اقیانوس انسلادوس در بهترین سن ممکن برای میزبانی از حیات قرار دارد

۱۶ تیر ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
انسلادوس

۱/۴ میلیارد کیلومتر دورتر از خورشید، در حوالی سیاره‌ زحل، دنیایی سرد و یخ‌زده جای گرفته است که چند سالی است توجه بسیاری از دانشمندان را به خود جلب کرده است. انسلادوس، قمر پانصد کیلومتری زحل، یکی از مناطق مستعد شکل‌گیری حیات در منظومه شمسی است که به نظر تمام پیش‌نیازهای شکل‌گیری حیات در آن گرد هم آمده‌اند.

زیر سطح پوشیده از یخ انسلادوس اقیانوسی وسیع جای گرفته است. جایی که به نظر همه‌‌ی پیش‌نیازهای شکل‌گیری حیات را در خود جای داده است و به این ترتیب می‌توان این قمر و اقیانوس زیرسطحی آن را یکی از جذاب‌ترین سوژه‌ها برای جست‌وجوی حیات در منظومه شمسی دانست.

آب، منبع انرژی و عناصر شیمیایی لازم سه پیش‌نیاز شکل‌گیری حیات هستند که تا این جا هر سه در انسلادوس کشف شده‌اند. اما پارامتر دیگری را نیز باید به این سه اضافه کرد و آن زمان است. این زمان است که تعیین می‌کند آیا قرارگیری آب، منبع انرژی و عناصر شیمیایی لازم برای شکل‌گیری حیات در شرایط کنونی ممکن است باعث ایجاد موجودات زنده (از نوع میکروسکوپی) زیر سطح یخ‌زده انسلادوس شده باشد.

تصویر فضاپیمای کاسینی از قمر انسلادوس. Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

اگر اقیانوس زیرسطحی انسلادوس تنها چند میلیون سال سن داشته و بسیار جوان باشد نمی‌توان انتظار وجود حیات را داشت. چرا که زمان برای ترکیب این عناصر به قدر کافی نبوده است. از سوی دیگر اگر سن اقیانوس زیرسطحی این قمر بسیار زیاد باشد هم نمی‌توان توقع شکل‌گیری حیات را داشت. در چنین حالتی احتمالا واکنش‌های شیمیایی که برای حمایت از حیات لازم است متوقف شده‌اند.

با این حال نتایج پژوهشی جدید نشان می‌دهد سن اقیانوس زیرسطحی انسلادوس حدود یک میلیارد سال است. و این یعنی اقیانوس انسلادوس در حال حاضر بهترین سن را برای میزبانی احتمالی از حیات تجربه می‌کند.

این پژوهش بر اساس داده‌های فضاپیمای کاسینی به دست آمده است. فضاپیمای کاسینی ۱۳ سال در مدار زحل قرار داشت و به دقت این سیاره، حلقه‌ها و قمرهایش را بررسی کرد. ماموریت کاسینی در سال ۱۳۹۶ به پایان رسید و این فضاپیما در آخرین ماموریت خود با نام «پایان باشکوه» به صورت برنامه‌ریزی شده به جو زحل برخورد کرد و در آن سوخت.

این گروه پژوهشی با انجام حدود پنجاه شبیه‌سازی که بر اساس پارامترهای سنجش شده در ماموریت کاسینی طراحی شده بودند توانستند سن حدودی اقیانوس زیرسطحی انسلادوس را تعیین کنند. هر چند که نمی‌توان نتایج این پژوهش را قطعی دانست. چرا که برخی از شرایط انسلادوس با شبیه‌سازی انجام شده سازگار نیست.

این تیم پژوهشی قصد دارند تا شبیه‌سازی‌های بیشتری را در این زمینه انجام دهند تا دقت تخمین سن اقیانوس انسلادوس را افزایش دهند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از شیرجه‌ی فضاپیمای کاسینی در فوران‌های انسلادوس. Credit: NASA/JPL-Caltech

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. Avatar محمدرضا

    این بررسی ها از نظر دینی کاملا مردود است چرا که انسان یهویی خلق شده و از همون ابتدای خلقت حرف میزده و در تمام عالم هم خبری نیست، وسلام علیکم و رحمه الله

    1. Avatar سحر

      دوست عزیز
      این بررسی ها چه ربطی به خلقت انسان یا منکلم بودنش داره؟ اگرم منظورت پیشرفته علمه کجای دین گفته اگه انسان با پیشرفتهایی علمی بتونه از دنیای خارج از زمین اطلاعاتی کسب کنه مردوده؟ برادر عزیز اتفاقا من هر موقع به تصاویر کیهانو میبینم بیشتر به قدرت خدا ایمان میارم. بذار انسان هرجایی از جهان تونست حیات پیدا کنه بره. خدا گفته نره؟ واقعا در تمام عالم خبری نیست؟ سیاهچاله برات جالب نیست؟ ماده تاریک برات مبهم نیست؟ از اینا درس فروتنی نمیگیری؟ چرا میای یه حرفی میزنی که مردم فکر کنن دین از پیشرفت علم خوشش نمیاد؟ خداوند دانش رو در اختیار بشر قرار داد تا به عظمت خلقت پی ببره. تو اگه دوست داری حتی به آسمون نگاه نکن.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه