۶ راهکار برای اینکه به شغلتان حس بهتری داشته باشید

۴ خرداد ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
نارضایتی شغلی

گاهی اوقات انجام کارهای تکراری به مدت چند سال، باعث می‌شود که احساس ناخوشایندی در مورد شغل‌مان داشته باشیم. اگر هر روز صبح از رفتن به محل کار خسته‌اید و با اکراه این کار را انجام می‌دهید، این شرایط برای شادی شما و وضعیت سلامت جسم و روحتان بسیار مضر است و عواقب جبران‌ناپذیری دارد. برای اینکه احساس بهتری در مورد شغل‌تان داشته باشید، با دیجی‌کالا مگ همراه باشید و این ۶ راهکار را امتحان کنید.

فرسودگی شغلی و احساسات منفی در مورد کار

نارضایتی شغلی

حتی کسانی که عاشق شغل‌شان هستند ممکن است گاهی اوقات در مورد شغل‌شان احساس ناامیدی، خستگی و کسالت کنند. اگر این احساسات ناخوشایند، دائمی شده است ممکن است دچار فرسودگی شغلی شده باشید.

زمانی که از شغل‌مان ناراضی هستیم باید چکار کنیم؟ پاسخی که بدیهی به نظر می‌رسد این است که باید شغل‌مان را عوض کنیم اما عوض کردن شغل، همیشه گزینه‌ی قابل دسترس و منطقی نیست. خوشبختانه کارهایی وجود دارد که با انجام آن‌ها می‌توانید کمی احساس بهتری به شغل‌تان داشته باشید و روزها با انگیزه و شوق بیشتری به محل کار بروید.

۱. روی ویژگی‌های مثبت شغل خود تمرکز کنید

حتی اگر شغل شما جنبه‌هایی دارد که باعث آسیب رسیدن به سلامت روان شما شده، با تمرکز کردن روی چیزهایی که در مورد شغل خود دوست دارید، می‌تواند کمی حالتان را بهتر کند.

  • کدام یک از مسئولیت‌های شغلی خود را بیشتر دوست دارید؟
  • آیا کار و مسئولیتی در محل کارتان وجود دارد که دوست داشته باشید، بیشتر انجام دهید؟
  • از شغل خود چه درسی می‌گیرید و چه مهارتی به شما اضافه می‌کند؟
  • مزایایی که این شغل در اختیار شما می‌گذارد چطور است؟

با فکر کردن به پاسخ این سؤال‌ها، احتمالاً چیزهایی در شغل خود پیدا می‌کنید که برای شما جالب و مطلوب هستند. همین ویژگی‌های مثبت می‌تواند انگیزه‌ای برای ادامه دادن به شما بدهد.

اگر مسئولیت‌هایی در محل کار وجود دارد که از انجام آن‌ها بیشتر لذت می‌برید، می‌توانید درخواست کنید تا این قبیل از کارها را بیشتر به شما بسپارند. بر عهده گرفتن چالش‌ها و مسئولیت‌های جدید هم می‌تواند شغل‌تان را جذاب‌تر کند و شما را وادار کند که چیزهای جدید یاد بگیرید.

حتی اگر شغل فعلی شما شغلی نیست که بخواهید تا آخر عمر انجام دهید اما می‌تواند فرصتی برای یادگیری، رشد، کسب درآمد و پیدا کردن سایر مسیرهای شغلی باشد.

۲. روز خود را با حال خوب شروع کنید

احساس بهتر در محیط کار

تحقیقات نشان داده است افرادی که روز خود را با حال خوب شروع می‌کنند، در طول روز بهره‌وری بیشتری دارند و تفکرات مثبت آن‌ها بیشتر است. پس، اگر با حال بد و با فکر کردن به چیزهای منفی بیدار شوید و راهی محل کار شوید، احتمال اینکه خشم و ناراحتی شما در ادامه‌ی روز باقی بماند، بسیار بیشتر است.

در عین حال که احتمالا نمی‌توانید خیلی از جنبه‌های شغل خود را تغییر دهید، می‌توانید هر روز صبح به خاطر یکی از ویژگی‌های مثبتی که دارد، روزتان را شروع کنید و راهی محل کار شوید. علاوه بر این، قبل از راه افتادن، کاری که حالتان را بهتر می‌کند انجام دهید. مثلا:

  • در مسیر رفتن به محل کار، پادکست مورد علاقه‌ی خود را گوش کنید.
  • هر روز در فضای باز و در محیط طبیعی دقایقی را قدم بزنید.
  • از یک نوشیدنی یا خوراکی مورد علاقه‌تان در صبحانه لذت ببرید.

داشتن یک روتین صبحگاهی می‌تواند احساس آرامش ایجاد کند و بدن و ذهن را قبل از شروع یک روز کاری، آماده و آرام کند.

۳. از افکار منفی اجتناب کنید

حتی اگر از کاری که انجام می‌دهید راضی و خوشحال باشید، حضور در یک محیط کاری مسموم می‌تواند احساس اضطراب و نارضایتی ایجاد کند. ممکن است برای شما غیرممکن باشد که فرهنگ شرکت و محل کارتان را تغییر دهید اما راهکارهایی وجود دارد که باعث می‌شود محل کارتان فضایی آرام‌تر  و مثبت‌تر شود و احساس بهتری در آن داشته باشید. مثلا:

  • از شایعات محل کار دوری کنید.
  • به جای رقابت با همکاران، روی کمک کردن به آن‌ها تمرکز کنید.
  • سعی کنید گفت‌وگوهای منفی را تغییر جهت دهید.
  • به جای شکوه و شکایت کردن، روی حل مساله تمرکز کنید.

اگر فکر می‌کنید در محل کار شما کسی وجود دارد که باعث ناراحتی و اضطراب است یا سعی می‌کند شما را وارد رفتارها و روابط سمی کند، تا جایی که می‌توانید از این افراد فاصله بگیرید.

۴. هر جایی که ممکن است، تغییر ایجاد کنید

اگر وظایفی که در محل کار دارید، با شخصیت و اولویت‌های شما هماهنگی نداشته باشد، شاد بودن در محیط کار بسیار سخت می‌شود. به عنوان مثال اگر فردی باشید که کار انفرادی را ترجیح می‌دهید، اگر همیشه از شما خواسته شود تا در کارهای گروهی شرکت کنید، احتمالاً باعث ناامیدی و نارضایتی شما می‌شود. تحقیقات نشان داده است که وقتی بین شخصیت‌ و توانمندی‌های یک فرد و کاری که انجام می‌دهد، هماهنگی وجود نداشته باشد، فرسودگی شغلی بسیار رایج است.

در حالی که غالب افراد نمی‌توانند ماهیت شغل خود را تغییر دهند، می‌توانید دنبال روش‌هایی باشید که وظایف محل کارتان را با آنچه که دوست دارید تطبیق دهد. مثلا اگر به طور معمول دوست دارید تنها کار کنید ولی روابط اجتماعی با همکاران را هم می‌پسندید، می‌توانید درخواست کنید که گاهی کارهای جمعی را هم به شما بسپارند یا در جایی از محل کار بنشینید که رابطه‌ی نزدیک و راحت با سایر همکاران داشته باشید. این اقدامات کوچک، نه تنها فرسودگی شغلی را کاهش می‌دهد، سلامت کلی روان، انگیزه و لذت از کار را هم افزایش می‌دهد.

۵. محیط کار را به سلیقه‌ی خود تغییر دهید

احساس بهتر در مورد محل کار

اگر این امکان برایتان وجود دارد، فضای کاری خود را به سلیقه‌ی خود بچینید  و از تأثیرات مثبت روانی آن بهره‌مند شوید. حتی ایجاد تغییرات کوچک می‌تواند باعث شود که احساس بهتری در مورد محل کار داشته باشید؛ مکانی که ساعات زیادی از روز را در آن می‌گذرانید.

تحقیقات نشان داده است، افرادی که در فضاهای اداری که همه در کنار هم هستند کار می‌کنند، معمولا انگیزه‌ی کمتر، سطح استرس بالاتر و بهره‌وری و تمرکز کمتری دارند. نداشتن یک فضای خصوصی، عوامل حواس‌پرتی را بیشتر می‌کند و بالا بودن این عوامل حواس‌پرتی و سر و صداها باعث می‌شود که بخش زیادی از انرژی خود را به جای تمرکز روی کار، صرف مدیریت کردن این استرس‌ها کنید.

ایجاد تغییرات کوچک در محیط کار باعث می‌شود در مورد شغل‌تان حس بهتری پیدا کنید. فرقی نمی‌کند که کجا کار کنید در هر صورت محیط کار باید:

  • ایمن و ارگونومیک باشد.
  • نور خوبی داشته باشد.
  • دمای اتاق کار مناسب باشد.

برای کسانی که از خانه کار می‌کنند، گزینه‌ها محدود به بودجه‌ای است که در اختیار دارید. دفتر کار خود را با وسایلی که خوشحال‌تان می‌کند پر کنید؛ مثلا گلدان.

اگر در فضایی کار می‌کنید که چندان قابل تغییر نیست، مثلا فروشنده‌ی فروشگاه‌های بزرگ هستید، در این صورت انتخاب‌های بسیار محدودی دارید. در این شرایط تغییرات کوچک مثلا اضافه کردن یک وسیله‌ی شخصی محبوب به کمد اختصاصی خودتان یا در محیطی که برای استراحت دارید، می‌تواند در ساعات کاری، کمی آرامش و راحتی در فضای کار ایجاد کند.

سعی کنید فضای کاری شما بیشتر از هر چیز، راحت و کاربردی باشد، حرفه‌ای باشد، آن را مرتب و تمیز نگه دارید.

۶. در شغل خود به دنبال معنا بگردید

یکی از روش‌ها برای اینکه احساس بهتری در مورد شغل‌تان داشته باشید این است که فکر کنید تلاش‌های شما چه تغییری در دنیا ایجاد می‌کند. تحقیقات نشان داده است کسانی که احساس می‌کنند شغل آن‌ها معنادار و مفید است، تمایل بیشتری برای انجام آن دارند و انگیزه‌ی آن‌ها بیشتر است.

با این راهکارها به شغلتان معنا بدهید و آن را دلپذیرتر کنید:

  • روابط مثبتی با مشتریان و سایر همکاران خود برقرار کنید.
  • دلایل خود برای کار کردن را بررسی کنید. مثلا فراهم کردن زندگی بهتر برای خانواده یا پس‌انداز کردن برای آینده‌ی بهتر.
  • به فوایدی که شغل شما برای جامعه دارد فکر کنید.

پیدا کردن معنا در شغل به این معنا نیست که شما حتما باید دنیا را تغییر دهید تا کار مفیدی کرده باشید. فقط به این معنا است که این شغل راهی برای مشارکت در جامعه باشد؛ مثلا مشکلی را از جامعه حل کند یا فوایدی برای خانواده‌ی خودتان داشته باشد. به این ترتیب می‌توانید احساس کنید که کار مفیدی انجام می‌دهید و این کار برای یک جمع کوچک مثل خانواده گرفته تا یک جمع بزرگ مثل یک کشور، اهمیت دارد.

حرف آخر

فرسودگی شغلی

این حقیقت وجود دارد که بسیاری از افراد در طول مدتی که مشغول به کار هستند، در دوره‌های زمانی مختلف احساساتی مثل ناامیدی و نارضایتی از شغل را تجربه می‌کنند. یک نظرسنجی Gallup نشان داده است که ۱۳ درصد از نیروهای کار در آمریکا، نارضایتی از کار را گزارش کرده‌اند.

حتی اگر هدف نهایی شما این است که در آینده به جایگاه شغلی یا کلاً شغل دیگری دست پیدا کنید، باز هم راه‌هایی وجود دارد که بتوانید شغل فعلی خود را لذت‌بخش‌تر کنید و کار فعلی را راحت‌تر انجام دهید. به عنوان مثال، اگر ترک کردن شغل فعلی، فعلاً یکی از گزینه‌های شما نیست، یا نمی‌توانید همکاران خود را از شایعه‌سازی  و سمی کردن محیط کار منع کنید، می‌توانید نحوه‌ی واکنش نشان دادن خودتان به این عوامل را تغییر دهید.

وقتی کار را برای خودتان دلپذیرتر کنید، خوشحال‌تر خواهید بود و این خوشحالی و رضایت، باعث می‌شود که از نظر جسمی و روحی، سالم‌تر باشید.

منبع: Verywellmind

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه