سیگنال‌های رادیویی مرموز از قلب کهکشان راه شیری دانشمندان را سردرگم کرده‌اند

۲۰ مهر ۱۴۰۰ | ۱۴:۱۵ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
طرحی گرافیکی از سیگنال رادیویی مرموز ASKAP J173608.2-321635

یک نوع سیگنال رادیویی متغیر که از سمت مرکز کهکشان راه شیری به زمین می‌آید، با رفتار بسیار عجیبی که از خود نشان می‌دهد توجه دانشمندان را جلب کرده است.

ستاره‌شناسان سیگنال‌های رادیویی غیرعادی کشف کرده‌اند که ظاهرا از سمت مرکز کهکشان راه شیری به سوی زمین می‌آیند. این امواج رادیویی با الگوهای موجود برای منابع رادیویی متغیر، قابل درک نیستند و شاید باعث شکل‌گیری طبقه‌بندی جدیدی از اجرام ستاره‌ای شوند.

«زیتنگ وانگ» (Ziteng Wang) نویسنده‌ی پژوهش تازه از دانشگاه سیدنی گفت: «عجیب‌ترین ویژگی این سیگنال جدید این است که قطبش (پُلاریزاسیون) بسیار بالایی دارد. این یعنی با وجود آنکه امواج آن فقط در یک جهت نوسان می‌کند اما این جهت با زمان دچار چرخش می‌شود. روشنایی جرم هم به‌طرزی چشمگیر و با ضریب ۱۰۰ تغییر می‌کند و به‌نظر می‌رسد که به‌طور تصادفی روشن و خاموش می‌شود. رفتاری که هرگز مشابه آن را ندیده بودیم.»

بسیاری از انواع ستاره‌ها در سراسر طیف الکترومغناطیسی نور متغیر ساطع می‌کنند و با پیشرفت‌های فراوان در نجوم رادیویی، مطالعه‌ی این اجرام متغیر یا گذرا، زمینه‌ی پژوهشی گسترده‌ای است که به بشر در کاوش رازهای کیهان کمک می‌کند. تپ‌اخترها، ابرنواخترها، ستاره‌های درخشان و «انفجارهای سریع رادیویی» (FRB) همه انواع اجرام آسمانی هستند که میزان روشنایی آن‌ها متغیر است.

وانگ گفت: «در ابتدا فکر می‌کردیم که این سیگنال مرموز می‌تواند یک تپ‌اختر (نوعی بسیار چگال از ستاره‌های مرده و به‌شدت در حال چرخش) باشد یا حتی در غیر این صورت نوعی ستاره است که شراره‌های عظیم منتشر می‌سازد. اما سیگنال‌های این منبع جدید با آنچه از این انواع اجرام آسمانی انتظار داریم مطابقت ندارد.»

این کشف که ۱۲ اکتبر (۲۰ مهر) در نشریه‌ی «استروفیزیکال ژورنال» (Astrophysical Journal) منتشر شده نتیجه‌ی یک همکاری بین‌المللی میان سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی همسود استرالیا (CSIRO)، آلمان، آمریکا، کانادا، آفریقای جنوبی، اسپانیا و فرانسه است و با استفاده از رادیوتلسکوپ «مسیریاب آرایه‌ی کیلومتر مربعی استرالیا» (ASKAP) و سپس تلسکوپ مرکات در آفریقای جنوبی ممکن شده است.

آرایه‌ی کیلومتر مربعی استرالیا

آرایه‌ی کیلومتر مربعی استرالیا
Credit: ASKAP

«تارا مورفی» (Tara Murphy) استاد مؤسسه‌ی نجوم و دانشکده‌ی فیزیک سیدنی به عنوان سرپرست این مطالعه گفت: «ما در حال نقشه‌برداری از آسمان با ASKAP برای یافتن اجرام جدید غیرمعمول تجت پروژه‌ای به نام متغیرها و رویدادهای گذرای آهسته (VAST) در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ هستیم.»

او افزود: «با نگاه به مرکز کهکشان جرم ASKAP J173608.2-321635 را یافتیم که بر اساس مختصاتش نامگذاری شده است. این جرم در هنگام تشخیص پنهان بود، سپس درخشان شد و دوباره محو شد و ظاهر شد. این رفتار بسیار غیرمنتظره بود.»

پس از شناسایی ۶ سیگنال رادیویی از این منبع در طول ۹ ماه، ستاره‌شناسان کوشیدند تا آن را در نور مرئی ببینند اما چیزی نیافتند. حتی با استفاده از تلسکوپ رادیویی «پارکز» (Parkes) هم منبع رادیویی شناسایی نشد.

بدین ترتیب تلسکوپ دقیق‌تر «مرکات» (MeerKAT) در آفریقای جنوبی را به‌کار گرفتند که به گفته‌ی مورفی با توجه به متناوب بودن سیگنال، هر چند هفته یک بار به‌مدت ۱۵ دقیقه برای یافتن دوباره آن را رصد می‌کردند. او گفت: «خوشبختانه سیگنال بازگشت اما رفتار منبع به‌طرز چشمگیری تغییر کرده بود. منبع طی یک روز ناپدید شد در حالی که در مشاهدات قبلی توسط ASKAP چند هفته طول کشیده بود.»

این کشف اما اطلاعات بیشتری از این سیگنال رادیویی ارائه نداد. «دیوید کاپلان» (David Kaplan) از دانشگاه ویسکانسین-میلواکی گفت: «اطلاعاتی که ما داریم شباهت‌هایی با یک طبقه‌بندی در حال شکل‌گیری از اجرام ناشناخته معروف به رویدادهای گذرای مرکز کهکشانی مانند چیزی موسوم به فنر کیهانی دارد.»

او همچنین خاطرنشان کرد: «با وجود شباهت‌های جرم جدید ASKAP J173608.2-321635 دارای تفاوت‌هایی هم هست که ما به‌درستی منبع آن را درک نمی‌کنیم و این بر پیچیدگی موضوع می‌افزاید.»

دانشمندان قصد دارند این جرم را با دقت زیر نظر داشته باشند تا بتوانند سرنخ‌های بیشتری درباره‌ی آن بیابند. در دهه‌ی آینده تلسکوپ رادیویی شبه قاره‌ای آرایه‌ی کیلومتر مربعی (SKA) راه‌اندازی می‌شود که به گفته‌ی مورفی هر روز می‌تواند نقشه‌های دقیقی از آسمان تهیه کند.

قدرت این تلسکوپ به دانشمندان برای حل اسراری مانند کشف اخیر کمک می‌کند اما علاوه بر این، بخش‌های وسیع جدیدی از کیهان را برای کاوش در طیف رادیویی بررسی خواهد کرد.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از سیگنال رادیویی مرموز ASKAP J173608.2-321635
Credit: Credit: Sebastian Zentilomo/University of Sydney

منبع: SciTechDaily

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۷۰ دیدگاه
  1. سربازگمنام وطن

    شک ندارم که ما دراین جهان هستی تنها نیستیم.

    میتواند به این نظریه هم پرداخت که شاید

    انسانهای دیگری در بعدهای موازی ما درحال

    زندگی هستن و همچون ما به دنبال ارتباط

    بادنیای برون کهکشانی هستند.

    به شخصه لذت بسیار ازاین مطلب زیبا بردم،

    وامیدوارم این ماجرا یه پنجره جدیدی از پیرامون

    اطراف کهکشانی ما بازکند.

  2. مهدی

    در هستی جز ما و زمینمون هیچ کجای دیگری زندگی نیست حتی اگر طبق افسانه ها آنانوکیهایی وجود داشتنو به فضا برگشته باشن اونها هم چیزی جز بشرِ پیشرفته اونزمان نبودن پس اگرم بخوایم باور کنیم که هستن انسانهایی هستن که در گذشته رفتن گذشته ای که متاسفانه ما فکر میکنیم انسانهاش هیچ علمو سوادی نداشتن به عنوان مثال گفته میشه حضرت آدم حداکثر ۸ هزارسال پیش اومده و بعد از اون ۱۲۴ هزار پیامبر دیگر اومدن که اگر میانگین حظورشون بر زمینو فقط ۵ سال بگیریم بالای ۶۰۰هزار سال میشه پس تناقض بسیارستو جواب کم

    1. حامد

      چیزی که مارو از میمون ها متمایز کرده و باعث شده به اعماق فضا سفر کنیم و ابر رایانه های کوانتومی بسازیم ، ۲ درصد اختلاف پیوندی در کروموزوم ها و ساختار DNA ماست…
      حالا فکرشو کن موجودات سیارات کهکشانهای مجاور دارای ۲ درصد اختلاف ژنتیکی با ما باشن !!!! خدا اون روز رو نیاره…
      ای بشر هیچ وقت به خودت مغرور نشو چون ممکنه ورق برگرده

    2. مهدی

      در مورد پیامبرا یکی این نکته رو بگم که این نوع طرح سوال و حسابتون درست نیست چون اولا بسیاری از پیامبرا همزمان اومدن به نقاط مختلف ثانیا بسیاری از پیامبرا ماموریتشون محدود بوده فقط به قوم خودشون یا حتی زمینه سازی اومدن یه پیامبر دیگه .
      در مورد این مطلب هم بگم که هیچ ربطی به وجود انسان در جاهای دیگه این کهکشان یا کهکشانهای دیگه و جهان های موازی نداره . این مطلب یک رویدادی رو توضیح میده که تا حالا اتفاق نیوفتاده بود و یا ازش بی خبر بودن تازه کشفش کردن و مربوط به فعل و انفعالات جهان هستی هستش. موجی نیست که مدولاسیون بشه یا حاوی اطلاعات قابل فهم برای انسان عادی باشه که بخوایم نتیجه بگیریم انسان دیگه یا مخلوق دیگه فرستاده . عه؟

    3. امیررضا

      واقعا چرا این حرف رو میزنی!!!!!!
      از کجا میدونی تو این جهان به این بزرگی ما تنها باشیم.
      من مطمعا هستم ما تو این جهان تنها نیستیم.

  3. آدم فضایی

    سلام ، اون سیگنال ها رو من از سفینه شخصیم ارسال کردم …
    من و انتقام جویان داریم میام رونق اقتصادی ایجاد کنیم .

  4. محمد

    این فقط یه جرم آسمانی هست چرا تو کامنتای اینجا درباره موجودات فضایی نوشتین🤣🤣

  5. fardin

    ب نظرم زندگی در برخی از کیهان. وجود داردبجز ما

  6. مهدی

    یونس جان حالا چرا مرگ، شاید اینا موجودات خوبی بودن و با ارتباط گیری باهاشون اوضامون بهتر شد حتی شاید امکان ازدواج هم پیش بیاد، از این به بعد به جای مهاجرت به خارج از کشور به خارج از زمین مهاجرت کنیم،😁

  7. یونس

    تو این دنیا خیلی دوس دارم به دست فضایی ها بمیرم تا از فقر و بدبختی و افسردگی

    1. میرزا

      خداوکیلی عاقلانه ترین حرفی بود که در سی سال اخیر شنیدم

  8. Mahshid

    یا داره قیامت میشه . یا طبق گفته های یکی از دوستان تمدن های باستانی که در نزدیکی سیاه چاله ها وجود دارن ، راهی پیدا کردن که نزدیک به ما بشن . دوستان با اینکه لذت بردم از کامنت های با مزه شما ولی بیاید یبارم که شده ما ایرانیا جدی باشیم

  9. ابوالفضل افشار،

    واقعا عجیبه، ولی از زاویه ی سیاسی بودنِ ماجرا و تئوری توطئه هم باید بهاین موضوعات اندیشید،
    سیاست موضوعِ پیچیدا ایه،
    ولی در حالت کلی اگه به دور از این داستان ها، این ماجرا حقیقت داشته باشه، واقعا عجیبه ، … واقعا،
    با قبولِ این ماجرا، بشر داره کم کم به اثباتِ حقایقی که تسلا ۱۰۰سال قبل گفته نزدیک میشه، فرکانس، ارتعاشات و موج …!!!
    با احترام، ابوالفضل افشاری،

    My page, a_afshari98

    1. KING

      این دیگه سیاسیش کرد!

  10. محسن فردفر

    کهکشان در حال گردش است زمانیکه منبع دیده نمی شود شاید سیاره ای جلوی آن قرار می گیرد ،اگر این منبع نورانی است امکان وجود یک ستاره و سیاراتی به اطراف آن باشد.

  11. سبحان

    بجای فکر کردن به سیگنال برن یه صلاح قوی

    بسازن چون اعلام جنگشونه یا شاید درخواست

    کمک یا شایدم دارن خودشون رو معرفی میکنن

    یا شاید از دلایل نابودی ستاره باشه

    یا شاید دارن میان تا مارو برده بگیرن

  12. Ali

    اهان اونوقت این مال کدوم فیلم بود؟

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه