شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟

۲۴ مهر ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
صفحه نمایش IPS LCD یا AMOLED

اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تک‌رنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت می‌کرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه می‌کردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشی‌های موبایل برای کارهای متنوعی از وب‌گردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار می‌رود صفحه نمایش اهمیت فوق‌العاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژی‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتری‌ها و ضعف‌های هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟

پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیین‌کننده‌ی کیفیت یک صفحه‌نمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژی‌هایی اختصاصی را به شالوده‌ی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه می‌کنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نام‌های پر زرق‌وبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد می‌کنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده می‌کنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسه‌ی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.

صفحه نمایش - مقایسه

مقایسه دو تکنولوژی IPS LCD (راست) و AMOLED (چپ) از فاصله‌ی نزدیک

AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهم‌ترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پس‌زمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسل‌ها نور تولید می‌کنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسل‌ها به‌صورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED می‌دهد. ازآنجاکه در یک صفحه‌نمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسل‌ها وجود دارد در نتیجه بخش‌های سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر به‌شدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسل‌های مجزا می‌تواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوه‌ی استفاده از صفحه‌نمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمان‌هایی که تمام پیکسل‌های صفحه‌نمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی به‌مراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.

به‌طورمعمول رنگ‌ها در صفحات نمایش AMOLED روشن‌تر و غلیظ‌تر نمایش داده می‌شوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگ‌ها می‌شود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED با محدوده‌ی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار می‌رود. محدوده‌ی رنگی گسترده‌تر تکنولوژی AMOLED فی‌نفسه چیز خوبی است و اجازه می‌دهد تعداد رنگ‌های بیشتری را روی صفحه‌نمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سال‌های ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفت‌های سخت‌افزاری و تمهیدات نرم‌افزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالت‌هایی برای بازتولید دقیق‌تر رنگ‌ها را روی این صفحات نمایش مهیا کرده‌اند.

صفحه نمایش گلکسی تب اس - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش AMOLED با فضای رنگی استاندارد sRGB

از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED می‌توان به پدیده‌ای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسل‌ها به‌مرور زمان پیش می‌آید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسل‌ها به‌صورت مجزا نور تولید می‌کنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (به‌ویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) می‌تواند موجب تخریب بیشتر پیکسل‌ها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت ساب‌پیکسل‌های رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش به‌مرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.

در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمی‌تر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده می‌شود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسل‌ها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسل‌ها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسل‌هایی که سیاه مطلق را نمایش می‌دهند تا حدی دارای نور پس‌زمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آن‌قدر که اعداد نشان می‌دهد زیاد نباشد. این تفاوت به‌ویژه زمانی بیشتر زمانی جلب‌توجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.

صفحه نمایش آیفون - محدوده رنگ

مقایسه محدوده‌ی رنگی یک صفحه نمایش IPS LCD با فضای رنگی استاندارد sRGB

در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پس‌زمینه در تکنولوژی IPS LCD، ساب‌پیکسل‌ها اندازه‌ای برابر دارند و به شکلی فشرده‌تر در کنار هم قرار داده می‌شوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبت‌هایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازه‌ی ساب‌پیکسل‌های رنگی مختلف نمی‌تواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آن‌ها متفاوت است. این نکته می‌تواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ به‌ویژه اگر از فاصله‌ای نزدیک به آن‌ها نگاه کنید.

ولی مهم‌ترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعی‌تر رنگ است. محدوده‌ی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD می‌تواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث می‌شود به‌ویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پس‌زمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه به‌خوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل می‌شود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.

صفحه نمایش - subpixel

مقایسه نحوه چیدمان ساب‌پیکسل‌ها در یک صفحه IPS LCD (راست) و یک صفحه AMOLED (چپ)

در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالی‌که اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه می‌دهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی می‌رسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنل‌های IPS LCD معمولا هزینه‌ی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگ‌های درخشان و سیاهی‌های عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگ‌های طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربه‌ی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمع‌بندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.

کانال تلگرام دیجی کالا مگ

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۱۸۵ دیدگاه
  1. مصطفي چ

    در بین تمام گوشىی هایی که تا حالا داشتم صفحات آمولد بهتر از بقیه خودشون رو نشون می دن اونم بخاطر عمق رنگ مشکی ، چه ال جی چه اچ تی سی ، سونی یا حتی هواوی که از صفحات IPS استفاده می کنن متاسفانه زمان مشاهده یا استفاده از یک تصویر که رنگ مشکی زیادی داره ازشون نا امید می شید ول علی الرغم این تفاصیل صفحات گوشی آیفون نسبت به سایر برند های استفاده کننده از IPS کنتراست به مراتب بالاتری دارند و در حالت عادی عمق رنگ مشکی بسیار بالاست مگر این که بخواهید در یک مکان تاریک روشنایی صفحه را بالا ببرید که باز هم اون قدرها آزار دهنده نیست .

  2. نوید

    خیلی ممنون از مطلب مفیدتون.همه نظرات دوستان هم خوندم .هر کس هر گوشی داشت از اون تعریف کرد.

  3. محمد

    سلام یه برنامه مثل نقاشی که تمام رنگها کنارهم داره نصب کنید و در دو گوشی که از این صفحه نمایش ها استفاده کردن کنار هم مقایسه کنید من چون دم دستم بود از زد۵ پلاس سونی و نوت ۴ سامسونگ استفاده کردم.
    سامسونگ مشکی رو معرکه نشون میداد اما سفید متمایل به زرد بود و در نشون دادن رنگهای قرمز سبز و نارنجی مشکل داشت.
    امیدوارم کمکی کرده باشم به دوستان

  4. محمد

    اگر amoled بهتر بود توی اکثر مانیتور ها گوشی ها تبلت ها از پنل ips استفاده نمیشد
    البته هر دوشون عالی هستن

    1. elias

      سلام

      اینجوری هزینه تولید با amoled بیشتر میشد

  5. محمد

    اگر بخوام خلاصه بگم، این طور که از خواندن تجربیات کاربران هر دو تکنولوژی متوجه شدم، صفحات AMOLED با اشباع رنگ تولیدی کاربر را مدتی هیجان زده می‌کند ولی به مرور زمان با استفاده بیشتر از صفحه نمایش AMOLED شخص دچار چشم درد و حتی سردرد می‌گردد. بنابراین این نوع از صفحه نمایش اصلا مناسب مطالعه متن و استفاده زیاد نیست.

    حتی در مورد میزان مصرف انرژی طبق گقته مقاله، صفحات AMOLED تنها زمانی مصرف پایین تری نسبت به IPS دارند که از رنگ مشکی در صفحه نمایش استفاده شده باشد. در واقع متاسفانه در حالت های معمول، مصرف انرژی صفحه های AMOLED بیشتر نیز هست.

    بنابراین آرزو می‌کنم اپل از این تکنولوژی در هیچ یک از محصولاتش، بخصوص مک بوک و آیفون استفاده نکند.

  6. هوشنگ

    هر دو فن آوری رقابت فشرده ای دارن . مثلا زمانی در مورد زاویه دید و ضخمت و مصرف انرژی، AMOLED با فاصله زیادی برتری داشت ولی الان این فاصله کم شده . حتی در کنتراست هم IPS ها تونستن اونقدر پیشرفت کنن که چشم غیر مسلح در کاربری عادی متوجه تفاوتشون نشه . در اون سمت AMOLED ها به خوبی تونستن رنگهاشون رو به واقعیت نزدیک تر کنن و فاصلشون رو با IPS ها کمتر کردن . تراکم بالای پیکسلی هم باعث شده دیگه چیدمان پیکسل ها از دید کاربر عادی تاثیری در تصویر نداشته باشه .

  7. صادق حسینیان

    من IPS LCD رو با توجه به توضیحات شما بیشتر میپسندم!
    چون من بیشتر از رنگ های طبیعی خوشم میاد!
    ممنون بابت مطلب خوبتون!

  8. reza ch

    بنظر بنده صفحه نمایش AMOLED بهتره چون رنگها واقعا خوش رنگو رو هستن و ادم واقعا کیف میکنه 🙂 🙂
    و اینکه بعضی از دوستان میگن رنگها از واقعیت بدوره و از اینجور حرفا….خب اونقدرا هم که میگن نیست مثلا رنگ قرمزو آبی نشون نمیده که همون رنگو فقط یخورده پرنگتر نشون میده و این بنظرمن اصلا بد نیست من مقایسه کردم این دو صفحرو باهم و هر دو عالی بودن و بیشتر میشه گفت صلیقه ای هستش
    و این نکته هم بگم که چیدمان پیکسلها در رزولوشن بالا اصلا قابل دیدن نیست و اگه AMOLED بد هم باشه تو این رزلوشن خرابکاریرو اصلا نشون نمیده و همه چیز عالی هست. 🙂
    واین هم بگم تا گوشی سامسونگ گالگسی اس ۴ بود که رنگها بعد نزدیک به دوسال یخوره کمرنگ میشه و اون درخشندگی قبلیرو نداشته و بعد این مدل مشکل برطرف شد (نصبت به تجربه شخصی خودم میگم) و اینو هم باید همه بدونن که علم در حال پیشرفته و شرکت بزرگی مثل سامسونگ که تولید کننده این صفحه نمایش هست بیکار ننشسته و این مشکلاتیرو که شما دیدید شک نکنید اونا هم دیدن و فهمیدن و به فکر چاره هستن و مشکلو حل کردن. 🙂
    و در اخر بازم میگم انتخاب بین این دو صفحه نمایش مخصوصا الان که هر دو مدل به اوج کیفیت رسیدن کاملا صلیقه ای هستش.
    پیروزو موفق باشید 🙂

  9. بهنام

    من ازIPS LCDخیلی خوشم میاد تا AMOLED رنگ طیعی وشارپنس بالا بهتره .

  10. moji-yazdi

    دوستان عزیز نظر دادن بعضی ها خیلی باحاله .دقیقا همون نکات مقاله رو با یه زبون دیگه میگن انگار که خودشون این نکات رو کشف کردن!!!!
    یه چیزه جدید بگین هی مطالب مقاله رو تکرار نکنین .اونارو که خودمون خوندیم.

    1. reza ch

      خخخخخ اره والا دقیقا 🙂

  11. علیرضا

    iPC بهتره از هر لحاظ

  12. Next is Now

    سامسونگ که بزرگ ترین تولید کننده اسمارتفون در جهانه از پنل های امولد ساخت خودش استفاده میکنه و اپل هم که دومین تولید کننده اسمارتفون در دنیاست از سال آینده تصمیم گرفته برای اسمارتفون هاش پنل های مولد شرکت سامسونگ رو خریداری بکنه پس این دو موضوع به وضوح نشون میده که پنل امولد از هر لحاظ بهتر از پنل ال سی دی است

    1. مهدی

      بود دیگه نیست خدا رحمتش کنه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه