ما ایرانی‌ها گران‌ترین ماشین‌های دنیا را سوار می‌شویم!

۱۸ فروردین ۱۳۹۸ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه

سایپا بازهم ماشین‌هایش را گران کرد، آن هم نه دویست سیصد هزار تومان، بلکه بین یک تا ۵ میلیون تومان ناقابل! بعد از آن شنیدیم که این افزایش قیمت کاملا طبیعی است؛ چون همه‌چیز گران شده، چرا ماشین چند میلیون تومان گران نشود!؟

البته گرانی ماشین، قصه‌ی جدیدی نیست و قبل این هم ماشین در ایران اصلا ارزان نبود. حالا به لطف رشد صعودی و غیرقابل بازگشت قیمت خودرو که هر چند وقت یک‌بار شاهدش هستیم، یک کارمند ساده به تلاش، پول و عمر بیشتری نیاز دارد تا صاحب یک خودروی ارزان‌قیمت شود.

چند ماه پیش، یکی از دوستانم به آلمان رفته بود و برایم از شرایط آن‌جا تعریف می‌کرد؛ از این که یک کارمند ساده می‌تواند با حداقل حقوق ماهیانه ظرف چند ماه به راحتی صاحب یک خودروی صفر روز شود. حالا بماند که یک کارمند معمولی و بالارده در یکی از شرکت‌های مهندسی، می‌تواند با کم‌تر از یک‌سال کار کردن، یکی از جدیدترین مدل‌های مرسدس‌بنز، بی‌ام‌و و آئودی را بخرد. ماشین‌هایی که برای من و شما وسوسه‌ برانگیز هستند و اکثر ما ایرانی‌ها از تجربه‌ی رانندگی لذت‌بخش با چنین ماشین‌های جذابی محروم هستیم!

شنیدن قصه‌ی خرید آسان خودرو در فرنگ و شنیدن خبر گرانی‌های پشت‌سر هم ماشین در ایران مرا دقایقی به فکر واداشت. همین شد که دست به قلم شدم و خواستم یک مقایسه‌ی خیلی ساده از شرایط خرید ماشین در ایران و آلمان بنویسم.

با یک جستجوی ساده در گوگل، متوجه می‌شویم که حداقل حقوق یک شهروند آلمانی حدود ۱۵۰۰ یورو در ماه است؛ این یعنی اگر یک کارمند ساده‌ کم‌تر از ۵ ماه به پولش دست نزند، می‌تواند جدیدترین مدل ساندرو استپ‌وی را با قیمت ۶.۹۹۰ یورو (حدود ۳۳ میلیون تومان) بخرد. حالا اگر بیاییم دستمزد پایه‌ی اعلام شده‌ی ۹۲۹ هزار و ۹۳۱ تومانی توسط وزارت کار را درنظر بگیریم، یک کارمند ساده در ایران باید بجای ۳۳ میلیون تومان برای خرید مدل جدید ساندرو استپ‌وی، ۵۵ میلیون تومان برای تهیه‌ی مدل قدیمی‌تر هزینه کند! نکته‌ی جالب اینجاست که برای خرید همان مدل قدیمی‌تر این ماشین با میزان درآمد گفته شده، بجای ۵ ماه به ۵ سال زمان نیاز است؛ یعنی کارمند ساده‌ی داستان ما باید از امروز کار کند و به پول خود دست نزند تا شاید در سال ۱۴۰۱ صاحب ساندرو استپ‌وی مدل قدیمی و از رده‌خارج بازار جهان شود.

خب این شرایط آرمان‌گرایانه بود، چراکه به خاطر هزینه‌های سنگین زندگی یک کارمند نمی‌تواند برای چند سال پولش را برای خرید یک ماشین جمع کند. بنابراین بیاییم انتظارمان را با نگاهی واقع‌بینانه کم کنیم و حداقل خودروی صفر ارزان‌قیمت در ایران را درنظر بگیریم؛ پراید! پراید صفر در بازار امروز با قیمت بیشتر از ۲۱ میلیون تومان به فروش می‌رود. کارمند ساده‌ی داستان ما بازهم به بیش از ۲۲ ماه زمان (عمر) نیاز دارد تا بتواند یک پراید صفر بخرد. تمام این شرایط برای وقتی است که شخص به درآمد خود اصلا دست نزند و ماشین هم در این مدت زمان گران نشود تا بعد چند سال شاید این کارمند بتواند صاحب پایین‌ترین ماشین صفر در بازار شود.

پراید طراحی ۳۷ سال پیش است. ما برای ماشین تقریبا ۴۰ ساله، ۲۱ میلیون تومان هزینه میکنیم که برای خرید همین ماشین با حقوق گفته شده به ۲ سال عمر و پس‌انداز حقوق نیاز است!

اگر دلار را ۴ هزار تومان فرض کنیم و هزینه‌ی تعرفه‌ها را صفر درنظر بگیریم، ما می‌توانستیم با کم‌تر از ۶۰ میلیون تومان صاحب ماشین‌های برند، روز و شیکی مثل تویوتا یاریس و هیوندای اکسنت شویم، نه این که با همین قیمت مجبور شویم به سراغ خرید ماشین‌های قدیمی و مونتاژ داخل مثل دنا و ساندرو برویم. هرچند ماه یک‌بار همین ماشین‌ها هم گران می‌شوند و بعد از آن می‌شنویم که این گرانی خیلی هم طبیعی است!

البته این گرانی فقط مختص ماشین‌های داخلی نیست؛ چراکه ماشینی مثل مازراتی گیبلی مدل ۲۰۱۴ حدود ۶۵ هزار دلار (۲۶۰ میلیون تومان) قیمت دارد. این در حالی است که یک ایرانی برای خرید همین ماشین باید یک میلیارد تومان بیشتر از قیمت واقعی این ماشین هزینه کند! گویا هرچه مدل ماشین بالاتر می‌رود، قیمت آن تصاعدی بیشتر می‌شود. اینجاست که می‌فهمیم انیشتین چه زیبا گفت: تصاعد هشتمین شگفتی دنیاست! اگر این دانشمند فقید هم اکنون زنده بود و قیمت ماشین های بازارمان را می‌دید، احتمالا به خاطر گفتن چنین جمله قشنگی به خودش حسابی افتخار می‌کرد!

به هرحال می‌توانست یک شوخی خنده‌دار باشد یا یک جوک کوتاه در یکی از هزاران کانال‌ تلگرامی ولی حالا تبدیل به واقعیت تلخ برایمان شده: ما در ایران با کم‌ترین حقوق، گران‌ترین ماشین‌های دنیا را می‌خریم! اما ایرادی ندارد، اگر روزی توریستی را دیدید که به شما گفت، این‌ها چه ماشین‌های قدیمی، تکراری و ناشناخته‌ای هستند که در شهرتان سوار می‌شوید؟ در جواب بگویید، ماشین‌های ما را دست کم نگیر؛ این‌ها گران‌ترین ماشین‌های دنیا هستند!

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

۹۷ دیدگاه
  1. مصطفی

    بسیار مطلب خوبی بود.
    بلایی که سر ما آوردن مثل جریان غورباقه و آب جوش است، قطعا وضعیت مردم ما حق الناسی به گردن مسئولین است که روزی باید جوابگو باشند…

  2. امیر محمد دهقانی

    گریه داره ,گریه داره !

  3. کیوان

    الحمدو لله

  4. کیوان

    بد بختیم دیگه . ولی اشکال نداره عوضش بهشت میریم .

  5. Mostafa

    بسیار عالی،تشکر از آقای شاهسون

  6. مهدی

    چی میشه کرد الان باز همه چیز گران تر شد
    قانون نداریم
    همش شده کلاه برداری و اختلاص
    اگر ماشین های خوبی بودند هیچی کلی پول بابتش دور میریزیم آخرش چند سال برات کار می‌کنه خیلی زود خراب میشه باید بفروشیم.واقعا متاسفم

  7. رضا

    تازه این معادلات وقتی درست از آب در میاد که بعد از اون ۲۲ ماه یا ۵ سال قیمت همونطور ثابت مونده باشه که عملا نمیمونه…پی اصولا برنامه ریزیتو ایران معنی نداره… فقط اونی که میتونه باید بخره اونیم که نمیتونه کلا نباید بخره… خیلی قانون ساده و جالبیه… و جالبتر اینه که همه میدونن کی به کیه و هیچ کس هیچ کاری نمیکنه. کافیه یه بار برای همیشه همه این سیستم رو تحریم کنن … فقط یه بار درست تا معنای ورشکستگی رو مزه کنن…

  8. ///mahdispd

    واقعا عالی بود اقا خشایار من اینچنین مطالبی رو زیاد تو سایت چرخان خونده بودم و اینکه میبینم دیجی کالا مگ هم ب لطف شما داره اعتراض به این ظلمو شروع میکنه خیلی خوشحالم.

  9. کیومرث

    دمت گرم خیلی پستت عالی بود هزار لایک هم کمه واسش

  10. پویا رحیمی

    تاسف تاسف تاسف
    واسه همینه که جوون های ما دارن یکی یکی از کشور فرار میکنند. اقایون اون بالا نشستند و حواسشون به اینده کشور نیست چرا باید یه پراید از رده خارج رو ۶۰۰۰ دلار بخریم در حالی که همین ماشین رو با قیمت ۹۲۹ دلار صادر میکنند؟! متاسفم واسه مسولین بی کفایت که جز اختلاس به فکر هیچ چیزی نیستند. همینارو بری ببینی بچه هاشون یا آمریکا زندگی میکنند یا کشور های اروپایی با بهترین ماشین و خونه
    اینارو میگن سر مردم بدبختمون رو شیره بمالن متاسفم متاسف

  11. Iman

    با نخریدن این ماشین ها میتونیم یک ضربه یا تلنگری بخوره به طراحان و سازنده ها

  12. امین

    ممنون از دل و جرات دیجی کالا و نویسنده که همچین مطلبی رو تو همچین سایت معتبری گذاشتند.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه