خستگی ناشی از دلسوزی چیست و چگونه می‌توان با آن مقابله کرد؟

۲۸ خرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
خستگی دلسوزی

آیا تاکنون احساس کرده‌اید که به دلیل تلاش برای تحمل رنج فرد دیگر دچار خستگی بیش از حد یا تخلیه‌ی احساسات شده‌اید؟ در صورتی که پاسخ شما مثبت است، به احتمال زیاد خستگی دلسوزی را تجربه کرده‌اید. اما خستگی دلسوزی چیست و چگونه می‌توانیم متوجه شویم که به آن دچار شده‌ایم؟

خستگی دلسوزی چیست؟

خستگی دلسوزی را می‌توان هزینه‌ی ناشی از مراقبت از دیگران در رنج احساسی توصیف کرد. این مسئله هنگامی اتفاق می‌افتد که در حال تلاش برای تحمل رنج فرد دیگر باشید یا پشتیبانی‌ای بیش از دلسوزی ساده برای او فراهم کنید. این موضوع در نهایت می‌تواند آسیب‌های بسیاری را برایتان به همراه داشته باشد؛ اما خبر خوب این است که بدون افراط و زیاده‌روی هم می‌توان همچنان فرد دلسوزی بود.

نشانه‌های داشتن خستگی دلسوزی

در ادامه چهار نشانه‌ی داشتن خستگی دلسوزی و راهکارهای مدیریت آن‌ها را توضیح داده‌ایم.

۱. مشکلات دیگران را به مشکل خودتان تبدیل می‌کنید

نشانه‌های خستگی دلسوزی

آیا صبح‌ها پس از بیدار شدن از خواب فورا به دلیل نگرانی درباره‌ی خوب بودن حال دوستان و اعضای خانواده دچار احساس تخلیه‌ی احساسی شده و به پیدا کردن راهی برای کمک کردن به آن‌ها فکر می‌کنید؟ این ممکن است نشانه‌ای از ابتلا به خستگی دلسوزی باشد. نگرانی درباره‌ی خوب بودن افرادی که دوستشان دارید طبیعی است اما زمانی که قادر به تمرکز روی چیز دیگری نباشید و به صورت مداوم به ارسال پیام یا تماس گرفتن با فرد برای بررسی حال او نیاز داشته باشید، بهتر است یک گام به عقب برگردید.

استمرار در کمک به فردی که دچار مشکل شده است سادده است اما هنگامی که مشکلات آن‌ها را همیشه در ذهن داشته باشید دچار خستگی دلسوزی و احساس سنگینی می‌شوید. دفعه‌ی بعدی که متوجه احساس نگرانی خود درباره‌ی رنج فرد دیگر شدید و به این موضوع که چه کاری می‌توانید برای کمک کردن انجام دهید فکر می‌کردید پیشنهادهایی که در ادامه معرفی شده‌اند را در نظر بگیرید:

  • استراحت کردن

چند دقیقه در یک جای ساکت نشسته و ذهن خود را آرام کنید. با اختصاص دادن چند دقیقه به بررسی شخصی متوجه خواهید شد که هنگام استرس داشتن کارایی پایین‌تری دارید.

  • به صورت واقعی یا نمادین نفس بکشید

مدیتیشن می‌تواند ذهن را پاکسازی کرده و حتی به فکر کردن به روش‌های جدید برای نزدیک شدن به موقعیت دوست خود بدون درگیری بیش از حد کمک کند. علاوه بر این، راه‌هایی مانند آغاز روز با گوش دادن به یک آهنگ مثبت یا تهیه‌ی یک صبحانه‌ی سالم هم برای دور کردن ذهن از نیاز به حل مشکل افرادی که دوستشان دارید موثر هستند.

از یک سو نجات فردی که به کمک نیاز دارد وسوسه‌کننده است، اما مشغول کردن ذهن به کمک کردن به دیگران مانع از موفقیت خود در زندگی می‌شود.

  • روی چیز دیگری متمرکز شوید

برای مدیریت خستگی دلسوزی روی جنبه‌های دیگر زندگی خود تمرکز کرده یا فعالیت‌های جدیدی را برای پر کردن زمان خود انتخاب کنید. از استرس بیش از حد داشتن درباره‌ی موقعیت افراد و تلاش برای حلال مشکلات آن‌ها شدن اجتناب کنید. هنگامی که فضایی را برای دور کردن خود از رنج فردی که دوستش دارید فراهم می‌کنید احساساتی که با خستگی دلسوزی ایجاد می‌شوند شما را تحت تاثیر قرار نمی‌دهند. در این صورت احساس انرژی بیشتری خواهید داشت و احساس می‌کنید که باری از دوشتان برداشته شده است.

۲. پرخاشگری می‌کنید و دیگران را سخت مورد انتقاد قرار می‌دهید

پرخاشگری و انتقاد به دیگران

در صورتی که متوجه شدید بیش از حد حساس شده‌اید و به سادگی توسط دیگران آزرده می‌شوید، به احتمال زیاد دچار احساس خستگی بیش از حد شده‌اید که ناشی از تمرکز بسیار زیاد روی مشکلات دوستان یا خانواده‌تان است. این نکته را به خاطر داشته باشید که نشانه‌های خستگی دلسوزی در چگونگی رفتار با افرادی که در زندگیتان هستند و مشکلی ندارند خودشان را نشان می‌دهند.

هنگامی که به صورت مداوم احساس نگرانی یا ترس درباره‌ی نیاز به کمک دوست یا خانواده‌ی خود داشته باشید دچار فرسودگی می‌شوید. ممکن است متوجه شوید که نسبت به خانواده یا همکاران خود بیش از حد واکنش نشان می‌دهید یا آن‌ها را سخت مورد انتقاد قرار می‌دهید. نادیده گرفتن سایر افرادی که در زندگی مراقب شما هستند از خستگی و استرس ناشی می‌شود. ادامه‌ی زندگی در کنار خستگی دلسوزی داشتن به قدرت بسیار زیادی نیاز دارد.

با یافتن راهکارهایی مانند فعالیت جسمی یا مکالمات عمیق برای رهایی از نارضایتی‌ها و اضطراب‌ها متوجه خواهید شد که از نظر احساسی پایدارتر خواهید بود و با دقت بیشتری با دیگران رفتار می‌کنید. افرادی که دچار خستگی دلسوزی هستند با توجه به توصیه‌هایی که در ادامه معرفی کرده‌ایم می‌توانند خود را از پرخاشگری و مورد انتقاد قرار دادن دیگران دور نگه دارند.

  • ورزش کنید

برای رهاسازی احساسات خود و تخلیه‌ی انرژی سمی فعالیت‌هایی مانند دویدن یا شرکت در یک کلاس ورزشی را در نظر بگیرید. ورزش یک روش عالی برای تخلیه‌ی خشم است و مانع از پرخاشگری با همسر، خانواده یا دوستان می‌شود. تحرک داشتن بدن موجب ترشح اندورفین شده و باعث ایجاد احساس تازگی می‌شود.

  • درباره‌ی آن صحبت کنید

هنگامی که تلاش می‌کنید مقدار زیادی از رنج دیگران را به دوش بکشید یکی از ایده‌های خوب این است که با یک فرد مورد اعتماد صحبت کنید. فردی که می‌خواهید به این هدف انتخاب کنید باید مورد اعتماد باشد. به عنوان مثال، می‌توانید از یکی از اعضای خانواده یا یک درمانگر کمک بگیرید. صحبت کردن درباره‌ی‌ اینکه چگونه بار رنج دیگران را تحمل می‌کنید تاثیر بسیار زیادی در پاکسازی ذهن خواهد داشت.

  • درباره‌ی آن بنویسید

ژورنال‌نویسی یکی دیگر از راهکارهای از بین بردن افکار منفی و داشتن احساس رهایی از هر چیزی است که باعث آزارتان می‌شود. هنگامی که بتوانید سنگین‌ترین احساسات را تخلیه کنید قادر خواهید بود زمان بیشتری را صرف تمرکز بر افکار یا فعالیت‌هایی که باعث رشد و نشاط می‌شوند کنید.

۳. از نظر احساسی ناامید هستید

داشتن احساس ناامیدی

هنگامی که دچار خستگی دلسوزی هستید، برخی روزها  آنقدر از رنج دوستانتان ناراحت هستید که انرژی کافی برای انجام کارها را ندارید. این احساسات منفی به این دلیل ایجاد می‌شوند که شما واقعا می‌خواهید به آن فرد کمک کرده و راه‌حلی برای مشکلش پیدا کنید اما در حقیقت هیچ قدرتی برای تصمیم‌گیری ندارید.

درباره‌ی این مسئله به این صورت فکر کنید که هنگامی که در حال دست و پنجه نرم کردن با استرس‌های خود هستید می‌توانید کاری انجام دهید اما هنگام مواجهه با مشکلات یک فرد دیگر نمی‌توانید او را مجبور به انتخاب یا گرفتن تصمیم خاصی کنید. همین موضوع منجر به ایجاد احساس ناامیدی و تخلیه‌ی احساسی می‌شود. در ادامه راهکارهایی را برای این موضوع معرفی کرده‌ایم:

  • دست از کنترل کردن بردارید

نباید انتظار داشته باشید که دوستان یا اعضای خانواده در پاسخ به چیزی که شما پیشنهاد داده‌اید تغییری ایجاد کنند. ممکن است آن‌ها آمادگی ایجاد این تغییر را نداشته باشند. شما همچنان می‌توانید توصیه‌ها یا راهکارهای بالقوه‌ی خود را پیشنهاد کنید اما با تغییر این انتظار که آن‌ها تغییر کنند دچار احساس شکست یا ناامیدی نخواهید شد.

  • به خودتان فضای احساس بدهید

هنگامی که احساس خستگی دلسوزی دارید، یکی از کارهای مفید این است که به خودتان اجازه‌ی گریه کردن بدهید. تلاش همیشگی برای قوی بودن برای دوستی که دچار رنج است، طاقت‌فرسا و خسته کننده خواهد بود بنابراین به خودتان فضایی برای گریه کردن بدهید این مورد بسیار کارساز خواهد بود.

  • خواب کافی داشته باشید

مقدار خوابی که دارید نقش بسیار مهمی در داشتن حال خوب احساسی ایفا می‌کند. هنگامی که همیشه نگران بروز مشکل برای عزیزان خود هستید به احتمال زیاد بی‌خوابی‌های شبانه‌ی بسیاری را تجربه می‌کنید و زمانی که ذهن خسته باشد ممکن است چیزهایی بگویید و کارهایی انجام دهید که همیشه منطقی نیستند.

از مکمل‌هایی مانند ملاتونین یا صداهای آرام‌بخش برای داشتن خواب بهتر و استراحت بیشتر کمک بگیرید. حتی یک چرت بیست دقیقه‌ای بعد از یک روز کاری هم می‌تواند تفاوت چشمگیری در سطح انرژی و احساسات ایجاد کند.

۴. به دنبال عادت‌های ناسالم هستید

عادت‌های ناسالم

اگر همیشه در حال تلاش برای از بین بردن رنج دوستان یا اعضای خانواده‌ی خود بوده و در عین حال سنگ صبور و گوش شنوای رنج‌های آن‌ها هم هستید، در نهایت خسته و فرسوده خواهید شد. احساس تهی شدنی که از تحمل بیش از اندازه‌ی رنج و اندوه دیگران به دست می‌آید می‌تواند منجر به روی آوردن به عادت‌های بد شود. تحمل درد و رنج فرد دیگر بسیار دشوار است بنابراین فرد برای داشتن احساس خوب وسوسه می‌شود که راه‌های ناسالم را امتحان کند.

به عنوان مثال ممکن است آخر شب هنگام خواب غذاهای ناسالم بخورید تا برای چند لحظه شاد شده و ذهن خود را منحرف سازید. هنگامی که از نظر احساسی ناامید هستید ممکن است برای داشتن احساس خوشحالی به فعالیت‌های سمی و ناسالم روی بیاورید. این موضوع هم یکی از نشانه‌های خستگی دلسوزی است. راهکارهایی که در ادامه بیان کرده‌ایم را برای مدیریت این موضوع به کار بگیرید.

  • روش مثبتی برای بروز احساسات پیدا کنید

هنگامی که متوجه شدید افکار منفی در حال وسوسه کردنتان هستند توجه خود را روی یک چیز مثبت متمرکز کنید.

  • افرادی که از نظر فکری مشابه‌تان هستند را پیدا کنید

راهکار دیگر برای کاهش نشانه‌های خستگی دلسوزی پیوستن به یک گروه حمایتی مانند گروه مطالعه‌ی کتاب است. احاطه شدن توسط افرادی که افکاری مشابه شما دارند می‌تواند نشاط‌آور باشد و حتی ممکن است فردی را پیدا کنید که بتواند در مسیر مقابله با خستگی دلسوزی به شما کمک کند.

به جای خوردن غذای ناسالم در انتهای شب، به یک پادکست یا کتاب صوتی جدید گوش کنید. هنگامی که متوجه شوید در این تجربه تنها نیستید و بتوانید دوستان جدیدی در گروه حمایتی پیدا کنید کل دیدگاهتان نسبت به زندگی عوض می‌شود و قادر خواهید بود عادت‌های ناسالم را کنار گذاشته و انرژی خود را صرف یادگیری تجربیات ارزشمند کنید.

در پایان

مراقبت از دیگران و کمک به آن‌ها کار خوبی است. دلسوزی باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود اما متاسفانه نگرانی مداوم درباره‌ی حال دوستان و عزیزان می‌تواند اثرات منفی‌ای را بر زندگی داشته باشد. اگرچه در صورتی که آغاز به شناخت این نشانه‌ها که از خستگی دلسوزی به وجود می‌آیند کنید، با استفاده از راهکارهایی که در این مطلب عنوان شدند می‌توانید احساسات خود را به موارد مثبت‌تر و رویدادهای سازنده‌تر و موثرتری تبدیل کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Lifehack

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه