آیا بعد از مسواک زدن حتما باید دهان را بشویید؟!

۷ خرداد ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن

بیشتر ما از دوران کودکی که برای اولین بار مسواک زدن را شروع کردیم، روتین یکسانی برای تمیز کردن دندان‌هایمان داریم؛ اینکه دندان‌ها را مسواک بزنیم، کف را از دهان بیرون بریزیم و در انتها دهان را با آب بشوییم. اما جالب است بدانید که شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن همیشه توصیه نمی‌شود.

خمیر دندان‌هایی که حاوی فلوراید و سایر مواد تقویت‌کننده‌ی مینای دندان هستند باید برای مدت زمان بیشتری روی سطح دندان‌ها باقی بمانند تا بتوانید از مزایای کامل آن‌ها بهره ببرید.

قصد داریم در این مقاله از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی مزایا و معایب شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن صحبت کنیم تا بتوانید در مورد اینکه روتین مسواک زدن شما نیاز به تغییر دارد یا خیر، تصمیم بگیرید.

آیا باید بعد از مسواک زدن، دهان را بشوییم؟

فلوراید یک ماده‌ی معدنی است که از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند. در بعضی از غذاهای مصرفی شما به‌طور طبیعی کمی فلوراید وجود دارد، اما این ماده به آب آشامیدنی و محصولات بهداشتی دهان و دندان هم اضافه می‌شود تا به حفظ سلامت دندان‌ها کمک کند.

زمانی که فلوراید مستقیماً روی دندان‌های شما قرار می‌گیرد، بیشترین تأثیرگذاری را دارد و اگر اجازه دهید برای چند دقیقه روی دندان‌هایتان باقی بماند، بیشترین بهره را از فواید آن می‌برید.

آبکشی و شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن منطقی است. به‌طور کلی، شما نباید مقادیر زیادی از فلوراید را ببلعید. غلظت فلوراید در بعضی از محصولات بهداشتی دهان از مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه بالاتر است. بنابراین، شست‌وشوی دهان پس از مسواک زدن از دریافت زیاد فلوراید جلوگیری می‌کند.

علاوه بر این، میل شدیدی برای جایگزین کردن طعم تند و نعنایی خمیر دندان با مزه‌ی خنثی آب وجود دارد. شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن خواسته‌ی شما برای از بین بردن مزه‌ی خمیر دندان را برآورده می‌کند،  اما متأسفانه، با این کار بسیاری از مزایای فلوراید از بین می‌رود.

در حال حاضر، بعضی از کارشناسان توصیه می‌کنند که پس از مسواک زدن به جای اینکه کل دهان را با آب بشویید، فقط بزاق اضافی یا خمیر دندان را بیرون بریزید. اجازه دهید فلوراید در طول روز روی دندان‌های شما باقی بماند. همچنین حداقل تا ۱۰ دقیقه پس از مسواک زدن از خوردن یا نوشیدن خودداری کنید.

در مورد اینکه دقیقاً تا چه مدت زمانی باید خمیر دندان روی دندان‌ها باقی بماند، تحقیقات زیادی وجود ندارد. غلظت فلورایدی که در مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی برای فلوراید درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد نسبت به خمیر دندان بیشتر است. در این روش درمانی، فلوراید برای چند دقیقه روی دندان‌ها باقی می‌ماند و دندانپزشک به شما توصیه می‌کند که حداقل تا ۳۰ دقیقه بعد از آن از شست‌وشوی دهان و همچنین خوردن و آشامیدن بپرهیزید تا فلوراید برای مدت زمان طولانی‌تری با دندان‌های شما در تماس باشد.

هنگام مسواک زدن در خانه، قبل از اینکه دهان‌تان را با آب بشویید کمی صبر کنید تا اثر مفید فلوراید در مبارزه با پوسیدگی‌‌های دندان به حداکثر برسد.

خطرات احتمالی عدم شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن چیست؟

خطرات نشستن دهان بعد از مسواک زدن

به‌طور کلی، برای بیشتر افراد حذف مرحله‌ی شست‌وشوی دهان بی‌خطر است. با این حال، ممکن است در بعضی موارد عوارض جانبی ایجاد شود که باید به آن‌ها توجه کرد. دریافت بیش از حد فلوراید می‌تواند به بروز مشکلات زیر منجر شود:

  • حالت تهوع
  • اسهال
  • درد شکم

وقتی از خمیر دندان حاوی فلوراید فقط به اندازه‌ی یک نخود استفاده می‌کنید، احتمال بروز این عوارض بسیار کم است. این عوارض معمولاً زمانی اتفاق می‌افتند که کودکان مقادیر زیادی از محصولات حاوی فلوراید مخصوص بزرگسالان را ببلعند یا فلوراید درمانی در مطب دندانپزشکی به‌درستی انجام نشود. وقتی یک فرد بزرگسال سالم مقدار کمی از خمیر دندان را می‌بلعد، سطح فلوراید به‌ اندازه‌ای بالا نمی‌رود که بتواند باعث مسمومیت شود.

فلوراید و کودکان

طبق توصیه‌ی انجمن دندانپزشکی آمریکا، کودکان زیر سه سال هم می‌توانند به محض رویش اولین دندان خود از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنند. با این حال، والدین کودک باید مقدار کمی از خمیر دندان حاوی فلوراید را روی مسواک قرار دهند و کودک باید بلافاصله بعد از مسواک زدن دهان خود را با آب بشوید. برای کودکان کم سن و سال استفاده از خمیر دندان به اندازه‌ی یک دانه‌ی برنج کافی است.

نخ دندان کشیدن

موضوع دیگری که ممکن است بعضی از افراد را در مورد عدم شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن دچار تردید کند به نخ دندان مربوط می‌شود. دستورالعمل فعلی توصیه می‌کند که همیشه دهان خود را بعد از کشیدن نخ دندان بشویید تا باکتری‌ها و پلاک‌هایی که در دهان شما باقی مانده‌اند، از بین بروند.

یک مطالعه‌ی کوچک روی دانشجویان دندانپزشکی نشان داد که استفاده از نخ دندان قبل از مسواک زدن می‌تواند به حل این مشکل کمک کند. در این مطالعه، شرکت‌کنندگانی که قبل از مسواک زدن نخ دندان کشیده بودند، در پایان کار فلوراید بیشتری در دهان آن‌ها باقی مانده بود.

چه مدت بعد از مسواک زدن می‌توان از دهانشویه استفاده کرد؟

نحوه‌ی استفاده از دهانشویه

دهانشویه که به آن محلول شست‌وشوی دهان هم گفته می‌شود، از دیگر محصولات بهداشتی دندان است که غالباً حاوی الکل است و معمولاً برای خوشبو کردن دهان استفاده می‌شود. بعضی از دهانشویه‌ها باعث تقویت مینای دندان می‌شوند و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کنند. بر خلاف مسواک زدن که یک کار اجباری است، بیشتر متخصصان استفاده از دهانشویه را اختیاری می‌دانند.

اگر بلافاصله پس از مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید از دهانشویه‌ی بدون فلوراید استفاده کنید، فلورایدی که روی مینای دندان‌های شما است، از بین می‌رود. اما اگر از دهانشویه‌‌ی حاوی فلوراید استفاده کنید، میزان فلوراید در دهان شما تغییر نمی‌کند.

مطالعات زیادی در مورد فاصله‌ی مناسب بین مسواک زدن و استفاده از دهانشویه وجود ندارد. با این حال بهتر است بعد از مسواک زدن برای استفاده از دهانشویه ۲۰ دقیقه صبر کنید، به‌خصوص اگر دهانشویه حاول الکل است یا فلوراید ندارد.

کلام پایانی

در مورد اینکه آیا بعد از مسواک زدن باید دهان خود را با آب بشویید یا خیر، نظرات متفاوتی وجود دارد. با این حال، عدم شست‌وشوی دهان می‌تواند برای افرادی که مستعد پوسیدگی دندان هستند، مفید باشد.

بهتر است بعد از مسواک زدن از شستن دهان خود صرف‌نظر کنید و فقط خمیر دندان را بیرون بریزید تا فلوراید برای مدت زمان بیشتری روی دندان‌های شما باقی بماند و از آن‌ها در برابر پوسیدگی محافظت کند. توصیه می‌شود ابتدا نخ دندان بکشید و دهان را با آب شویید تا پلاک‌ها و باکتری‌های باقیمانده از دهان خارج شوند و سپس به سراغ مسواک زدن بروید. بر خلاف بزرگسالان، کودکان کم سن و سال باید بلافاصله بعد از مسواک زدن دهان خود را با آب بشویند.

حفظ بهداشت دهان و دندان مهم‌ترین نکته‌ای است که باید به آن توجه کنید. اگر در مورد شست‌وشوی دهان بعد از مسواک زدن سؤالی دارید، می‌توانید آن را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: healthline

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه