سایه‌نویسی، حرفه‌ای مبتنی بر سکوت و رازداری (کارگاه نویسندگی خلاق ۳)

۴ مهر ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۷ دقیقه
سایه‌نویسی

در میان عموم جامعه، خصوصاً در کشوری مثل ایران آشنایی بسیار محدودی با حرفه‌ی سایه‌نویسی (Ghostwriting) وجود دارد، اما حقیقت این است که سایه‌نویسی دنیای وسیع و بزرگی را شامل می‌شود که در تمام حوزه‌های نویسندگی می‌توان رد و پای آن را مشاهده کرد. از نگارش متن سخنرانی گرفته تا نوشتن پست‌های توییتری و کتاب‌های مطرح برای افراد شناخته شده‌ای مثل روسای جمهور.

تعریف رایج سایه‌نویسی عبارت است از این که یک نفر در ازای دریافت پول به نام شخص، گروه، شرکت یا موسسه دیگری متنی را می‌نویسد، اما در هیچ کجای آن اثر اسمی از نویسنده واقعی اثر برده نمی‌شود و تمام اعتبار اثر خلق شده متعلق به مشتری یا کارفرما است. اما فراتر از این، سایه‌نویسی یک نوع همکاری سفارشی و اختصاصی است که طیف وسیعی از خدمات مربوط به حوزه نویسندگی (ویرایش، بازنویسی، اصلاح، طراحی ساختار قصه و…) را به صورت کاملاً گمنام بر اساس نیازها و اهداف کارفرما به او ارائه می‌دهد.

به بیان ساده، سایه‌نویسان نویسندگان اجاره‌ای هستند که در ازای نوشتن حقوقی بیش از حد متعارف دریافت می‌کنند اما در اثر خلق شده هیچ نامی از آن‌ها برده نمی‌شود.

به طور کلی در این رابطه‌ی حرفه‌ای دو طرف دخیل هستند:

  • شخصی که قرار است تحت عنوان نویسنده یا مؤلف اثر مطرح شود: این فرد بر اساس نیازهای نوشتاری خود سایه‌نویس را با هزینه توافق شده برای تولید محتوای اختصاصی استخدام می‌کند. این فرد همان کسی است که نتیجه کار به نام او منتشر می‌شود و تمام اعتبار اثر متعلق به او است.
  • سایه‌نویس: نویسنده‌ی مستقل که معمولاً پیش از اتمام کار دستمزدش را دریافت می‌کند. او این پول را در ازای نوشتن اثر و واگذار کردن تمام حق و حقوق قانونی آن به کارفرما دریافت می‌کند و هیچ ادعایی در هیچ زمانی مبنی بر سهم داشتن در آن اثر نمی‌کند.

اگرچه این تعاریف از سایه‌نویسی هنوز رایج است، اما این حرفه امروز در معرض طیف وسیعی از تغییرات قرار گرفته و نقش‌های متعددی به آن اضافه شده است. به عنوان مثال، یک نویسنده و یک سایه‌نویس ممکن است مسئولیت‌های مربوط به نوشتن یک کتاب را با یکدیگر تقسیم کنند، یا اینکه سایه‌نویس ممکن است روی اجزای خاصی از اثر مانند نوشتن طرح داستانی و مطالعات موردی یا حتی روی ساختار روایی یک رمان کار کند و نویسنده مفاهیم و تحقیقات اصلی را انجام دهد.

سایه‌نویسان همچنین می‌توانند به نویسندگان کمک کنند تا طرح مفهومی خود را برای نوشتن اثر شکل دهند و ساختار بیانی مناسب را برای این هسته معنایی پیدا کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند در مراحل مختلف دیگری مثل پیدا کردن لحن و سبک بیانی مناسب برای اثر، شناسایی مخاطبان، مدیریت پروژه، انجام مصاحبه با منابع خارجی و حتی پژوهش‌های مورد نیاز را برای نویسندگان انجام دهند.

علاوه بر این سایه‌نویسان می‌توانند در نقش یک ویراستار تکوینی به نویسندگان کمک کنند ساختار اثر خود را در مراحل اولیه نگارش درست شکل بدهند و زبان خود را در اثر پیش رو پیدا کنند. سایه‌نویسان همچنین می‌توانند تمام مراحل ویرایش اثر، از ویرایش فنی و ویرایش ادبی گرفته تا ویرایش علمی را برای نویسنده انجام دهند.

در ادامه‌ی این مقاله از دیجی‌کالا مگ، ما به بررسی ابعاد مختلف حرفه‌ی سایه‌نویسی می‌پردازیم و در ادامه شیوه‌ی آغاز به کار در این حرفه را برای شما تشریح می‌کنیم. با ما همراه باشید.

یک سایه‌نویس به چه شکل کار می‌کند؟

ویرایش

به طور خلاصه، سایه‌نویسان مزد می‌گیرند تا برای شخص دیگری بنویسند. بسته به نوع کار، ممکن است آن‌ها صرفاً به نام مشتری خود اثری را بنویسند یا اینکه به عنوان همکار نویسنده نامشان در کنار نام مشتری درج شود. سایه‌نویسان این روزها انواع مختلفی از متون را برای مشتریان خود می‌نویسند، از کپشن پست‌های اینستاگرامی گرفته تا پست‌های وبلاگی، از داستان رمان گرفته تا آثار غیرداستانی، آن‌ها حتی ممکن است برای مشتریان خود اقدام به نوشتن توییت یا خاطرات روزمره هم بکنند.

همه این موارد جزو موارد مرسوم و متداول در دنیای سایه نویسی است. مشتریان سایه‌نویسان معمولاً افراد شلوغی هستند، مثل روسای کارخانه‌های بزرگ یا کارآفرینان مطرح حوزه‌ی تکنولوژی که معمولاً دوست دارند یک کتاب یا ستونی در یک روزنامه بنویسند اما زمان یا توانایی لازم برای انجام این کار را ندارند. بنابراین آن‌ها شخص دیگری را استخدام می‌کنند تا این کار را برای آن‌ها انجام دهد.

یکی از مهم‌ترین وظایف سایه‌نویسان گفتگوی روزانه با مشتریان بالقوه و فعلی آن‌ها است، بنابراین انجام مصاحبه قسمت ثابتی از این حرفه است. به عنوان یک سایه‌نویس شما باید داستان‌ها و مطالب مناسب را از میان خاطرات و صحبت‌های پراکنده‌ی مشتریان خود بیرون بکشید و این کار اغلب به معنای توانایی ایجاد ارتباط صمیمی و راحت با مشتری است.

سایه‌نویس همچنین باید بتواند در مورد موضوعات مختلف تحقیق کند. هر زمان که مشتریان او در مورد برخی از مسائل مربوط به نگارش اثر اطلاعاتی در دست نداشتند، وظیفه سایه‌نویس است که به آن‌ها کمک کند شکاف‌های اطلاعاتی موجود را پر کنند.

از آنجا که معمولاً مشتریان سایه‌نویسان جزو افراد صاحب‌نام و رهبران سیاسی و اجتماعی هستند معمولاً در قرارداد بین سایه‌نویس و کارفرما یک تبصره دال بر حفظ محرمانگی وجود دارد که سایه‌نویس را ملزم به ناشناس ماندن می‌کند. گاهی اوقات هم نویسنده یا ناشر به خاطر خدمات نوشتاری سایه‌نویس در کتاب خود از او به عنوان «محقق» یا «دستیار پژوهشی» یاد می‌کنند، اما اغلب اعتبار اثر متوجه سایه‌نویس نمی‌شود.

مزایای سایه‌نویسی

ویراستار

سایه‌نویسی حرفه‌ای در تمام دنیا جزو پردرآمدترین مشاغل فریلنس محسوب می‌شود. مزایای سایه‌نویسی عبارت‌اند از:

  1. کار کردن روی موضوعات جالب: سایه‌نویسی فرصتی را برای کار با مشتریان هیجان‌انگیز فراهم می‌کند که به نوبه خود موضوعات جالبی را ارائه می‌دهند.
  2. مخاطبان زیاد: شبح نویسی می‌تواند دریچه‌ای مخفی برای دستیابی به برخی از معتبرترین عرصه‌های جهان نشر باشد. حتی برخی از سایه‌نویسان حرفه‌ای می‌توانند با نوشتن اثری به نام شما، شما را تا لیست پرفروش‌ترین کتاب‌های نیویورک تایمز برسانند.
  3. دریافت پیش پرداخت از کارفرما: سایه‌نویسی معمولاً تقریباً دریافت یک دستمزد ثابت می‌شود که قسمت مشخصی از آن پیش از شروع کار به شما پرداخت می‌شود.
  4. بعد از نگارش کتاب نیازی به تبلیغ و بازاریابی آن ندارید: سایه نویس پس از انجام وظیفه‌ی نوشتاری‌اش، نیازی به انجام بازاریابی شخصی مانند تهیه‌ی پست برای رسانه‌های اجتماعی یا تبلیغات مطبوعاتی ندارد.
  5. سایه‌نویسی تجربه‌ی کاری با ارزشی است: این حرفه فرصتی را برای تقویت مهارت‌های نویسندگی شما فراهم می‌کند که بعدها می‌توانید در نگارش کتاب‌های خود از آن استفاده کنید.

برای سایه‌نویسی چه مهارت‌هایی مورد نیاز است؟

سایه‌نویسی

مهم‌تر از همه این است که شما باید یک نویسنده سریع، منعطف و اقناع‌کننده باشید. مهم نیست چه مهارت‌های برجسته‌ی دیگری ممکن است داشته باشید اگر نتوانید استانداردهای مد نظر مشتری را در مورد کتابش برآورده کنید و محتوای اقناع‌کننده‌ای را به سرعت برای او فراهم نکنید، هیچ کدام از مهارت‌های نوشتاری دیگر شما نمی‌تواند به شما کمک کند.

توانایی همکاری نیز خیلی مهم است. بر خلاف رمان‌نویس که به تنهایی کار می‌کند، در مورد سایه‌نویس خیلی عادی و متداول است که مشتریان او به طور منظم با او ارتباط برقرار کنند. شما همچنین باید مهارت شگفت‌انگیزی در کشف لحن مشتری و سبک بیانی او داشته باشید.

ضمناً باید به خاطر داشته باشید که یک سایه‌نویس به دلیل کیفیت کارش استخدام می‌شود و نه لزوماً به خاطر اینکه به عنوان نویسنده شناخته می‌شود.

برای پیشرفت در این حرفه به چه چیزهایی نیاز دارید؟

سایه‌نویسی

درک دقیق و درستی از صنعت نشر برای یک سایه‌نویس بسیار مهم است. این مسئله شامل آشنایی با پیچ و خم بازار نشر کتاب و افراد تأثیرگذار در این حوزه می‌شود، علاوه بر این دانش ادبی غنی مثل آشنایی با ژانرها و مکاتب ادبی مختلف، نیز به شما کمک زیادی می‌کند. برای موفقیت در این کار شما همچنین باید ارتباطات حرفه‌ای خود را گسترش دهید، مثلاً با ناشران، ویراستاران، نویسندگان، مؤسسات ارائه خدمات سایه‌نویسی و موارد دیگر.

چگونه می‌توانید وارد حرفه‌ی سایه‌نویسی شوید؟

سایه نویس

تحصیل در رشته‌ی ادبیات یا روزنامه‌نگاری می‌تواند تا حدودی برایتان مفید باشد، اما برگ برنده‌ی شما در این حرفه مهمتر از تحصیلات، سوابق و نمونه کارهای شما است. اما اگر هنوز تجربه‌ای در این زمینه ندارید اشکالی ندارد، کافی است برای کسب این تجارب طبق برنامه‌ای که در ادامه‌ی مقاله آمده عمل کنید.

شبکه‌سازی را فراموش نکنید. بعد از تجارب کاری شبکه‌سازی مهم‌ترین عاملی است که روی موفقیت شما در حرفه‌ی سایه‌نویسی تأثیر می‌گذارد. در واقع هر چه شبکه‌ی کاری شما گسترده‌تر باشد، پروژه‌های بیشتری به شما پیشنهاد می‌شود و حق انتخاب بیشتری در مورد نوع کاری که به آن علاقه دارید برای شما محیا خواهد شد. در این حرفه تبلیغات کلامی و دهان به دهان مؤثرترین شیوه‌ی بازاریابی و تبلیغات است.

۱۳ گام برای تبدیل شدن به یک سایه‌نویس حرفه‌ای

سایه نویسی

حرفه‌ی سایه‌نویسی بعد از ظهور اینترنت، وبلاگ‌ها و رسانه‌های اجتماعی بسیار گسترش پیدا کرده است. در عصر حاضر، یک سایه‌نویس هنوز هم ممکن است که برای نگارش یک کتاب استخدام شود، اما بیشتر از کتاب، سایه‌نویسان این روزها در پلتفرم‌های نوشتاری آنلاین کار می‌کنند.

بخش ۱- توسعه مهارت‌های مورد نیاز برای سایه‌نویسی

در این بخش در مورد مهارت‌های مورد نیاز برای حرفه‌ی سایه‌نویسی و شیوه‌ی یادگیری هر کدام صحبت می‌کنیم.

گام ۱- در حین جستجو برای کار روی مهارت‌های نوشتاری خود کار کنید

سایه‌نویسی

مهم نیست چقدر طول می‌کشد تا یک شغل در حوزه‌ی سایه‌نویسی پیدا کنید، شما باید هر روز بنویسید. داشتن یک وبلاگ شخصی، حضور در رسانه‌های اجتماعی و گسترش نمونه‌های نوشتاریتان به شما کمک می‌کند تا در وهله اول هم برای شروع کار آماده باشید، هم دیگران شما را بشناسند.

  • داشتن یک وب‌سایت شخصی برای قرار دادن مطالب و آثار نوشتاری شما در این عصر امری ضروری است. شما همچنین می‌تواند از سرویس فید (خبرخوان) برای نمایش مطالب رسانه‌های اجتماعی خودتان روی سایت استفاده کنید.
  • به وبلاگ‌های دیگر که درباره موضوعات مشابه مطلب می‌نویسند سر بزنید تا ببینید آیا در سایتشان به مطالب شما هم ارجاع می‌دهند یا خیر. هرچه حضور شما به عنوان یک نویسنده در دنیای مجازی و واقعی پررنگ‌تر باشد، محبوبیت شما هم به عنوان یک سایه‌نویس بیشتر خواهد شد.

گام ۲- مشاغلی را انتخاب کنید که مستقیماً با سایه‌نویسی مرتبط نباشند

بلاگر

بسیاری از سایه‌نویسان کارشان را مستقیماً با سایه‌نویسی شروع نکرده‌اند. برخی از آن‌ها به‌عنوان ویراستار، کپی رایتر یا حتی وبلاگ نویس کار می‌کنند که در مقاطعی از زمان از سوی آشنایان کاری به آن‌ها پیشنهاد سایه‌نویسی داده شده است.

  • به عنوان مثال، کار به عنوان یک ویرایشگر به شما کمک می‌کند تا نحوه ویرایش آثار خود را به عنوان سایه‌نویس بیاموزید.
  • حتی اگر شغلی که مستقیماً با نوشتن سر و کار داشته باشد گیرتان نیامد، به این فکر کنید که چگونه می‌توانید در هر کاری که انجام می‌دهید، مهارت‌های مورد نیازتان را تمرین کنید. انجام مصاحبه، نمونه‌خوانی، بازاریابی و تحقیق همگی در زیر چتر سایه‌نویسی قرار می‌گیرند.

۳- برای تمرین با دوستان و خانواده خود مصاحبه کنید

ویراستار

سایه‌نویسی اساساً نوشتن از زبان مشتری است، طوری که کسی متوجه این مسئله نشود. برای این کار شما باید وارد ذهن مشتری شوید و تمام جزییات شخصیتی و بیانی او را استخراج کنید. مصاحبه مهارتی است که این امکان را به شما می‌دهد و بدون شک در هر شغلی می‌توانید از آن استفاده کنید.

گام ۴- سعی کنید شبیه یک فرد دیگر بنویسید و دنیا را از دید آن‌ها ببینید

نویسنده نامه

این تمرین خواه یک پست کوچک وبلاگی باشد یا مطلبی در رسانه‌های اجتماعی یا حتی یک مقاله‌ی کامل، سعی کنید روی سبک‌ها و لحن‌های نوشتاری مختلف کار کنید. هر چه توانی شما برای نوشتن به عنوان افراد دیگر بیشتر تکامل پیدا کند، در صورت مهیا شدن فرصت شغلی، آمادگی بیشتری برای انجام دادن آن خواهید داشت.

  • به عنوان مثال یک حساب پارودی با یک هویت ساختگی در توییتر ایجاد کنید. معمولاً بسیاری از این حساب‌های کاربری جعلی برای تقلید از شخصیت‌های مشهور یا کاراکترهای ادبی ایجاد می‌شوند و یک رویکرد کمدی دارند، اما این کار به شما این امکان را می‌دهد تا به عنوان یک شخصیت دیگر واکنش نشان دهید و با دیگران صحبت کنید.
  • در مورد ایجاد حساب کاربری با هویت غیرواقعی حتماً سیاست‌های استفاده منصفانه از آن شبکه‌ی اجتماعی را بخوانید تا در صورت جعل هویت یک شخصیت حقیقی برای شما مشکلی ایجاد نکند. به طور کلی می‌توانید این‌گونه خط‌مشی‌های کاربری را در قسمت پایین وب سایت‌ها و تحت «شرایط و ضوابط» یا «خط‌مشی‌ها» پیدا کنید.
  • با یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود صحبت کنید و در صورت تمایل آن‌ها به اینکه شما از طرف آن‌ها مطلب بنویسید، می‌توانید بر روی ویرایش و تقویت صدای خاص آن‌ها با بازخورد مستقیم کار کنید تا بتوانید خودتان را ارزیابی کنید.

بخش ۲- پیدا کردن مشتری و کارفرما

در این بخش در مورد شیوه‌های تخصصی کاریابی در حوزه‌ی سایه‌نویسی صحبت می‌کنیم.

گام ۵- به دنبال پیشنهادات شغلی ارسال شده در وب‌سایت‌ها و گروه‌های کاری مربوط به نویسندگی باشید

نویسندگی

امروزه سایت‌های کاریابی زیادی به تمام زبان‌ها وجود دارد که با کمی جستجو و وقت گذاشتن مطمئناً می‌توانید موقعیت شغلی دلخواه خود را در آن‌ها پیدا کنید. درست همانند سایر مشاغل، درخواست کاری و رزومه‌ی خود را به همراه برخی از نمونه کارهایتان برای کارفرما ارسال می‌کنید و در صورت تأیید کارفرما او با شما تماس می‌گیرد.

گام ۶- به دیگران بگویید که به دنبال مشاغل سایه‌نویسی هستید

نویسنده بازی‌های ویدیویی

حتی اگر شغل شما در زمینه نویسندگی هم باشد، ممکن است کسی به شما پیشنهاد سایه‌نویسی ندهد زیرا هیچ‌کس نمی‌داند که شما این کار را انجام می‌دهید یا به آن علاقه دارید! اجازه دهید همکاران شما در حوزه‌ی نشر، دوستان نویسنده‌یتان و هر کس دیگری که ممکن یک موقعیت شغلی در این حوزه برای شما مهیا کند.

  • شما همچنین می‌توانید در برخی سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی خاص مثل لینکدین خدمات خودتان را تبلیغ کنید.

گام ۷- با ناشران و ویراستاران در ارتباط باشید

ویراستاری فنی

مؤسسات انتشاراتی ممکن است مشتریانی داشته باشند که نیاز به خدمات سایه‌نویسی داشته باشند، اما آن‌ها کسی را برای معرفی یا ارجاع نداشته باشند. آن‌ها حتی اگر رزومه و نمونه کارهای را در در اختیار داشته باشند، در این گونه موارد ممکن است یک موقعیت شغلی برای شما فراهم شود.

  • برای دسترسی به ناشران و ویراستاران محلی می‌توانید به صورت آنلاین ابتدا مشخصات تماس آن‌ها را جستجو کنید و سپس با آن‌ها تماس حاصل کنید. همچنین می‌توانید اطلاعات تماس خود را برای ناشران بزرگ‌تر و در سطح ملی ارسال کنید. با وجود تکنولوژی‌های موجود، اجازه ندهید محدودیت‌های جغرافیا برنامه‌های کاری شما را محدود کند!
  • مجموعه‌ای از بهترین آثار خود را هم به صورت چاپی و از طریق پیوندی در وب‌سایت خود ارائه دهید و آن را برای دفاتر نشر یا ویراستاران ارسال کنید.
  • با دفاتری که با آن‌ها تماس گرفته‌اید، هر از چند گاهی مجدداً تماس بگیرید، اما آن‌ها را اذیت نکنید. هدف از این کار این است که اگر پروژه‌ای برای آن‌ها پیش آمد، شما اولین نفری باشید که به ذهن آن‌ها خطور می‌کند.
  • ۱۱ تیپ شخصیتی در نویسنده‌ها؛ سبک نوشتاری شما چیست؟

گام ۸- فقط نمونه کارهای سایه‌نویسی خود را که مجاز به ارسال آن‌ها هستید، برای دیگران ارسال کنید

سایه‌نویسی

بدیهی است که اگر با یکی از مشتریان خود قراردادی دارید که نمی‌توانید آثار نوشتاری مربوط به آن را افشا کنید و به هویت آن فرد لطمه وارد کنید، نباید این کار را بکنید و این‌گونه موارد را حتی در میان نمونه کارهایتان هم نباید قرار دهید. با این حال، ارائه نمونه‌های کارهای دیگر و سایر آثار نوشتاری‌تان به مشتریان بالقوه فرصتی برای ارزیابی توانایی‌های شما از جانب آن‌ها فراهم می‌کند.

  • حتماً یک وب‌سایت حرفه‌ای داشته باشید که در آن نمونه‌هایی از آثار مختلف خود را قرار داده باشید. ضمناً شما می‌توانید با ارسال مطالب مرتبط با حوزه‌ی کاری خود در رسانه‌های اجتماعی فرصتی بالقوه برای همکاری ایجاد کنید.
  • با وبلاگ‌ها و سایر نشریات اینترنتی که در حوزه‌ی نویسندگی و ویرایش فعالیت می‌کنند، تماس بگیرید و بپرسید که آگهی خدمات سایه‌نویسی شما را می‌توانند در وب‌سایتشان درج کنند.
  • با تهیه یک مجموعه از نمونه‌های سایه‌نویسی خود که برای افراد شناخته‌شده‌تر انجام داده‌اید، مشتریان بعدی شما که نمی‌دانند لحن و صدای شما در نوشتار چگونه است، با توانایی انطباق شما با لحن و سبک مشتری‌ها بیشتر آشنا می‌شوند.

گام ۹- از هر فرصتی برای توسعه‌ی مهارت‌ها و تجارب خود استفاده کنید

زندگی‌نامه نویسی

با انجام هر پروژه‌ی سایه‌نویسی، فرصت‌های شغلی بیشتری برای شما در این حوزه فراهم می‌شود، بنابراین ارسال رزومه و درخواست برای فرصت‌های شغلی موجود نه تنها باعث می‌شود که در این زمینه کسب درآمد کنید، بلکه برای افرادی که در این حوزه دخیل هستند، پیغامی می‌فرستد مبنی بر اینکه شما حضور دارید و فعال هستید.

بخش ۳- سایه‌نویسی برای کارفرما

در این بخش در مورد ارتباط بین کارفرما و سایه‌نویس و همچنین الزامات حرفه‌ای بین آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

گام ۱۰- ایده‌های خودتان را با کارفرما در میان بگذارید، اما خط‌مشی‌ها و حالاتی را که مشتری از شما می‌خواهد بپذیرید

سردبیر

این مشتریان شما هستند که به شما پول می‌دهند، بنابراین شما باید اطمینان حاصل کنید که آن‌ها از رویه‌ی کاری شما راضی هستند. هر گونه ابهام یا سؤالی که در طی فرایند انجام کار برای شما پیش می‌آید را باید مستقیماً با کارفرما در میان بگذارید و نظر او را جویا شوید.

  • قطعاً شما می‌خواهید که ارتباط خوبی با مشتری‌های خود داشته باشید تا در صورت تمایل به انجام پروژه‌های دیگر در آینده، آن‌ها اول به سراغ شما بیایند. اگر پروژه اول شما با هر مشتری موفقیت‌آمیز باشد و بتوانید رضایت خاطر او را جلب کنید، چه کسی بهتر از شما می‌تواند در موارد بعدی به آن‌ها کمک کند.
  • در مورد سایه‌نویسی روابط همه چیز است. مشتری شما باید به شما اطمینان داشته باشد که شما در حیت انجام پروژه اهداف او را مد نظر دارید.
  • یک سایه‌نویس هیچ‌وقت نمی‌تواند اجازه دهد که خود محوری‌اش در حین انجام پروژه باعث نارضایتی کارفرما شود. لحن، سبک و جهت‌گیری محتوایی اثر باید دقیقاً همان چیزی باشد که مشتری از شما می‌خواهد. این ماهیت حرفه‌ی سایه‌نویسی است.
  • ویراستار کیست و ویرایش چطور انجام می‌شود؟ (معرفی مشاغل حوزه‌ی ویراستاری)

گام ۱۱- همه چیز را به صورت مکتوب در آورید

مدیر برنامه ادبی

باید بین شما و کارفرما یک قرارداد حقوقی وجود داشته باشد که مهلت انجام پروژه، شیوه‌ی پرداخت دستمزد، سیاست محرمانگی و سایر انتظارات شما یا مشتری را مشخص کند.

  • مشخص کردن وضعیت محرمانگی در قرارداد الزامی است. شما باید بدانید که آیا نام شما همراه با اثر نوشتاری قابل افشا می‌باشد یا اینکه هرگز نمی‌توانید به انجام این پروژه اشاره کنید.
  • در قرارداد باید مشخص شود که شما با چه کسانی اجازه دارید در مورد پروژه صحبت کنید. این مسئله می‌تواند گستردگی حوزه‌ی ارتباطی شما را برای انجام مصاحبه‌ها در جهت کمک به نوشتن اثر، مشخص کند. ضمن اینکه با تعیین حدود ارتباطی شما اطمینان حاصل می‌شود که خواسته یا ناخواسته هیچ رازی افشا نشود.
  • مهلت تحویل پروژه و وضعیت پرداخت‌ها از دیگر نکات مهمی هستند که باید از همان ابتدا صریحاً مشخص شوند. اطمینان حاصل کنید که در صورت نیاز به تغییر مهلت، توسط هر یک از طرفین، بندهایی برای این منظور در نظر گرفته شده است.
  • ۲۲ گام برای تبدیل شدن به یک نویسنده حرفه‌ای

گام ۱۲- دستمزدتان را به گونه‌ای تعیین کنید که هم برای خودتان و هم برای مشتری شما عادلانه باشد

ویرایش تکوینی

هنگام شروع کار، بدیهی است که نرخ پایین‌تری برای خدماتتان دریافت کنید، اما در مورد هر پروژه باید ببینید که مدت زمان انجام آن چقدر است و اینکه دستمزد آن در بلند مدت چه میزان از حقوق ماهیانه یا سالیانه‌ی شما را تأمین می‌کند. چارچوب‌بندی کار به این شکل به شما کمک می‌کند تا بتوانید نگاهی فراتر از سطح یک پروژه داشته باشید.

  • قرار نیست همه پروژه‌ها یکسان باشند. زمان‌بندی، تعداد صفحات و عوامل دیگر در تصمیم‌گیری شما در مورد نرخ دستمزدتان تأثیرگذار است.
  • برخی از سایه‌نویسان در مورد هر پروژه به جای حق امتیاز و کپی‌رایت اثر، از کارفرما هزینه‌ای ثابت دریافت می‌کنند.
  • صرف‌نظر از شیوه‌ی پرداخت دستمزد که ممکن است بر مبنای ساعات انجام کار، تعداد صفحه یا کلمات باشد، توصیه می‌شود برنامه پرداختی را بر اساس زمان‌های کلیدی مانند موقع امضای قرارداد، موقع ارائه طرح کلی، موقع ارائه‌ی اولین پیش‌نویس و… تنظیم کنید.
  • ۲۹ شغل جذاب و پردرآمد در حوزه‌ی نویسندگی برای فریلنسرها

گام ۱۳- در این حرفه همیشه فردی قابل اعتماد باشید

نویسندگی برای شبکه‌های اجتماعی/ سایه‌نویسی

بسته نوع به کار، کارفرمای شما ممکن است مطالب محرمانه یا اطلاعات بسیار شخصی را در دسترس شما قرار دهد. شما باید به عنوان یک سایه‌نویس، سیاست حفظ اسرار و محرمانگی را در این موارد به طور کامل حفظ کنید و به مشتری خود اطمینان دهید که اطلاعات ارائه شده در هیچ کجای پرونده ثبت نمی‌شود.

  • در مورد کار و پروژه‌های خود به غیر از کارفرمایان و افراد مورد توافق آنها، با هیچ‌کس دیگر از جمله دوستان و خانواده صحبت نکنید.
  • کارفرمای شما کسی است که برای او کار می‌کنید، بنابراین منافع او در تمام شئون کاری همیشه باید در اولویت شما باشد.
  • پروژه خود را در مهلت‌های مقرر شده تحویل بدهید و سایر انتظارات تعیین شده در قرارداد را نیز به طور کامل برآورده کنید. چهره‌های مهم سیاسی و اقتصادی هیچ تمایلی به کار کردن با نویسنده‌ای که نمی‌تواند کار خود را در موعد مقرر تحویل بدهد ندارند.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه