تلسکوپ فضایی جیمز وب درون دماغه‌ی پرتابگر آریان ۵ قرار گرفت

۳۰ آذر ۱۴۰۰

تلسکوپ فضایی جیمز وب طی عملیاتی ظریف، با قرارگیری در دماغه‌ی موشک قدرتمند آریان ۵ یک گام مهم دیگر به سوی پرتاب خود در ۳ دی نزدیک شد.

محفظه‌ی محموله‌ی موشک آریان ۵ در ۱۷ دسامبر (۲۶ آذر) بسته شد تا از «تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) در مراحل پرتاب ۲۴ دسامبر (۳ دی) محافظت کند.

هفته‌ی گذشته وب بالای موشک «آریان ۵» (Ariane 5) قرار گرفت و یک پرده‌ی محافظ برای جلوگیری از هر گونه آلودگی، اطراف آن نصب شد. اما این هفته و در هنگام کپسوله‌سازی در دماغه‌ی راکت، پوشش محافظ برداشته شد و محفظه‌ی اصلی دماغه‌ی موشک در جای خود محکم شد تا چیدمان نهایی برای پرتاب کامل شود.

این عملیاتی بسیار ظریف بود که کمک یک سیستم هدایت لیزری انجام شد، زیرا فاصله‌ی میان رصدخانه در حالت جمع‌شده (با عرض ۴.۵ متر) و دماغه‌ی موشک (با عرض ۵.۴ متر) بسیار کم است.

شیوه‌ی قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در کلاهک موشک آریان 5

شیوه‌ی قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در دماغه‌ی موشک آریان ۵
Credit: ESA

دماغه‌ی موشک مجهز به کنترل‌گرهای محیطی اختصاصی است که مجموعه‌ی رصدخانه را طی چند روز آخر روی زمین در یک محدوده دما و رطوبت کاملا کنترل‌شده نگه می‌دارد. اکنون که وب به‌طور ایمن به پرتابگر آریان ۵ متصل شده و داخل دماغه‌ی محافظ خود قرار گرفته، عملیات مکانیکی مربوط به رصدخانه در محل پرتاب آن در گویان فرانسه به‌طور رسمی به پایان رسیده است.

تنظیمات نهایی الکتریکی و نرم‌افزاری در آخرین ساعات پیش از برخاستن در سکوی پرتاب انجام می‌شود. منبع انرژی وب تقریبا ۲۰ دقیقه قبل از بلند شدن به باتری داخلی منتقل می‌شود و ۱۵ دقیقه قبل پرتاب، رصدخانه‌ی فضایی و پرتابگر آن هر دو به‌طور کامل برای پرواز آزاد می‌شوند.

عملیات قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در موشک آریان 5
عملیات قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در موشک آریان 5
عملیات قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در موشک آریان 5
عملیات قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب در موشک آریان 5

قرار است عملیات بردن مجموعه‌ی موشک آریان ۵ و تلسکوپ وب به سکوی پرتاب ۲۲ دسامبر (۱ دی) آغاز شود و در این مرحله است که بررسی‌های نهایی سلامت و آماده‌سازی برای برخاستن از زمین صورت می‌گیرد.

وب که یک مشارکت بین‌المللی با همکاری ناسا، آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس فضایی کانادا (CSA) است، بزرگ‌ترین و قدرتمندترین تلسکوپی خواهد بود که تا کنون به فضا پرتاب شده است. به‌عنوان بخشی از این همکاری بین‌المللی، آژانس فضایی اروپا موشک آریان ۵ بهینه شده برای تلسکوپ را توسعه داد و خدمات پرتاب تلسکوپ را با استفاده از این پرتابگر ارائه می‌دهد.

عکس و ویدیو: قرارگیری جیمز وب در محفظه‌ی پرتابگر
Credit: ESA

منبع: SciTechDaily

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه