ناسا جزئیات فرو رفتن داوینچی در جو جهنمی زهره را اعلام کرد

۱۵ خرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از کاوشگر جوی داوینچی پس از فرود بر سطح سیاره‌ی ناهید

ناسا جزئیاتی هیجان‌انگیز از مأموریت کاوشگر داوینچی ارائه کرده است که پشت پرده‌ی ابرهای غلیظ سیاره‌ی زهره را برای بشر آشکار خواهد کرد.

در مقاله‌ای که به‌تازگی در «نشریه‌ی پینتری ساینس» (The Planetary Science Journal) منتشر شده است، کارشناسان ناسا جزئیات ماموریت «داوینچی» (DAVINCI) با هدف مطالعه‌ی سیاره‌ی زهره را به اشتراک گذاشته‌اند.

وظایف و ساختار فنی ماموریت داوینچی

مأموریت داوینچی که نام آن از سرواژه‌های عبارت «بررسی جو عمیق ناهید برای گازهای نجیب، شیمی و تصویربرداری» (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry, and Imaging) گرفته شده است و یادآور نام و تلاش‌های «لئوناردو داوینچی» (Leonardo da Vinci) هنرمند و دانشمند دوران رنسانس هم هست، در سال ۲۰۲۹ میلادی پرتاب خواهد شد.

این مأموریت، یکی از برگزیدگان ناسا تحت برنامه‌ی «دیسکاوری» (Discovery) بود که توسط مرکز پرواز فضایی گادرد مدیریت می‌شود. اهداف اصلی این مأموریت تجزیه‌وتحلیل شیمیایی جو سیاره‌ی ناهید و ثبت آوردن تصاویری جدید از سطح آن است.

سیاره‌ی ناهید، داغ‌ترین سیاره‌ی منظومه شمسی، دارای جوی ضخیم و سمی پر از کربن دی‌اکسید است و فشار باورنکردنی ۱۳۵۰psi (93 بار) دارد.

مأموریت داوینچی+ از دو بخش تشکیل شده است: مدارگرد «حامل، رله و فضاپیمای تصویربرداری» (Сarrier, relay and imaging spacecraft) یا «کریس» (CRIS) و یک کاوشگر جوی. کریس مجموعه‌ای از دو دوربین را شامل می‌شود که برای تصویربرداری از پوشش ابر غلیظ سیاره‌ی ناهید و نقشه‌برداری از مناطق مرتفع آن طراحی شده‌اند.

طرحی گرافیکی از فرود کاوشگر جوی داوینچی

طرحی گرافیکی از کاوشگر داوینچی در جو زهره
Credit: NASA/GSFC/CI Labs

مجموعه‌ی کاوشگر داوینچی، یک کره‌ی ۲۰۰ کیلوگرمی تیتانیومی است. درون آن یک آزمایشگاه شیمیایی با کارایی بالا قرار خواهد گرفت که قادر به تجزیه‌وتحلیل دقیق جو زهره برای جست‌وجوی آثاری از گازها و ایزوتوپ‌های کمیاب در آن است. این کاوشگر همچنین ابزارهایی برای اندازه‌گیری دما، فشار و سرعت باد دارد و دوربینی روی آن طراحی شده است که بتواند تصاویری با کنتراست بالا از سطح زهره تهیه کند.

طرح پرواز ماموریت داوینچی

داوینچی در سال ۲۰۲۹ میلادی (۱۴۰۸ خورشیدی) پرتاب خواهد شد. در سال ۲۰۳۰، این کاوشگر دو گذر نزدیک از کنار سیاره انجام خواهد داد و در طول مسیر خود با سنجش از راه دور در طول موج‌های فروسرخ و فرابنفش، تا ۶۰ گیگابایت داده درباره‌ی جو و سطح جمع‌آوری می‌کند. سومین ملاقات با زهره در ژوئن ۲۰۳۱ (خرداد ۱۴۱۰) انجام خواهد شد.

مدارگرد داوینچی در مسیر خود، کاوشگر بررسی جو را بر فراز «منطقه‌ی آلفا» (Alpha Regio) رها خواهد کرد. این منطقه یک«تسیرا» (Tesserae) است یعنی منطقه‌ای مرتفع بسیار ناهموار، که یکی از قدیمی‌ترین ساختارهای روی سطح دومین سیاره‌ی نزدیک به خورشید است.

روند فرود کاوشگر جوی داوینچی

روند فرود کاوشگر جوی داوینچی
Credit: NASA

در ارتفاع ۶۷ کیلومتری، کاوشگر داوینچی سپر حرارتی خود را رها و یک چتر نجات را باز می‌کند و سپس به مطالعه‌ی جو سیاره‌ی ناهید می‌پردازد. در مجموع کاهش ارتفاع آن تا سطح سیاره، حدود یک ساعت طول خواهد کشید. در حدود ۳۰ کیلومتری، کاوشگر داوینچی به زیر ابرهای زهره می‌رود که به آن فرصت می‌دهد تا منطقه‌ی آلفا را از ارتفاع بالا بررسی کند. همچنین ترکیب کانی‌شناسی سنگ‌های تشکیل‌دهنده‌ی آن را تعیین خواهد کرد.

گفتنی است کاوشگر داوینچی به‌طور رسمی برای فعالیت روی سطح زهره طراحی نشده است و تمام اندازه‌گیری‌ها باید پیش از فرود انجام شوند. اما اگر دستگاه بتواند از سرعت حدود ۵۰ کیلومتر بر ساعت هنگام ضربه و همچنین فشار و دمای بسیار زیاد جان سالم به‌در ببرد، می‌تواند ۱۷ تا ۱۸ دقیقه‌ی دیگر هم با مدارگرد کریس ارتباط برقرار کند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از کاوشگر جوی داوینچی پس از فرود بر سطح سیاره‌ی ناهید
Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center

منابع: Universe Magazine, SciTechDaily

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۷ دیدگاه
  1. Avatar مکانیک

    سلام به همه عزیزان 🌹
    چقدر زشت و زننده است که در بخش نظر مخاطبان با مطالعه متن و گفته های یک مخاطب ، به جای هم فکری و تبادل اطلاعات مفید و سازنده ، بلافاصله جبهه گیریهای جاهلانه میکنیم و با تحقیر و الفاظ سخیف و توهین و… کل بحث رو تباه میکنیم !! و متاسفانه در تمام موارد همینطوره ، از مطالب علمی گرفته تا فیلم و مطالب اجتماعی و غیره ، همه سعی دارن ثابت کنند از دیگران بیشتر حالیشونه و متاسفانه ظرفیت و توان و دانش همفکری و گپ و گفتی دوستانه را ندارند .. خیلی حیف شد ..

  2. Avatar Amir

    زهره، سیاره‌ای است که در ساعاتی بعد از غروب و گاه ساعاتی قبل از طلوع رویت می‌شود. گاه زهره را می‌توان در یک شبانه‌روز در قبل از طلوع و بعد از غروب نیز مشاهده کرد.
    خورشید مرکزی، توان توجیهی برای رویت سیارات داخلی در بعد از غروب و قبل از طلوع ندارد.
    مگر می‌توان در سه ساعت و نیم بعد از غروب، از نیم کره پشت به خورشید، سیارات داخلی را که بین زمین و خورشیدند مشاهده کرد؟
    مگر می‌توان با نگاه کردن به افق غربی، شرق را نیز مشاهده کرد؟ پس چگونه است که گاه هم در بعد از غروب و هم قبل از طلوع می‌توان زهره را دید؟
    این تضادی عمیق برای رویکرد خورشید مرکزی خواهد بود.

    1. Avatar آرش

      نتیجه خوب درس نخوندن در مدرسه همین میشه. که تفاوت مدار داخلی با داخلی تر بودن کلی رو نمیدونین. مدارش داخلیتره پس با توجه به مکان قرار گیری روی مدارش حتی شب میتونه رویت بشه. زمین و عطارد و زهره که متحد روی یک خط و موازی بر هم دور خورشید نمیگردن! هر کدوم در هر زمان خاصی میتونن در جاهای مختلف مدار گردششون باشن. حالا اگر زمین و زهره در جایی از مدار خودشونن که نسبت به هم از افقشون دید دارن میشه شب هم دید بله.

      1. Avatar Amir

        حالا که شما تحصیل کرده‌ای و باسواد بفرمایید بگید که در سه ساعت و نیم بعد از غروب با چه زاویه‌ای از نیم کره‌ ی پشت به خورشید میشه زهره رو دید؟
        لابد اون وقت‌هایی که زهره در بعد از غروب و قبل از طلوع 👈در یک شب 👉دیده میشه، با نگاه به افق غربی، شرق رو هم میشه دید؟
        شما دیده شدن زهره در👈 یک شب👉 در بعد از غروب و قبل از طلوع رو توجیه کن بعد در مورد درس و مدرسه نظر بده.

    2. Avatar محمودی

      درود دوست عزیز. بخاطر درونیتر بودن مدار ناهید و تیر. رسدشون تحت شرایط خاصیه اولا فقط در ساعات اول یا آخر روز قابل مشاهده اند و این زمان برای تیر خیلی کمتر هست. ثانیا رویتشون همیشگی نخواهد بود(در طول سال) و زمانهایی ممکنه اصلا رویت نشون و این همون شرایط مد نظر شماست که کاملا پشت به زمین و در راستای زمین هستند یا اینکه اونور خورشید هستند. ثالثا زمانهایی که رویت میشن بصورت اهله هستن یعنی بخشی از اونا بورت هلال دیده میشه عین ماه خودمون که در طول یک ماه مدتی اصلا نمیبینیمش و مدتی هم بصورت اهله میبینیم چون مابین خورشید و زمین قرار گرفته و کل اینها منافاتی با خورشید مرکزی نداره. در ضمن مدار سیارات و حتی زمین و ماه خودمون هم روی یک صفحه نیست و این اختلاف زاویه ها هم در رصد سیارات داخلیتر تا حدودی موثره. پوزش بابت زیاده گویی

      1. Avatar Amir

        پر واضح است که شما جز تکرار مطالب پاسخی نداده‌این.
        در 👈سه ساعت و نیم بعد از غروب👉 با چه زاویه‌ای میشه از نیم‌کره‌ای که پشت به خورشیده زهره رو دید؟
        در👈 یک شب👉 هم در بعد از غروب و هم در قبل از طلوع زهره دیده میشه،زهره دو تا سیاره نیست، یه سیارست، فقط یا در بعد از غروب باید دیده بشه یا قبل از طلوع.
        این واضحه که دیدن👈 دو مرتبه‌ی زهره در یک شب 👉با هیچ تحلیلی از جمله داخلی‌تر بودن مدار، همسان نبودن مدار‌ها و… پاسخ داده نخواهد شد.

    3. Avatar آریو

      میشه منظورتون رو واضح تر بگید. یعنی از نظر شما خورشید در مرکز منظومه شمسی نیست؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه