فضاپیمای ناسا برای آخرین بار در نزدیکی سیارک بنو پرواز کرد

۲۱ فروردین ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از گذر فضاپیمای اسیریس رکس از نزدیکی سیارک بنو

فضاپیمای «اسیریس رکس» ناسا آخرین گذر نزدیک خود را پیرامون سیارک بنو انجام داد تا برای حرکت به سوی زمین و تحویل دادن نمونه‌های سیارکی جمع‌آوری شده آماده باشد.

سیارک بنو (Bennu) که در سال‌های گذشته پذیرای این میهمان زمینی بود، حالا برای آخرین بار از نزدیک با آن دیدار کرد. آخرین گذر نزدیک فضاپیمای «اسیریس رکس» (OSIRIS-REx) از کنار بنو امروز در ساعت ۰۶:۰۰ صبح منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۴:۳۰ به وقت تهران) انجام شد.

این فضاپیما یک مأموریت تاریخی را انجام داد و در تاریخ ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰ (۳۰ مهر ۱۳۹۹) طی تماسی کوتاه با سطح سیارک بنو از آن نمونه‌برداری کرد. نمونه‌های جمع‌آوری شده به خوبی در محفظه‌ی مخصوصی در فضاپیما جای گرفته‌اند و ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۳ (۲ مهر ۱۴۰۲) به زمین خواهند رسید.

اسیریس رکس که از سال ۲۰۱۸ (دی ۱۳۹۷) که به سیارک رسید، در مدار بنو مشغول تصویربرداری و سطح‌سنجی بود، محل نمونه‌برداری را به کمک آخرین گذر نزدیک  بررسی کرد و تیم مأموریت باید چند روز دیگر هم صبر کنند تا دریابند که فضاپیما هنگام نمونه‌برداری چه تغییری در سطح سیارک ایجاد کرده است.

طرحی گرافیکی از مسیر درنظر گرفته شده برای آخرین گذر نزدیک اسیریس رکس از کنار سیارک بنو

طرحی گرافیکی از مسیر درنظر گرفته شده برای آخرین گذر نزدیک اسیریس رکس از کنار سیارک بنو. در این تصویر برای درک بهتر مسیر، نسبت ابعاد فضاپیما به سیارک تغییر داده شده است.
Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

«دکتر دانته لورتا» (Dr. Dante Lauretta) پژوهشگر اصلی اسیریس رکس در این زمینه گفت: «با بررسی توزیع مواد حفاری شده در اطراف محل برخورد و نمونه‌برداری، اطلاعات بیشتری درباره‌ی طبیعت مواد سطحی و زیرسطحی و همچنین خواص مکانیکی سیارک کسب می‌کنیم.»

اسیریس رکس در طول این پرواز، به مدت ۵٫۹ ساعت از بنو تصویربرداری کرد و بیش از یک چرخش کامل اطراف آن انجام داد. فاصله‌ی فضاپیما هنگام تصویربرداری ۳٫۵ کیلومتر از سطح بود که پس از رویداد نمونه‌برداری، نزدیک‌ترین فاصله‌ی فضاپیما تا سطح بنو محسوب می‌شود.

ارسال همه‌ی داده‌ها و تصاویر جدید از سطح بنو، حداقل تا ۱۳ آوریل (۲۴ فروردین) طول خواهد کشید. این فضاپیما برای فرستادن داده‌ها به زمین مانند مأموریت‌های دیگر از جمله مریخ‌نورد پشتکار، از آنتن شبکه‌ی فضای دوردست ناسا استفاده می‌کند و معمولا هر روز حدود ۴ تا ۶ ساعت زمان ارسال دارد.

«مایک مورو» (Mike Moreau) معاون پروژه‌ی اسیریس رکس با اشاره به جمع‌آوری ۴۰۰۰ مگابایت داده طی این گذر خاطرنشان کرد: «بنو هم‌اکنون حدود ۳۰۰ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد و این یعنی ما فقط می‌توانیم داده‌ها را با نرخ اندک ۴۱۲ کیلوبیت در ثانیه دریافت کنیم که باعث می‌شود بارگیری همه‌ی داده‌های مربوط به این گذر، چند روز طول بکشد.»

با دریافت کامل داده‌ها تیم مأموریت بررسی می‌کنند که فضاپیما چگونه سطح سیارک بنو را به‌هم ریخته است. هنگام تماس کوتاه با سطح سیارک سر نمونه‌بردار حدود ۴۸٫۸ سانتی‌متر درون سطح فرو رفت و هم‌زمان یک مخزن گاز نیتروژن را شلیک کرد تا سنگ و خاک را بلند کند و فضاپیما هنگام بالا رفتن به کمک موتورهای خود، بتواند مقدار کافی آن‌ها را در خود ذخیره کند.

اسیریس رکس با این محموله‌ی گرانبها تا ۱۰ می (۲۰ اردیبهشت) در نزدیکی سیارک بنو باقی می‌ماند و سپس پیشرانه‌ی خود را روشن می‌کند تا در سفری دو ساله با رسیدن به مدار زمین، نمونه‌ها را تحویل دهد و مجددا برای ملاقات با سیارکی دیگر راهی فضای میان‌سیاره‌ای شود.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از گذر فضاپیمای اسیریس رکس از نزدیکی سیارک بنو

Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

منابع: CNN, Phys.Org

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۴ دیدگاه
  1. محمد موسوی

    مرسی ایجا هم پرچم دیارم بنو بالاست.
    بنو در منطقه سپیدان بخش هماشهر واقع شده است

  2. Ali

    بنظر می‌رسد ناسا پیش رفته‌ای شگرفی در کاوش پدیدار اطراف زمین وسایر سیارات نایل آمده است تبریک موفق باشند

    1. محمد موسوی

      درود
      مرسی ناسای عزیز
      اینجا پرچم بنو دیارم بالاست.
      بنو از توابع شهرستان سپیدان

  3. Vahid

    سلام ببخشیدمگه روی سطح مریخ جاذبه وجودداره که کاوشگرهاروسطحش حرکت مکنن

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه