راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه پپرومیا در خانه

۲۹ شهریور ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
پپرومیا

پپرومیا یکی از محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی است. این گیاه زیبا، انواع بسیار مختلفی دارد؛ از جمله پپرومیای هندوانه‌ای و پپرومیای قاشقی. نگهداری از پپرومیا راحت است و با کمی مراقبت می‌توانید گل‌های زیبایی داشته باشید. تکثیر پپرومیا هم کار سختی نیست و می‌توانید این گلدان زیبا را به عزیزان خود هدیه کنید. برای آشنایی بیشتر با پپرومیا در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

پپرومیا چیست؟

پپرومیا

پپرومیا نام خانواده‌ای از گیاهان گرمسیری است که بومی مکزیک، منطقه‌ی کارائیب و آمریکای جنوبی هستند. این گیاه محبوب بیش از ۱۰۰۰ گونه‌ی شناخته‌شده دارد که همگی آن‌ها برگ‌هایی گوشتی و ضخیم دارند. این برگ‌ها به گیاه کمک می‌کنند تا در برابر کم‌آبی مقاوم باشد. اگر درباره‌ی گل‌دهی گیاهان آپارتمانی تجربه‌ی موفقی نداشته‌اید، پپرومیا ساقه و برگ‌هایی زینتی دارد که ظاهری جذاب را به نمایش می‌گذارند.

گونه‌های مختلف پپرومیا تنوع زیادی در شکل، اندازه و رنگ برگ‌ها دارند. پپرومیا می‌تواند برگ‌هایی با سطح بافت‌دار یا کاملاً صاف، برگ‌هایی به رنگ سبز، قرمز، بنفش، توسی یا چند رنگ، برگ‌هایی ساده یا رگه‌دار و برگ‌های قلبی‌شکل بزرگ یا بسیار کوچک داشته باشد.گیاه قاشقی یکی از انواع پپرومیا است.

گونه‌های مختلف پپرومیا ممکن است تفاوت‌های زیادی با یکدیگر داشته باشند. گاهی این تفاوت به اندازه‌ای است که تشخیص اینکه دو گیاه از یک خانواده هستند دشوار می‌شود. اما همه‌ی گونه‌های پپرومیا به مراقبت‌های کمی نیاز دارند، آهسته رشد می‌کنند و در همه‌ی فصول سال می‌توانید برای تکثیر آن‌ها اقدام کنید.

جدول اطلاعات کلی در مورد پپرومیا

نام رایج پپرومیا
نام علمی Peperomia spp.
نوع گیاه چندساله، هوازی
اندازه گیاه ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر طول و ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر عرض
نیاز به نور آفتاب کامل یا کمی آفتابی
نوع خاک مرطوب با زهکشی مناسب
pH خاک خنثی تا اسیدی
زمان گل‌دهی تابستان
رنگ گل سفید، سبز، قهوه‌ای
منطقه بومی آمریکای مرکزی، آمریکای جنوبی، کارائیب

نگهداری از گیاه پپرومیا

نگهداری از پپرومیا

گیاه پپرومیا یک انتخاب هوشمندانه برای کسانی است که به نگهداری از گیاهان آپارتمانی علاقه دارند اما در این زمینه تجربه‌ای ندارند. این گیاهان نه تنها مقاوم هستند و بعضی از سهل‌انگاری‌های بی‌خطر را تحمل می‌کنند بلکه تنوع چشمگیر آن‌ها در رنگ و بافت باعث می‌شود تا بتوانید به راحتی مجموعه‌ای جذاب از گیاهان آپارتمانی جمع‌آوری کنید. این گیاهان می‌توانند زینت‌بخش مکان‌های مختلف باشند و در کنار سبک‌های متفاوت چیدمان خودنمایی کنند. در کنار همه‌ی این جذابیت‌ها، همه‌ی گونه‌های گیاه قاشقی به مراقبت‌های یکسانی نیاز دارند.

گیاه پپرومیا را در گلدانی پرورش دهید که به تعداد کافی سوراخ‌های زهکشی داشته باشد، برای خاک گلدان از خاک‌های مخلوط استفاده کنید و گیاه را در مکانی پرنور قرار دهید. البته نباید خود گیاه در معرض نور مستقیم  قرار بگیرد. گیاه پپرومیا به توجه و مراقبت کمی نیاز دارد؛ فقط زمانی که سطح خاک گلدان خشک شد گیاه را آبیاری کنید و به ندرت اتفاق می‌افتد که گیاه قاشقی به کوددهی نیاز پیدا کند.

نور

گیاه پپرومیا برای حفظ طراوت و رنگ ساقه‌ها و برگ‌ها به محیطی با نور متوسط تا زیاد نیاز دارد. نور صبحگاهی، نور غیرمستقیم و بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت نور مصنوعی مناسب است. نور ناکافی باعث کاهش تعداد برگ‌های جدید، ریزش برگ‌ها و تیره شدن رنگ آن‌ها می‌شود. نور مستقیم خورشید برای گیاه مضر است و باعث سوختن برگ‌ها می‌شود.

خاک

بسیاری از گونه‌های پپرومیا از نوع گیاهان هوازی هستند. این گیاهان در زیستگاه طبیعی خودشان روی سایر گیاهان به ویژه درخت‌ها زندگی می‌کنند و ریشه‌های آن‌ها وارد قسمت‌هایی از پوست درخت می‌شوند که دچار پوسیدگی شده‌اند. گیاه پپرومیا برای اینکه رشد خوبی داشته باشد به خاکی نرم، سبک و اسیدی نیاز دارد. این گیاه در خاک‌های مخلوط معمولاً به خوبی رشد می‌کند اما خاک‌های معمولی هم می‌توانند مناسب باشند. برای اینکه خاک‌ معمولی را به یک خاک سبک تبدیل کنید، می‌توانید مقداری پیت‌ماس یا ورمیکولیت را با آن‌ مخلوط کنید.

آب

گیاه پپرومیا برگ‌هایی گوشتی دارد که می‌توانند آب را درون خودشان ذخیره کنند. این ویژگی باعث می‌شود گیاه قاشقی برای حفظ طراوت و شادابی به آبیاری مکرر نیاز نداشته باشد. بین دو نوبت آبیاری، اجازه دهید سطح خاک خشک شود. برای نگهداری گیاه قاشقی خاک نیمه‌خشک بهتر از خاکی است که دائماً خیس باشد. خاک دائماً خیس علاوه بر اینکه می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه شود، شرایط مناسبی برای زندگی و تکثیر پشه‌های قارچ سیاه‌بال فراهم می‌کند که می‌توانند مشکلات جدی برای گیاه ایجاد کنند.

رطوبت و دما

مراقبت از پپرومیا

گیاه پپرومیا نمی‌تواند دمای کمتر از منفی یک درجه‌ی سانتی‌گراد را تحمل کند و به عنوان یک گیاه گرمسیری ترجیح می‌دهد در محیط گرم و مرطوب زندگی کند. به ویژه در بهار و تابستان که فعالیت‌های گیاه برای رشد بیشتر از هر زمان دیگری است، این محیط گرم و مرطوب شرایط ایده‌آلی برای گیاه فراهم می‌کند. اگر مکانی که گیاه پپرومیا را در آنجا نگهداری می‌کنید رطوبت کافی ندارد، به ویژه در فصل تابستان سعی کنید با یکی از این راهکارها رطوبت محیط را افزایش دهید:

  • مقداری سنگ‌‌ریزه را به همراه مقداری آب داخل یک سینی بریزید و گلدان را روی سینی قرار دهید.
  • در نزدیکی گلدان یک دستگاه رطوبت‌ساز کوچک نصب کنید.

کود

گیاه پپرومیا به کوددهی زیادی نیاز ندارد. معمولاً دلیل تغییر رنگ و ریزش برگ‌ها در گیاه قاشقی نور ناکافی یا آبیاری بیش از حد است نه کمبود مواد مغذی. گیاه قاشقی به عنوان یک گیاه هوازی که رشد آهسته‌ای دارد می‌تواند بدون نیاز به کوددهی زندگی کند و هر آن چیزی ا که نیاز دارد از محیطی که در آنجا کاشته شده است دریافت کند.

هرس کردن

برای اینکه گیاه پپرومیا به گیاهی با ساقه‌های بلند که برگ‌های کمی دارد تبدیل نشود، اوایل بهار گیاه را کمی هرس کنید. کوتاه کردن ساقه‌ها باعث می‌شود ساقه‌های بیشتری رشد کنند و گیاه ظاهری شاداب‌تر داشته باشد. برای هرس کردن گیاه قاشقی، باید ساقه‌ها را از انتها و قبل از اولین سری برگ‌ها قطع کنید. می‌توانید با انگشتانتان ساقه‌ها را جدا کنید یا برای این کار از قیچی باغبانی استفاده کنید.

روش تکثیر

پپرومیا

هر زمانی می‌توانید برای تکثیر گیاه پپرومیا اقدام کنید اما در بهار و تابستان که گیاه برای رشد فعال‌تر است تکثیر می‌تواند نتیجه‌ی بهتری داشته باشد. اگر می‌خواهید گیاهتان را در اوایل بهار هرس کنید، ساقه‌‌ای را که بیشتر رشد کرده انتخاب کنید. می‌توانید به راحتی از این ساقه‌ی بریده‌شده برای تکثیر گیاه استفاده کنید.

لوازم مورد نیاز برای تکثیر:

  • قیچی باغبانی یا قیچی معمولی، البته کاملاً تمیز.
  • یک گلدان کوچک.
  • خاک مناسب.
  • سلفون
  • مکانی پرنور

روش تکثیر:

  • یکی از ساقه‌های برگ‌دار را به طول حداقل ۲/۵ سانتی‌متر قطع کنید.
  • ساقه‌ی بریده‌شده را در گلدانی قرار دهید و آن را با خاک مناسب پر کنید. باید ساقه‌ی بریده‌شده را کاملاً زیر خاک قرار دهید.
  • گلدان را در مکانی پرنور قرار دهید. البته نباید گلدان در معرض نور مستقیم باشد.
  • روی گلدان را با استفاده از سلفون بپوشانید. با این کار یک محیط گلخانه‌ای کوچک ایجاد کرده‌اید که به حفظ رطوبت کمک می‌کند.
  • به طور مداوم گلدان را آبیاری کنید. نباید خاک گلدان خشک شود.
  • بعد از چند هفته گیاه ریشه می‌زند. البته بعد از اینکه گیاه به اندازه‌ی کافی رشد کرد آن را به گلدانی بزرگ‌تر انتقال دهید.

تکثیر با استفاده از بذر

برای اینکه بتوانید پپرومیا را با استفاده از بذر تکثیر کنید، به مخلوط کاشت بذر بدون خاک، آب کافی و مکانی گرم و پرنور (آفتاب‌گیر) برای جوانه زدن بذرها نیاز دارید. تا قبل از جوانه زدن بذرها، خاک باید همیشه مرطوب باشد. بین ۱۵ تا ۳۰ روز طول می‌کشد تا نهال‌های بذری ظاهر شوند. نهال‌ها را به گلدان‌هایی با خاک‌های اسیدی مانند خاک‌های مخلوط انتقال دهید. گلدان‌ها را در مکانی پرنور قرار دهید که در معرض نور مستقیم خورشید نباشند. در مدتی که نهال‌ها رشد می‌کنند، از آبیاری بیش از حد اجتناب کنید.

تعویض گلدان

تعویض گلدان پپرومیا

گیاه قاشقی می‌تواند سال‌ها در یک گلدان نسبتاً کوچک زندگی کند. این گیاه یک گلدان پر از ریشه را ترجیح می‌دهد و با توجه به اینکه رشد آهسته‌ای دارد تا مدت‌ها به تعویض گلدان نیازی ندارد. زمانی که مشاهده کردید ریشه‌ها از سوراخ‌های زهکشی خارج شده‌اند برای تعویض گلدان اقدام کنید.

اگر نهال گیاه پپرومیا را در گلدانی کاشته‌اید که در حدود ۵ سانتی‌متر عمق دارد، برای تعویض این گلدان، از گلدانی استفاده کنید که بیشتر از ۱۰ سانتی‌متر عمق داشته باشد و پهن‌تر از گلدان قبلی باشد. برای پر کردن گلدان از خاک‌های مخلوط و اسیدی استفاده کنید.

رایج‌ترین روش برای نگهداری و تکثیر پپرومیا استفاده از گلدان است. انتخاب گلدانی که هوادهی مناسبی داشته باشد مهم است چرا که هوادهی مناسب گلدان در تقویت رشد ریشه‌ها و حفظ سلامت آن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند. گلدانی با دهانه‌ی بزرگ‌تر می‌تواند انتخاب مناسب‌تری باشد.

گلدان‌های سفالی گزینه‌ی مناسب‌تری برای نگهداری پپرومیا هستند. این گلدان‌ها منافذی طبیعی دارند که باعث می‌شوند اگر به اشتباه در آبیاری زیاده‌روی کردید، خاک بیش از اندازه مرطوب نماند.

زمستان‌گذرانی

اگر در زمستان گیاه قاشقی را در محیطی با دمای پایین نگهداری کنید و دچار یخ‌زدگی بشود، گیاهتان از بین می‌رود. اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که دمای هوا در فصل زمستان پایین‌تر از حدی است که گیاه قاشقی می‌تواند آن را تحمل کند، در فصل زمستان گیاهتان را به مکانی گرم‌تر منتقل کنید.

به علاوه اینکه باید در زمستان آبیاری را هم به میزان قابل توجهی کاهش دهید. بعضی از افراد در طول زمستان گیاه قاشقی را آبیاری نمی‌کنند.

گل‌دهی

وقتی گیاه پپرومیا به عنوان گیاه آپارتمانی نگهداری می‌شود به ندرت گل می‌دهد. گل‌های پپرومیا که معمولاً به رنگ‌های قهوه‌ای یا سبز کم‌رنگ دیده‌ می‌شوند بوی خاصی ندارند. در گونه‌های مختلف پپرومیا گل‌ها ظاهر متفاوتی دارند؛ از گل‌های خوشه‌ای گرفته تا گل‌های دوکی‌شکلی که ظاهری شبیه گل‌ها ندارند و بیشتر به نظر می‌رسد یک ساقه‌ی فرعی باشند. حتی ممکن است ظاهر آن‌ها را نپسندید و بخواهید که آن‌ها را از گیاه جدا کنید.

این گل‌ها بعد از مدتی به صورت طبیعی پژمرده می‌شوند و می‌ریزند اما اگر خواستید آن‌ها را جدا کنید از  محلی که به ساقه متصل هستند این کار را انجام دهید. پپرومیا در زیستگاه طبیعی خودش در تابستان گل می‌دهد اما اگر شرایط نگهداری در محیط‌های بسته از نظر دما و نور شبیه تابستان باشد، می‌توانید در هر فصلی گل‌های پپرومیا را مشاهده کنید.

آفت‌های رایج

آفت‌های رایجی که روی بیشتر گیاهان آپارتمانی تأثیر می‌گذارند، گیاه قاشقی را هم تهدید می‌کنند؛ شپشک آردی، کنه‌ی عنکبوتی و مگس سفید. استفاده از صابون حشره‌کش ساده‌ترین راهکار برای مقابله با این آفت‌ها است.

مشکلات رایج در نگهداری پپرومیا

انواع پپرومیا

گیاه پپرومیا گیاه سخت‌گیری نیست، آهسته رشد می‌کند و به مراقبت و آبیاری کمی نیاز دارد. کافی است این گیاه را در مکانی پرنور قرار دهید که در معرض نور مستقیم آفتاب نباشد و هر از چند گاهی خاک آن را بررسی کنید. با این حال بروز علائم زیر نشان می‌دهد که گیاه شما به مراقبت بیشتری نیاز دارد.

تغییر رنگ و پژمردگی برگ‌ها، بوی پوسیدگی

پوسیدگی ریشه یکی از بیماری‌هایی است که به دلیل آبیاری بیش از حد در گیاهان ایجاد می‌شود و ممکن است با بوی پوسیدگی قابل تشخیص باشد. نرم شدن بافت ساقه‌ها معمولاً نشانه‌ی عفونت قارچی است. برای پیشگیری از عفونت قارچی و پوسیدگی ریشه، قبل از اینکه برای نوبت بعدی آبیاری اقدام کنید مطمئن شوید که خاک گلدان کاملاً خشک شده باشد. اگر این بیماری‌ها را خیلی سریع و به موقع تشخیص دهید، می‌توانید با انجام مراحل زیر گیاهتان را درمان کنید:

  • گیاه بیمار را از گلدان خارج کنید و ریشه‌هایی که بافت آن‌ها نرم شده است و ریشه‌هایی که رنگ قهوه‌ای تیره یا سیاه دارند را قطع کنید.
  • ریشه‌های سالم باقی‌مانده را بشویید.
  • گیاه را در مکان مناسبی قرار دهید و چند ساعت صبر کنید تا ریشه‌ها خشک شوند.
  • در این فاصله، گلدان را خالی کنید و آن را با استفاده از مایع سفیدکننده‌ی رقیق‌شده کاملاً تمیز کنید.
  • گلدان تمیزشده را با خاک جدید پر کنید و برای آن زهکشی مناسبی انجام دهید.
  • بعد از خشک شدن ریشه‌ها، گیاه را به گلدان جدید انتقال دهید.

پیچ‌خوردگی یا زرد شدن برگ‌ها

در بیشتر موارد، وقتی برگ‌های گیاه پپرومیا زرد می‌شوند یا شروع به پیچ خوردن می‌کنند نشانه‌ی آن است که گیاه بیشتر از نیازش آب دریافت می‌کند. برگ‌های زردشده را جدا کنید. بهتر است در این شرایط برای بهبود زهکشی اقدام کنید. می‌توانید گیاه را از گلدان خارج کنید و مقداری سنگ در ته گلدان بریزید. این کار باعث می‌شود انتهای ریشه‌ها در آب باقی‌مانده از آبیاری قرار نگیرند.

تغییر شکل برگ‌ها

ویروس موزاییک خیار می‌تواند شکل ظاهری برگ‌ها را تغییر دهد و لکه‌های حلقوی روی آن‌ها ایجاد کند. گیاهانی که بیش از حد آبیاری می‌شوند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری ویروسی هستند. اگر برگ‌هایی که شکل آن‌ها تغییر کرده است را جدا کنید، بیماری گیاه برطرف می‌شود. برای پیشگیری از بروز مجدد این بیماری، فقط زمانی برای آبیاری گیاه اقدام کنید که خاک آن خشک شده باشد.

پلاسیدگی

اگر متوجه شدید که گیاه شما در بعضی از قسمت‌ها دچار پلاسیدگی شده است، به احتمال زیاد هوای کافی به ریشه‌های گیاه نمی‌رسد. در این شرایط باید خاک گلدان را عوض کنید و از خاکی استفاده کنید که با مقدار بیشتری شن مخلوط شده باشد.

خاک پوشیده از کپک

آبیاری بیش از حد باعث رشد کپک‌های سفیدرنگ روی سطح خاک می‌شود. برای پیشگیری از کپک زدن خاک، زمانی گلدان را آبیاری کنید که خاک آن خشک شده باشد. برای اصلاح این وضعیت، لایه‌ی بالایی خاک را بردارید و به جای آن خاک جدید بریزید. اگر کپک‌ها در لایه‌های عمیق‌تر خاک هم رشد کرده بودند، باید خاک گلدان را به کلی عوض کنید. برای این کار بعد از خالی کردن گلدان، آن را بشویید و برای پر کردن گلدان از خاک مخلوط و کاملاً تمیز استفاده کنید.

ریزش برگ‌ها

اگر گیاه قاشقی شما دچار ریزش برگ شده است و در آبیاری آن زیاده‌روی نکرده‌اید، باید گیاه را به مکانی که نور بیشتری دارد انتقال دهید. گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید اما می‌توانید آن را به نزدیک یکی از پنجره‌هایی که در معرض تابش آفتاب قرار دارند منتقل کنید.

منبع: Thespruce

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه