سیاره‌ی زمین باز هم رکورد سرعت خود را شکست

۱۰ مرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
سیاره زمین

در روزهای گذشته با ثبت رکورد تازه‌ای برای سرعت چرخش زمین، طول شبانه‌روز زمین باز از ۲۴ ساعت کوتاه‌تر شد.

۲۹ ژوئن ۲۰۲۲ (۷ مرداد ۱۴۰۱)، پدیده‌ای عجیب برای سرعت چرخش سیاره‌ی زمین رخ داد. با این حال، این موضوع احتمالا تأثیر ناچیزی در زندگی شما داشته است و حتی متوجه آن نشده‌اید.

باور کنید یا نه، شما در حقیقت ۱.۵۹ میلی‌ثانیه زمان بیشتری را نسبت به شبانه‌روز واقعی سپری کرده‌اید که امیدواریم از این زمان هوشمندانه استفاده کرده باشید!

این رکورد، کوتاه‌ترین طول شبانه‌روز از زمانی است که دانشمندان شروع به استفاده از ساعت‌های اتمی برای اندازه‌گیری سرعت چرخش زمین کرده‌اند.

اما این زمان اضافه چگونه ایجاد شده است؟ طبق گزارش تایم‌انددیت طبق اندازه‌گیری سرویس بین‌المللی چرخش زمین و سامانه‌های مرجع (IERS) در این روز سیاره‌ی ما رکورد تازه‌ای برای سریع‌ترین زمان تکمیل یک بار چرخش دور خود ثبت کرد.

به بیان دیگر، مدت زمان واقعی شبانه‌روز سپری شده در ۷ مرداد ۱.۵۹ میلی‌ثانیه کمتر از ۲۴ ساعت بوده است.

اما آیا روز زمین دقیقا ۲۴ ساعت نیست؟ در واقع خیر! نخستین چیزی که باید درنظر داشته باشید این است که بسته به تعریف شما، در واقع چند نوع شبانه‌روز وجود دارد.

شبانه‌روز اول، یک روز خورشیدی، با دوره‌ی ۲۴ ساعته است که طی آن زمین می‌چرخد تا خورشید دوباره در همان مکان در آسمان ظاهر شود.

با این حال، یک تعریف دیگر از روز که با ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه و ۴.۰۹۱ ثانیه تعریف می‌شود، زمانی است که طول می‌کشد تا زمین در محور خود نسبت به ستاره‌های دوردست، یک چرخش کامل انجام دهد.

دانشمندان دریافته‌اند که چرخش زمین در حال شتاب گرفتن است. اما چرا؟ و این موضوع چه پیامدهایی می‌تواند داشته باشد؟

عوامل زیادی می‌توانند بر طول روز اثر بگذارند، ازجمله نیروهای جزرومدی میان زمین و ماه روز را طولانی‌تر می‌کنند. هر ۱۰۰ سال یا بیشتر، یک چرخش زمین دور خود، چند میلی‌ثانیه بیشتر طول می‌کشد. علاوه بر این حرکت مواد داخلی سیاره و جو و حرکت ماهواره‌ها هم طول روز را تغییر می‌دهند.

اما در چند سال گذشته به‌نظر می‌رسد که طول روز کمتر شده است. زمین از سال ۲۰۲۰ رکوردهای سرعت زیادی را شکسته است. در واقع، در سال ۲۰۲۰، ۲۸ مورد از کوتاه‌ترین روزهای ثبت شده‌ی خود از دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی را داشته است.

هیچ کس به طور قطعی نمی‌داند که چرا این اتفاق می‌افتد، اما یک پیشنهاد مربوط به تغییرات در محور چرخش است، که هیچ گاه به اندازه‌ی پنج سال گذشته تکان نخورده است.

گذر زمان

Credit: Coffeekai/iStock

درک حرکات پیچیده‌ی سیاره، به‌ویژه اگر مربوط به چرخه‌های طولانی‌مدت باشد، ممکن است کمی طول بکشد، اما خوشبختانه، بیشتر اثرات این تغییرات ناچیز است. اگر بعد از ماه‌ها یا حتی سال‌ها اختلاف خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، ممکن است یک ثانیه‌ی کبیسه به زمان و تاریخ رسمی افزوده شود.

هرچند این ابزار بسیار سودمند برای نگه داشتن زمان، به‌تازگی مورد انتقاد غول‌های اینترنتی مانند فیس‌بوک، گوگل، آمازون و مایکروسافت قرار گرفته است زیرا درنظر گرفتن یک ثانیه‌ی اضافی گاهی می‌تواند باعث اختلال نرم‌افزاری شود.

آخرین ثانیه‌ی کبیسه در ۳۱ دسامبر ۲۰۱۶ (۱۱ دی ۱۳۹۵) اضافه شد اما در حال حاضر هیچ انتظاری برای اضافه شدن یک ثانیه‌ی اضافی در سال ۲۰۲۲ وجود ندارد.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از سیاره‌ی زمین
Credit: Iryna Store/Shutterstock

منابع: Interesting Engineering, IFL Science

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۲ دیدگاه
  1. سهیل

    بنظرم بخاطر کار چین هست که اخیرا انجام داده

  2. سروش

    پرت نشیم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه