پنج اشتباه رایج که خرابی لپتاپ شما را تضمین می‌کنند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
خرابی لپتاپ

آیا دلتان نمی‌خواهد که لپتاپ شما خراب شود؟ حتما دقت کنید که برخی فعالیت‌ها به مرور زمان موجب می‌شوند تا لپتاپ شما دچار خرابی و مشکل شوند. از طرفی، اگر برخی از اشتباهات را انجام دهید امکان دارد گارانتی لپتاپ شما به کل از بین برود. بنابراین، شرکت گارانتی به طور رایگان لپتاپ شما را تعمیر نمی‌کند. در این مطلب تلاش می‌کنیم پنج اشتباه رایج را پیرامون کار با لپتاپ بیان کنیم که خرابی لپتاپ را تضمین می‌کنند.

حساسیت کار با لپتاپ قطعا مثل کار با رایانه‌های شخصی نیست؛ چراکه به دلیل ظریف و شکننده بودن قطعات لپتاپ، کاربرها باید حواسشان چند برابر بیشتر از حالت عادی کار با رایانه‌های شخصی باشد. مسلما هر فردی دلش نمی‌خواهد از روی عمد لپتاپ خود را خراب کنند اما انجام برخی از فعالیت‌ها به طور سهوی می‌تواند به مرور به قطعات لپتاپ آسیب وارد کند.

همچنین از آنجایی که لپتاپ‌ها را می‌توان به راحتی حمل کرد و با خود به مکان‌های مختلف برد، این نوع دستگاه‌ها بیشتر مستعد آسیب‌های فیزیکی هستند. با این حال، وقوع برخی از حوادث و سوانح از سرِ بد شانسی است اما در ادامه به بررسی چند اشتباه رایج می‌پردازیم که می‌تواند موجب خرابی سخت‌افزار شما شود.

۱. گرمای زیاد

خرابی لپتاپ

پردازنده‌های نسل حاضر که روی لپتاپ‌ها تعبیه می‌شود، به شدت به انرژی نیاز دارند؛ به همین خاطر، دمای رایانه‌های شخصی به طور متوسط به بیش از ۷۰ درجه می‌رسند. لپتاپ‌ها به دلیل این‌که فضای کمتری برای اجزای داخلی‌شان تعبیه شده، گرمای بیشتری را تولید می‌کنند. بنابراین، به طور معمول باید یک فن یا حداقل یک سیستم خنک‌کننده‌ برای خروج این گرما در نظر گرفته شود. این وظیفه‌ی شماست که اطمینان حاصل کنید فن سالم است. اگر ایراد یا اختلالی در فن وجود داشته باشد، گرمای داخل لپتاپ در فضای زیر کیبورد محبوس باقی می‌ماند. به همین سبب، اجزای حیاتی لپتاپ به دلیل وجود گرمای زیاد به مرور زمان دچار مشکل می‌شوند. در نهایت، دستگاه لپتاپ شما به دمای خطرناکی می‌رسد و به اصطلاح اورهیت (Overheat) می‌شود.

برخی از لپتاپ‌ها، در واکنش به دمای بسیار زیاد واکنش نشان داده و به طور خودکار خاموش می‌شوند. با این حال، در سایر لپتاپ‌ها چیز خاصی برای مقابله با اورهیت شدن تعریف نشده است.

مبل، موکت و حتی پتو جزء سطوحی هستند که لپتاپ با قرارگیری روی این سطوح می‌تواند دچار نقص شود

مبل، موکت و حتی پتو جزء سطوحی هستند که لپتاپ با قرارگیری روی این سطوح می‌تواند دچار نقص شود. وقتی شما لپتاپ را روی سطوح مذکور قرار می‌دهید، مطمئن شوید که سیستم تهویه‌‌ی دستگاه که معمولا زیر لپتاپ تعبیه می‌شود مسدود نیست. حتی قرار دادن چند کتاب زیر لپتاپ هم می‌تواند این سیستم تهویه را مسدود کند. بنابراین، حتما دقت کنید که روی خروجی تهویه‌ی لپتاپ، چیزی قرار نگرفته و مسدود نشده است.

با تمام این تفاسیر، انسداد دریچه‌های خروجی تنها منبع برای اورهیت شدن لپتاپ نیست. به مرور زمان، گرد و خاک می‌تواند درون دستگاه رفته و موجب شود تا فن‌های داخلی به درستی کار خود را انجام نداده و همین مسئله باعث می‌شود تا گرمای داخل دستگاه تهویه نشود. بنابراین، اگر شما چند سال است که کامپیوتر دارید، بد نیست که داخل سیستم خود را تمیز کنید. هر چند، اصلا و ابدا توصیه نمی‌کنیم که خودتان به طور تنهایی پیچ و مهره‌های پشت لپتاپ را باز کنید. بهتر است از نمایندگی‌های معتبر که دستگاهتان را گارانتی کرده‌اند به این منظور استفاده کنید.

اگر فرد کنجکاوی باشید، می‌توانید با شنیدن صدای فن لپتاپ اطلاعات مهمی را کسب کنید. اگر زمانی که کامپیوتر شما درگیر کارهای سنگین مثل رندر گرفتن ویدیو یا اجرای بازی‌های ویدیویی با بالاترین کیفیت گرافیکی نیست و با این حال صدای فن به شدت زیاد است، می‌توانید به این مسئله شک کنید که سیستم تهویه‌ی لپتاپ دچار خرابی یا انسداد جزئی شده است.

لپ تاپ 16.1 اینچی اچ‌پی مدل OMEN 16-B0002TX-i5 16GB 512SSD RTX3050Ti

۲. دیسک درایو

فضای ذخیره‌سازی کامپیوتر

خوشبختانه اکثر لپتاپ‌های جدید از هارد درایو نوع SSD بهره می‌برند. از آنجایی که SSDها اجزای داخلی متحرک ندارند، این قطعات بیشتر در برابر حرکت مقاوم هستند. با این حال، لپتاپ‌های قدیمی‌تر و ارزان‌تر هنوز از هارد درایوهای نوع HDD استفاده می‌کنند. این نوع دیسک درایوها در برابر آسیب‌های فیزیکی بیشتر مستعد آسیب هستند.

خرابی HDDها بیشتر به دلیل اجزای متحرکی است که روی این قطعه تعبیه می‌شود. یک HDD، یک سرِ نوشتن/خوانش دارد که باید برای تعامل با دیسک حرکت کرده و بچرخد. این اجزا، اینرسیِ خاص خودشان را دارند، بنابراین اگر سیستم عامل لپتاپ فعال است و شما لپتاپ را حرکت دهید، این جزء از هارد درایو هم تکان می‌خورد. به همین سبب، امکان دارد تماسی بین اجزای داخلی هارد دیسک رخ دهد و در نهایت امر، اطلاعات موجود روی HDD دچار خرابی شود.

اما برای جلوگیری از این اتفاق ناگوار باید چه کار کرد؟ راحت‌ترین راه حل در این موضوع نهفته که شما با ملایمت با لپتاپ رفتار کرده و در حالی‌که لپتاپ روشن بوده، آن را مدام تکان ندهید. همین رفتار باعث می‌شود تا ریسک خرابی HDD به طرز قابل توجهی کاهش پیدا کند. حتی اگر لپتاپ شما SSD دارد، باز هم باید این رفتار را در پیش بگیرید؛ چراکه در جریان اتفاقاتی ممکن است برخی فایل‌های موجود در SSD قابل خواندن یا نوشتن نباشد.

۳. استفاده‌ی نادرست

خرابی لپتاپ

اگر دلتان می‌خواهد خیلی سریع یک لپتاپ را خراب کنید، تلاش کنید لپتاپ را از سمت صفحه‌اش بلند کنید. به طور کل گرفتن لپتاپ از گوشه‌ها، به خصوص با یک دست واقعا ایده‌ی بدی است. حتی لپتاپ‌های بالا رده و گران قیمت هم می‌توانند به خاطر چنین اشتباهاتی به راحتی خراب شوند.

وقتی صفحه‌ی یک لپتاپ بسته است، بهترین راه حل برای بلند کردن دستگاه این است که جلو یا عقب دستگاه را بگیرید. عاقلانه‌ترین راه حل، استفاده از هر دو دست برای بلند کردن لپتاپ است. وقتی هم که صفحه‌ی لپتاپ باز است، شما باید از هر دو دست خود که روی دو طرف لپتاپ قرار گرفته استفاده کنید.

به هیچ عنوان از سمت صفحه نمایش لپتاپ را بلند نکنید. اگر لپتاپ شما از یک درایو نوری برای دیسک‌ها استفاده می‌کند، دستتان را در سمت پایینِ کیبورد تکیه ندهید و تا جایی که امکان دارد لپتاپ را روی یک سطح صاف و محکم قرار دهید.

با تمام این تفاسیر، برخی از لپتاپ‌ها قدرت و استحکام بیشتری داشته و به راحتی بنا به دلایل مذکور خراب نمی‌شوند، اما سایر محصولات تنها به خاطر چند حرکت اشتباه به سرعت دچار خرابی شده و باید دستگاه را به شرکت گارانتی برای تعمیر تحویل دهید. به شدت حواستان با صفحه‌ی نمایش لپتاپ باشد؛ چراکه روی لولاهای صفحه فشار زیادی وارد است و هر نوع فشار به پنل صفحه نمایش می‌تواند به آسانی هر چه تمام‌تر موجب خرابی صفحه شود.

۴. پارگی سیم‌ها

خرابی سیم لپتاپ

جدا از توجه به لپتاپ و اجزای داخلی آن، باید حسابی حواستان به کابل‌ شارژ دستگاه هم باشد. پیچیدن کابل دور هر چیزی، پیچاندن سیم به طرز عجیب و غریبی به هم و سایر کارهای از این قبیل می‌تواند موجب خرابی و پارگی کابل‌های شارژ شود.

شاید شما هم تصور می‌کنید که کابل‌های شارژ لپتاپ‌ها باید تحمل خمش و پیچش فراوانی را داشته باشند اما برخی از کابل‌ها چنین قابلیتی را نداشته و به راحتی پاره می‌شوند. از آنجایی که لپتاپ‌ها اصولا دستگاه‌های متحرکی هستند، بنابراین دلیل خوبی برای سازنده‌ها تلقی می‌شود تا کابل‌ها را نازک و سبک طراحی کنند تا بتوان کابل شارژ را به راحتی جابه‌جا کرد.

به طور معمول برخی از کاربرها عادت دارند تا کابل شارژ را به دور اشیای محیط بپیچانند تا سیم کابل جلوی دست و پای کسی را نگیرد. گاهی اوقات این دسته از اشیا می‌توانند لبه‌های تیز داشته باشند و به همین راحتی کابل را پاره کنند. تصور عموم کاربرها این است که فقط اشیای تیز و برنده مثل چاقو قابلیت پاره کردن سیم را دارند اما لبه‌ی یک پلاستیک سخت هم می‌تواند عملیات بریدن را انجام دهد. در برخی از موارد از آداپتورهای برق، حتی اگر کابل را دور یک آجر هم بپیچید موجب خرابی کابل می‌شود.

لپ تاپ 15.6 اینچی ایسوس مدل TUF FX506HC-F15-153050

چطور دچار این مشکل نشویم؟ شما کافی است تا اضافه‌ی سیم را به دور خود بپیچید. اکثر کابل‌های شارژ به طور بسته‌بندی شده به دست شما می‌رسند و اکثر کابل‌های شارژ لپتاپ، یک برچسب ساده دارند تا شما بتوانید اضافه‌ی سیم را از طریق این برچسب جمع کنید. اگر هم کابل شارژ شما دارای نوار چسب نیست، شما می‌توانید چند مدل نوار چسب را خریداری کرده و روی کابل‌ها نصب کنید. خرید این نوار چسب‌ها اصلا هزینه‌ی زیادی را برای شما به دنبال نخواهد داشت و با کمترین میزان هزینه می‌توانید جلوی اتفاقات ناگوار را برای کابل شارژ لپتاپ خود بگیرید.

مسئله‌ی مهم بعدی پیرامون کابل‌ها این است که کابل‌ها نباید تحت کشش بسیار زیاد باشند. تا جای ممکن اجازه ندهید آداپتور برق شارژر روی هوا معلق بماند. همین مسئله می‌تواند روی ورود برق به دستگاه لپتاپ شما اثر منفی داشته باشد. از طرفی دیگر، محل قرارگیری سر کابل درون شارژر در این سناریو به مرور زمان ضعیف شده و ممکن است از یک نقطه به بعد، لپتاپ شما به دلیل خرابیِ جایگاهِ کابل، شارژ نشود. به همین دلیل، باید حواستان به سلامتی کابل و جایگاهش باشد.

۵. حمل و نقل اشتباه

خرابی لپتاپ

همان‌طور که تا به حال متوجه شده‌اید، لپتاپ‌ها محصولاتی نیستند که نسبت به تکان دادن یا فشارهای فیزیکی مقاومت بسیار بالایی داشته باشند. هر چند، شاید در فیلم و سریال‌های تلویزیونی زیاد با این سناریو روبه‌رو شده‌اید که آدم بدهای داستان با در دست داشتن لپتاپ روی موتور سیکلت و در حالی‌که به آنها تیراندازی می‌شود به راحتی با کلی ضربه خوردن به لپتاپ از مهلکه می‌گریزند. در واقعیت خبری از این ماجرا نیست و اکثر لپتاپ‌ها با چند ضربه‌ی فیزیکی به راحتی خراب می‌شوند.

حواستان به این نکته باشد که سطح پایینی و بالایی کیف لپتاپ باید ضربه‌گیر داشته باشد

کاربرها اغلب برای خرید یک کیف لپتاپ اقدام می‌کنند تا جلوی ضربه خوردن‌های احتمالی به لپتاپ را تا حد به‌سزایی بگیرند. به عنوان اولین قدم برای محافظت فیزیکی لپتاپ، این اقدام قابل تحسین است اما شما باید از کیفیت کیف مورد نظر هم مطمئن شوید؛ چراکه کیف‌های لپتاپ ارزان قیمت معمولا به دلیل ضعیف بودن جنس موادی که برای ساختشان استفاده می‌شود، صرفا وسیله‌ای برای حمل و نقل لپتاپ بوده و محافظت خاصی از لپتاپ را به دنبال ندارند.

حواستان به این نکته باشد که سطح پایینی و بالایی کیف لپتاپ باید ضربه‌گیر داشته باشد؛ چراکه وقتی کیف را روی زمین یا یک سطح سخت می‌گذارید، اگر حواستان نباشد با یک ضربه‌‌ی محکم ممکن است کیف لپتاپ را روی زمین قرار دهید. همین ضربه‌های فیزیکی می‌تواند روی خرابی دستگاه، به خصوص بخش پایینی صفحه‌ی نمایش لپتاپ تاثیرگذار باشد. حتما قبل از خرید یک کیف لپتاپ، ضربه‌گیرهای موجود در داخل کیف را بررسی کنید.

خرابی لپتاپ؛ یک کابوس بزرگ

به طور خلاصه، توجه کردن به جزئیات گفته شده در این یادداشت می‌تواند لپتاپتان را از یک خرابی مرگبار نجات دهد. اگر به موارد گفته شده دقت نکنید، دستگاه لپتاپ به مرور زمان خراب شده و دردسرهای تعمیر و هزینه‌بر بودن این فرایند حسابی کلافه‌تان می‌کند. حتی کارهای به ظاهر ساده، برای مثال ریختن خرده‌های غذا در داخل کیبورد می‌تواند به مرور زمان مشکلات حادی را برای دستگاهتان ایجاد کند.

احتمالا افرادی هم بوده‌اند که از افتادن لپتاپ داخل استخر، ریختن یک نوشیدنی داغ روی صفحه کیبورد یا حتی افتادن لپتاپ از ارتفاع گفته‌اند اما معمولا خرابی لپتاپ صرفا بر اساس این داستان‌ها رخ نمی‌دهد. رفتارهای به ظاهر بی اهمیت و کم اهمیت می‌تواند به مرور زمان لپتاپ را به مرز نابودی کامل برساند؛ رفتارهایی که در نگاه اول هیچ پیامد منفی برای لپتاپ به دنبال ندارند. در این مطلب سعی کرده‌ایم پنج مورد از مهم‌ترین اشتباهات رایج را پیرامون کار با لپتاپ بیان کنیم، اما موارد دیگری هم وجود دارد که خرابی لپتاپ را تضمین می‌کنند. برای مثال باید به باتری لپتاپ هم دقت کنید که به مرور زمان بنا به دلایل مشخصی دچار نقص نشود.

منبع: makeuseof

سوال و جواب‌های رایج درباره‌ی خرابی لپتاپ
چرا صفحه نمایش لپتاپ خراب می‌شود؟
به دلیل ضربه‌های فیزیکی و شاید هم گرمای بسیار زیاد صفحه نمایش لپتاپ می‌تواند خراب شود.
علت به وجود آمدن یک نوار مشکی در پایین صفحه نمایش چیست؟
صفحه نمایش لپتاپ بنا به دلایلی خراب شده است. ضربه‌ی فیزیکی یکی از رایج‌ترین دلایل تلقی می‌شود.
کابل شارژر را به لپتاپ وصل می‌کنم اما لپتاپ شارژ نمی‌شود؛ علت چیست؟
احتمال دارد کابل دچار پارگی شده یا جایگاه قرارگیری کابل به شارژر یا جایگاه قرارگیری کابل به لپتاپ دچار ایراد شده است.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه