بهترین رژیم غذایی برای گروه‌ی خونی شما چیست؟

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

رژیم گروه خونی بر اساس این تئوری شکل گرفته که گروه‌ی خونی شما تعیین‌کننده‌ی غذاهایی است که باید مصرف کنید (و ورزش‌هایی که باید انجام دهید) تا به سلامتی مطلوب برسید.

ایده‌ی پشت این رژیم این است که خوردن غذاهایی که پروتئین لکتین آن‌ها با گروه‌ی خونی شما ناسازگار است، می‌تواند باعث تجمع سلول‌های خونی یا آگلوتیناسیون (Agglutination) و بروز مشکلاتی مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی یا سرطان شود. با این حال، شواهد علمی برای تأیید این ادعاها وجود ندارد. برای اینکه اطلاعات بیشتری درباره‌ی این رژیم غذایی و مزایا و معایب احتمالی آن کسب کنید، این مقاله را تا انتها بخوانید.

آنچه می‌توانید بخورید

رژیم غذایی گرو‌ه‌ی خونی روی خوردن بعضی غذاها و انجام برنامه‌های ورزشی خاص برای گروه‌های خونی مختلف تأکید دارد و افراد را به خوردن غذاهای کامل و کاهش مصرف غذاهای فرآوری‌شده تشویق می‌کند.

گروه‌ی خونی A

افراد دارای گروه‌ی خونی A مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی، سرطان و دیابت هستند و بهتر است از رژیم غذایی ارگانیک استفاده کرده و تمرینات آرام‌بخش، مانند یوگا و تای چی، انجام دهند. این افراد باید از رژیم غذایی بدون لبنیات و عمدتاً گیاه‌خواری که حاوی مقدار زیادی میوه‌، سبزی، غلات، حبوبات، آجیل و دانه‌ها است، پیروی کنند.

گروه‌ی خونی B

افراد با گروه‌ی خونی B دارای سیستم ایمنی قوی هستند، اما بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اختلالات خودایمنی مانند خستگی مزمن، لوپوس و ام اس (MS) قرار دارند.

افراد این گروه باید از رژیم غذایی بسیار متنوع شامل میوه‌ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، گوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ و لبنیات استفاده کنند، اما از مصرف آجیل و دانه‌ها بپرهیزند. ورزش‌ متوسط و ورزش‌های تعادلی برای کسانی که گروه‌ی خونی B دارند، مناسب هستند.

گروه‌ی خونی AB

رژیم گروه خونی AB

افراد دارای گروه‌ی خونی AB از نظر بیولوژیکی پیچیده‌تر از دیگران هستند و می‌توانند همه‌ی غذاهایی را که برای گروه‌های خونی A و B توصیه می‌شود بخورند، اما رژیم غذایی آن‌ها باید بیشتر گیاهی بوده و مصرف گوشت را محدود کنند. اعتقاد بر این است که این افراد کمتر دچار آلرژی می‌شوند، اما بیماری قلبی، سرطان و کم‌خونی در بین آن‌ها شایع است.

گروه‌ی خونی O

بر اساس تئوری رژیم گروه خونی، این افراد با ورزش شدید و مصرف پروتئین‌های حیوانی بهترین عملکرد را دارند، اما محصولات لبنی و غلات ممکن است آن‌ها را دچار مشکل کند. بنابراین، باید از رژیم غذایی بدون لبنیات و غلات که سرشار از گوشت و مقدار متوسط ​​سبزیجات، تخم‌مرغ، آجیل و دانه‌ها است، استفاده کنند.

گلوتن، عدس، لوبیا قرمز، ذرت و کلم به افزایش وزن در افراد دارای گروه‌ی خونی O منجر می‌شوند. بیماری‌های مرتبط با گروه‌ی خونی O عبارتند از: آرتریت، آسم، تب یونجه و سایر آلرژی‌ها.

غذاهایی که نمی‌توانید بخورید

هیچ غذایی در رژیم گروه خونی کاملاً ممنوع نیست. با این حال، همه‌ی غذاها برای گروه‌های خونی مختلف مفید تلقی نمی‌شوند و خوردن غذاهای فرآوری‌شده به هیچ‌کس توصیه نمی‌شود.

نحوه‌ی پیروی از رژیم گروه خونی

هیچ زمان خاصی برای صرف وعده‌های غذایی یا اجتناب از خوردن غذا پیشنهاد نمی‌شود؛ اما کسانی که از این رژیم غذایی پیروی می‌کنند، باید از مصرف آب یا سایر نوشیدنی‌ها همراه با وعده‌های غذایی خودداری کنند؛ چون مایعات آنزیم‌های گوارشی را رقیق کرده و هضم غذاها را دشوارتر می‌کنند.

مزایای رژیم غذایی گروه خونی

مزایای تغذیه بر اساس گروه خونی

مهم‌ترین نکات مثبت این رژیم غذایی عبارتند از:

  • ورزش کردن را تشویق می‌کند: مطالعات نشان می‌دهد که ورزش منظم همراه با یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به کاهش و کنترل وزن کمک کند. با این حال، هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد رژیم گروه خونی برای کاهش وزن مؤثر است.
  • بر مصرف غذاهای کامل تأکید می‌کند: این رژیم غذایی افراد را به خوردن غذاهای تصفیه‌نشده و پرهیز از مصرف غذاهای فرآوری‌شده تشویق می‌کند.
  • می تواند یک انتخاب مناسب و جامع باشد: اگرچه برای هر گروه‌ی خونی مجموعه‌ای از محدودیت‌های غذایی در نظر گرفته شده، اما این برنامه‌ی غذایی یک رژیم کم‌کالری با محدودیت‌های ناسالم نیست. رژیم گروه‌های خونی B و AB کامل‌تر است و می‌تواند بیشتر مواد مغذی مورد نیاز بدن را فراهم کند. اما رژیم مربوط به گروه‌های خونی A و O به دلیل محدود کردن بعضی از غذاهای سالم برای بلندمدت مناسب نیست.

معایب رژیم گروه خونی

علیرغم وجود مزایای بالقوه، این رژیم غذایی به دلایل زیر توسط متخصصان توصیه نمی‌شود:

  • مؤثر نیست: هیچ تحقیقی مبنی بر مؤثر بودن رژیم غذایی گروه خونی برای کاهش وزن وجود ندارد.
  • پایه و اساس علمی ندارد: غذا خوردن بر اساس گروه‌ی خونی علمی نیست. تحقیقات نشان می‌دهد که همه‌ی افراد، صرف‌نظر از نوع گروه‌ی خونی خود، ممکن است از مصرف بعضی غذاها سود ببرند یا شاهد هیچ تأثیری نباشند.
  • به مصرف مکمل نیاز دارد: اگرچه طرفداران تغذیه بر اساس گروه خونی به منظور تأمین نیازهای تغذیه‌ای بدن استفاده از مکمل‌ را هنگام پیروی از این برنامه‌ی غذایی توصیه می‌کنند، اما باید به این نکته توجه کرد که مکمل‌های غذایی نمی‌توانند جایگزین مناسبی برای یک رژیم سالم و متعادل باشند.
  • می‌تواند محدود‌کننده باشد: با توجه به اینکه رژیم غذایی توصیه شده برای گروه‌های خونی A و O محدودکننده است، این نگرانی وجود دارد که افرادی که این رژیم‌ها را دنبال می‌کنند نتوانند به مقدار کافی ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز برای حفظ سلامتی را دریافت کنند.
  • شواهد علمی درباره‌ی فواید آن وجود ندارد: محققان با بررسی ۱۶ گزارش منتشر شده در مورد رژیم گروه خونی به این نتیجه رسیدند که در حال حاضر هیچ مدرکی برای تأیید مزایای آن وجود ندارد و باید در این زمینه مطالعات بیشتری انجام شود.

آیا رژیم غذایی گروه خونی برای شما انتخاب مناسبی است؟

رژیم غذایی سالم

این رژیم غذایی بر اساس یک تئوری طراحی شده است. به عبارت دیگر، پایه و اساس علمی ندارد و اثربخشی آن در محیط‌های بالینی ثابت نشده است. با این حال به دلیل تأکید روی مصرف غذاهای طبیعی، کامل و فرآوری‌نشده، از بعضی از برنامه‌‌های غذایی که حاوی محدودیت‌های شدید هستند، سالم‌تر است. طبق دستورالعمل‌های فعلی، یک رژیم غذایی سالم و متعادل که بتواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین کند شامل موارد زیر می‌شود:

  • انواع سبزیجات، به‌خصوص سبزیجات تیره و برگ‌دار (مانند اسفناج، کلم بروکلی و لوبیا سبز)
  • میوه‌ها، به‌ویژه میوه‌های تازه (مانند سیب، توت و ملون)
  • غلات، به‌خصوص غلات کامل و سبوس‌دار (مانند کینوا، برنج قهوه‌ای و جو دوسر)
  • پروتئین حیوانی بدون چربی (مانند سینه‌ی مرغ، ماهی، سینه‌ی بوقلمون و تخم‌مرغ)
  • حبوبات (مانند لوبیا، عدس و نخود)
  • آجیل و دانه‌ها (به‌عنوان مثال گردو، بادام و تخمه‌ی آفتابگردان)
  • محصولات لبنی (مانند پنیر، ماست و شیر کم‌چرب و همچنین جایگزین‌های گیاهی و غنی‌شده‌ی آن مثل شیر سویا)
  • روغن‌ها و چربی‌های سالم (مانند روغن زیتون، روغن آووکادو، آجیل و غذاهای دریایی)

مقایسه‌ی این دستورالعمل با رژیم غذایی گروه خونی نشان‌دهنده‌ی نکات زیر است:

  • رژیم گروه‌ی خونی AB کمترین محدودیت را دارد و به افراد اجازه می‌دهد که طیف وسیعی از غذاها را انتخاب کنند.
  • رژیم گروه‌ی خونی A گوشت و لبنیات را که از منابع خوب پروتئین هستند، ممنوع می‌کند، اما با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان این ماده‌ی مغذی را از سایر غذاها دریافت کرد.
  • رژیم گروه‌ی خونی B یک رژیم غذایی متنوع است که فقط آجیل و دانه‌ها را محدود می‌کند و می‌تواند بیشتر توصیه‌های مربوط به رژیم غذایی سالم را برآورده کند.
  • افراد دارای گروه‌ی خونی O باید از مصرف لبنیات و غلات که بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می‌دهند، اجتناب کنند. با این حال، با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان مواد مغذی موجود در غلات و لبنیات را با خوردن انواع سبزیجات جبران کرد.

رژیم گروه‌ خونی کالری‌شماری یا محدود کردن کالری را پیشنهاد نمی‌کند. اما بعضی از دستورالعمل‌های مربوط به برنامه‌ی غذایی سالم توصیه می‌کنند که انرژی دریافتی خود را ۵۰۰ کالری در روز کاهش دهید تا وزنتان کم شود. برای مثال اگر هر روز ۲۰۰۰ کالری انرژی دریافت می‌کنید، باید آن را به ۱۵۰۰ کالری برسانید. میزان نیاز بدن به انرژی به سن، جنسیت، وزن و سطح فعالیت بدنی بستگی دارد.

کلام پایانی

طرفداران رژیم غذایی گروه خونی ادعا می‌کنند که این برنامه غذایی به شما در چربی‌سوزی، افزایش سطح انرژی، تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به مشکلاتی مثل بیماری قلبی و سرطان کمک می‌کند.  اگرچه رژیم گروه خونی می‌تواند در موارد خاص مفید باشد، اما در حال حاضر شواهد علمی در مورد اثربخشی آن وجود ندارد. از سوی دیگر، بسیاری از غذاهای سالم را محدود می‌کند و اگر برنامه‌ریزی دقیق نداشته باشید، ممکن است به کمبودهای تغذیه‌ای دچار شوید. بنابراین، متخصصان تغذیه پیروی از این رژیم غذایی را برای حفظ سلامتی یا کاهش وزن توصیه نمی‌کنند.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: verywellfit

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه