آیا آکادمی اسکار با اعلام بهترین فیلم از نظر مردم به فرهنگ عامه باج می‌دهد؟

۲۸ بهمن ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
آکادمی اسکار

آکادمی اسکار اعلام کرد قصد دارد امسال بهترین فیلم از نظر مردم را در توئیتر انتخاب و طی مراسم اعطای جوایز معرفی کند. اتفاقی مهم و جالب توجه که می‌تواند پیامدهای بسیاری برای سینما و دنیای سرگرمی داشته باشد.

در برخی از جشنواره‌ها جایزه‌ی بهترین فیلم از نظر سینمادوستان و عموم مردم وجود دارد. به عقیده‌ی اغلب سینماگران و منتقدان این جایزه می‌تواند پلی میان نظرات جدی و سختگیرانه‌ی کارشناسان و هیئت داوران رویدادها و سلیقه‌ی عموم فیلم‌بین‌ها باشد. از طریق این جوایز کمپانی‌های پخش و توزیع فیلم‌ها می‌توانند به هنگام نمایش فیلم‌های‌شان تصمیمات بهتری برای بازاریابی بگیرند و سلیقه‌ی جمعی سینمادوستان نیز آشکارتر می‌شود.

باید توجه داشت که در جشنواره‌هایی که جایزه‌ی بهترین فیلم از نظر مردم را اهدا می‌کنند برای تعداد محدودی از سینمادوستان در زمان و مکان‌هایی مشخص امکان تماشای فیلم‌ها وجود دارد و تماشاگر نیز می‌بایست تا مدت زمان کوتاهی پس از مشاهده‌ی فیلم نظر خود را ثبت کند. در یک دید کلی و با کمی خوش‌بینی در این حالت امکان تقلب و تاثیرگذاری عوامل بیرونی مانند تبلیغات رسانه‌ای بر نظر مخاطب کاهش می‌یابد و رقابت به صورت سالمی برگزار می‌شود. اما سازوکار اسکار برای انتخاب بهترین فیلم از نظر مردم چیست؟

در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که آکادمی اسکار جایزه‌ای به بهترین فیلم از نظر سینمادوستان اهدا نمی‌کند، اما در مراسم اعطای جوایز به معرفی فیلم انتخاب شده می‌پردازد. ملاک این انتخاب نیز قرار است شمارش تعداد توئیت‌های منتشر شده برای فیلم‌ها با هشتگ OscarsFanFavorite# باشد. آکادمی اسکار در سال ۲۰۱۹ قصد داشت شاخه‌ای تحت عنوان بهترین فیلم از نگاه مردم را به جوایز خود اضافه کند تا از این طریق دامنه‌ی مخاطبان‌اش را گسترش دهد، اما این تصمیم با مخالفت جدی منتقدان و اعضای آکادمی مواجه و فعلاً کنار گذاشته شد. شاید این بازی توئیتری را بتوان نخستین قدم‌های آکادمی برای رسیدن به هدف مد نظرش یعنی اضافه کردن شاخه بهترین فیلم از نگاه مردم دانست!

آکادمی اسکار

رقابت ناسالم

تصور کنید تعداد توئیت‌های منتشر شده برای دو یا چند فیلم نزدیک به یکدیگر باشد و رقابت پایاپایی شکل بگیرد. در این حالت تهیه‌کنندگان یک فیلم می‌توانند با چند هزار اکانت تقلبی نتیجه‌ی رقابت را به نفع خود تغییر دهند، آیا این امکان وجود ندارد؟ در چهلمین دوره‌ی جشنواره‌ی فجر به‌خاطر چنین تقلب‌هایی سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه مردم اهدا نشد؛ در نتیجه پاسخ به پرسش قبلی «بله» خواهد بود و به سادگی امکان تقلب در این مسیر وجود خواهد داشت. حتی ممکن است این تقلب از سوی سازندگان فیلم‌ها صورت نگیرد و طرفداران افراطی آن‌ها دست به انجام چنین کارهایی بزنند. راهکار آکادمی برای پیشگیری از این اتفاق چیست؟ فعلاً هیچ صحبتی در این‌باره نشده است!

اعتبار بی‌خود برای فیلم‌های کم ارزش

اگر هدف از اعلام بهترین فیلم از نظر مردم صرفاً جلب توجهات به مراسم اسکار باشد حتی در صورت رخ دادن تقلب به شکلی که در بالا شرح داده شد، آکادمی به خواسته‌ی خود می‌رسد! اما نباید از یاد برد اثرگذاری جوایز اسکار بسیار فراتر از یک مراسم سینمایی بوده و طی دهه‌های گذشته ابعاد سیاسی و اجتماعی نیز پیدا کرده است. در نتیجه آکادمی با تعریف و تمجید بی‌جا از هرفیلمی می‌تواند به هنر سینما آسیب وارد کند. در سال‌های اخیر همواره شاهد مطالبی پیرامون بازی‌های سیاسی و جهت‌گیری‌های اعضای آکادمی بوده‌ایم، تصور کنید توجه به فیلم‌های پاپ‌کورنی هم به این جریان اضافه شود و در کنار برخی آثار مفهوم‌زده شاهد تجلیل از نسخه‌ی جدید «سریع و خشمگین» یا تعدادی از فیلم‌های ابرقهرمانی در این مراسم باشیم! آیا این اتفاق آسیب چشم‌گیری به ارزش اسکار وارد نمی‌کند؟ آیا چنین اتفاقی را نمی‌توان باج دادن آکادمی به فرهنگ عامه و جوانان و نوجوانان امروزی دانست؟ آن هم فقط به‌خاطر چند بازدید بیشتر و صد البته چند میلیون درآمد بیشتر حاصل از این تماشاگران جدید.

به‌طور کلی در جمع‌بندی این یادداشت کوتاه باید گفت در وهله‌ی نخست به هیچ‌وجه امکان پیشگیری از تقلب در این رقابت وجود ندارد و همین امر به خودی خود ارزش بهترین فیلم سال از نظر مردم در اسکار ۲۰۲۲ را حتی در صورت هدا نشدن جایزه‌ی فیزیکی از اعتبار ساقط می‌کند. گذشته از این‌ها با وجود تمام حواشی موجود در خصوص بازی‌های سیاسی اسکار همچنان این رویداد تاثیرگذار و مهم است و تا به امروز در مجموع ارزش هنری آثار ملاک اصلی موفقیت آن‌ها بوده است به همین خاطر تعریف و تمجید از فیلم‌های درجه چندم می‌تواند به ارزش اسکار در نگاه سینمادوستان، منتقدان و سینماگران آسیب جدی وارد کند. فیلم‌هایی مثل «مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست» یا «کله‌خر: برای همیشه» در حال حاضر محبوب و پرفروش هستند، اما این فیلم‌ها ارزش هنری و سینمایی دارند که مورد تجلیل قرار بگیرند؟ قطعاً خیر. شک نداشته باشید بهترین فیلم از نظر مردم در مراسم اسکار یکی از این فیلم‌ها خواهد بود.

اهدای چنین جوایزی با سازوکاری شبیه به آنچه اسکار قصد انجامش را دارد به کاهش فاصله‌ی میان سینه‌فیل‌ها و منتقدان و عموم مردم منجر نخواهد شد، بلکه مشروعیت بیشتری به ابتذال و سطحی‌نگری می‌بخشد. حالا فصل جوایز سینمایی نیز به کمک نوجوانانی می‌آید که تصور می‌کنند تعدادی از فیلم‌های کم ارزش، اما پرفروش آثار فاخری هستند؛ نگاهی که برخاسته از توجه بیش از حد به این آثار در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های زرد است. حالا این فیلم‌ها قرار است نماینده‌ای در اسکار هم داشته باشند! چرا؟ تنها توجیح آن سیاست‌های مالی مد نظر مدیران آکادمی اسکار و تلاش آن‌ها برای جلب توجه و سرمایه به هرطریقی است که این اتفاق خوش‌آیندی برای هنر سینما نخواهد بود و بدین ترتیب به‌جای اینکه این مراسم و مراسمات مشابه پلی برای افزایش سطح آگاهی فیلم‌بین‌ها و معرفی آثار فاخر، اما کم‌تر شناخته شده باشند به بلندگویی برای سروصدای بیشتر فیلم‌های بلاکباستری تبدیل خواهند شد!

در پایان شایان ذکر است مراسم اعطای جوایز اسکار ۲۰۲۲ روز ۸ فروردین ۱۴۰۱ (۲۸ مارس ۲۰۲۲) برگزار می‌شود.

نظر شما در این باره چیست؟ آیا شما با انتخاب بهترین فیلم سال از نظر مردم و معرفی آن توسط آکادمی اسکار موافق هستید یا آن را نوعی باج دادن به فرهنگ عامه می‌دانید؟

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۳ دیدگاه
  1. Amin23

    اتفاقا خیلی کار درستی میکنه که به فرهنگ عامه باج نمیده. اگر به حرف مردم باشه که این فیلم های مارول همه اسکار ها رو درو خواهند کرد. در صورتی که اسکار باید به فیلم هایی برسه که ارزش سینمایی داشته باشند نه فیلم هایی که فقط جنبه سرگرمی دارن.

  2. kaveh sansara

    کافر همه را به کیش خود پندارد…کارایی که خودتون توی دورهمی فجر انجام میدین ،اسکار اونجوری نیست چون چند ملیتی هست هم داورها هم فیلم ها.حتی توی یه بخشش که دقیق یادم نیست آقای رسول آف جزو داوران دایمی هست…

  3. محمد مهدی یزدی

    اسکار واقعا بی ارزش شده

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه