آیا ایرانی‌ها باهوش‌ترین مردم دنیا هستند؟

۶ آبان ۱۳۹۹ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

لابد شما هم درباره هوش سرشار ایرانی‌ها شنیده‌اید، درست است که تعداد احتمالاً کثیری از ایرانی‌ها نابغه هستند اما واقعیت این است که ما در رده‌بندی باهوش‌ترین‌های دنیا در سال ۲۰۱۶ جزو ۱۰ کشور نخست این فهرست نبوده‌ایم. گازتته (Gazette) نخستین روزنامه رسمی خبری جهان است که در سال ۱۶۵۳ میلادی در شهر ونیز ایتالیا چاپ و منتشر شد. این روزنامه به تازگی فهرستی از ۱۰ کشور باهوش جهان را بر اساس میزان آی‌کیو IQ، تست هوش و سیستم آموزشی منتشر کرده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت و سپس به این می‌پردازیم که آیا واقعاً ایرانی‌ها باهوش‌ترین مردم دنیا هستند یا خیر؟

مهم‌ترین معیارهای تعیین هوش و ذکاوت

همانطور که لابد حدس می‌زنید، IQ یکی از مهم‌ترین معیارها برای سنجش میزان هوش است. اما IQ چیست؟ آی‌کیو مخفف دو کلمه Intelligence Quotient است که در زبان فارسی از آن با نام‌هایی مانند ضریب هوشی یا بهره هوشی یاد می‌شود. برای تعیین ضریب هوشی افراد روش‌های مختلفی وجود دارد اما به روزترین آن‌ها برای افراد بزرگسال، مقیاس هوشی بزرگسالان وچسلر (Wechsler Adult Intelligence Scale) است که توسط دیوید وچسلر (David Wechsler) در سال ۱۹۵۵ منتشر شد. این مقیاس نسبت به مقیاس‌های گذشته مخصوصاً مقیاس‌های بینت (Binet Scales) که آیتم‌ها را بر اساس رده‌ سنی و نه محتوی رده‌بندی می‌کردند، مزیت‌های زیادی دارد و در سال ۲۰۰۸ جدیدترین یا آخرین نسخه آن منتشر شد. مشابه همین مقیاس برای کودکان هم تعریف شده است.

در کل طبقه‌بندی ضریب‌هوشی در مقیاس مذکور بدین صورت است:

محدوده ضریب هوشی
۱۳۰ و بالاتر بسیار برتر
۱۲۰–۱۲۹ برتر
۱۱۰–۱۱۹ بالاتر از متوسط
۹۰–۱۰۹ متوسط
۸۰–۸۹ پایین‌تر از متوسط
۷۰–۷۹ مرزی
۶۹ و زیر بسیار کم

یک معیار دیگر برای تعیین میزان هوش، آزمون نمره است که در اصل یک آزمون آماری است. علاوه بر این همانطور که پیش‌تر هم اشاره شد، سیستم آموزشی هم یکی دیگر از معیارهای تاثیرگذار است که نباید آن را نادیده گرفت.

آسیایی‌ها باهوش‌ترین هستند

باور می‌کنید که هنگ‌کنگ در رده‌بندی میزان IQ، تست هوش و سیستم آموزشی نخستین کشور باهوش دنیا باشد؟ مطالعات نشان می‌دهد که دانش‌آموزان هنگ‌کنگی متوسط ضریب‌ هوشی ۱۰۷ دارند و در دروس علوم و ریاضی بعد از فنلاندی‌ها بهترین نمرات را نسبت به هر کشوری در دنیا کسب کرده‌اند. بهترین نظام آموزشی را هم‌اکنون کشور فنلاند دارد اما جالب اینجاست که هنگ‌کنگی‌ها درست بعد از فنلاند بهترین سیستم آموزشی را در کل دنیا دارند اما از آن‌ها در رده‌بندی جلوتر هستند. اغلب دانش‌آموزان هنگ‌کنگی به استثنای کلاس‌های درس در کلاس‌های فوق‌العاده خارج از مدرسه هم شرکت می‌کنند تا از این طریق آینده تحصیلی‌شان را روشن‌تر کنند.

کره جنوبی بعد از هنگ‌کنگ در جایگاه دوم ایستاده است. خبرگزاری بلومبرگ می‌نویسد، کره‌جنوبی نوآورترین کشور در کل دنیاست. آن‌ها بعد از فنلاندی‌ها و هنگ‌کنگی‌ها بیشترین نمره را در درس‌های ریاضی و علوم کسب کرده‌اند. کره‌ای‌ها پول زیادی را هم صرف پروژه‌های تحقیقاتی و توسعه‌ای‌ می‌کنند. بالغ بر ۳۰ درصد افراد بزرگسال کره‌ای در یکی از چهار رشته علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی مدارج عالی تحصیلی دارند. سیستم آموزشی کره‌ای‌ها به شدت رقابتی است و ضریب هوشی آن‌ها به طور متوسط ۱۰۶ تخمین زده شده است.

دانش‌آموزان ژاپنی ساعت‌های متمادی درس می‌خوانند تا خودشان را برای شرکت در آزمون‌های سخت آماده کنند. زمانی که بحث تحقیقات علمی به میان می‌آید، ژاپنی‌ها بدون‌تردید جزو یکی از مطرح‌ترین کشورهای جهان هستند. دانشگاه توکیو یکی از بهترین دانشگاه‌های دنیا است و در آسیا بعنوان بهترین دانشگاه آسیایی شناخته شده است. نرخ باسوادی در ژاپن ۹۹ درصد است و این رقم بالاترین نرخ باسوادی در کل دنیاست. میزان امید به زندگی در ژاپن بسیار بالاست و متوسط ضریب‌ هوشی ژاپنی‌ها ۱۰۵ تخمین زده شده است.

تایوان از نظر تراکم جمعیت در کل دنیا رتبه بالایی دارد اما غیر از آن مردم این کشور جزو باهوش‌ترین‌ها هستند. تایوانی‌ها را در دنیا دو چیز است که مشهور کرده: نخست فناوری و دوم سیستم آموزشی‌شان. از آنجایی که تایوان یکی از شرکای تجاری مهم آمریکایی‌هاست لذا بخش اعظم مردم این کشور دوزبانه هستند. متوسط ضریب هوشی تایوانی‌ها ۱۰۴ است.

سنگاپور یکی از مهم‌ترین قطب‌های فناوری، تجارت و اقتصاد دنیاست. زمانی که بحث آموزش عملی در میان است، دانش‌آموزان سنگاپوری مقام اول را در ریاضی و علوم به خود اختصاص می‌دهند. سیستم آموزش سنگاپور در نوع خود جزو بهترین‌هاست. از آنجایی که تولید ناخالص داخلی (GDP: Gross Domestic Product) سنگاپوری‌ها در کل دنیا بی‌نظیر است و تجارت هم در این کشور به سهولت انجام می‌شود در نتیجه سنگاپوری‌ها می‌توانند میلیون‌ها دلار بر روی پروژه‌های اجتماعی و سیستم آموزشی‌شان سرمایه‌گذاری کنند و به همین دلیل است که پنجمین کشور باهوش در کل دنیا هستند. متوسط ضریب هوشی در سنگاپور ۱۰۳ است.

iq3

باهوش‌ترین کشورهای دنیا از رتبه‌ی یک تا پنج در شرق آسیا قرار دارند.

اروپایی‌ها بعد از آسیایی‌ها

بهترین سیستم آموزشی را در کل دنیا و بهترین نمرات را در دروس ریاضی و علوم، فنلاندی‌ها به خود اختصاص داده‌اند. اما وقتی که بحث ضریب هوشی به میان می‌آید، موقعیت فنلاندی‌ها چندان چشمگیر نیست چرا که آن‌ها از نظر متوسط ضریب هوشی مقام به نسبت پایین ۲۹ را بدست آورده‌اند. این مساله احتمالاً به خوبی گویای این است که چرا طبقه‌بندی میزان هوش کشورها بر مبنای ضریب هوشی کار دشواری است. میزان آی‌کیو را بر اساس توانایی فرد در حل مساله و سرعت وی در حل مساله تعیین می‌کنند. مساله اینجاست که میزان ضریب هوشی همیشه آن چیزی نیست که تصور می‌شود. در واقع آموزش بعنوان سومین فاکتور بیش‌تر بر روی مسایلی مانند حافظه عمومی و توانایی در به خاطر سپردن مطالب تاکید دارد که البته این موارد در آزمون‌های هوش چندان مهم نیستند. مجموع این مسایل است که باعث شده تا هلندی‌ها با ضریب هوشی متوسط ۱۰۳ بعد از سنگاپوری‌ها مقام ششم را کسب کنند.

سه کشور ایتالیا، آلمان و اتریش هر کدام متوسط ضریب هوشی ۱۰۲ دارند.

همه ما می‌دانیم که بهترین مجسمه‌سازها، نقاشان، نویسندگان و شاعران دنیا از ایتالیا برخاسته‌اند. جالب اینجاست که بدانید بررسی‌ها نشان می‌دهد که امروزه ایتالیایی‌ها توانسته‌اند در رشته‌هایی مانند ریاضی، علوم، فیزیک و سایر حوزه‌ها پیشرفتی خیره‌کننده و بیش از میزان مورد انتظار را نشان دهند.

همه ما آلمانی‌ها را با مهم‌ترین خصلت‌شان یعنی نظم و ترتیب می‌شناسیم. آلمان از نظر تاریخی درصد بالایی از متفکران بزرگ را داشته است. این مساله احتمالاً به این دلیل است که درصد بالایی از شهروندان آلمانی با مدارجی عالی از رشته‌های مختلف علوم، ریاضی، فناوری و مهندسی فارغ‌التحصیل می‌شوند. آلمانی‌ها سومین کشور دنیا با مدارج عالی تحصیلاتی هستند با این وجود جمعیت این کشور نسبت به برترین‌های این عرصه زیاد نیست. تولید ناخالص داخلی آلمان از هر کشور دیگر در دنیا بیش‌تر است، علاوه بر این تعدادی از قدیمی‌ترین و پراعتبارترین دانشگاه‌های دنیا را در این کشور باید سراغ گرفت. تسهیلات مناسب آموزشی بالاخص در مدارج عالی دانشگاهی یکی از مهم‌ترین نقاط‌قوت آلمانی‌هاست.

اتریش هم یکی دیگر از کشورهایی است که سیستم آموزشی آن جزو بهترین‌هاست. اتریش دومین کشور در دنیا است که درصد بالایی از مردمانش مدرک تحصیلی دکتری را دریافت می‌کنند. آمارها نشان می‌دهد که به ازای هر هزار نفر در این کشور، حدود ۷ زن و ۹ مرد با مدرک دکتری وجود دارد.

سوئد نیز از نظر سیستم آموزشی فوق‌العاده است. در این کشور بیش‌تر هزینه‌های تحصیلی را دولت تقبل می‌کند بنابراین هرکسی که توانایی و استعداد خوبی برای درس خواندن داشته باشد، می‌تواند جایگاه خود را در سوئد تضمین شده بداند. وقتی که بحث استفاده از کامپیوتر در محیط کار به میان می‌آید، سوئدی‌ها حرف اول را که نه اما قطعاً حرف دوم را می‌زنند. در سوئد بیش از ۷۵ درصد از کارمندان در محل کارشان از کامپیوتر استفاده می‌کنند. آن‌ها یکی از بیش‌ترین جمعیت‌های شهروندان با مدارج عالی آموزشی در دنیا را دارند. متوسط ضریب هوشی سوئدی‌ها حدود ۱۰۱ تخمین زده شده است.

اروپایی‌ها رده‌ی ۶ تا ۱۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

اروپایی‌ها رده‌ی ۶ تا ۱۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

ایرانی‌ها در کجای جدول هستند؟

از نظر متوسط ضریب‌ هوشی مقام نخست را دو کشور هنگ‌کنگ و سنگاپور همزمان به خود اختصاص داده‌اند. ایرانی‌ها در این میان با متوسط ضریب هوشی ۸۴، رتبه ۲۳ جدول را کسب کرده‌اند که اتفاقاً رقم متوسط اما خوبی است. داشتن تحصیلات عالی در میان ایرانی‌ها در دهه‌های اخیر بشدت رایج شده است. در حال حاضر نزدیک به ۴۰ هزار دانشجوی دوره دکتری در ایران وجود دارد. ایرانی‌ها در برهه کنونی بسیار علاقمند به داشتن مقالات ISI هستند و در این میان رتبه ۱۸ را در کل دنیا کسب کرده‌اند.

از نظر میزان تولید ناخالص داخلی، ایران رتبه ۳۰ جدول را به خود اختصاص داده، طبق پیش‌بینی‌ها قرار است که ایران تا سال ۱۴۰۴ هجری شمسی حداقل ۴ درصد از میزان تولید ناخالص داخلی خود را به بخش پژوهش و تحقیقات تزریق کند. در حال حاضر سهم تحقیقات از تولید ناخالص ملی در کشور چین حدود دو درصد است. در دیگر کشورهای شرق آسیا هم وضع مشابهی وجود دارد به طوری که ژاپن، کره جنوبی، هنگ کنگ، سنگاپور و تایوان هم بودجه تحقیقات خود را افزایش داده‌اند. در تایوان ۳.۱ درصد و در ژاپن ۳.۴ درصد از تولید ناخالص ملی صرف تحقیقات می‌شود. کره جنوبی هم ۴.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی را به تحقیق و توسعه اختصاص داده است.

بر اساس داده‌های مجله شیماگو (Scimago Science) از نظر طبقه‌بندی علمی در دنیای امروز، جایگاه نخست از آن کشور آمریکا با ۹۳۶۰۲۳۳ مطلب علمی، جایگاه دوم از آن کشور چین با ۴۰۷۶۴۱۴ مطلب علمی و جایگاه سوم از آن انگلستان با ۲۶۲۴۵۳۰ مطلب علمی است. کشور ما ایران نیز با ۳۳۳۴۷۴ مطلب علمی جایگاه ۲۲ جدول را به خود اختصاص داده است.

آمارها و ارقام نشان می‌دهد که در حال حاضر ایرانی‌ها از نظر وضعیت هوشی جایگاه متوسطی دارند. بنابراین شاید زمان آن فرا رسیده است که جدیت خود را هرچه بیش‌تر به دنیا نشان دهیم و تلاش کنیم که سهم و جایگاه خود را از هوش و تولید علم تا جایی که ممکن است ارتقاء بخشیم.

iq1

منابع: IQ Research, Scimagojr, Qudsonline, Tradingeconomics, Al Monitor, Gazettereview

 

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۷۴ دیدگاه
  1. هادی

    حالافکرکن گه ما موقعیت کشوریمون کنار هنگ کنگ بود ماجزوباهوش هابودیم یا اینکه بر عکس میشد چینی هاافت هوشی پیدا می کردن

  2. هادی

    دلیل چیه چرا یه بخش ازکره ی زمین به طورکامل از ضریب هوشی کمی برخوردارن

  3. هادی

    یکی ازاین چنی هاروبایدبیارن باما ازمون بدن تا حساب کار دستشون بیاد ووضع کشور روه نمیشه به این ربط داد

    1. بی نام

      میخوای برو سوالات کنکور چین رو با ایران مقایسه کن ببین کدوم رو میتونی حل کنی؟ گائوکائو کنکور چین سخت ترین کنکور جهان هست

  4. علی

    تحقیقات ما چیز دیگری رو نشون می ده

  5. علی

    همانطور که در نقشه مشخصه اگر بخواهیم هوش ایرانی ها را بصورت مرزی با دیگر کشورها مقایسه کنیم : هوش ما در حد کشورهایی مانند پاکستان عربستان یمن افغانستان لیبی مصر…. می باشد و پایین تر از عراق ترکیه آذربایجان ترکمنستان ….می باشد و بالاتر از کشورهای جنوب قاره آفریقا هستیم جالب هست از نظر ساختار فرهنگی و اقتصادی …..هم تاحد زیادی همچین وضعیتی داریم

    1. امیر

      سلام
      داداش برو یه سر تاریخ و افتخارات فرهنگی و هنری ایران رو بخون. تخت جمشید، میدان نقش جهان، مساجد با طرح های خارق العاده و… اینا همه افتخارات فرهنگی ایران هست. جالبه بدونید که بنیان گذار علم شیمی یه ایرانی هست (ابوریحان بیرونی)

      اما متاسفانه یه مدته بی فرهنگ شدیم و یکی از علت هاش هم اینه که احساس می‌کنیم اروپا مهد تمدن هست و سعی داریم خودمون رو شبیه اونا کنیم.

  6. نسترن

    آخه این چه جور سنجشیه؟ هوش چه ربطی به نظام آموزشی داره؟ با این حساب هوش آدمای بیسواد صفره .البته اگر از لحاظ نظام آموزشی بسنجیم مطمئنا ما بدترین نظام آموزشی رو داریم.

  7. احسان

    چندین ساله دارم روانشناسی میخونم و یه نکته همیشه برام سوال بوده. چرا ما ایرانیا وقتی هم که به حقیقت پی میبریم باز هم انکار میکنیم. مثالشم همین فرش ایرانی: انقد نشستینو ما اولیم ما اولیم کردین که پاکستان اومدو جاتونو پر کرد. الان به سختی جزو ۵ تای اولیم. شایدم بدتر. گردشگری هم همینجور. این قضیه هوش و اینام همینجور. نفتم همینجور. کلا کارمون همینه… بابا بپذیرید کمی عمل نشون بدید اگه واقعا توان و عرضشو دارید! یه کلام. باز بیاین بگین کار دشمنان است.

  8. میلاد

    مقاله خیلی خوبی بوود ممنون

  9. وحید

    با توجه به تجربه شخصی علی الخصوص در ارتباط با مردم کره داشته ام این نتیجه گیری مطلقا نمیتواند صحیح باشد. البته شاید اشکال در معیارهایی که برای اینکار تعیین شده باشدولی به هر حال برای خود من مشخص شده که ایرانیها از نظر ضریب هوشی بسیار فراتر از کره ای ها میباشند و عمده ترین نقطه ضعف یک ایرانی که عامل عقب ماندنش در عرصه جهانی شده عدم مدیریت پذیری وی است.

  10. امیر فردوس

    ما در شعار دادن خصوصا مسئولان بی سواد و مدعی که IQ بین ۰ -۱ دارند توی دنیا که سهل است در خارج از منظومه شمسی نیز اول بودیم و خواهیم بود تا قیام و قیامت.

  11. تیموری

    البته در سالهای پیش رو جایگاه ایران از نظر هوشی افت زیادی هم خواهد داشت. به دلیل بی توجهی به نخبگان و فرار گسترده اون‌ها بخصوص طی ۱۰ سال اخیر ضریب هوشی ایران در سال‌های آتی افت شدیدی نیز خواهد کرد.
    ما یک تورنمنت بسیار سخت مثل کنکور برگزار میکنیم، بعد در این تورنمنت برترین‌ها رو شناسایی میکنیم و ۴ سال آموزش میدیم سپس با دست خودمون می‌فرستیم کشور‌های دیگه!
    دانشگاه شریف هرکس اپلای نکنه بازنده به نظر میاد! آیا این جو برای یک دانشگاه دولتی مناسبه؟ دانشجویان دانشگاه تهران هم اخیرا واردِ اصطلاحا “فازِ اپلای” شدن. بقیه دانشگاه‌های تهران و مطرح شهرستان هم دقیقا همین حالت وجود داره (تا جایی که من میدونم)
    این سندروم خروج تا حدیه که دو سال آخر دانشگاه هرکس شما رو میبینه یا می‌پرسه “اپلای نمیکنی؟” و یا “کجا میخوای اپلای کنی؟”!

  12. پارسا

    کاملا اشتباه فقط کافیه یه نگاه به تاریخچه دانشمندان ایران بندازین تازه به جز اون گمنام ها
    اون ها یه چیزایی فهمیدن و کشف کردن که شرق و غرب چند قرن بعد فهمیدن
    این چیو نشون میده
    بعدم این دسته بندیو خارجیا کردن که اصلا از ایران خوششون نمیاد نمیان هیچوقت واقعیتو بگن

    1. بی نام

      خیلی از همون چیزایی که ایرانی ها مثل خوارزمی فهمیدن از دانشمندان قدیم یونان و هند بود مثلا خوارزمی آثار دیوفانتوس یونانی رو جمع کرد

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه