۵ دلیل برای اهمیت زیاد مشخصات رم کامپیوتر

۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
رم کامپیوتر

رم از جمله قطعات بسیار مهم کامپیوتر است که معمولا بعضی کاربران توجه زیادی به آن نشان نمی‌دهند. رم تقریباً در تمامی کارهایی که انجام می‌دهید، به نحوی دخیل است. فرقی نمی‌کند در حال انجام امور اداری باشید، از گیمینگ لذت می‌برید یا حتی فقط در حال وبگردی باشید، رم می‌تواند این تجربه را برای شما بسیار لذت‌بخش‌تر کند.

هنگامی که صحبت از رم به میان می‌آید، قبل از اینکه نگران شوید، باید چند نکته را بدانید. اول، باید بدانید که سیستم شما از چه نوع رم استفاده می‌کند و حداکثر سرعت و ظرفیتی که با سیستم شما سازگار است، چقدر است. هنگامی که این موارد را فهمیدید، می‌توانید با توجه به نیازهای خود، بررسی کنید که چه نوع رم برای کامپیوتر شما مناسب‌تر است. در ادامه به ۵ دلیل مهم برای اینکه باید به مشخصات رم کامپیوتر توجه کنید، می‌پردازیم. اما قبل از شروع، ابتدا باید مفاهیم و اصطلاحاتی را توضیح دهیم.

اصطلاحات و مفاهیم کلیدی مربوط به رم کامپیوتر

سرعت (مگاهرتز یا MT/s)

هر دو واحد مگاهرتز و MT/s برای اندازه‌گیری سرعت انتقال داده (سرعت رم) استفاده می‌شوند. به زبان ساده، هر چقدر مقدار مگاهرتز یا MT/s بالاتر باشد، رم شما می‌تواند انتقالات داده بیشتری را در هر ثانیه انجام دهد که در نهایت منجر به پردازش کلی سریع‌تر می‌شود. به شرط آن که ظرفیت کافی رم نیز داشته باشید، قادر خواهید بود کارهای بیشتری را در زمان کوتاه‌تری انجام دهید.

ظرفیت (گیگابایت)

در رم‌های امروزی، ظرفیت هر ماژول معمولا ۸ یا ۱۶ گیگابایت است، هرچند اخیراً شاهد ظرفیت‌های بسیار بالاتری نیز بوده‌ایم. این ظرفیت به شما امکان می‌دهد تا فایل‌های موقت خود را در رم ذخیره کنید. به زبان ساده، هرچه ظرفیت کلی رم شما بیشتر باشد، پردازنده می‌تواند همزمان به فایل‌های بیشتری دسترسی داشته باشد بدون اینکه نیاز به خواندن از حافظه داخلی سیستم باشد. اگر متوجه کندی رایانه خود هنگام انجام چند کار همزمان شدید، به احتمال زیاد از تمام رم خود استفاده کرده‌اید و ممکن است به ظرفیت بیشتری نیاز داشته باشید.

تاخیر رم (CL)

در این مورد هرچقدر میزان تاخیر رم کمتر باشد، طبیعتا بهتر است. CL تعداد چرخه‌های کلاک است که رم برای دسترسی به یک مجموعه داده به آن نیاز دارد. برای مثال، یک کیت رم که برای اجرای CL16 پیکربندی شده است، ۱۶ چرخه کلاک برای شروع دسترسی به داده نیاز دارد، در حالی که یک کیت CL14 تنها به ۱۴ چرخه نیاز خواهد داشت. در نتیجه اگر این موضوع برای شما اهمیت دارد، باید به دنبال رم کامپیوتر با تاخیر پایین‌تر بگردید.

سرعت بوت شدن سیستم

رم کامپیوتر

هنگامی که کامپیوتر را روشن می‌کنید، به طور معمول تعداد قابل توجهی از برنامه‌ها به طور همزمان بارگذاری می‌شوند. اگرچه می‌توانید از طریق تنظیمات سیستم، بارگذاری برخی برنامه‌ها هنگام روشن شدن کامپیوتر را غیرفعال کنید، اما سیستم عامل به هر حال راه اندازی خواهد شد و این امر به حافظه کافی نیاز دارد. بنابراین، تأمین حافظه کافی برای عملکرد روان سیستم عامل و برنامه‌ها ضروری است. علاوه بر این، هرچه سرعت حافظه سیستم شما بیشتر باشد، عملکرد کلی کامپیوتر نیز سریع‌تر خواهد بود.

ادیت عکس و ویدیو

رم کامپیوتر

ویرایش عکس و ویدیو می‌تواند فشار زیادی به رم شما، و همچنین سایر قطعات مانند CPU و GPU شما وارد کند. ظرفیت رم بیشتر به شما امکان می‌دهد تا فایل‌های بیشتری را برای دسترسی سریع‌تر ذخیره کنید. عوامل زیادی در این امر دخیل هستند، اما اگر می‌خواهید چندین کلیپ ویدیویی ۴K را در یک ویدیو واحد ویرایش کنید یا عکس‌های با وضوح بالا را ویرایش کنید، این امر فشار زیادی به رم شما وارد می‌کند. ۱۶ گیگابایت ممکن است استاندارد باشد، اما برای کارهای پیچیده‌تر، احتمالاً به حداقل ۳۲ گیگابایت برای شروع نیاز خواهید داشت.

گیمینگ

مشابه با روشن کردن کامپیوتر، بازی‌ها نیز در هنگام اجرا، وظایف متعددی را به طور همزمان بارگذاری می‌کنند. این وظایف شامل بارگذاری عناصر بازی مانند بافت‌ها، نورپردازی، محیط‌ها و موارد بسیار دیگر می‌شود. در طول زمان بازی، این عناصر به طور مداوم در حافظه بارگذاری و تخلیه می‌شوند. هر چه سرعت انجام این فرآیند در کامپیوتر شما بیشتر باشد، تجربه روان‌تری هنگام بازی خواهید داشت. در حالی که باید مطمئن شوید که رم کامپیوتر کافی دارید، همچنین باید از سریع بودن و داشتن زمان تأخیر کم آن نیز اطمینان حاصل کنید.

بهتر شدن وب‌گردی

امروزه اکثر افراد در هنگام مرور اینترنت، تب‌های متعددی را به طور همزمان باز می‌کنند. داشتن حافظه رم بیشتر به شما امکان می‌دهد تا به راحتی بین تب‌ها جابجا شوید و حتی از برنامه‌های دیگر نیز به طور همزمان استفاده کنید. هر چه سرعت جابجایی بین این موارد بیشتر باشد، کارایی شما نیز افزایش می‌یابد. میزان حافظه رم مورد نیاز شما به نیازهای فردی شما بستگی دارد، اما ظرفیت بیشتر به شما امکان می‌دهد تا اطلاعات بیشتری را به طور همزمان در حافظه نگه دارید. در ضمن باید خاطرنشان کنیم مرورگرها معمولا فشار زیادی به رم وارد می‌کنند و بنابراین اگر همواره تب‌های زیادی در مرورگر شما باز می‌مانند، بهتر است از ظرفیت بالا برای رم کامپیوتر بهره ببرید.

مولتی‌تسکینگ

فرض کنید بخواهیم همزمان بسیاری از کارهای ذکر شده را انجام دهیم. در این صورت، برای ذخیره سازی حجم بالای فایل‌های موقتی که توسط برنامه‌ها و نرم‌افزارهای مختلف ایجاد می‌شوند، به بیشترین مقدار رم (RAM) ممکن نیاز خواهیم داشت. همچنین باید اطمینان حاصل کنیم که به این فایل‌های موقتتی با بالاترین سرعت ممکن دسترسی پیدا کنیم. بدین معنا که به ظرفیت رم (معمولاً ۱۶ تا ۳۲ گیگابایت برای اکثر کاربران) و بالاترین سرعت کلاک (بر حسب مگاهرتز یا MT/s) و پایین‌ترین زمان تأخیر CL که سیستم ما توانایی پشتیبانی از آن‌ها را دارد، نیاز خواهیم داشت. ترکیب این سه مورد باعث می‌شود تا فرآیند مولتی‌تسکینگ ما تا حد امکان روان باشد.

سخن پایانی

در دنیای ایده‌آل، همه ما دوست داریم رم با ظرفیت ۶۴ گیگابایت یا بیشتر و فرکانس بالای ۹۰۰۰ مگاهرتز و تاخیر CL10 داشته باشیم. اما واقعیت این است که بسیاری از کامپیوترهای شخصی قادر به پشتیبانی از چنین رم‌های نیستند و از طرف دیگر، نیاز هر شخصی هم با دیگری فرق دارد.

اگر از سیستم‌عامل ویندوز استفاده می‌کنید، برای انتخاب بهترین رم سازگار با سیستم خود، ابتدا باید مشخصات مادربورد و پردازنده را بررسی کنید. در لپ‌‌تاپ، باید با جستجوی شماره مدل دستگاه، مشخصات رم سازگار با سیستمتان را بیابید. همچنین ذکر این نکته ضروری است که لزومی ندارد همه افراد بالاترین مدل رم را برای سیستم خود خریداری کنند. تا زمانی که رم کافی و با سرعت مناسب برای نیازهایتان داشته باشید، مشکلی نخواهید داشت. اما اگر به دنبال کمی عملکرد بیشتر و اجرای روان‌تر و سریع‌تر کارهای پیچیده‌تر هستید، ارتقاء رم می‌تواند یک اقدام اولیه عالی باشد.

منبع: XDA

سوالات متداول
آیا رم کامپیوتر واقعا اهمیت زیادی دارد؟
بله و باید به این قطعه کوچک توجه زیادی نشان دهید.
آیا گیمرها هم باید رم مناسبی خریداری کنند؟
حتی برای گیمینگ هم مشخصات رم کامپیوتر نقش مهمی را ایفا می‌کند.
برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه