هر آنچه درباره‌ی کاردانو و توکن ADA باید بدانید

۱۱ اسفند ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
کاردانو

Cardano یک پروژه‌ی بلاک‌چین اثبات سهام «Proof of Stake» است که هنوز به پتانسیل کامل خود نرسیده است. کاردانو یک بلاک‌چین «نسل سوم» به شمار می‌آید که به دنبال حل مشکلات مقیاس‌پذیری ذاتی در بلاک‌چین‌های نسل دوم می‌گردد، مانند اتریوم نسخه ۲.۰ که بسیاری منتظر هستند که هر چه زودتر به‌روزرسانی آن انجام شود.

با دیجی‌کالا مگ همراه باشید تا این بلاک‌چین و توکن بومی آن ADA را بررسی نماییم.

کاردانو (ADA) چیست؟

پروژه‌ی کاردانو و رمزارز مرتبط با آن ADA، از زمان آغاز به کار خود در سال ۲۰۱۵، سر و صدای زیادی در جامعه ایجاد کرده است. یکی از دلایل این موضوع، دقت آکادمیک اعمال شده در توسعه‌ی این بلاک‌چین است که آن را در فضای ارزهای دیجیتال منحصر به فرد می‌کند.

این پروژه عمدتا توسط شرکت فناوری Input Output Hong Kong (IOHK) که توسط چارلز هاسکینسون تأسیس شده، توسعه می‌یابد. جالب است بدانید که هاسکینسون جزو تیم اولیه‌ی اتریوم هم بوده است.

کاردانو یک بلاک‌چین چند منظوره است که بر اساس تحقیقات دانشگاهی طراحی شده و در حال حاضر توسط یک تیم متشکل از مهندسان، ریاضیدانان، دانشمندان و متخصصان تجارت در حال توسعه است. توسعه‌ی این پلتفرم همیشه با یک رویکرد علمی انجام می‌شود. به گفته سازندگان آن، اصول کلیدی طراحی پشت کاردانو امنیت، مقیاس‌پذیری و قابلیت‌های همکاری بوده است.

ارز بومی این بلاک‌چین یعنی ADA نیز برای انجام عملیات بر روی کاردانو طراحی و عرضه شده است، درست مثل همان رابطه‌ای که بین اتر (ETH) و اتریوم وجود دارد.

در حال حاضر چندین واحد مسئول توسعه‌ی کاردانو هستند. IOHK توسعه‌ی پروتکل کاردانو را مدیریت می‌کند، در حالی که بنیاد کاردانو بر این پروژه نظارت می‌کند، و EMURGO مسئولیت توسعه‌ی کسب و کار و پذیرش را بر عهده دارد. بد نیست بدانید که IOHK همچنین با توسعه Ethereum Classic (ETC) مرتبط بوده است.

نقشه‌راه کاردانو

کاردانو

نقشه راه کاردانو از پنج مرحله اصلی تشکیل شده است: بایرون، شلی، گوگن، باشو و ولتر. بایرون، فاز اول راه‌اندازی شبکه را همراه با قابلیت‌هایی اساسی، مانند انتقال ADA، مشخص کرد. هارد فورک شلی در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد و گام‌های بیشتری را به سمت تمرکززدایی ارائه داد. گره‌ها در حال حاضر توسط جامعه‌ی کاردانو اداره می‌شوند و استک کردن در استخرها هم توسط دارندگان ADA صورت می‌پذیرد.

از دسامبر ۲۰۲۰، قراردادهای هوشمند کاربردی نمی‌توانند در پلتفرم این بلاک‌چین مستقر شوند. به عنوان بخشی از نقشه راه، این امکان در ادامه‌ی راه به عنوان بخشی از به‌روز‌رسانی گوگن میسر خواهد شد. پس از گوگن، دوره‌ی باشو بر بهینه‌سازی، مقیاس‌پذیری و قابلیت همکاری متمرکز خواهد شد و عصر ولتر یک سیستم خزانه‌داری را برای رسیدگی به امور حکمرانی معرفی خواهد کرد.

نحوه کار کاردانو (ADA) چگونه است؟

کاردانو به عنوان یک بلاک‌چین «نسل سوم» طراحی شده که هدف آن حل مشکلات مقیاس‌پذیری بلاک‌چین‌های نسل اول (به عنوان مثال، بیت‌کوین) و نسل دوم (به عنوان مثال، اتریوم) است.

طبق گفته‌ی طرفداران این طبقه‌بندی، بلاک‌چین‌های نسل قبلی مشکلاتی داشتند که اساساً میزان توان عملیاتی آنها را محدود می‌کرد. همین موضوع باعث شده بود که آن‌ها انتخابی ناکارآمد و نامناسب برای استفاده‌ی انبوه در سراسر جهان باشند. برای تأیید این مشکل می‌توانیم به نوسانات در تراکنش‌های BTC و ETH اشاره کنیم.

کاردانو برای به رخ کشیدن قدرت پردازش و محاسبه‌ی خود این چنین می‌گوید:

این شبکه به طور متوسط ​​۱۷۳۶ تراکنش پرداخت در ثانیه (TPS) را با قابلیت مدیریت تا ۲۴۰۰۰ TPS انجام می‌دهد.

هدف کاردانو بهبود توان عملیاتی از طرق مختلف است. یکی از مهمترین ارکان این هدف مکانیسم اجماع اثبات سهام (PoS) آن‌هاست که Ouroboros نام دارد. Ouroboros هزینه‌های انرژی را در مقایسه با مکانیسم اثبات کار (PoW) کاهش داده و در عین حال تضمین‌های امنیتی قابل اثبات را ارائه می‌دهد.

راه حل لایه ۲ کاردانو برای مقیاس‌پذیری بیشتر Hydra نام دارد که برگرفته از نام موجودی افسانه‌ای به همین نام است. ایده این است که با اضافه شدن هر گره جدید به شبکه، توان عملیاتی افزایش پیدا کند.

ترکیب‌کننده‌ی هارد‌فورک (در صورت انجام هارد فورک، تمامی شرکت‌کنندگان باید نرم‌افزار خود را به‌روزرسانی کنند تا بتوانند در تأیید تراکنش‌ها و ثبت بلاک‌ها مشارکت کرده و همچنین بلاک‌های ارسال‌شده از سوی نود‌های آپدیت‌شده را دریافت کنند) نیز یکی از ویژگی‌های کلیدی کاردانو است که امکان هارد فورکینگ را بدون وقفه یا راه‌اندازی مجدد بلاک‌چین فراهم می‌کند. موفقیت به‌روزرسانی شلی هم گواهی بر اثربخشی این رویکرد بوده است.

ویژگی های کلیدی کاردانو (ADA)

همانطور که اشاره کردیم، نقطه‌ی قوت این بلاک‌چین فلسفه آکادمیک و علمی پشت آن است. تیم سازنده کاردانو تا حالا بیش از ۹۰ مقاله برای فناوری زیربنایی این بلاک‌چین منتشر کرده‌اند. این پروژه همچنین دارای یک نقشه راه کاملاً تعریف شده است که بیانگر امنیت، مقیاس‌پذیری و قابلیت همکاری بالای آن هستند.

در حالی که بلاک‌چین کاردانو هنوز به طور کامل عملیاتی نشده، می‌خواهد قابلیت بستن قرارداد‌های هوشمند مقیاس‌پذیر را در آینده فراهم کند. کاردانو با نگاهی به VISA به عنوان رقیب اصلی خود و محدودیت‌های سخت‌افزاری که در پی برطرف کردن آن‌ها است، پتانسیل خوبی دارد که در آینده بتواند به یک قاتل قدرتمند شرکت‌های فین‌تک تبدیل شود.

مانند اتریوم، موارد استفاده از کاردانو بسیار زیاد است. ولی علی‌رغم وعده‌ و وعیدهای بسیار، این بلاک‌چین هنوز به طور کامل عملیاتی نشده و در حالی که بنیه‌ی علمی قدرتمندی دارد، توسعه‌ی آن به کندی انجام گرفته است.

توکن ADA چیست؟

ADA توکن اصلی کاردانو است که از روی ریاضیدان نابغه‌ی قرن نوزدهم، «آدا لاولیس» نامگذاری شده است. در شروع کار، ۵۷.۶ درصد از عرضه‌ی ADA در یک عرضه‌ی اولیه کوین (ICO) توزیع شد که در آن کاردانو موفق شد ۶۲.۲ میلیون دلار سرمایه‌ جمع‌آوری کند.

این توکن هم مثل بیت‌کوین و اتریوم، یک ارز دیجیتالی است و همچنین وسیله‌ای برای انجام تراکنش‌ها در شبکه کاردانو به شمار می‌آید. دارندگان ADA در شبکه‌ی کاردانو سهام دارند که می‌توانند در استخرهای استک برای ساخت پاداش مورد استفاده قرار بگیرند. استکینگ کاردانو نیز از طریق بایننس در دسترس قرار دارد.

نحوه نگهداری کاردانو (ADA)

نرم‌افزار Daedalus که توسط IOHK توسعه یافته، کیف پول نرم‌افزاری متن‌باز منتخب برای ذخیره‌سازی ADA به شمار می‌آید. این کیف پول یک والت فول نود محسوب می‌شود، به این معنی که بلاک‌چین کامل کاردانو باید دانلود شود و تک تک تراکنش‌ها در آن برای تأمین امنیت کاربران تأیید می‌شوند.

اما کیف پول‌های سبکی مثل Yoroi و AdaLite هم هستند که نیازی به دانلود کامل این بلاک‌چین ندارند. ADA همچنین می‌تواند در کیف پول‌های سخت‌افزاری سرد مانند Ledger و Trezor از طریق Daedalus، Yoroi Wallet و AdaLite هم ذخیره شود.

جمع‌بندی

کاردانو پروژه‌ی جاه‌طلبانه‌ای است که هدف آن ارائه یک زیرساخت بلاک‌چین قدرتمند در اکوسیستم رمزنگاری است. در حالی که این پروژه کندتر از حد انتظار پیشرفت می‌کند، اما در نهایت اهداف بزرگی را دنبال خواهد کرد.

اما آیا این پروژه‌ی نسل سوم به پلتفرم غالب قراردادهای هوشمند تبدیل خواهد شد، یا اینکه به خاطر تعلل از این مقام باز خواهد ماند؟ آیا بلاک‌چین‌های نسل چهارمی خواهند آمد که بهتر از نسل سوم باشند؟ با پیشروی بیشتر کاردانو در نقشه‌ی راه خود، مطمئنا می‌توان به پاسخ این سؤال‌ها دست پیدا کرد.

منبع: Binance Academy

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه