آیا قرارگیری گوشی در نور آفتاب خطرناک است؟

۲۷ خرداد ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
گوشی آفتاب

در یک روز آفتابی توصیه می‌شود از کلاه، ضد‌آفتاب و عینک آفتابی استفاده کنید. اما نور آفتاب به غیر از پوست، می‌تواند به گوشی شما هم آسیب برساند. اما سوال اصلی این است که اگر گوشی را زیر نور آفتاب رها کنید، تا چه حد به آن آسیب می‌رسد و آیا این آسیب دائمی خواهد بود؟ در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

گوشی شما برای دفع گرما طراحی شده، نه دریافت آن

بدنه‌ی گوشی‌های هوشمند از مواد مختلفی تشکیل شده‌اند اما در بین مواد استفاده شده، شیشه و فلز از رایج‌ترین‌ها هستند. البته این مواد عمدتا در بین گوشی‌های گران‌قیمت دیده می‌شود که از بدنه‌ی شیشه‌ای و فریم فلزی بهره می‌برند. بیشتر گوشی‌های اقتصادی دارای بدنه و فریم پلاستیکی هستند.

فلز یک رسانای گرمایی عالی است و زمانی که گوشی به دلیل فعالیت زیاد گرم می‌شود، فلز می‌تواند به‌خوبی این گرمای تولید شده را به بیرون منتقل کند. بدنه‌های فلزی به زبان ساده مانند هیت سینک عمل می‌کنند و برای انتقال گرمای داخلی به بیرون، عملکرد خیلی خوبی دارند. در همین زمینه می‌توانیم به هیت سینک استفاده شده برای پردازنده و پردازنده‌ی گرافیکی کامپیوتر اشاره کنیم که دقیقا همین کار را انجام می‌دهند. بنابراین زمانی که صرفا محیط داخلی گوشی گرم شده، همه چیز طبق برنامه پیش می‌رود.

گوشی آفتاب

اما گرمای ناشی از منابع خارجی، مانند نور خورشید، وضعیت را تغییر می‌دهد. گرم شدن بیش از حد بدنه، بر توانایی گوشی برای خنک کردن موثر خود تاثیر می‌گذارد و عملا به جای اینکه بدنه‌ی گوشی گرمای داخلی را به بیرون منتقل کند، گرمای بیرونی به داخل منتقل می‌شود. همچنین باید خاطرنشان کنیم که نمایشگر استفاده شده برای گوشی هم ضخامت بسیار کمی دارد و در نتیجه اگر گوشی از سمت نمایشگر به سمت نور آفتاب باشد، این گرما با سرعت زیادی به قطعات داخلی راه پیدا می‌کند.

اگرچه در این مثال عمدتا به فریم فلزی گوشی پرداختیم، اما در کل همین موضوع برای فریم و بدنه‌ی پلاستیکی هم صدق می‌کند. بنابراین فارغ از جنس بدنه‌ی گوشی، این دستگاه هیچوقت نباید در معرض گرمای خیلی زیادی قرار بگیرد.

گرمای زیاد دوام باتری را کاهش می‌دهد

گوشی آفتاب

گوشی مانند دیگر قطعات الکترونیکی، در دمای مناسب بهترین عملکرد را ارائه می‌دهد. تقریبا در تمام منابع می‌توانید ببینید که دمای مناسب برای فعالیت گوشی، بین ۰ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد است. هم اپل و هم سامسونگ این محدوده‌ی دما را به‌عنوان محدوده‌ی دمایی مناسب برای استفاده از گوشی عنوان کرده‌اند.

دلیل اصلی پیشنهاد دادن این محدوده‌ی دمایی به موضوع دوام باتری برمی‌گردد. به طور کلی هرچقدر باتری گرمتر باشد، برای تبدیل انرژی شیمیایی به الکتریسیته با فشار بیشتری روبرو می‌شود. همین روند منجر به کاهش سلامت باتری و پایین آمدن دوام آن می‌شود. خود گوشی از مکانیسم‌هایی برای محافظت از گرم شدن بیش از حد باتری حین شارژ شدن بهره می‌برد اما وقتی که گوشی در معرض نور آفتاب برای مدت طولانی قرار می‌گیرد، این مکانیسم‌ها هم دیگر نمی‌توانند معجزه کنند.

گوشی آفتاب

خوشبختانه، بیشتر گوشی‌ها زمانی که به شدت داغ می‌شوند، پیام هشدار در مورد این موضوع نمایش می‌دهند. معمولا در صورت عبور دما از حد ۳۷ درجه این پیام به نمایش در می‌آید.

داغ شدن باتری خطرناک است

زمانی که گوشی را زیر نور آفتاب رها می‌کنید، ممکن است اتفاقات بدتری نسبت به کاهش عمر باتری رخ دهد. همانطور که گفتیم باتری حساس‌ترین قطعه‌ی گوشی نسبت به گرما است و در نتیجه یک باتری داغ می‌تواند دردسرهای زیادی برای شما ایجاد کند.

در کنار احتمال کاهش عمر باتری، باید به مواردی مانند تورم باتری و خرابی کامل آن هم اشاره کنیم. زمانی که گوشی نمی‌تواند گرمای دریافتی را به‌خوبی دفع کند، بخش بزرگی از این گرما به باتری راه پیدا می‌کند. باتری‌ها یون‌ها را از طریق یک ماده‌ی الکترولیت حرکت می‌دهند و این ماده به مرور زمان تجزیه می‌شود و در عین حال گازی تولید می‌کند که می‌تواند منجر به تورم باتری شود. به طور کلی باتری‌ موجود در گوشی‌های هوشمند دوام کمی دارند و به مرور زمان دچار استهلاک می‌شوند اما این فرایند به آهستگی رخ می‌دهد و البته خطر خاصی هم ایجاد نمی‌کنند.

اما دمای بالای نور آفتاب می‌تواند فرایند استهلاک باتری گوشی را سریع‌تر کند که در نتیجه با تجمع سریع‌تر گاز‌ها روبرو خواهید شد. یک باتری که به طور قابل توجهی متورم شده، بسیار مستعد احتراق است. البته طبیعتا احتمال اینکه باتری قبل از احتراق به طور کامل خراب شود، بیشتر است اما در هر صورت نمی‌توانیم این احتمال را در نظر نگیریم.

با سرعت زیاد گوشی را خنک نکنید

اگر گوشی اندرویدی یا آیفون شما به شدت داغ شده، احتمالا وسوسه می‌شوید آن را در یخچال یا فریزر قرار دهید تا با سرعت زیادی دمای گوشی پایین بیاید. اگرچه این کار در نگاه اول یک راهکار خیلی خوب برای کاهش دمای گوشی داغ به نظر می‌رسد، اما به طور کلی نباید به دنبال کاهش دمای سریع گوشی باشید.

همانطور که باتری گوشی‌های هوشمند علاقه‌ی چندانی به گرمای زیاد ندارند، با سرمای زیاد هم سازگار نیستند. دمای مناسب برای عملکرد دستگاه‌های الکترونیکی مانند گوشی معمولا بین ۰ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد است. اما وقتی که بدنه‌ی گوشی به‌شدت داغ شده و آن را درون یخچال با دمای مثلا ۴ درجه سانتی‌گراد قرار می‌دهید، اگرچه دمای یخچال در محدوده‌ی طبیعی دمای موردنیاز قرار دارد، اما همین کاهش سریع دمای بدنه به باتری و قطعات درون آن آسیب می‌رساند.

بنابراین اگر گوشی شما مدت زیادی زیر نور آفتاب مانده و به شدت داغ شده، بهتر است آن را خاموش کنید و در یک محیط خنک مانند محیط یک خانه که در آن کولر روشن است، قرار دهید. با این کار دمای بدنه به آهستگی پایین می‌آید و در این زمینه نباید عجله کنید.


به طور کلی اگر گوشی مثلا چند دقیقه زیر نور آفتاب قرار بگیرد، طبیعتا برای آن مشکل خاصی ایجاد نمی‌شود. اما در این میان طبیعتا باید مراقب باشید که گوشی زمان زیادی زیر نور آفتاب قرار نگیرد. گرما برای لوازم الکترونیکی و گوشی‌های هوشمند اصلا خوب نیست و اگر نمی‌خواهید در آینده با مشکلاتی مانند خراب شدن باتری یا کاهش دوام آن روبرو شوید، این توصیه را در نظر داشته باشید.

منبع: HowToGeek

سوالات متداول
آیا داغ شدن بیش از حد گوشی خطرناک است؟
در این زمینه معمولا خطر خیلی زیادی گوشی‌های جدید را تهدید نمی‌کند ولی در هر صورت نمی‌توانیم احتمال آسیب دائمی به باتری و متورم شدن آن را کاملا نادیده بگیریم.
آیا بعد از داغ شدن بیش از حد گوشی باید آن را در یخچال قرار دهیم؟
همانطور که افزایش دمای بیش از حد گوشی به شدت ضرر دارد، کاهش سریع دمای بدنه هم می‌تواند دردسرساز باشد. به همین خاطر قرارگیری گوشی در یخچال و فریزر برای کاهش دما اصلا توصیه نمی‌شود.
راهنمای خرید گوشی موبایل
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه