چرا زمان اضافه شدن رشته‌ی بدلکاری به جوایز اسکار فرا رسیده است؟

۴ اسفند ۱۴۰۰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه

همه‌ی ما اسکار را دوست داریم؛ افراد مشهور، فرش قرمزهای پرزرق‌وبرق و لذت تماشای هنرمندان محبوبمان که مجسمه‌ی طلایی را به خانه می‌برند همه و همه از دلایلی است که از اولین دوره‌ی مراسم اهدای جوایز آکادمی اسکار تا به حال میلیون‌ها نفر از سراسر دنیا به تماشای این مراسم می‌نشینند و منتقدان بی‌شماری برندگان را از ماه‌ها قبل پیش‌بینی می‌کنند. جوایز اسکار رشته‌های زیادی از بهترین بازیگر و کارگردان گرفته تا فیلم‌نامه و طراحی صحنه و لباس را پوشش می‌دهد. در حالی که آکادمی از خطا مصون نیست و هر ساله بعضی از فیلم‌ها یا اجراهای تحسین‌برانگیز را نادیده می‌گیرد اما می‌تواند به همان اندازه مؤثر و هوشمندانه عمل کند و باعث پیشرفت برندگان و نامزدهای رشته‌های مختلف در حرفه‌شان شود اما در همه‌ی این سال‌ها چند رشته‌ی پرطرفدار را نادیده گرفته است و جای خالی آن‌ها در میان جوایز به شدت احساس می‌شود؛ یکی از این رشته‌ها بدلکاری است.

مسلما دنیا با بدلکاری‌های سینمایی بیشتر از اسکار آشنایی دارد. طراحان و مجریان بدلکاری در صحنه‌ی فیلم‌برداری به‌سختی کار می‌کنند تا به ما بگویند بدن انسان چه توانایی‌هایی دارد و می‌تواند چه کارهای محیرالعقولی انجام دهد. آن‌ها با وجود آسیب‌دیدگی‌های بی‌شمار عملکرد فوق‌العاده‌ای به مخاطبان هدیه می‌دهند اما همه‌ی این سختی‌ها هنوز هم نتوانستند اعضای آکادمی را قانع کنند که یک جایزه مستقل را به آن‌ها اختصاص دهند.

واقعیت این است که نبود جایزه‌ی بدلکاری یکی از نقص‌های اسکار است و تعداد زیادی از مخاطبان سینما با اضافه شدن این رشته موافق هستند. همچنین این حرکت می‌توانند برای سایر مراسم‌های معتبر سینمایی هم الگو باشد و این رشته را در سطح بین‌المللی مطرح کند مثلا در کشور خودمان هم انتقادات زیادی به عدم وجود این رشته در جشنواره‌های معتبری مثل فجر وجود دارد و شاید با انجام این کار از سوی آکادمی اسکار در آینده شاهد اتفاقات بهتری برای بدلکاران ایرانی باشیم.

به نظر می‌رسد که زمان تغییر چهارچوب‌های سفت و سخت فرا رسیده است اما چه دلایل قانع‌کننده‌ای برای این تغییر وجود دارد؟ ما به شما پاسخ می‌دهیم.

آیا جایزه‌ای برای بدلکاری وجود دارد؟

بدلکاری در هالیوود

در حال حاضر آکادمی اسکار هیچ جایزه‌ای در رشته‌ی بدلکاری در نظر نگرفته. البته در مراسم‌های سالانه‌ی مستقلی مثل جوایز جهانی بدلکاری Taurus از دست‌اندرکاران این رشته تقدیر می‌شود اما مهم‌ترین مراسم سینمایی دنیا تقریبا یک قرن را با بی‌توجهی کامل به زحمات و سختی‌های بدلکاری سپری کرده است.

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی هنوز توضیح شفافی درباره‌ی این موضوع ارائه نکرده اما مطمئنا نقش مهم این رشته را در صنعت سینما تائید می‌کنند. تا به حال در این زمینه جوایز بشردوستانه‌ای اهدا شده است و مقالات زیادی هم درباره‌ی اهمیت بدلکاری و تکنولوژی در سینما نوشته شده اما چرا جایزه‌ی اسکاری برای این رشته وجود ندارد؟ با توجه به رواج فیلم‌های اکشن و فرنچایزهای مدرن مارول و دی سی در سال‌های اخیر، جای خالی این رشته در جوایز سینمایی به‌شدت احساس می‌شود.

صحنه‌های بدلکاری در همه‌ی ژانرهای سینمایی وجود دارند

صحنه‌ی بدلکاری

صحنه‌های بدلکاری به فیلم‌های اکشن محدود نمی‌شوند. شما می‌توانید در آثار ترسناک، کمدی- رمانتیک، علمی- تخیلی، بیوگرافی و… ردپایی این رشته را بیابید. مطمئنا صحنه‌های رزمی بزرگ، زدوخوردهای خون‌بار و پرش‌های محیرالعقول در مقایسه با صحنه‌های بدلکاری عادی، سینمایی‌تر هستند اما بدلکاران در همه‌ی ژانرها نقش مهمی دارند و انجام حرکات بدنی که برای بازیگران دشوار است را بر عهده می‌گیرند.

مثلا کمدی-رمانتیکِ «بر فراز دریا» (Overboard) محصول سال ۱۹۷۸، فیلم بانمکی با مضمون عاشقانه‌های شاه و گدا است اما چند سکانس مهم دارد که در آن شخصیت‌های اصلی از قایق تفریحی به اقیانوس شیرجه می‌زنند یا کین هادر در فرنچایز «جمعه سیزدهم» (Friday the 13th) بدلکاری شخصیت جیسون ورهیز را بر عهده دارد و از قضا در بسیاری از سکانس‌ها با چالش‌های فیزیکی جدی روبه‌رو می‌شود.

از صحنه‌های نبرد «راه‌های افتخار» (Paths of Glory) گرفته تا سکانس های جذاب ایستگاه فضایی «میان ستاره‌ای» (Interstellar)، برخی از بهترین صحنه‌های تاریخ سینما مدیون بدلکاری است. برای درک اهمیت این رشته کافی است تصور کنید دیگر بدلکاری در صنعت سینما وجود ندارد؛ در نتیجه همه‌ی آثار بیش از اندازه خشک به نظر می‌رسند و ژانر اکشن عملا از بین می‌رود.

بدلکاری یکی از سخت‌ترین مشاغل دنیا است

صحنه‌ی بدلکاری در یک فیلم سینمایی

بدلکاری شوخی نیست. همه‌ی بدلکاران باید در شرایط بدنی خوبی باشند و بیشتر آن‌ها پیش از حضور در صحنه‌ی فیلم‌برداری تمرینات ورزشی سفت و سختی را انجام می‌دهند تا به نهایت آمادگی برسند. مجریان بدلکاری دو برابر بازیگران معمولی کار می‌کنند؛ آن‌ها باید در حرفه‌شان آموزش‌های لازم را ببینند، مهارت بازیگری‌شان را تقویت کنند و به جزئیات سکانس و دیالوگ‌ها هم تسلط داشته باشند. همچنین بیش‌تر صحنه‌های اکشن چندین بار فیلم‌برداری می‌شوند تا نهایتا زاویه‌ای بی‌نقص به دست آید و همین مورد در طولانی‌مدت توان بدنی آن‌ها را به‌شدت کاهش دهد.

این همه‌ی ماجرا نیست، آسیب‌های بدنی بخشی از حرفه‌ی بدلکاری است که می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری مثل مرگ یا معلولیت‌های شدید را به همراه بیاورد و آن‌ها را برای همیشه خانه‌نشین کند. این مورد فقط مربوط به فیلم‌های سینمایی اکشن نمی‌شود و در آثار تلویزیونی هم به وفور اتفاق می‌افتد. بدلکاران در سراسر دنیا با حوادث وحشتناکی روبه‌رو می‌شوند مثلا از نمونه‌های وطنی می‌توانیم به ارشا اقدسی و پیمان ابدی فقید اشاره کنیم که با وجود مهارت‌های بالایشان که در کلاس جهانی قرار داشت در صحنه‌ی فیلم‌برداری جانشان را از دست دادند و دو نیروی متخصص که پیدا کردن جایگزین مناسب برایشان سال‌ها زمان می‌برد، برای همیشه از دنیای سینما خداحافظی کردند.

تلاش‌های اعضای گروه بدلکاری نادیده گرفته می‌شود

بدلکاری جنگ ستارگان

هرگز فقط یک نفر مسؤول بدلکاری نیست بلکه با یک تیم خبره سر و کار داریم که تک‌تک اعضا در جان بخشیدن به صحنه‌های اکشن نقش دارند. نادیده‌گیری این رشته از سوی اعضای آکادمی اسکار اساسا تلاش تک‌تک این افراد را نادیده می‌گیرد.

به گفته‌ی تحلیلگر فیلم استفان فالوس سال ۲۰۱۶ بیش از ۵۹۰۰ بدلکار در فیلم‌های مختلف مشغول به کار بودند. بدیهی است که این تعداد در سال‌های بعد، بیشتر هم شده. از سوی دیگر با محبوبیت فیلم‌های اکشن و ابرقهرمانی، به احتمال زیاد این رقم سر به فلک خواهد کشید. از طراحان بدلکاری گرفته تا تنظیم‌کنندگان ایمنی و مجریان همه و همه در مراسم‌های سینمایی مهم در سراسر جهان نادیده گرفته می‌شوند و حتی در نمونه‌های وطنی مثل جشنواره‌ی فجر هم جایی ندارند. با این همه اضافه شدن رشته‌ی بدلکاری به جوایز مهم سینمایی به نوعی می‌تواند تقدیری از تک‌تک اعضای گروه‌های بدلکاری باشد و به آن‌ها برای ادامه‌ی کار انگیزه دهد.

در سال‌های آینده تقاضا برای حضور بدلکاران در فیلم‌های سینمایی افزایش پیدا می‌کند

صحنه‌ی بدلکاری

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم حجم تولیدات اکشن و ابرقهرمانی به صورت تصاعدی در حال افزایش است. MCU تنها تا سال ۲۰۲۲، بیست و هفت فیلم سینمایی دارد و این تعداد در آینده‌ی نزدیک بیش‌تر هم خواهد شد. به همه‌ی این موارد فیلم‌های «سریع و خشمگین» (Fast and Furious)، «جنگ ستارگان» (Star Wars)، دنیای سینمایی DC و صدها فرنچایز و اثر مستقل دیگر را هم اضافه کنید.

ازدیاد فیلم‌های اکشن به این معنا است که صحنه‌های اکشن بیش‌تری هم وجود دارد که برای طراحی و اجرا به بدلکار نیاز دارند؛ بنابراین این رشته نیازمند جذب نیروهای جوان و تازه‌نفس است. با اضافه شدن جایزه‌ی اسکار بهترین بدلکاری این پیام به علاقه‌مندان مخابره می‌شود که زحمات آن‌ها بالاخره یک جا دیده می‌شود و انگیزه‌ی لازم برای پیوستن به این حرفه‌ی سخت را در آن‌ها ایجاد می‌کند.

منبع: movieweb

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه