۷ اقتباس سینمایی و تلویزیونی از کتاب‌های محبوب که طرفداران را ناامید کردند

۸ مرداد ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه

اقتباس کردن از کتاب‌های محبوب و ساختن فیلم یا سریال ازشان جدای از اینکه دشوار است، ریسک‌های زیادی هم دارد. چنین کتاب‌هایی، هواداران دوآتشه‌ای دارند که از فیلم یا سریال اقتباس شده توقع‌ بسیار بالایی دارند. اگر اقتباس باب میل‌شان باشد، فیلم یا سریال شما هم موفق خواهد بود، اما وای به حال‌تان اگر فیلم شما پسندشان نشود. کافی است به منبع اقتباس وفادار نباشید، تغییراتی که در داستان ایجاد می‌کنید خوشایند نباشد، مسیر داستان را عوض کنید، شخصیتی را تغییر بدهید یا از داستان حذف کنید، آن موقع دیگر اثر اقتباسی شما رنگ موفقیت را نخواهد دید. متأسفانه تعداد اقتباس‌های ناامیدکننده از کتاب‌های شاهکار کم نبوده؛ فیلم‌ها یا سریال‌هایی که وقتی هواداران خبر تولیدشان را شنیده‌اند، حسابی ذوق کرده‌اند و انتظارش را کشیده‌اند، اما وقتی آن را تماشا کرده‌اند، توی ذوق‌شان خورده و هرچه از دهان‌شان درمی‌آمده بار کارگردان کرده‌اند. در ادامه هفت اقتباس ناامیدکننده از کتاب‌های شاهکار معرفی می‌کنیم که احتمالاً خود شما را هم ناامید کرده‌اند.

۱.‌ هفتمین پسر (Seventh Son)

هفتمین پسر

  • سال تولید: ۲۰۱۴
  • کارگردان: سرگی بودرو
  • بازیگران: جف بریجز، جولیان مور، بن بارنز، کیت هرینگتون، اولیویا ویلیامز
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۱۲ از ۱۰۰

فیلم «هفتمین پسر» از مجموعه کتاب‌های «آخرین شاگرد» نوشته جوزف دیلینی اقتباس شده است. این مجموعه فیلمی در ژانر فانتزی است که داستان یک شاگرد جوان (که هفتمین پسر از هفتمین پسر است) و استادش را روایت می‌کند که با هم علیه نیروهای شیطانی و شرور می‌جنگند. با وجود بازیگرهای خوب و امیدوارکننده‌ای مثل جف بریجز و جولیان مور در «هفتمین پسر»، فیلم موفق نشد مثل کتاب‌ها موفق باشد و با نقدهای منفی زیادی روبه‌رو شد. «هفتمین پسر» برای مخاطب عادی فیلم بدی نبود،‌ اما طرفداران «آخرین شاگرد» دل خوشی ازش نداشتند.

۲. آرتمیس فاول (Artemis Fowl)

آرتمیس فاول

  • سال تولید: ۲۰۲۰
  • کارگردان: کنت برانا
  • بازیگران: فردیا شاو، لارا مک دانل، هانگ چائو، جودی دنج، جش گد، نانسو آنوزی
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸ از ۱۰۰

فیلم «آرتمیس فاول» از مجموعه کتاب‌هایی با همین نام نوشته اوئن کالفر اقتباس شده است. کتاب‌هایی که بین نوجوانان محبوبیت بالایی داشتند. کتاب‌های آرتمیس فاول با ترکیب فانتزی و علمی-تخیلی، داستان یک نوجوان ۱۲ ساله خلاف‌کار را روایت می‌کند که عقل کل است و از انسان گرفته تا پری را بازی می‌دهد. آرتمیس فاول نوجوان هدفی ندارد جز پیدا کردن و نجات دادن پدرش، برای رسیدن به این هدف از پری‌ها دزدی می‌کند، سرشان کلاه‌ می‌ذارد و بارها هوش و ذکاوت بیشترش را به رخ‌شان می‌کشد. هواداران «آرتمیس فاول» مشتاق فیلمش بودند و انتظارش را می‌کشیدند، اما از همان پیش‌نمایش اول خیلی‌ها فهمیدند با یک اقتباس بد و ناامیدکننده طرفند که ارزش نگاه کردن ندارد. فیلم «آرتمیس فاول» آن‌قدر از منبع اقتباس دور شده بود که دیگر روح کتاب‌ها را در خود نداشت، همین هم باعث موجی از انتقادها و نارضایتی‌ها شد.

کتاب آرتمیس فاول و گروگان گیری اثر  ا این کالفر - جلد اول

۳. سه‌گانه هابیت (The Hobbit Trilogy)

سه‌گانه هابیت

  • سال تولید: ۲۰۱۲، ۲۰۱۳، ۲۰۱۴
  • کارگردان: پیتر جکسون
  • بازیگران: ایان مک‌کلن، مارتین فریمن، ریچارد آرمیتاژ، بندکیت کامبربچ، اندی سرکیس، ویلیام کیرچر، گراهام مک تاویش، کن استات، هوگو ویوینگ، جیمز نسبیت، لوک اوانز، کیت بلانشت، ایان هلم، اولاندو بلوم
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۴، ۷۴، ۵۹ از ۱۰۰

همه پیتر جکسون را به خاطر سه‌گانه تکرارنشدنی «ارباب حلقه‌ها» ستایش می‌کنند. اما وقتی پیتر جکسون خواست از کتاب «هابیت» جی. آر. آر. تالکین اقتباس کند، مرتکب اشتباه شد و به جای این که یک فیلم بسازد، باز سراغ یک سه‌گانه رفت، سه‌گانه «هابیت». سه‌گانه «هابیت» در اصل می‌بایست یک فیلم می‌بود، اما درعوض به سه فیلم مجزا تقسیم شد و کش آمد. چون یک کتاب بود که به سه فیلم تقسیم شد، برای جذابیت و هیجان بیشتر، برای تعلیق و کشش بیشتر، پیتر جکسون مجبور شد از مسیر کتاب خارج شود و شخصیتی مثل لگولاس را وارد سه‌گانه کند. با وجود اینکه هر سه فیلم «هابیت» لحظات خاص خود را دارند و می‌شود ازشان لذت برد، اما به هیچ وجه قابل مقایسه با سه‌گانه «ارباب حلقه‌ها» یا منبع اقتباس نیستند.

کتاب هابیت اثر جی. آر. آر. تالکین نشر پریان

۴. رنگ جادو (The Color of Magic)

رنگ جادو

  • سال تولید: ۲۰۰۸
  • کارگردان: وادیم جین، فیلیپ فیلمار
  • بازیگران: دیوید جیسون، شان آستین، تیم کری، جرمی آیرونز
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۸ از ۱۰۰ (امتیاز مخاطبان)

فیلم «رنگ جادو» از کتابی با همین نام نوشته نویسنده مشهور ژانر فانتزی، تری پرچت است. «رنگ جادو» درباره یک جادوگر شکست‌خورده و یک توریست ساده‌لوح است که در یک دنیای شگفت‌انگیز و جادویی با هم هم‌سفر می‌شوند. در کمال تأسف اقتباس سینمایی مورد انتظار این کتاب نتوانست طنز و جادویی که در قلم پریچت سرشار است را به تصویر بکشد و هواداران را نامید کرد.

کتاب رنگ جادو اثر تری پرچت انتشارات کتابسرای تندیس

۵. ارباب حلقه‌ها: حلقه‌های قدرت (Rings of Power)

ارباب حلقه‌ها: حلقه‌های قدرت

  • سال تولید: ۲۰۲۲
  • خالق سریال: جی. دی. پاین، پاتریک مک‌کی
  • بازیگران: رابرت آرامایو، مارکلا کاوناگ، جوزف ماول، اما هورواث، ماکسیم بالدری
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰

شبکه آمازون سر و صدای زیادی درباره سریال «حلقه‌های قدرت» درست کرد. از پز دادن با گروه نویسندگان سریال گرفته تا زیبایی‌های بصری و جزئیاتی که سریال دارد، و البته بودجه تاریخی و عظیمی که برایش تدارک دیده‌اند، سنگین‌ترین بودجه‌ای که در تاریخ به یک سریال تلوزیونی تعلق گرفته. با این وجود هواداران سرسخت کتاب‌های تالکین خیلی به این وعده و وعیدها اطمینان نکردند. چرا که اقتباس از کتاب «سیلماریلیون» به خاطر حجم و وسعت داستان، کاری بسیار دشوار است. پس از پخش شدن فصل اول سریال «حلقه‌های قدرت» کاشف به عمل آمد نگرانی و بدبینی هواداران بی‌دلیل نبوده. «حلقه‌های قدرت» در جلوه‌های ویژه و زیبایی‌شناسی بصری چیزی کم نذاشته است، موسیقی معرکه‌ای هم دارد، اما در کمال تأسف داستان و شخصیت‌پردازی‌های سریال ناامیدکننده است. آن‌قدر ناامیدکننده که بخش اعظم هواداران یا کلاً سریال را تماشا نکردند، یا تصمیم گرفته‌اند فصل‌های بعدی را دنبال نکنند. یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که هوادران با «حلقه‌های قدرت» دارند، بی‌اعتنایی به حقایق و جزئیات دنیای داستان است، چه از منظر داستانی و چه از منظر بصری (مثلاً زیبایی‌شناسی الف‌ها، لباس‌ها و نوع نقش‌آفرینی بازیگرها باب میل هواداران نیست). «حلقه‌های قدرت» به ترتیب وقایع در «سیلماریلیون» بی‌توجه بوده و شخصیت‌هایی را به سریال آورده که در آن زمان به خصوص، حضور نداشته‌اند.

کتاب سیلماریلیون اثر جی آر آر تالکین

۶. بنیاد (Foundation)

بنیاد

  • سال تولید: ۲۰۲۱
  • خالق سریال: رابین آسیموف، دیوید اس. گویر
  • بازیگران: جرد هریس، لی پیس، لو لیوبل، لی هاروی، لارا برین
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۶ از ۱۰۰

سریال «بنیاد» از مجموعه کلاسیک علمی‌-تخیلی با همین نام، نوشته آیزاک آسیموف اقتباس شده است. «بنیاد» داستان گروهی از دانشمندان است که سعی می‌کنند بشریت را از عواقب فروپاشی یک امپراتوری کهکشانی نجات بدهند. سریال «بنیاد» طرفداران خودش را دارد و سریال به طور کلی موفق عمل کرده، اما عده زیادی از هواداران آیزاک آسیموف معتقدند سریال بیش از حد از منبع اقتباس فاصله گرفته و پیچیدگی نوشته‌های آسیموف را ندارد.

کتاب بنیاد اثر آیزاک آسیموف نشر کتابسرای تندیس جلد اول

۷. میراث ژوپیتر (Jupiter’s Legacy)

میراث ژوپیتر

  • سال تولید: ۲۰۲۱
  • خالق سریال: استیون اس. دینایت
  • بازیگران: جاش داهامل، لزلی بیب، بین دنیلز، اندرو هورتون، النا کامپوریس
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۴۲ از ۱۰۰

«میراث ژوپیتر» از مجموعه‌ کمیکی با همین نام اقتباس شده که مارک میلار و فرانک کویتلی خالقانش هستند. «میراث ژوپیتر» درباره گروهی از ابرقهرمانان است که پس از دهه‌ها مبارزه با جرم و جنایت و نجات دادن مردم، حالا فرزندان‌شان به سنی رسیده‌اند که باید جای آن‌ها را بگیرند و به میراثی که آن‌ها به جای گذاشته‌اند، ادای دین کنند. با وجود اینکه قسمت اول سریال وعده‌های جذابی می‌داد و بازیگران با استعدادی در آن نقش‌آفرینی می‌کردند، اما سریال بدون تعارف کیفیت افتضاحی داشت و نقدهای زیادی دریافت کرد. «میراث ژوپیتر» ناامیدکننده بود و بلافاصله پس از فاجعه فصل اول لغو شد و قرار نیست ادامه داشته باشد.

منبع: The Fantasy Review

راهنمای تماشای سریال
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. مهدی

    اصلا و ابدا بد بودن هابیت رو قبول ندارم. این سه فیلم فوق العاده ن و از استانداردهای فیلم های الان خیلی بالاترن. مسئله اینه که فیلم های هابیت صمیمی ترن و داستان و اتفاقاتشون شخصی تره ولی ارباب حلقه ها بزرگتر و حماسی تره. و اینکه جلوه های ویژه بد به قسمت سوم آسیب زده در حالی که قسمت اول و دوم شگفت انگیزن.

  2. جابر

    واقعا سریال ارباب حلقه‌ها چقدر بد بود. آرتمیس فاول رو که من اصلا نگاه نکردم، نمی‌ارزید حتی دو دقیقه براش وقت بذاری. حق‌ترین مقاله:

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه