مانیتور ۴K در برابر ۱۰۸۰p و ۱۴۴۰p؛ تفاوت بین آن‌ها چقدر است؟

۱۰ تیر ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
مانیتور 4K

مانیتورهای ۴K، ۱۰۸۰p و ۱۴۴۰p هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. اما زمانی که می‌خواهید بین این مدل‌ها دست به انتخاب بزنید، باید ببینید که در واقع تفاوت بین آن‌ها آیا ارزش پرداخت مبلغ بیشتر را دارد یا نه. در این مطلب به همین موضوع می‌پردازیم تا برای خرید مانیتور جدید، انتخاب بهتری داشته باشید.

مانیتورهای ۱۰۸۰p؛ ارزان، سریع و بهینه

یک مانیتور ۱۰۸۰p در ردیف افقی از ۱۹۲۰ پیکسل و در ردیف عمودی از ۱۰۸۰ پیکسل بهره می‌برد. این رزولوشن به یک استاندارد تبدیل شده و در حال حاضر برای خرید مانیتور جدید، معمولا نمی‌توانید رزولوشنی پایین‌تر از این مقدار پیدا کنید.

مزایای استفاده از مانیتور ۱۰۸۰p

مانیتور 4K

مانیتورهای دارای این رزولوشن طبیعتا نسبت به مدل‌های مبتنی بر رزولوشن ۱۴۴۰p و ۴K قیمت پایین‌تری دارند. همچنین با توجه به همین رزولوشن پایین‌تر، ساخت آن‌ها ساده‌تر و ارزان‌تر از رقبای آن‌ها تمام می‌شود. به همین خاطر اگر با بودجه‌ی محدودی روبرو هستید، احتمالا چاره‌ای جز خرید مانیتور ۱۰۸۰p ندارید.

به دلیل همین رزولوشن پایین، برخی از این نوع مانیتورها می‌توانند به رفرش‌ریت بالایی ارائه کنند. زیرا هرچقدر تعداد پیکسل‌ها کمتر باشد، افزایش سرعت به‌روز‌رسانی آن‌ها فشار کمتری به مانیتور وارد می‌کند. به همین خاطر در بازار به راحتی می‌توانید مانیتورهای ۱۰۸۰p با رفرش‌ریت ۲۴۰ هرتز و حتی بالاتر پیدا کنید. حتی شرکت Alienware تولید مانیتورهای ۱۰۸۰p با رفرش‌ریت ۵۰۰ هرتز را هم آغاز کرده است.

در کنار راحت‌تر بودن ساخت این مدل مانیتورها، باید خاطرنشان کنیم مانیتورهای ۱۰۸۰p فشار زیادی به کارت گرافیک وارد نمی‌کنند. بنابراین برای گیمنگ در این رزولوشن، حتی مدل‌های میان‌رده و برخی مدل‌های معمولی هم می‌توانند تا حد زیادی به بهترین شکل انجام وظیفه کنند.

مانیتور جی پلاس مدل GDM-226LN سایز 22 اینچ

معایب استفاده از مانیتور ۱۰۸۰p

مانیتور 4K

بزرگ‌ترین عیب مانیتور ۱۰۸۰p این است که نمی‌تواند انواع محتوا را با دقت کامل و رزولوشن بالا نشان دهد. این یعنی اگر می‌خواهید فیلم ۴K تماشا کنید، پس طبیعتا می‌توانید رزولوشن ۱۰۸۰p از همین فیلم را دریافت کنید. محتوای ۴K همانطور که از نامش پیداست، برای نمایشگرهای ۴K آماده شده و از ۲۱۶۰ پیکسل در ردیف عمودی و ۳۸۴۰ پیکسل در ردیف افقی بهره می‌برند.

البته همین که می‌توانید محتواهای مبتنی بر رزولوشن بالاتر را با مانیتور ۱۰۸۰p مشاهده کنید، یک نکته مثبت محسوب می‌شود ولی مثلا در مورد محتواهای ۴K، حدود نیمی از کیفیت بصری آن را از دست می‌دهید.

مانیتورهای ۱۴۴۰p؛ تعادل همه‌جانبه

یک مانیتور ۱۴۴۰p همانطور که از نامش پیداست، در ردیف‌های عمودی دارای ۱۴۴۰ پیکسل است و در ردیف‌های افقی از ۲۵۶۰ پیکسل استفاده می‌کند. گاهی اوقات از این مانیتورها تحت عنوان مانیتورهای ۲K هم یاد می‌شود که به تعداد پیکسل‌های موجود در ردیف‌های افقی اشاره دارد. طی سال‌های اخیر، این نوع مانیتورها به‌خصوص در بین گیمرها محبوب‌تر شده‌اند و در کل تعداد پیکسل‌های آن‌ها حدود ۱.۵ برابر بیشتر از مانیتورهای ۱۰۸۰p است.

مزایای استفاده از مانیتور ۱۴۴۰p

مانیتور 4K

هرچقدر تعداد پیکسل‌ها بیشتر باشد، طبیعتا محتواها با کیفیت بالاتر و جذابیت بیشتر نمایش داده می‌شوند. بنابراین مثلا محتوای ۴K در مانیتور ۱۴۴۰p جلوه‌ی بهتری نسبت به مانیتور ۱۰۸۰p دارد زیرا برای این کار می‌تواند از پیکسل‌های بیشتری استفاده کند. همچنین همین افزایش رزولوشن، به کاربران اجازه می‌دهد که پنجره‌های بیشتری در محیط سیستم‌عامل باز کنند و این موضوع برای افرادی که می‌خواهند به طور همزمان از برنامه‌های مختلف بهره ببرند، اهمیت بسیار زیادی دارد.

مانند مانیتورهای ۱۰۸۰p، در این مورد هم شاهد ارائه‌ی رفرش‌ریت بالایی برای این مدل‌ها هستیم. البته هنوز مانیتورهای ۱۴۴۰p دارای رفرش‌ریت ۵۰۰ هرتز راهی بازار نشده‌اند ولی ایسوس اخیرا از مانیتورهای ۱۴۴۰p مبتنی بر رفرش‌ریت ۳۶۰ هرتز رونمایی کرده است.

مانیتور مخصوص بازی سامسونگ مدل LF27T350FH-M سایز 27 اینچ

معایب استفاده از مانیتور ۱۴۴۰p

مانیتور 4K

متاسفانه در مانیتورهای ۱۴۴۰p، محتواهای ۱۰۸۰p کمی مات به نظر می‌رسند زیرا خود مانیتور باید جای خالی پیکسل‌ها را پر کند. بنابراین طبیعتا یک مانیتور با رزولوشن بالاتر نمی‌تواند برای محتواهای مبتنی بر رزولوشن پایین‌تر معجزه کند. البته اگر نمی‌خواهید با این مشکل روبرو شوید، برای پخش محتواهای مبتنی بر رزولوشن پایین‌تر می‌توانید رزولوشن مانیتور را پایین بیاورید. ولی بالا و پایین بردن رزولوشن مانیتور برای پخش محتواهای مختلف احتمالا چندان مورد استقبال قرار نمی‌گیرد.

از طرف دیگر، این نوع مانیتورها هم برای پخش محتواهای ۴K با محدودیت روبرو هستند ولی در هر حال در این زمینه نسبت به مانیتورهای ۱۰۸۰p عملکرد بهتری ارائه می‌کنند. در زمینه‌ی گیمینگ هم باید بگوییم که مانیتورهای ۱۴۴۰p فشار بیشتری به کارت گرافیک وارد می‌کنند. بنابراین اگر کارت گرافیک شما توان این رزولوشن را نداشته باشد، ممکن است حین اجرای بازی‌های ۱۴۴۰p با مشکلاتی مانند افت فریم‌ریت روبرو شوید.

مانیتور های ۴K؛ ظاهر جذاب و نیازمند تجهیزات مناسب

در نهایت باید به مانیتور های ۴K بپردازیم که در ردیفهای عمودی دارای ۲۱۶۰ پیکسل و در ردیف‌های افقی دارای ۳۸۴۰ پیکسل هستند. باید خاطرنشان کنیم برخلاف دو مدل مانیتور دیگر که نام آن‌ها به تعداد پیکسل‌های ردیف‌های عمودی اشاره دارد، مانیتورهای ۴K این نام را از تعداد پیکسل‌های ردیف‌های افقی وام گرفته‌اند. روی هم رفته تعداد پیکسل‌های موجود در مانیتور ۴K چهار برابر پیکسل‌های یک مانیتور ۱۰۸۰p است و بنابراین با تعداد پیکسل‌های بسیار بیشتری روبرو هستیم.

مزایای استفاده از مانیتور ۴K

این نوع مانیتورها می‌توانند محتوای ۴K را به بهترین شکل نمایش دهند. بنابراین تماشای فیلم‌ها و سریال‌های جدید مبتنی بر این رزولوشن، یک تجربه‌ی بسیار جذاب خواهد بود. علاوه بر این با توجه به افزایش قابل توجهی تعداد پیکسل‌ها، می‌توانید تعداد زیادی برنامه را به راحتی کنار یکدیگر باز کنید. طبیعتا این موضوع برای کاربران معمولی اهمیت زیادی ندارد ولی برای برخی کاربران مانند تدوین‌گران، دسترسی به فضای بیشتر در مانیتور اهمیت بسیار زیادی دارد.

مانیتور ایسوس مدل VG328H1B سایز 31.5 اینچ

معایب استفاده از مانیتور ۴K

یکی از معایب مهم مانیتورهای ۴K این است که محتواهای دارای رزولوشن پایین‌تر را به شکل بسیار بدی نمایش می‌دهند. برخی مانیتورها به شکل بهتری می‌توانند رزولوشن محتواها را برای نمایش در مانیتور ۴K افزایش دهند و برخی از آن‌ها در این زمینه عملکرد خیلی خوبی ندارند. با توجه به اینکه هنوز بخش بزرگی از محتواهای مورد استفاده از نوع ۴K نیستند، بنابراین در صورت خرید مانیتور ۴K باید به این موضوع هم توجه کنید.

از دیگر معایب مهم این نوع مانیتورها، باید به قیمت بسیار بالاتر نسبت به مدل‌های ۱۰۸۰p و ۱۴۴۰p اشاره کنیم. با توجه به وجود پیکسل‌های بسیار زیاد در مانیتور، ارائه‌ی مانیتورهای ۴K مبتنی بر رفرش‌ریت بالا کار راحتی نیست. در این میان مدل‌هایی مانند سامسونگ Odyssey Neo G8 هستند که رفرش‌ریت ۲۴۰ هرتز ارائه می‌دهند و البته طبیعتا قیمت بسیار بالایی هم دارند. اما در نهایت فاصله‌ی زیادی با مانیتورهای ۵۰۰ هرتزی دارند.

در این میان باید به فشار زیاد وارد شده به کارت گرافیک هم اشاره کنیم. بنابراین اگر می‌خواهید گیمینگ با رزولوشن ۴K را تجربه کنید، باید از یک کارت گرافیک بسیار قدرتمند بهره ببرید. در غیر این صورت، با مشکلات زیادی روبرو می‌شوید.

چگونه رزولوشن مناسبی برای مانیتور انتخاب کنیم؟

برای خرید مانیتور ابتدا باید نیازهای خود را مشخص کنید. مانیتورهای ۱۰۸۰p برای اکثر کاربران گزینه‌های مناسبی هستند زیرا قیمت پایین‌تری دارند و می‌توانند نیازهای کاربران معمولی را به‌خوبی برطرف کنند. در ضمن اگر هم گیمر هستید و به رفرش‌ریت بالا علاقه‌ی زیادی دارد، خرید مانیتور ۱۰۸۰p عاقلانه‌تر است.

مانیتورهای ۱۴۴۰p مناسب کاربران و گیمرهایی است که رزولوشن ۱۰۸۰p چندان آن‌ها را راضی نمی‌کند و می‌خواهند با رزولوشن بهتری روبرو شوند. این مانیتورها به کارت گرافیک‌های بسیار قدرتمند هم نیاز ندارند و در ضمن افزایش رزولوشن به کاربران اجازه می‌دهد که در محیط سیستم‌عامل، به برنامه‌های بیشتری به طور همزمان دسترسی داشته باشند.

مانیتور ۴K مناسب کاربرانی خاصی است که می‌خواهند فیلم‌ها و سریال‌های ۴K را تماشا کنند یا اینکه به دنبال اجرای بازی‌ها در این رزولوشن هستند. اگرچه گیمینگ ۴K واقعا تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی است، ولی همانطور که گفتیم برای اجرای بازی‌ها با این رزولوشن باید از کارت گرافیک‌های فوق‌العاده و البته بسیار گران‌قیمت استفاده کنید.

بنابراین با توجه به نکات مطرح شده، باید ببینید که می‌خواهید از مانیتور برای انجام کارهای روزمره و اداری استفاده کنید یا اینکه گاهی اوقات می‌خواهید بازی‌های مختلفی هم اجرا کنید. بعد از مشخص کردن این موضوع و البته در نظر گرفتن بحث بودجه و تجهیزات موجود، می‌توانید راحت‌تر در این زمینه تصمیم‌گیری کنید.

منبع: HowToGeek

سوالات متداول
تعداد پیکسل‌های موجود در مانیتور ۴K چند برابر مانیتور ۱۰۸۰p است؟
یک مانیتور ۴K از ۴ برابر پیکسل‌های مانیتور ۱۰۸۰p بهره می‌برد.
آیا مانیتورهای ۱۰۸۰p برای بیشتر کاربران گزینه‌های مناسبی هستند؟
بله زیرا اکثریت کاربران به رزولوشن بالاتر از این حد نیاز زیادی ندارند.
آیا هرچقدر رزولوشن مانیتور بالاتر برود، توان کارت گرافیک هم باید بیشتر شود؟
این موضوع به‌خصوص برای گیمینگ اهمیت زیادی دارد. زیرا اگر مثلا یک مانیتور ۴K داشته باشید و بخواهید بازی‌ها را با این رزولوشن اجرا کنید، کارت گرافیک هم باید توان سخت‌افزاری بسیار بالایی داشته باشد.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه