شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟

۲۴ مهر ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
صفحه نمایش IPS LCD یا AMOLED

اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تک‌رنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت می‌کرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه می‌کردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشی‌های موبایل برای کارهای متنوعی از وب‌گردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار می‌رود صفحه نمایش اهمیت فوق‌العاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتری‌ها و ضعف‌های هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟

پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیین‌کننده‌ی کیفیت یک صفحه‌نمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژی‌هایی اختصاصی را به شالوده‌ی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه می‌کنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نام‌های پر زرق‌وبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد می‌کنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده می‌کنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسه‌ی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.

صفحه نمایش - مقایسه

مقایسه دو تکنولوژی IPS LCD (راست) و AMOLED (چپ) از فاصله‌ی نزدیک

AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهم‌ترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پس‌زمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسل‌ها نور تولید می‌کنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسل‌ها به‌صورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED می‌دهد. ازآنجاکه در یک صفحه‌نمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسل‌ها وجود دارد در نتیجه بخش‌های سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر به‌شدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسل‌های مجزا می‌تواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوه‌ی استفاده از صفحه‌نمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمان‌هایی که تمام پیکسل‌های صفحه‌نمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی به‌مراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.

به‌طورمعمول رنگ‌ها در صفحات نمایش AMOLED روشن‌تر و غلیظ‌تر نمایش داده می‌شوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگ‌ها می‌شود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED با محدوده‌ی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار می‌رود. محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED فی‌نفسه چیز خوبی است و اجازه می‌دهد تعداد رنگ‌های بیشتری را روی صفحه‌نمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سال‌های ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفت‌های سخت‌افزاری و تمهیدات نرم‌افزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالت‌هایی برای بازتولید دقیق‌تر رنگ‌ها را روی این صفحات نمایش مهیا کرده‌اند.

صفحه نمایش گلکسی تب اس - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش AMOLED با فضای رنگی استاندارد sRGB

از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED می‌توان به پدیده‌ای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسل‌ها به‌مرور زمان پیش می‌آید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسل‌ها به‌صورت مجزا نور تولید می‌کنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (به‌ویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) می‌تواند موجب تخریب بیشتر پیکسل‌ها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت ساب‌پیکسل‌های رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش به‌مرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.

در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمی‌تر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده می‌شود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسل‌ها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسل‌ها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسل‌هایی که سیاه مطلق را نمایش می‌دهند تا حدی دارای نور پس‌زمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آن‌قدر که اعداد نشان می‌دهد زیاد نباشد. این تفاوت به‌ویژه زمانی بیشتر زمانی جلب‌توجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.

صفحه نمایش آیفون - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش IPS LCD با فضای رنگی استاندارد sRGB

در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پس‌زمینه در تکنولوژی IPS LCD، ساب‌پیکسل‌ها اندازه‌ای برابر دارند و به شکلی فشرده‌تر در کنار هم قرار داده می‌شوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبت‌هایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازه‌ی ساب‌پیکسل‌های رنگی مختلف نمی‌تواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آن‌ها متفاوت است. این نکته می‌تواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ به‌ویژه اگر از فاصله‌ای نزدیک به آن‌ها نگاه کنید.

ولی مهم‌ترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعی‌تر رنگ است. محدوده‌ی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD می‌تواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث می‌شود به‌ویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پس‌زمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه به‌خوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل می‌شود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.

صفحه نمایش - subpixel

مقایسه نحوه چیدمان ساب‌پیکسل‌ها در یک صفحه IPS LCD (راست) و یک صفحه AMOLED (چپ)

در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالی‌که اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه می‌دهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی می‌رسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنل‌های IPS LCD معمولا هزینه‌ی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگ‌های درخشان و سیاهی‌های عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگ‌های طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربه‌ی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمع‌بندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.

کانال تلگرام دیجی کالا مگ

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۸۵ دیدگاه
  1. Ebrahim

    کیفیت رنگ در هر دو نوع تکنولوژی جذاب و پویا هست اما چیزی که باعث میشه خودم نسبت به تکنولوژی AMOLED توجه کمتری داشته باشم به این خاطره که غلظت رنگ یا اغراق در رنگ بسیار زیاده! و من تکنولوژی IPS رو ترجیح میدم. بازم هم میگم هر دو اونقدر جذاب هستن که جای بحث کردن نیست

  2. هادی

    با سلام به همه
    اگر قرار به بررسی باشه باید بدوینم که چه کسی چه صفحه ای رو انتخاب می کنه ؟
    کسی که چه با گوشی چه با تبلت داره کارهای سرگرمی مثل وب گردی بازی فیلم و یا کارهای روزمره انجام میده قطعا از دیدن صفحه ی amoled شگفت زده میشه و براش خیلی عالی هست

    اما همین که نوع استافده رو از صفحه رو تغییر بدید مثلا یک عکاس باید تمام رنگ ها رو دقیق ببینه یا یک طراح گرافیک یا چاپ باید رنگ ها رو به دقت ببینه و روشنایی درست ( زیاد یا کم مد نظرم نیست تراز سفیدی استاندارد که با گاما و نور مناسب به دست میاد ) رو احتیاج داره
    قطعا و بدون هیچ شکی ips رو انتخاب می کنه و یا حتی تکنولوژی های قدیمی تری که کار رو براش درست تر انجام بدن –

    من به شخصه و در هر دو شرایط بالا ips رو انتخاب می کنم چون بعلاوی شرایط کاری و مناسب تفاوت خیلی فاحشی با amoled نداره که بگیم زمین تا اسمون با هم فرق می کنن

    من الان از مانیتور IPS و تلویزیون IPS و صفحه گوشی و تبلتم هم IPS هستند چون رنگ ها ۱ واقعی هستند درست هستند طبیعی هستند و در صورتی که دوست داشته باشم از رنگ اشباع استفاده کنم می تونم از یکی از مودهای اماده روی رنگ های اشباع تنظیم کنم و برای همون موقع ازش استفاده می کنم

    در ضمن تراز سفیدی ( سفید مایل به زرد و سفید مایل به آبی – سفید مایل به قرمز و سفید مایل به سبز هم داریم )
    تراز سفیدی توی ips ها سفید واقعیتری هستند و بیشتر به رنگ زرد متمایل هستند البته خیلی کم
    ولی amoled ها بستگی به شرکت داره سامسونگ میال به سبز و آبی میسازه و نوکیا مایل به قرمز تنظیم می کنه

    ————
    بحثهای تخصصی تری هم میشه انجام داد ولی در نهایت نوع استفاده فاکتور اول هست و سلیقه فاکتور دوم
    و فاکتور سوم که شاید مهم باشه برای بعضی ها یا مهم نباشه اینه که کلا محصولی که نیاز شما رو بر ا<رده می کنه از چه صفحه نمایشی استفاده می کنه و اولویت انتخاب شما صفحه نمایش هست یا کارایی محصول

    ممنون که وقت گزاشتید

  3. Sina jany

    AMOLED فقط به درد زیر آفتاب شدید میخوره وگرنه در شرایط عادی چشم رو کور میکنه و بسیار هم مصنوعی اند رنگاش و IPS خیلی طبیعی تره.

  4. سجاد

    نظر همه محترم
    من که نمیتونم از ips LCD دل بکنم
    کسی که با پنل LCD کار میکنه اگه بره سمت AMOLED ، اولین چیزی که متوجه میشه زردی پنل AMOLED هست

  5. Yasin

    من هم از ips استفاده کردم و هم از amoled در گوشی های پرچم داران . ولی ی نکته ای ک بود در هنگام استفاده از پنل amoled سرم درد میگرفت و چشمام اذیت میشد . نمیدونم عایا شماهم این مشکلو دارین یا فقط مشکل منه!!

  6. میلاد میرزا بابازاده

    با سلام. صفحه نمایش ips میشه از مشخصه هاش به اینکه مصرف کمتری نثبت به صفحهamoled داره که امرژی کمتری استفاده میشه و اینکه دومی مزیت اون نثبت به amoled میشه به طبیعی تر نشون دادن یا واقعی تر نشون دادن تصاویر نام برد که در صفحه amoled به خاطر بالا بودن کنتراس رنگ و قلزت رنگ ها غیر طبیعی نشان داده میشود . و از مزایای صفحه amo led بخواییم بگیم نثبت به ips اینکه که در لین نوع صفحه رنگ ها شارپ تر زنده نمایش داده میشوند و از وضوح بهتری بر خوردادن نثبت به ips
    من خودم شخصا از صفحه نمایش ips استفاده میکنم ولی یکی از ضعف های این صفحه نمایش که میشه به عمر نام ذکر کرد
    صفحه ips پس از استفاده چند سابه یعنی یک سال به بالا شروع به تعقیر رنگ میکند
    و رنگ سفید خود را از دست می دهت و رنگ ان به زرد تبدیل میشود
    من به شخصه در چند مورد مختلف این مشکل رو دیدم که پس از یک سال استفاده این وضع رخ میدهت
    به خاطر همین صفحه نمایش amoled بهتر از صفحه نمایش ips است

  7. amir

    سلام
    بنده با هر دو کار کرده ام .
    AMOLED در دید اول نظرم رو به سمت خودش جلب میکنه اما بعد از مدتی که به صفحه ی گوشی خیره میشم ( مخصوصا در تاریکی ) چشمام کمی اذیت میشه و احساس خستگی میکنم . یک مشکل دیگه که با AMOLED داشتم این بود که نمیتونستم روی کیفیت اصلی عکس هایی که با گوشیم می گرفتم نظر درست بدم چون AMOLED رنگ ها رو به صورت اشباع نشون میده . ( البته این قابلیت برای اشخاصی که فقط عکس ها رو بر روی گوشی خود مرور میکنند و علاقه ای به نگهداری یا برسی عکس ها روی PC رو ندارند یک مزیت محسوب میشود ) .
    من این مشکل ها رو با IPS ندارم . یکی از ایراد هایی که میتونم به IPS بگیرم کمبود عمق رنگ مشکی هست که البته فقط در تاریکی شب متوجه اون میشید .
    از دیگر ایراد هایی که میتونم به IPS بگیرم کیفیت نه چندان مناسب تصویر در گوشی های میان رده با رزولوشن HD یا پایین تر است این در حالی است که به لطف رنگ های اشباع AMOLED همین رزولوشن از نظر بصری کیفیت تصویر بهتری را به کاربر القا میکند .

  8. روزبه

    فقط TFT ????????????????

  9. سهيل

    من به شخصه IPS LCDها رو ترجیح میدم.

  10. موسوی

    ای کاش این متن های آموزشی که کمتر جنبه ی خبری داره رو در قالب یک ویدئوی کوتاه در انتهای متن قرار میدادید. ناسلامتی شما یه مجله اینترنتی هستید از این مزیت استفاده کنید.

  11. محمد

    شما به یک نکته اشاره نکردید که در نمایشگر های IPS LCD تولید رنگ سیاه بیشترین مصرف انرژی رو دارن چون که برای اینکه نور از بک لایت خارج شده و وقتی وارد صفحه کریستال مایع میشه باید در نقاط مورد نظر بیشترین مقدار خمش نور ایجاد بشه که این مسئله باعث میشه که به مصرف انرژی بیشتری نیاز باشد در صورتی که تولید رنگ سفید نیاز به همچین چیزی نداره و کمترین انرژی برای تولیدش مصرف میشه و این یعنی میشه در گوشی هایی که پنل LCD دارن خیلی راحت از تم ها و پس زمینه های روشن استفاده کرد بدون اینکه یهو شارژ گوشی خالی بشه در صورتی که در پنل AMoLED این امکان وجود نداره در ضمن همونطور که گفتید رنگ های سفید در پنل LCD بسیار بهتر و سفید تر از AMOLED ها تولید میشن که این خیلی خوبه و در ضمن این که رنگ ها طبیعی هستن هم همینه

  12. Farshad

    من Ips رو میپسندم چون استفاده ی طولانی مدت از صفحه های امولد چشمو اذیت میکنه من اینو زمانی متوجه شدم که داشتم با گوشیه سامسونگ s6 (برای دوستم بود) کلش بازی میکردم چون زمینه ی این بازی بیشتر سبز رنگ هست و امولد رنگ سبز رو واقعا بیش از حد غلیظ نشون میده بعد از اتمام بازی احساس بدی به چشمام دست داد یه چیزی که نمیشه توصیفش کرد و کمی بعدش سردرد گرفتم. بنظرم گشت و گذار تو منو ها با امولد حس بهتری میده ولی تو فعالیت هایی مثل وب گردی و بازی صد درصد ips بهتره چون چشمو خسته نمیکنه و آسیب نمیزنه اونقد و اینکه امولد رنگ سفید رو کمی زرد نشون میده که تو ذوق میزنه اینو زمانی متوجه شدم که s6 رو کنار نکسوس ۵ خودم قرار دادم.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه