علت کم‌پشتی موی صورت مردان چیست؟ ۸ راه‌ عالی برای داشتن ریش و سبیل پرپشت

۲۴ دی ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
یک مرد جوان

داشتن ریش و سبیل پرپشت برای بسیاری از مردان آسان است، در حالی که این امر ممکن است برای بعضی از افراد غیرممکن به نظر برسد. هیچ داروی معجزه‌آسایی برای افزایش ضخامت موهای صورت و پرپشت شدن آن‌ها وجود ندارد، اما با رعایت برخی نکات احتمالا می‌توانید فولیکول‌های مو را تقویت کنید که این امر در نهایت به بهبود رشد موها منجر می‌شود. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی دلایل کم‌پشت بودن موهای صورت مردان صحبت می‌کنیم و چند راهکار برای تقویت ریش و سبیل ارائه می‌دهیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

دلایل کم‌پشت بودن ریش و سبیل

کم‌پشت بودن موهای صورت می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:

۱. ژنتیک

پتانسیل داشتن ریش و سبیل پرپشت در درجه‌ی اول توسط ژنتیک تعیین می‌شود. به خاطر داشته باشید که شما ژن‌ها را از هر ۲ والد خود به ارث می‌برید. بنابراین به همان اندازه که پدر و پدربزرگ پدری در ایجاد خصوصیات ظاهری شما نقش دارند، ژن‌های پدربزرگ مادری هم می‌توانند روی چهره‌ی شما تاثیر بگذارند.

آندروژن‌ها گروهی از هورمون‌های جنسی هستند که ویژگی‌های مردانه مانند بم بودن صدا و توانایی رشد موهای صورت را ایجاد می‌کنند. یک آنزیم به‌نام ۵-آلفا ردوکتاز در بدن وجود دارد که هورمون آندروژن تستوسترون را به هورمون دیگری به‌نام دی‌هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می‌کند.

هنگامی که DHT به گیرنده‌های فولیکول‌های مو متصل می‌شود، رشد موهای صورت را تحریک می‌کند. با این حال، قدرت اثر آن به حساسیت فولیکول‌های مو به DHT بستگی دارد. این حساسیت تا حد زیادی توسط ژن‌های شما مشخص می‌شود.

۲. سن

سن عاملی مهم دیگری است که روی میزان پرپشتی ریش و سبیل تاثیر دارد. الگوی رشد موهای صورت بین مردان مختلف متفاوت است. بعضی از مردان در سن ۱۸ یا ۱۹ سالگی شاهد پرپشت شدن ریش و سبیل خود هستند، در حالی که سایرین ممکن است مجبور باشند تا اواسط یا اواخر دهه‌ی ۲۰ زندگی صبر کنند. اگر در دوران نوجوانی یا اوایل دهه‌ی ۲۰ زندگی به‌سر می‌برید، احتمالا موهای صورت شما با افزایش سن ضخیم‌تر و پرپشت‌تر می‌شوند.

۳. نژاد و قومیت

نژاد شما هم می‌تواند روی رشد موهای صورت و داشتن سبیل و ریش پرپشت تاثیر بگذارد. برای مثال، مردان کشورهای منطقه‌ی مدیترانه معمولا در مقایسه با سایر مناطق جهان ریش پرپشت‎تری دارند.

یک تحقیق نشان داد که رشد موهای صورت در مردان چینی از مردان قفقازی کمتر است. علاوه بر این، مشخص شد که در مردان چینی موهای صورت بیشتر در اطراف دهان متمرکز هستند، در حالی که در مردان قفقازی موهای صورت معمولا روی گونه‌ها، چانه و گردن رشد می‌کنند.

بر اساس همین مطالعه، قطر موهای انسان می‌تواند از ۱۷ تا ۱۸۰ میکرومتر متغیر باشد که این عامل روی تراکم موهای ریش و سبیل تاثیر دارد. هر چقدر موهای صورت ضخیم‌تر باشند، ریش و سبیل شما پرپشت‌‎تر به نظر می‌رسد.

۴. آلوپسی آره‌آتا

یک مرد جوان که در آینه به موهای صورت خود نگاه می‌کند

آلوپسی آره‌آتا (Alopecia areata) یک بیماری خودایمنی است که در آن بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند. این بیماری اغلب باعث می‌شود موهای سر و حتی موهای ریش به‌صورت تکه‌تکه بریزند.

هیچ راهی برای درمان آلوپسی آره‌آتا وجود ندارد، اما پزشک می‌تواند با استفاده از گزینه‌های درمانی زیر به کنترل آن کمک کند:

  • ماینوکسیدیل
  • دیترانول
  • کرم‌های کورتیکواستروئیدی
  • ایمونوتراپی موضعی
  • تزریق استروئید
  • قرص کورتیزون
  • داروهای خوراکی سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی
  • فتوتراپی (نوردرمانی)

۵. کمبود تستوسترون

اگر سطح تستوسترون به‌ طور قابل‌توجهی پایین باشد، ممکن است رشد موهای صورت کاهش یابد. مردانی که سطح تستوسترون آن‌ها به‌شدت پایین است تقریبا هیچ مویی روی صورت خود ندارند. در صورت پایین بودن تستوسترون احتمالا علائم دیگری را هم تجربه می‌کنید که عبارتند از:

  • کاهش میل جنسی
  • اختلال نعوظ
  • خستگی
  • کاهش توده‌ی عضلانی
  • افزایش چربی بدن
  • تحریک‌پذیری و تغییرات خلقی
  • ناباروری

۶. بیماری‌ها

در بعضی موارد، نازک بودن موهای صورت یا رشد ضعیف آن‌ها می‌تواند به کم‌کاری تیروئید مربوط باشد. البته ذکر این نکته ضروری است که این بیماری در زنان بالای ۵۰ سال شایع‌تر است.

علاوه بر این، گاهی‌اوقات کم‌پشت بودن موهای صورت نشانه‌ی کمبود آهن یا کم‌خونی است. این عارضه هم معمولا زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با این حال، اگر فکر می‌کنید یک بیماری‌ زمینه‌ای علت کم‌پشت بودن ریش و سبیل شما است، به پزشک مراجعه کنید.

برای پرپشت شدن ریش و سبیل چه کنیم؟

اینکه چیکار کنیم ریش و سبیل پرپشت داشته باشیم، سوال رایجی است که از سوی بسیاری از مردان مطرح می‌شود. در پاسخ باید بگوییم که اصلاح سبک زندگی تنها راه برای پرپشت شدن ریش و سبیل است. تغییرات زیر می‌توانند پتانسیل ژنتیکی شما را برای رشد موهای صورت به حداکثر برساند:

۱. ورزش منظم

ورزش‌های هوازی مثل پیاده‌روی و دویدن جریان خون را در پوست بهبود می‌بخشند و به تحریک رشد فولیکول‌های مو کمک می‌کنند. ورزش‌هایی که با دمبل انجام می‌شوند و سایر تمرینات قدرتی هم ممکن است به‌طور موقت سطح تستوسترون را در بدن افزایش دهند.

۲. پیروی از رژیم غذایی سالم

تغذیه‌ی خوب و پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل هم برای بدن و هم برای رشد موهای صورت مفید است. علاوه بر این، مهم است که شاخص توده‌ی بدنی (BMI) خود را در محدوده‌ی طبیعی نگه دارید، چون چاقی می‌تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد. بعضی از مواد مغذی هم مانند زینک (روی) برای حفظ تستوسترون در محدوده‌ی طبیعی ضروری هستند.

رژیم غذایی سالم قادر نیست بر ژن‌ها غلبه کند، اما احتمالا به رشد موها کمک می‌کند. برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب باید موارد زیر را در برنامه‌ی روزانه‌ی خود بگنجانید:

  • پروتئین بدون چربی مانند مرغ و ماهی
  • غلات کامل (مثل کینوا و جو دوسر) و سایر کربوهیدرات‌های سالم
  • غذاهای حاوی زینک از جمله مغزیجات و نخود
  • چربی‌های سالم مثل روغن زیتون و آووکادو
  • میوه‌ها و سبزیجات به‌خصوص آن‌هایی که حاوی ویتامین‌های گروه‌ی B، ویتامین A، ویتامین E و ویتامین C هستند (همه‌ی این ویتامین‌ها به رشد مو کمک می‌کنند)

۳. خواب کافی و باکیفیت

یک مرد جوان که روی تختخواب خوابیده است

خواب برای حفظ سلامت بدن ضروری است. به‌علاوه، می‌تواند به داشتن ریش و سبیل پرپشت کمک کند. تستوسترون در درجه‌ی اول در طول خواب ترشح می‌شود. بنابراین کم‌خوابی یا ابتلا به اختلالات خواب از جمله آپنه‌ی خواب ممکن است روی آن تاثیر منفی داشته باشد.

یک مطالعه‌ی کوچک نشان داد که کمبود خواب باعث کاهش تستوسترون در مردان جوان و سالم می‌شود. در مطالعه‌ی دیگری هم مشاهده شد که مقدار تستوسترون در شروع اولین چرخه‌ی خواب REM به اوج خود می‌رسد و تا زمانی که از خواب بیدار شوید در آن سطح باقی می‌ماند.

۴. استفاده از روغن‌های تقویت‌کننده‌ی ریش و سبیل

خرید تقویت‌کننده‌ی مو راهکار دیگری است که برای داشتن ریش و سبیل پرپشت توصیه می‌شود. شواهد در مورد مواد پرپشت‌کننده‌ی ریش و سبیل نشان می‌دهد که استفاده از روغن زیتون، روغن آووکادو و روغن رزماری برای مو مفید است و به پرپشت شدن ریش و سبیل کمک می‌کند.

به نظر می‌رسد که این روغن‌ها در کاهش التهاب پوست و تغذیه‌ی موهای صورت نقش دارند و باعث افزایش ضخامت آن‌ها می‌شود. با این حال، درباره‌ی این موضوع باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

۵. شست‌وشوی صورت و مرطوب کردن آن

از سایر راه‌های پرپشت شدن ریش و سبیل می‌توان به شست‌وشوی مناسب صورت اشاره کرد. چرا که تمیز و مرطوب نگه داشتن پوست تاثیر چشمگیری روی ظاهر ریش و سبیل دارد. برای این کار بهتر است از یک شوینده‌ی ملایم استفاده کنید که برای نوع پوست شما مناسب باشد.

با شستن صورت و لایه‌برداری آن می‌توانید به باز نگه داشتن منافذ پوست و حذف سلول‌های مرده‌ی آن کمک کنید و احتمال رشد موهای زیرپوستی را کاهش دهید. این کار از تجمع سلول‌های مرده و بقایای محصولات بهداشتی در اطراف فولیکول‌های مو جلوگیری می‌کند.

لوسیون مو یا لوسیون نرم‌کننده‌ی ریش و سبیل به گونه‌ای طراحی شده است که به تغذیه‌ی موهای صورت کمک می‌کند و آن‌ها را نرم و مرطوب نگه می‌دارد. می‌توانید کرم‌ها، روغن‌ها یا لوسیون‌های مختلف را که برای ریش و سبیل فرموله شده‌اند امتحان کنید تا ببینید کدام محصول برای نوع پوست و موی شما مناسب است.

۶. مصرف مکمل برای داشتن ریش و سبیل پرپشت

فردی که چند عدد کپسول مکمل در کف دست او دیده می‌شود

این روزها بسیاری از شرکت‌ها مکمل‌هایی تولید کرده‌اند که مدعی هستند می‌توانند به رفع مشکل کم‌پشتی موهای صورت کمک کنند. اگرچه شواهد علمی اندکی برای تایید این ادعاها وجود دارد، اما برای نتیجه‌گیری قطعی به تحقیقات بیشتری نیاز است.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ویتامین D می‌تواند فولیکول‌های موی غیرفعال شده را فعال کند. ویتامین‌های گروه‌ی B مانند ویتامین B12، بیوتین (ویتامین B7) و نیاسین (ویتامین B3) هم ممکن است به تقویت موها و بهبود رشد آن‌ها کمک کنند.

اگر نمی‌توانید تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق رژیم غذایی دریافت کنید، مصرف مکمل یا مولتی‌ویتامین-مینرال برایتان مفید است. اما به یاد داشته باشید که اگر از نظر ژنتیکی مستعد داشتن ریش و سبیل کم‌پشت باشید، هیچ مکملی نمی‌تواند به پرپشت شدن موهای صورت شما کمک کند.

۷. کاهش استرس

تعدادی از تحقیقات نشان داده‌اند که استرس ممکن است باعث ریزش موهای سر شود. به همین دلیل، به نظر می‌رسد که رویدادهای استرس‌زا می‌توانند روی موهای صورت هم تاثیر بگذارند و باعث کم‌پشت شدن ریش و سبیل شوند. البته برای درک بهتر ارتباط بین استرس و رشد موهای صورت باید مطالعات بیشتری انجام شود.

۸. اجتناب از مصرف سیگار

سیگار می‌تواند روی سلامت پوست و موی شما تاثیر داشته باشد. محققان با انجام یک مطالعه متوجه شدند که سیگار کشیدن ممکن است به ریزش مو منجر شود.

کلام پایانی

معمولا روند پرپشت شدن موهای صورت تا ۳۰ سالگی ادامه دارد. اگر در سنین نوجوانی یا اوایل دهه‌ی ۲۰ زندگی‌تان هستید، احتمالا با بالا رفتن سن متوجه‌ی بهبود وضعیت ریش و سبیل خود می‌شوید. با نگاه کردن به صورت پدر و پدربزرگ مادری یا پدری خود هم می‌توانید بفهمید که موهای صورت شما در آینده چه ویژگی‌هایی خواهند داشت.

ژن‌ها مهم‌ترین عاملی هستند که ضخامت موهای صورت و میزان پرپشتی ریش و سبیل را مشخص می‌کنند. شما قادر به تغییر دادن ژنتیک خود نیستید، اما می‌توانید با داشتن یک سبک زندگی سالم و پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع پتانسیل رشد‌ موهای صورت‌تان را به حداکثر برسانید.

اگر به‌طور ناگهانی مقدار زیادی از موهای صورت خود را از دست دادید، در اسرع وقت به متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا علت بروز این مشکل مشخص شود. همچنین می‌توانید با پزشک در مورد خطرات و عوارض استفاده از ماینوکسیدیل برای رشد مجدد موها صحبت کنید. این محصول برای پوست سر طراحی شده است، اما ممکن است برای پوست صورت هم مفید باشد.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: healthline, healthline, healthline

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه