۱۰ فیلم که عاشقان غذا و آشپزی باید تماشا کنند

۳۰ مرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
بهترین فیلم ها درباره غذا و آشپزی

غذا بخش جدانشدنی از فرهنگ هر کشوری است و گاهی اولین روزنه برای شناخت یک ملت فرهنگ غذایی آن‌ها است. مثلا فرقی نمی‌کند دیوانه‌ی غذاهای ایتالیایی هستید یا نه، احتمالا یکی از اولین چیزهایی که پس از شنیدن واژه‌ی ایتالیا به ذهنتان می‌رسد پیتزا و پاستا است.

حالا تصور کنید شکمو هم باشید، کافی است یک بشقاب غذای خوش‌رنگ و لعاب ببینید تا با کله در هر فرهنگ بیگانه‌ای شیرجه بزنید و از طریق تحلیل مواد غذایی، میزان ادویه‌های به کار رفته، سرعت پخت غذا، توجه به جزئیات و صدها المانی که فقط عشاق غذا از آن‌ها سر درمی‌آورند به سبک زندگی مردمان یک شهر یا کشور پی ببرید.

حتی اگر از آشپزی بیزار هم باشید نمی‌توانید آن را یک شاخه‌ی هنری تمام‌عیار به حساب نیاورید. آشپزی یک آیین است، نوعی مدیتیشن که با سمفونی خوش‌آهنگ جلز ولز سبزیجات در تابه، عطر مدهوش کننده‌ی فلفل سیاه آسیاب شده و طعم گس و ترش لیموی تازه قابل توصیف است.

با این اوصاف طبیعی است که بسیاری از فیلم‌سازان این سوژه‌ی هیجان‌انگیز را از دست ندهند و از غذا و آشپزی به‌عنوان موضوع اصلی فیلم یا برای ایجاد جذابیت‌های بصری و پیشبرد داستان استفاده کنند. در هر صورت تماشای فرآیند طبخ غذا و خوراکی‌های هیجان‌انگیز برای بسیاری از مردمان این کره‌ی خاکی به اندازه‌ای جذاب است که حاضرند فیلم را بارها و بارها تماشا کنند. در این مطلب که منحصرا برای شکموها تهیه شده به سراغ معرفی فیلم‌هایی رفتیم که غذا و آشپزی در آن‌ها حرف اول و آخر را می‌زنند؛ فیلم‌هایی با احتمال تحریک غدد بزاقی و البته ایجاد میل به آشپزی در هر ساعتی از شبانه‌روز!

۱۰- سرآشپز (Chef)

سرآشپز

  • سال انتشار: ۲۰۱۴
  • کارگردان: جان فاورو
  • بازیگران: جان فاورو، جان لگویزمائو، بابی کاناوله، اسکارلت جوهانسون، داستین هافمن، سوفیا ورگارا
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۳ از ۱۰

سرآشپز یک فیلم مستقلِ خوش‌ساخت و اثری پرشور است که به جان فاورو اجازه داد در مورد صنایع غذایی بیش‌تر بیاموزد و به‌عنوان کارگردان و بازیگر تجربه‌ای نزدیک به یک سرآشپز واقعی داشته باشد.

کارل کسپر سرآشپز یکی از معروف‌ترین رستوران‌های بین‌المللی، در کار خودش بهترین است و طرفداران زیادی از سراسر دنیا برای امتحان کردن دست‌پخت او به رستوران می‌آیند اما محبوبیت کسپر دوام زیادی ندارد و با انتشار نظرات تند یک منتقد غذا درباره‌ی دست‌پختش، مشتریان رستوران کم می‌شوند. کسپر بعد از اخراج شدن از کاری که دوستش داشت، تصمیم می‌گیرد برای اثبات مهارت‌هایش در یک کامیون مشغول به پخت و توزیع غذا شود.

سرآشپز مملو از تصاویر هیجان‌انگیز از نمای نزدیکِ غذاهای خوش و رنگ لعاب است و در بخش‌های زیادی از فیلم شاهد مهارت باورنکردنی کسپر در طبخ غذا هستیم اما تمام فیلم به خوراکی‌های لذیذ محدود نمی‌شود و پیروزی پس از تلاش بی‌وقفه را به یاد مخاطب می‌آورد و در کنار غذا از رابطه‌ی کسپر و پسرش هم لذت خواهید برد.

جان فاورو در سرآشپز از ستارگان مارول مثل رابرت داونی جونیور و اسکارلت جوهانسون کمک گرفته اما طرح جذاب و دوست‌داشتنی فیلم را قربانی حضور بیش از اندازه‌ی آن‌ها نکرده و از مهارت‌هایشان در جای درست و در حداقلی‌ترین شکل ممکن استفاده کرده است.

۹- جولی و جولیا (Julie And Julia)

جولی و جولیا

  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • کارگردان: نورا افرون
  • بازیگران: مریل استریپ، امی آدامز، استنلی توچی، کریس مسینا، لیندا ایمند
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۱ از ۱۰

فیلمی درباره‌ی غذا، دنبال کردن رویاها و گره خوردن دو زندگی کاملا متفاوت به یکدیگر و تاثیری که بر هم می‌گذراند. جولی و جولیا فیلمی است که به اندازه‌ی غذاهای فرانسوی ظریف، پر جزئیات و خوش‌رنگ و لعاب است.

زندگی دو زن در بازه‌های زمانی مختلف به ‌واسطه‌ی هنر آشپزی به یکدیگر پیوند می‌خورد. در بخشی از فیلم جولیا چایلد (مریل استریپ) آشپز معروف فرانسوی و نویسنده‌ی کتاب‌های آشپزی را می‌بینیم و سیر تحول او و تاثیری که غذا و طبخ هنرمندانه آن بر زندگی‌اش گذاشت به تصویر کشیده می‌شود. چند سال بعد و در گوشه‌ای دیگر از دنیا با جولی پاول (امی آدامز) زن آمریکایی آشنا می‌شویم که خسته از حرفه‌ی منشی‌گری تصمیم می‌گیرد هر روز یکی از دستور پخت های کتاب جولیا چایلد را امتحان کند و درباره آن در وبلاگش بنویسد.

مریل استریپ در جولی و جولیا خیره‌کننده ظاهر شد و جوایز سینمایی مطرحی از جمله گلدن گلوب و انجمن منتقدان را از آن خود کرد. در سراسر فیلم اشتیاق شخصیت‌های اصلی در تک‌تک لحظاتی که مشغول آشپزی هستند به خوبی احساس می‌شود، بدون شک عشاق آشپزی از تماشای این سکانس‌ها لذت خواهند برد و احتمالا هوس طبخ غذا آن هم از نوع فرانسوی به سرشان می‌زند.

۸- راتاتویی (Ratatouille)

راتاتویی

  • سال انتشار: ۲۰۰۷
  • کارگردان: برد برد
  • صداپیشگان: پتن اسوالت، رو رومانو، پترسون، برن گرت، پیتر اوتول
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰

راتاتویی یکی از مهم‌ترین آثار پیکسار و احتمالا یکی از شناخته‌شده‌ترین انیمیشن‌های دنیا برای عشاق غذا است. موش سرآشپزی به نام رَمی در یکی از شهرهای کوچک فرانسه هر روز رویای آشپزی در یک رستوران بزرگ را در سر می‌پروراند اما خانواده و دوستانش معتقدند از آنجایی که او یک موش است و به صورت طبیعی نباید در هیچ آشپزخانه‌ای حضور داشته باشد، در این مسیر موفق نمی‌شود.

تا اینکه رَمی بالاخره تصمیم می‌گیرد با مهاجرت به پاریس رویاهایش را دنبال کند؛ بنابراین با یک آشپز تازه‌کار دست به یکی می‌کند تا در یکی از محبوب‌ترین رستوران‌های شهر غذاهای دلخواه‌اش را درست کند.

یکی از محبوب‌ترین غذاهای رَمی راتاتویی است که حضورش در انیمیشن به اندازه‌ای پررنگ بود که نام فیلم هم از آن گرفته شد. جالب است بدانید سکانس‌های پخت راتاتویی از هر برنامه‌ی آشپزی دقیق‌تر است و آن‌قدر با ظرافت ساخته شده که عشق یک سرآشپز به کارش را به خوبی منتقل می‌کند.

اگر یک شکموی عشق آشپزی باشید بعد از تماشای این انیمیشن حداقل یک‌بار سعی کردید که سیب‌زمینی، بادمجان، کدو و گوجه را یک اندازه برش بزنید، با نظم و ترتیب کنار هم قرار دهید و در نهایت غذا را با یک سس گوجه‌فرنگی معرکه تکمیل کنید. البته احتمالا بعد از اینکه متوجه شدید نتیجه همان یتیمچه‌ی خودمان است، خستگی به تنتان مانده!

۷- شاهدخت و قورباغه (The Princess And The Frog)

شاهدخت و قورباغه

  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • کارگردان: ران کلمنتس، جان ماسکر
  • صداپیشگان: آنیکا نونیروس، برونو کمپوس، جنیفر کدی، جنیفر لوئیس، کیت دیوید
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۱ از ۱۰

انیمیشن خوش‌ساخت دیزنی در نگاه اول ارتباط زیادی به غذا ندارد اما در حقیقت غذا هم مثل موسیقی جاز در تار و پود شاهدخت و قورباغه تنیده شده و بدون آن‌ها چیزی در داستان اصلی کم است.

شاهزاده‌ای در اثر طلسم یک جادوگر بدجنس به قورباغه تبدیل می‌شود و ادامه‌ی زندگی‌اش را در برکه می‌گذراند. این طلسم سیاه فقط به دست یک شاهدخت باطل می‌شود اما در قصه‌ی ما هیچ شاهزاده خانمی وجود ندارد و یک دختر خدمتکار به نام تیانا کسی است که می‌تواند شاهزاده را نجات دهد.

یکی از خوراکی‌هایی که به‌واسطه‌ی شاهدخت و قورباغه بسیار شناخته شد «گامبو» (Gumbo) است. در بخش‌هایی از انیمیشن تیانا و پدرش را در حال پخت این غذا می‌بینیم و گویا یک دستور پخت خانوادگی بین آن‌ها وجود دارد که این خوراکی را خوشمزه‌تر از چیزی که واقعا هست، می‌کند. گامبو نوعی غذا شبیه به سوپ است که با برنج، سبزیجاتی مثل بامیه و میگو پخته می‌شود و در دوبله‌های فارسی به نام سوپ بامیه ترجمه شده است.

در هر صورت این گامبوی هوس‌انگیز به اندازه‌ی تیانا در داستان نقش کلیدی دارد و رویایی است که بالاخره به آن می‌رسد و موفق می‌شود گامبوی خانوادگی‌شان که به نوعی میراث پدرش بود را در یک رستوران گرم و صمیمی برای مشتریان طبخ کند.

۶- پیشخدمت (Waitress)

پیشخدمت

  • سال انتشار: ۲۰۰۷
  • کارگردان: آدرین شلی
  • بازیگران: کری راسل، ناتان فیلون، چریل هینز، آدرین شلی، لو تمپل، اندی گریفیث
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰

پیشخدمت از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین کمدی‌های ۲۰۰۷ بود. با این حال آدرین شلی مستعد و زیبا که کارگردانی فیلم را بر عهده داشت و در سکانس‌هایی هم ایفای نقش کرده بود، یک سال پیش از اکران فیلم در منزل شخصی‌اش توسط یک سارق به قتل رسید و هیچ‌وقت نتوانست نتیجه‌ی کارش را در سینما ببیند.

از ماجرای مرگ تراژیک خانم کارگردان که بگذریم می‌رسیم به مقوله‌ی جذاب و دل‌فریب غذا که در اینجا هم تمرکز اصلی داستان نیست ولی تمام حوادث حول محور آن می‌چرخد و به هیچ عنوان نمی‌توان از سکانس‌های خوشمزه‌ی شیرینی‌پزی چشم‌پوشی کرد.

پیشخدمت جوانی به نام جنا که در زندگی زناشویی‌اش با مشکلات ریزودرشتی دست‌وپنجه نرم می‌کند، بعدازاینکه متوجه بارداری‌اش می‌شود به رابطه‌ی شکست‌خورده‌اش ادامه می‌دهد اما هر روز رویای شیرینی‌پزی و افتتاح یک قنادی جمع و جور را در سر می‌پروراند. سکانس‌های شیرینی‌پزی جنا به اندازه‌ای تماشایی از آب درآمده که می‌توان رایحه‌ی تارت های دلپذیرش را از جلوی تلویزیون هم استشمام کرد و احتمالا با پایان فیلم، سراغ یخچال و کابینت‌ها بروید و هر خوراکی شیرینی که جلوی دست بود را با اشتیاق میل کنید!

۵- سفر صد پایی (The Hundred-Foot Journey)

سفر صد پایی

  • سال انتشار: ۲۰۱۴
  • کارگردان: لاسه هالستروم
  • بازیگران: هلن میرن، اوم پوری، شارلوت ل بن، کلمان سیبونی، جوهی چاولا
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۳ از ۱۰

برعکس دو گزینه‌ی قبلی که در آن‌ها غذا نقش محوری نداشت اتفاقا در سفر صد پایی اصل‌کاری است و همه‌ی جنگ‌ها، دعواها، دوستی‌ها و دشمنی‌ها را شکل می‌دهد. فیلم درباره‌ی یک رقابت غذایی تمام‌عیار است که احتمالا پیش‌تر نمونه‌های مشابه آن را تماشا کردید اما این یکی از نظر جذابیت و البته غذاهای خوش‌رنگ و لعاب هندی و فرانسوی در نوع خودش منحصربه‌فرد است.

یک خانواده‌ی هندی بعد از مهاجرت به شهر کوچکی در فرانسه تصمیم می‌گیرند کسب‌وکار خودشان را ایجاد کنند و با تاسیس یک رستوران کوچک غذاهای تند و تیز هندی را به فرانسوی‌ها عرضه کنند. اما رستوران محلی که در فاصله‌ی نزدیکی از آن‌ها قرار دارد، موقعیت حرفه‌ای‌اش را در خطر می‌بیند و یک جنگ تمام‌عیار بین رستورانی شکل می‌گیرد.

غذا در سفر صد پایی همه چیز است و لاسه هالستروم آن را نمادی از فرهنگ در نظر گرفته که هم به کمک آن اختلافات میان شرق و غرب را بررسی می‌کند و هم نشان می‌دهد در صورت تلفیق این فرهنگ‌های در ظاهر بیگانه ، دنیا چقدر جای قشنگ و رنگی‌تری برای زندگی است.

۴- نمک و فلفل (Salt N’ Pepper)

نمک و فلفل

  • سال انتشار: ۲۰۱۱
  • کارگردان: عاشق ابو
  • بازیگران: آصف علی، شویتا منون، بابوراج
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۱ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۴ از ۱۰

در رده‌ی چهارم لیست تصمیم گرفتیم درباره‌ی یک فیلم هندی و غذاهای خوشمزه و ساده‌ی آسیایی صحبت کنیم. نمک و فلفل از آن فیلم‌های مهجور درباره‌ی آشپزی است که احتمالا آن را ندیدید اما حتی اگر طرفدار فیلم هندی نیستید هم پیشنهاد می‌کنیم این فیلم خوش‌رنگ و لعاب و البته خوشمزه را از دست ندهید.

گویا نمک و فلفل یک داستان عاشقانه‌ی هندی به سبک رایج بسیاری از فیلم‌های بالیوودی است. با این حال خلاصه‌ی چند کلمه‌ای فیلم می‌شود؛ «داستانی درباره‌ی پخت دوسا» احتمالا می‌پرسید دوسا چیست؟ یک نوع غذای اصیل جنوب هند است که تقریبا شبیه کرپ پخته می‌شود اما مواد خمیری را برنج، انواع حبوبات مثل عدس سفید یا باقلای سیاه و مخمر تشکیل می‌دهد. این غذا همراه چاشنی‌های تند و تیز هندی خورده می‌شود.

برگردیم به فیلم؛ ماجرای عاشقانه‌ی فیلم از جای آغاز می‌شود که دو انسان شکمو اشتباهی با یکدیگر تماس تلفنی برقرار می‌کنند و مکالمه‌شان از انواع دوسا و طرز تهیه‌اشان به یک رابطه‌ی عاشقانه ختم می‌شود. در واقع نمک و فلفل درباره‌ی یک علاقه‌ی مشترک است که دو نفر از دنیاهای متفاوت را به هم نزدیک می‌کند و این دقیقا اتفاقی است که در دنیای واقعی بسیاری از روابط را شکل می‌دهد.

۳- سفر (The Trip)

سفر

  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
  • کارگردان: مایکل وینترباتم
  • بازیگران: مارگو استیلی، استیو کوگان، راب برایدون، کلیر کیلان
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰

این شبه مستند هم از آن آثاری نیست که خیلی دیده شده باشد اما ماجرای به شدت جذاب و خوشمزه‌ی آن اسپین آف های زیادی را برای فیلم به همراه آورد و در هر قسمت شخصیت‌های اصلی را می‌بینیم که برای امتحان کردن غذا به نقاط مختلف دنیا سفر می‌کنند.

ماجرا درباره‌ی بازیگری به نام استیو (استیو کوگان) است که برای امتحان کردن غذاهای رستوران‌های زنجیره‌ای در شمال انگلستان دعوت می‌شود. او تصور می‌کند فرصت خوبی برای یک سفر عاشقانه دارد اما بعد از قطع رابطه با معشوقه‌اش مجبور می‌شود دوستش راب (راب برایدون) را همراه خودش ببرد.

گویا ماجرای اصلی فیلم درباره امتحان کردن غذاهای ناشناخته و نظر دادن چند منتقد غذا است اما فراتر از آن به روابط اجتماعی که یک غذای خوب می‌تواند آغازکننده‌ی آن باشد، اشاره می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم اگر به فیلم‌های مستند درباره‌ی خوراکی‌ها و منتقدان غذا علاقه‌مندید، این سفر بی‌نظیر همراه استیو و باب را به هیچ عنوان از دست ندهید.

۲- سوخته (Burnt)

سوخته

  • سال انتشار: ۲۰۱۵
  • کارگردان: جان ولز
  • بازیگران: بردلی کوپر، اما تامپسون، سینا میلر، دانیل برول، اما ترومن، آلیسیا ویکاندر، لیلی جونز
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۲۸ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۶ از ۱۰

از همین ابتدا بگوییم که سوخته با واکنش‌های منفی منتقدان مواجه شد و عموما آن را اثری کم‌ارزش و کلیشه‌ای دانستند که حتی از پس تمام کردن خرده داستان‌هایش هم برنمی‌آید. با همه‌ی این اوصاف مخاطبان به ویژه عشاق غذا از این فیلم خوش‌رنگ و لعاب استقبال کردند. به عبارت دیگر اگر به دنبال داستان جذاب و غیرقابل‌پیش‌بینی هستید، سوخته گزینه‌ی مناسبی برای شما نیست اما اگر به دنبال شبه مستندی هستید که مملو از لحظات استرس‌آور کار در آشپزخانه و البته نماهای بسته از بشقاب‌های غذای زیبا و هوس‌انگیزاست، سوخته دقیقا برای شما ساخته شده.

ماجرا درباره‌ی یک سرآشپز با استعداد به نام آدام جونز (بردلی کوپر) است که به خاطر زیاده‌روی در مصرف الکل شغل موردعلاقه‌اش در یکی از بهترین رستوران‌های فرانسه را از دست می‌دهد. سه سال بعد آدام به لندن می‌رود تا موقعیت حرفه‌ای از دست رفته‌اش را بازیابی کند و رستوران بی‌نقصی را تاسیس کند.

در سوخته شاهد روابط میان آشپزها، لحظات سخت و پراسترس کار در آشپزخانه یک رستوران لوکس و تلاش‌های آدام برای گرفتن ستاره از منتقدان غذا به همراه مقادیر زیادی خوراکی زیبا، خوش‌رنگ احتمالا خوشمزه هستیم. سوخته از آن فیلم‌هایی است که پس از تماشایش سراغ آشپزی و تزیین یک بشقاب غذای بی‌نقص و درجه یک می‌روید.

۱- ویلی وانکا و کارخانه‌ی شکلات‌سازی (Willy Wonka And The Chocolate Factory)

ویلی وانکا و کارخانه‌ی شکلات‌سازی

  • سال انتشار: ۱۹۷۱
  • کارگردان: مل استوارت
  • بازیگران: جین وایلدر، جک آلبرتسون، پیتر اوستروم، جولی داون کول، دنیس نیکرسون
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۸ از ۱۰

بسیاری از فیلم‌های این فهرست از غذا به‌عنوان موضوعی محوری برای بیان مفاهیم مهم‌تری استفاده کردند. البته ویلی وانکا و کارخانه‌ی شکلات‌سازی هم از این قاعده مستثنا نیست و از غذا برای بیان اهمیت دوستی و خانواده استفاده می‌کند اما برای مخاطبانی که به دنبال تفریح با غذا هستند، مناسب‌ترین گزینه‌ی فهرست است؛ به ویژه اگر عاشق شکلات و شیرینی هستید از این سفره خوشمزه حسابی لذت خواهید برد.

ماجرا درباره‌ی یک کارخانه‌ی شکلات‌سازی معروف است که چندین سال است که درهایش را به روی بازدیدکنندگان بسته است. تا اینکه ویلی وانکا مدیر کارخانه تصمیم می‌گیرد پنج کارت طلایی را در بسته‌های شکلات جاسازی کند و برندگان خوش‌شانس را به تور بازدید از کارخانه دعوت کنند. یک پسربچه‌ی فقیر به نام چارلی برنده‌ی یکی از کارت‌ها می‌شود و به همراه پدربزرگش این سفر هیجان‌انگیز را آغاز می‌کند.

سکانس‌های بسیار زیادی در ویلی وانکا و کارخانه‌ی شکلات‌سازی وجود دارد که آرزو می‌کنید با وحود همه‌ی آزارها و بیماری‌های روحی ویلی وانکا در تور هیجان‌انگیز او حضور داشتید و دلی از عزا درمی‌آوردید.

در سال ۲۰۰۵ تیم برتون داستان محبوب رولد دال را بازسازی کرد و نام آن را چارلی و کارخانه‌ی شکلات‌سازی گذاشت و جانی دپ را برای ایفای نقش ویلی وانکا انتخاب کرد. این فیلم هم طرفداران زیادی دارد و از جمله بازسازی‌های خوب تاریخ سینما به شمار می‌رود که پیشنهاد می‌کنیم تماشای این اثر جذاب را هم از دست ندهید.

منبع: screenrant

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه