چین دومین گروه فضانوردان را به ایستگاه فضایی جدیدش فرستاد

۲۴ مهر ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
پرتاب موشک مأموریت شنژو 13 چین

چین دومین مأموریت سرنشین‌دار خود را این بار با حضور نخستین فضانورد زن راهی ماژول مرکزی ایستگاه فضایی جدید خود کرد تا یک گام دیگر در مسیر ساخت این آزمایشگاه مداری بردارد.

فضاپیمای «شنژو ۱۳» (Shenzhou 13) 16 اکتبر ساعت ۰۰:۲۳ به وقت محلی پکن (۲۳ مهر ساعت ۱۹:۵۳ در ایران) توسط موشک «لانگ مارچ ۲اف» (Long March 2F) از مرکز پرتاب ماهواره‌ی «جیکوان» (Jiuquan) راهی فضا شد.

فضاپیمای شنژو ۱۳ و سه سرنشین آن شامل «ژای ژیگانگ» (Zhai Zhigang) به‌عنوان فرمانده، «وانگ یاپینگ» (Wang Yaping) و «یه گوانگفو» (Ye Guangfu) به سمت ماژول «تیان‌هه» (Tianhe) می‌روند. این واحد، بخش اصلی ایستگاه فضایی «تیان‌گونگ» (Tiangong) چین است که در مدار پایین زمین مراحل ساخت و توسعه را می‌گذراند.

ژای پیش از سفر خود نسبت به موفقیت در این مأموریت خوشبینی خود را ابراز کرده بود و پس از رسیدن به مدار هم گزارش داد که خدمه سالم و همه‌ی سیستم‌ها در وضعیت مطلوب به‌سر می‌برند.

اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، شنژو ۱۳ حدود ۸ ساعت پس از پرتاب با ماژول تیان‌هه ملاقات می‌کند. این ماژول از ماه آوریل در مدار قرار گرفته است اما پیش از این یک بار دیگر هم میزبان فضانوردان چینی بوده است. مأموریت شنژو ۱۲ در ماه ژوئن به سوی ایستگاه فضایی رفت و پس از سه ماه به زمین بازگشت.

این مأموریت طولانی‌ترین پرواز سرنشین‌دار فضایی چین تا به امروز محسوب می‌شد اما قرار است شنژو ۱۳ باز هم این رکورد را جابه‌جا کند و ۶ ماه اقامت مداری را برای فضانوردان رقم بزند. این مأموریت یک رکورد دیگر هم به‌همراه دارد زیرا وانگ نخستین فضانورد زن چینی است که در ایستگاه فضایی جدید چین اقامت خواهد داشت.

فضانوردان مأموریت شنژو 13 چین

فضانوردان مأموریت شنژو ۱۳ چین

این دومین پرواز وانگ ۴۱ ساله است. او پیش از این با مأموریت شنژو ۱۰ در سال ۲۰۱۳ به مدت دو هفته از آزمایشگاه فضایی تیان‌گونگ ۱ بازدید کرده بود. یه دیگر سرنشین ۴۱ ساله‌ی مأموریت جدید چین است که نخستین پرواز فضایی خود را تجربه می‌کند و به‌همین دلیل این مأموریت را یک چالش بزرگ عنوان می‌کند. دیگر مسافر این پراوز، ژای ۵۵ ساله هم در سال ۲۰۰۸ در مأموریت سه روزه‌ی شنژو ۷ فعالیت داشته و نخستین پیاده‌روی فضایی چین را به نام خود ثبت کرده است.

این سه فضانورد در طول ۶ ماه اقامت در مدار زمین به آزمایش و اعتبارسنجی فناوری‌هایی می‌پردازند که به چین امکان می‌دهد ساخت ایستگاه فضایی تیان‌گونگ را به پایان برساند. انتظار می‌رود دو ماژول دیگر ایستگاه فضایی چین، سال آینده به ماژول ۱۶٫۶ متری تیان‌هه بپیوندند.

از جمله فعالیت‌های فضانوردان شنژو ۱۳ جابه‌جایی فضاپیمای رباتیک «تیان‌ژو ۲» (Tianzhou 2) از یک بندرگاه به بندرگاه دیگر است. این فضاپیمای باری در ماه می برای تأمین لوازم مورد نیاز خدمه‌ی شنژو ۱۲ به تیان‌هه رسیده بود.

ژای، وانگ و یه همچنین آزمایش‌های مختلفی را در تیان‌هه انجام می‌دهند که شامل کارهایی برای پیشبرد پزشکی فضایی و درک دانشمندان از فیزیک ریزگرانش خواهد بود. همچنین پژوهشگران روی زمین داده‌های سلامت سه فضانورد را بررسی خواهند کرد تا در مورد تأثیر طولانی‌مدت پروازهای فضایی بر افراد از نظر روحی و جسمی بیشتر بیاموزند. به گفته‌ی مقامات فضایی چین، خدمه همچنین دو یا سه راهپیمایی فضایی در مأموریت شنژو ۱۳ انجام خواهند داد.

در مجموع ۱۱ پرتاب برای تکمیل ایستگاه فضایی تیان‌گونگ نیاز است تا جرم آن را به ۲۰ درصد جرم ایستگاه فضایی بین‌المللی برساند. با انجام مأموریت شنژو ۱۳ پنج مأموریت انجام شده است.

دو پرتاب سرنشین‌دار شنژو ۱۴ و شنژو ۱۵ خواهند بود و دو مأموریت باری هم تجهیزات ضروری خدمه را ارسال خواهند کرد. همچنین دو مأموریت به فرستادن ماژول‌های دیگر ایستگاه به نام‌های «منگ‌تیان» (Mengtian) و «ون‌تیان» (Wentian) اختصاص خواهد داشت.

عکس کاور: پرتاب موشک مأموریت شنژو ۱۳ جین
Credit: CNSA

منبع: Space

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه