۱۰ انیمه‌ی سایبرپانکی برتر مخصوص تازه‌واردها

۱۹ تیر ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
شاخص

واژه‌ی سایبرپانک که اولین بار توسط بروس بتکه اختراع شد، ترکیبی از دو واژه‌ی سایبرنتیکس و پانک است. سایبرنتیکس یعنی تحقیقات مربوط به انجام وظایف انسانی توسط کامپیوترها، پانک هم مجموعه‌ای از نگرش‌های پوچ گرایانه‌ای بود که دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ محبوبیت زیادی داشتند.

جهان انیمه که همیشه بسیار تحت تاثیر فیلم «بیلد رانر» (۱۹۸۲) ساخته ریدلی اسکات قرار داشته، از دهه‌ی ۱۹۹۰ تا به‌حال همیشه انیمه‌های سایبرپانکی زیادی برای سرگرم‌کردن مخاطب رو کرده است. این آثار کلاسیک مرزشکن نه تنها نوادگان پرشور نمونه‌های پیشین هالیوودی به حساب می‌آیند، بلکه خودشان به معیارهای انقلابی تبدیل شده و روی آثار هالیوودی بعد از خود تاثیر گذاشته‌اند.

۱. آکیرا (Akira)

آکیرا

  • کارگردان: کاتسوهیرو اوتومو
  • نویسنده: کاتسوهیرو اوتومو، ایزو هاشیموتو
  • سال: ۱۹۸۸

در کنار انیمه‌های گرم استودیو جیبلی، «آکیرا» هم بدون تردید یکی از شاهکارهای نمادین آن دوران است که صنعت انیمه را مورد توجه تمام جهان قرار داد.

این انیمه‌ی سینمایی علمی-تخیلی ماوراءالطبیعه با آن سبک بصری خاص خودش، داستانش در شهر خیالی نئوتوکیو در سال ۲۰۱۹ می‌گذرد، در شرایطی که این شهر مملو از تبهکاران و جنبش‌های ضدحکومتی شده است. وقتی که شوتارو کاندا موتورسوار متوجه می‌شود که تتسو شیما، دوست دوران کودکی‌اش، به توانایی‌های فراانسانی دست پیدا کرده که می‌تواند نئوتوکیو را با خاک یکسان کند، این دیگر به کاندا بستگی دارد که بتواند علیه تتسو بایستد و مانع نابودی همه‌چیز شود.

۲. سایکو-پاس (Psycho-Pass)

سایکو-پاس

  • کارگردان: نائویوشی شیوتانی
  • نویسنده: گن اوروبوچی
  • سال: ۲۰۱۳

داستان «سایکو-پاس» در در یک ژاپن آینده‌نگرانه رخ می‌دهد، زمانی که این کشور تحت کنترل سامانه‌ای به نام سیبل قرار دارد، یک شبکه‌ی کامپیوتری واقعیت‌محور بیومکاترونیک که با بررسی و شناسایی سطح خطری که هر شهروند می‌تواند ایجاد کند، امنیت شهر را در اختیار دارد. در این انیمه، به ارزیابی ظرفیت جرم و جنایت شهروندان، سایکو-پاس گفته می‌شود.

خالقان «سایکو-پاس» گفته‌اند که «بلید رانر» و «گاتاکا» (اندرو نیکول – ۱۹۹۷) منبع الهام اصلی آن‌ها برای ساخت این انیمه‌ی پادآرمان‌شهری بوده‌اند. نتیجه‌ی کار هم یک سریال انیمه‌ی خارق‌العاده شده است. این سریال با پیش بردن داستان و لو دادن حفره‌هایی که در سامانه‌ی به ظاهر بی‌نقص سیبل وجود دارد، یک روایت میخکوب کننده در اختیار مخاطب قرار می‌دهد. دامینتور، سلاح فوق‌العاده پرابهت شخصیت‌های داستان هم از غافلگیری‌های جذاب این سریال است.

۳. خاطرات (Memories)

خاطرات

  • کارگردان: کوجی موریموتو، تنسای اوکامورا، کاتسوهیرو اوتومو
  • نویسنده: ساتوشی کن، کاتسوهیرو اوتومو
  • سال: ۱۹۹۵

این انیمه دارای سه فیلم مجزا از سه گونه‌ی مجزا است، مضمون کلی هر سه اثر نوستالژی و خاطرات است، چیزی که این سه انیمه‌ی واحد را بهم متصل می‌کند. هر سه انیمه به عنوان فیلم «خاطرات» در سال ۱۹۹۵ منتشر شدند.

«رز مغناطیسی» داستان فوق‌العاده‌ای از واکاوی واقعیت و فانتزی، و اثری از استاد داستان‌های سورئالیستی، ساتوشی کن است، این انیمه داستان رهایی و غم است. «بمب بدبو» یک هجو سیاسی بامزه است که شباهت‌هایی با «دکتر استرنج‌لاو» (۱۹۶۴) استنلی کوبریک دارد. آخرین اثر، «سربازان عقب‌نشین»، برداشتی تجربی از آینده‌ای آخرالزمانی است که در آن، توپخانه‌ها همه‌جا حضور دارند.

۴. ارگو پراکسی (Ergo Proxy)

ارگو پراکسی

  • کارگردان: شوکو موراسه
  • نویسنده: دای ساتو
  • سال: ۲۰۰۶

با طراحی بصری پادآرمان‌شهری و مضامین فلسفی عمیق، «ارگو پراکسی» به بررسی ارتباط پیچیده‌ی بین انسان‌ها و ربات‌ها می‌پردازد. در شهر رمانتیک رامدو، ربات‌هایی به نام اتوریو به ویروسی به نام کوگیتو آلوده شده‌اند، این ویروس باعث می‌شود ربات‌ها به خودآگاهی برسند و دست به کشتار انسان‌ها بزنند.

بازرس ریئل میار که نوه‌ی رهبر شهر رامدو است، مامور تحقیق و شناسایی عامل این ویروس می‌شود. با این‌حال، او به تدریج متوجه می‌شود که شاید در زیر این همه خون‌ و خون‌ریزی، پیده‌ی شوم بدتری وجود داشته باشد.

۵. شبح درون پوسته (Ghost in the Shell)

شبح درون پوسته

  • کارگردان: مامورو اوشی
  • نویسنده: کازونوری ایتو
  • سال: ۱۹۹۵

همچون «آکیرا»، انیمه‌ی سینمایی «شبح درون پوسته» هم نقش زیادی در افزایش توجه مخاطبان بین‌المللی به انیمیشن‌های ژاپنی داشت. این انیمه‌ که یکی از خفن‌ترین شخصیت‌های زن تاریخ انیمیشن را در خود دارد، داستان سرگرد موتوکو کوساناگی و هم‌گروه‌های تماما مردش از بخش ۹ امنیت عمومی است که در شهر بسیار پیشرفته و جهانی شده‌ی نیهاما، به مبارزه با فساد و تروریسم می‌پردازند.

«شبح درون پوسته» هم نسخه‌ی سینمایی دارد و هم سریال. هر قدر نسخه‌ی سینمایی فلسفی است، برعکس سریال انیمه‌ی «شبح درون پوسته: استند الون کامپلکس» (۲۰۰۲)، اکشن بیشتری در خود دارد و شخصیت‌های جانبی بیشتری از بخش ۹ معرفی می‌کند.

۶. تجربه‌ی سریالی لین (Serial Experiments Lain)

تجربه‌ی سریالی لین

  • کارگردان: ریوتارو ناکامورا
  • نویسنده: چیاکی جی. کوناکا
  • سال: ۱۹۹۸

بر خلاف دنیای امروز که در آن، اینترنت نقشی کلیدی در زندگی روزانه‌ی مردم بازی می‌کند، اینترنت در سال ۱۹۹۸ تنها هفت سال بود که معرفی شده بود. به عبارت دیگر، آن زمان مردم هنوز با هدف اینترنت ناآشنا بودند و حتی از آن می‌ترسیدند.

در «تجربه‌ی سریالی لین»، ارتباط دختری درونگرا به نام لین ایواکورا با وایرد (چیزی شبیه اینترنت) زمانی شروع می‌شود که او یک ایمیل آزاردهنده از یک همکلاسی که تازه فوت شده، دریافت می‌کند. همچنان که لین بیشتر از قبل به جهان پیچیده‌ی وایرد وابسته می‌شود، کم‌کم برای او تمایز بین واقعیت و این جهان سایبری کم‌رنگ می‌شود و او با نظریه‌های توطئه‌محور، توهم‌های سورئال و انزوای اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کند.

۷. انیماتریکس (Animatrix)

انیماتریکس

  • کارگردان: کوجی موریموتو، شینیچیرو واتانابه، یوشیاکی کاواجیری، ماهیرو مائدا، پیتر چانگ
  • نویسنده: واچوفسکی‌ها، شینیچیرو واتانابه، یوشیاکی کاواجیری، ماهیرو مائدا، پیتر چانگ
  • سال: ۲۰۰۳

هواداران «ماتریکس» (۱۹۹۹) قطعا با این فیلم علمی-تخیلی آنتالوژی سرگرم خواهند شد. فیلمی که نه تنها اشاره‌هایی به «ماتریکس» اصلی دارد، بلکه جهان آن را تا مرزهای بیشتری گسترش می‌دهد.

از شمشیربازی در یک شبیه‌ساز مجازی از ژاپن فئودال گرفته تا نبردی همه‌جانبه بین انسان‌ها و ماشین‌ها، انواع مختلف داستان‌ها در این فیلم دیده می‌شود. «انیماتریکس» که واچوفسکی‌ها کارگردانش هستند، متشکل از ۹ انیمه‌ی کوتاه و از نظر طراحی و سبک، متمایز است. هریک از این‌ انیمه‌ها درباره‌ی ارتباطات بین انسان و فناوری هستند.

۸. ترای‌گان (Trigun)

ترای‌گان

  • کارگردان: ساتوشی نیشیمورا
  • نویسنده: یوسکه کورودا
  • سال: ۱۹۹۸

«ترای‌گان» در یک سیاره‌ی بیابانی به نام سرزمین هیچ‌کس می‌گذرد. وش استمپید یک آدم الکی خوش است که دوست دارد تفکرات صلح‌دوستانه‌ی خود را گسترش داده و یک زندگی بدون خون‌ریزی را در پیش بگیرد. ولی جایزه‌ی ۶۰ میلیارد دلاری که برای او تعیین شده، چیز دیگری می‌گوید.

وش می‌خواهد با پرهیز از خشونت به هر قیمتی، به عقاید خود وفادار بماند. با وجود این‌که کلی از جایزه‌بگیرها و تهبکاران به دنبال شکار او و دریافت جایزه‌اش هستند، این جایزه به خاطر گذشته‌ی پرخشونت وش برای او تعیین شده است. کم‌کم که دوستی‌های جدیدی شکل می‌گیرد و اتفاقات مرگبار زیادی رخ می‌دهد، گذشته‌ی پردرد وش هم آشکار می‌شود.

۹. تکنولایز (Texhnolyze)

تکنولایز

  • کارگردان: هیروتسوگو هامازاکی
  • نویسنده: چیاکی جی. کوناکا
  • سال: ۲۰۰۳

«تکنولایز» اثری دیگر از خالقان «تجربه‌ی سریالی لین» است. داستان این انیمه درباره‌ی یک شهر زیرزمینی مخروبه به نام لوکس است، شهروندان این شهر همیشه ترس از زندگی زیر سایه‌ی گروه‌های جنایتکار مختلف را با خود دارند.

این درام اکشن علمی-تخیلی که یکی از جواهرات قدرنادیده‌ی استودیو مدهاوس است، درباره‌ی یک مبارز جایزه‌بگیر به نام ایچیزه است که در جریان یک درگیری یک دست و یک پای خود را از دست داده است. او بعدا سوژه‌ی آزمایشگاهی تکنولایز می‌شود که به افراد امکان می‌دهد اعضاء سایبرنتیک را جایگزین اندام از دست رفته کنند. بعد از این پیوندها، ایچیزه در یکی از گروه‌های تبهکار مشغول کار می‌شود و کمی بعد متوجه می‌شود که شهر لوکس در آستانه‌ی نابودی است.

۱۰. کابوی بیباپ (Cowboy Bebop)

کابوی بیباپ

  • کارگردان: شینیچیرو واتانابه
  • نویسنده: کیکو نبوموتو
  • سال: ۱۹۹۸

حتی اگر اصلا اهل انیمه نباشید، احتمالش زیاد است که نام «کابوی بیباپ» به گوش‌تان خورده باشد. اسپایک اسپیگل، کابوی فضایی بسیار محبوب و دار و دسته‌ی یاغی‌اش در طول این وسترن فضایی سریالی، مشغول جایزه‌بگیری و سفری خوداکتشافانه می‌شوند.

بهتر است آن بازسازی فاجعه‌بار نتفلیکس از این سریال را نادیده بگیریم. خود سریال اصلی وقتی منتشر شد هواداران را حیرت‌زده کرد، چرا که یک ترکیب هنرمندانه از گونه‌های هنری و سینمایی مختلف بود. جدا از موسیقی جز که یکی از عناصر کلیدی و همیشگی سریال است، این سریال با مفاهیم جهان‌شمول آشنایی چون تنهایی و هستی‌گرایی دست‌وپنجه نرم می‌کند.

منبع: Collider

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

یک دیدگاه
  1. Mahdi

    خب دوست گرامی اینکه چندتا انیمه شاهکار رو گذاشتی برای تازه کارها کاملاً منطقیه😐😶

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه