کامل برای آن‌ها را دشوار می‌سازد. از دیدگاه عینی‌تر، صحبت کردن با یک فرد متخصص که می‌تواند به شما در درمان بسیاری از مشکلات سلامت روان که تاثیر منفی روی زندگی‌تان گذاشته بودند کمک کند، فواید بسیار زیادی را به همراه دارد.

همچنان که با فرد متخصص صحبت کرده و مشکلاتتان را حل می‌کنید در واقع فضای ذهن خود را خالی کرده و به استراحت ذهن خود کمک می‌کنید.

۹. کمی بخوابید

خوابیدن برای استراحت ذهن

خوابیدن شاید یکی از بهترین روش‌ها برای بازیابی و تازه‌سازی ذهن باشد. زندگی مسابقه‌ی دو‌ی سرعت نیست بلکه یک ماراتن است. باید با احتیاط گام بردارید تا زودتر از خط پایان انرژیتان تمام نشود.

در کل ذهن مرکز پردازش مرکزی برای همه‌ی احساسات و رفتارها است بنابراین برای داشتن بالاترین کارایی به آن نیاز دارید. مشابه یک باتری قابل شارژ شدن، خواب هم فرصت انرژی گرفتن دوباره را برای ذهن فراهم می‌کند.

متخصصان پزشکی توصیه می‌کنند حداقل هفت ساعت در شبانه روز بخوابید. تحقیقات نشان داده‌اند که نداشتن خواب کافی با شروع و تشدید نشانه‌های مختلف بیماری‌های ذهنی مانند افسردگی، اضطراب و حتی روان‌پریشی همراه است.

ممکن است کارهای بسیار زیادی برای انجام دادن داشته باشید اما سعی کنید روز خود را با کارهایی که آرامش‌بخش‌تر هستند و فشار کمتری به ذهن وارد می‌کنند مانند خواندن کتاب، گوش دادن به آهنگ یا دیدن یک قسمت از سریال کمدی مورد علاقه‌ی خود به پایان برسانید.

در پایان

زندگی می‌تواند یک سفر عجیب و شگفت‌انگیز باشد که شما را بدون توجه به شرایطتان در مسیر سرنوشت و مقصد قرار می‌دهد. با صبر، حضور و حمایت کافی باید بتوانید با موفقیت از طوفان‌های غیرمنتظره‌ی زندگی عبور کنید.

اگرچه به منظور انجام این کار قطعا لازم است که ذهن خود را پاکسازی و شفاف کنید تا در این مسیر ثابت قدم باشید. با تسلط بر رفتارها و احساسات خود باید بتوانید به صورت موثری بسیاری از فراز و نشیب‌ها و پیچ و خم‌های زندگی را با کمترین میزان ناراحتی و استرس ممکن مدیریت کنید.

در واقع آرامش ذهن شما به شدت به توانایی شما در یافتن تعادل سالم در زندگی در تطابق با تغییر بستگی دارد. فرقی نمی‌کند که سیستم پشتیبانی قوی‌ای داشته باشید یا نه در نهایت خودتان بزرگترین مدافع سلامت روان خود برای داشتن ذهن سالم هستید.

بهترین زمان برای بازسازی ذهن برای استراحت کردن زمانی است که احساس کنید به آن نیاز دارید نه زمانی که احساس کنید غرق در اضطراب و افسردگی شده‌اید. هنگامی که نیاز به مراقبت از سلامت ذهنتان وجود دارد حتما اقدامات لازم را انجام دهید. هدف نهایی این است که به جای گیر افتادن در شرایط از آن‌ها عبور کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Lifehack

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه