دلایل ایجاد خشکی چشم در زمستان و راهکارهایی برای درمان آن

۸ آبان ۱۴۰۲ زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
خشکی چشم در زمستان

در صورتی که احساس می‌کنید در فصل زمستان چشم‌هایتان بیشتر از هر زمان دیگری خشک می‌شوند باید بدانید که این اتفاق تنها برای شما رخ نمی‌دهد. خشکی چشم در زمستان اغلب به دلیل شرایط آب و هوایی بادی بیرون رخ می‌دهد. همچنین با کاهش دما، هوا خشک‌تر شده و همین مساله منجر به از دست رفتن رطوبت چشم‌ها و پوست و خشکی آن‌ها می‌شود. خشکی چشم در زمستان با استفاده کردن از هیتر (وسیله‌ی گرمایشی) در فضای داخلی هم تشدید می‌شود زیرا چشم‌ها را در برابر گرمای خشک قرار می‌دهد. در این مطلب به بررسی دلایل تشدید خشکی چشم در زمستان و چگونگی پیشگیری و درمان نشانه‌های آن می‌پردازیم.

دلایل ایجاد خشکی چشم در زمستان

چشم‌ها در فصل زمستان به دلیل ترکیب باد و سرما احساس خشکی بیشتری پیدا می‌کنند. هنگامی که باد در هوای سرد شروع به وزیدن می‌کند اغلب میزان رطوبت کمتری در هوا وجود دارد. همه‌ی این عوامل بر چشم‌ها تاثیر می‌گذارند. اما هنگامی که در فضای بسته هستیم چطور؟ در این شرایط احتمالا از سیستم گرمایشی داخلی استفاده می‌کنید و به صورت مستقیم در مقابل دریچه‌های هوا قرار می‌گیرید که هوای گرم را در منزل، محل کار یا خودرو به جریان در می‌آورند.

تجربیات فضای داخلی و خارجی‌ای که در طول زمستان احساس می‌کنید می‌توانند همان‌طور که باعث خشکی پوست می‌شوند چشم‌ها را هم خشک کنند. در نتیجه خشکی چشم‌ ایجاد می‌شود. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۵ انجام شد حاکی از آن بود که خشکی چشم بیشتر در فصل‌های زمستان و بهار رخ می‌دهد. در مطالعه‌ای دیگر این نتیجه به دست آمد که باد بزرگ‌ترین عامل تحریک کننده‌ی خشکی چشم مرتبط با آب و هوا است. پس از باد، نور خورشید، گرما و هوای سرد عوامل محرک خشکی چشم می‌باشند. ۴۷ درصد افرادی که در این بررسی شرکت کرده بودند باور داشتند آب و هوا بیشترین تاثیر را بر چشم‌های آن‌ها می‌گذارد.

نشانه‌های خشکی چشم در زمستان عبارت‌اند از:

  • تاری دید
  • سوزش یا خارش چشم
  • خشکی چشم
  • خستگی چشم
  • خشک شدن اشک چشم
  • حساسیت به نور
  • دشواری در استفاده از لنزهای تماسی
  • قرمزی چشم
  • آبریزش چشم؛ در اصل حتی با وجود احساس خشکی‌ چشم‌هایتان بیشتر از حد معمول اشک تولید می‌کنند. دلیل این موضوع این است که چشم‌هایتان در حال اذیت شدن هستند و اشک بیشتری تولید می‌کنند.

درمان خشکی‌ چشم در زمستان

درمان خشکی چشم در زمستان

در صورتی که در فصل زمستان دچار خشکی چشم شدید و اندازه‌ی آن بسیار بیشتر از سایر زمان‌های سال بود برای بهبود نشانه‌های خود می‌توانید چند راهکار و درمان خانگی را به کار بگیرید. در ادامه چند ایده برای درمان خشکی چشم فصل زمستان معرفی شده‌اند:

  • استفاده از دستگاه‌های مرطوب‌کننده‌ی فضای داخلی برای ایجاد رطوبت بیشتر در هوا
  • استفاده نکردن از تهویه به ویژه در شب؛ زیرا منجر به ایجاد باد می‌شود که چشم‌ها را اذیت می‌کند.
  • به فضای اطراف منزل، محل کار یا خودروی خود نگاه کنید و منابع گرمایشی یا باد که نزدیک چشم‌هایتان هستند را بررسی کنید. این مساله می‌تواند شامل تهویه‌ی خودرو یا باد سشوار باشد.
  • از کمپرس آب گرم چند بار در روز روی چشم‌هایتان استفاده کنید.
  • به دنبال داروهای اشک مصنوعی بدون نسخه باشید. این قطره‌ها باعث آبرسانی چشم می‌شوند. اشک‌های مصنوعی اغلب حاوی مواد نگه‌دارنده‌ای هستند که ممکن است چشم‌ها را اذیت کند. قطره‌های بدون مواد نگهدارنده چشم‌ها را اذیت نمی‌کنند اما قیمت بالاتری دارند.
  • در صورتی که خشکی چشمتان خیلی آزار دهنده است از پماد استفاده کنید. پمادها پوشش ضخیم‌تری نسبت به قطره‌ها برای چشم ایجاد می‌کنند اما ممکن است به صورت موقت دید را تار کنند. بهتر است شب از آن‌ها استفاده کنید.
  • در صورت استفاده از لنزهای تماسی آن‌ها را تمیز نگه دارید؛ در صورت توصیه‌ی پزشک یا شرکت سازنده لنزهایتان را تعویض کنید و تنها زمانی که دست‌هایتان تمیز است به آن‌ها دست بزنید. ممکن است لازم باشد سیستم نظافت خود را از یک محلول چند منظوره به پاک‌کننده‌ی بر پایه‌ی هیدروژن پراکسید تغییر دهید. همچنین مطمئن شوید لنزهایتان را مطابق دستورالعمل تمیز کرده باشید.
  • از استفاده از قطره‌های چشمی که روی از بین بردن قرمزی چشم تمرکز می‌کنند اجتناب کنید زیرا در صورت استفاده‌ی مداوم می‌توانند قرمزی چشم را بدتر کنند.

جلوگیری از خشکی چشم در زمستان

جلوگیری از خشکی چشم‌ها

در صورتی که می‌خواهید از خشکی چشم در زمستان جلوگیری کنید می‌توانید به وسیله‌ی چند راهکار محیط را برای چشم‌های خود راحت سازید.

  • سعی کنید در مواقع عدم لزوم از وسیله‌ی گرمایشی استفاده نکنید. ممکن است این موضوع در ماه‌های سرد فصل زمستان دشوار باشد اما تا حد ممکن سعی کنید درست مقابل یا زیر وسیله‌ی گرمایشی ننشینید یا نخوابید.
  • از استفاده‌ی طولانی مدت از سشوار اجتناب کنید.
  • کمتر در معرض باد و دود قرار بگیرید؛ زیرا هر دوی آن‌ها می‌توانند چشم‌ها را اذیت کنند.
  • مطمئن شوید که به میزان کافی آب می‌نوشید؛ ممکن است اهمیت این مساله در فصل زمستان کمتر به نظر برسد اما بدن و چشم‌هایتان همچنان در تمام سال به آب‌رسانی نیاز دارند.
  • هنگامی که بیرون از منزل هستید از محافظ چشم مانند عینک آفتابی استفاده کنید. برخی عینک‌های با پوشاندن سرتاسر چشم محافظت بیشتری را هم فراهم می‌کنند.
  • دریچه‌ی سیستم تهویه و گرمایش خودرو را دور از صورت خود قرار دهید؛ در این صورت باد به صورت مستقیم به چشم‌هایتان برخورد نخواهد کرد.
  • در رژیم غذایی خود از روغن ماهی یا روغن بذر کتان استفاده کنیدکه حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. با این کار از نشانه‌های خشکی چشم جلوگیری کرده یا آن‌ها را بهبود می‌دهید. منابع غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ شامل بذر کتان، ماهی روغنی مانند سالمون یا ماهی تن هستند.
  • کمی از خیره شدن به صفحه‌ی وسایل دیجیتال فاصله بگیرید و به خود استراحت بدهید. در طول سرمای زمستان در خانه ماندن برای انجام کار یا تفریحاتی مانند فیلم نگاه کردن ساده‌تر است. در چنین مواقعی باید قانون ۲۰-۲۰-۲۰ را رعایت کنید یعنی هر ۲۰ دقیقه یکبار از اسکرین فاصله بگیرید و به چیزی که در فاصله‌ی ۶ متری (۲۰ فیت) است ۲۰ ثانیه خیره شوید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که راهکارهای درمان خانگی برای خشکی چشم چاره‌ساز نبودند یا متوجه شدید که در حال استفاده از قطره‌ی اشک مصنوعی بیش از ۴ یا ۶ بار در روز هستید باید به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید. پزشکان متخصص چشم انواع مختلفی از درمان از جمله قطره‌های چشم و پلاگ‌های پوکتال را برای حفظ اشک طبیعی چشم پیشنهاد می‌دهند. آن‌ها علاوه بر این می‌توانند نوع خشکی چشم از جمله خشکی چشم تبخیری را تشخیص دهند. این مدل خشکی چشم مخصوصا در زمستان بسیار آزاردهنده است.

پزشک متخصص چشم همچنین می‌تواند تشخیص دهد که آیا خشکی چشم باعث بروز مشکل چشمتان شده یا مساله‌ی دیگری مانند حساسیت یا بیماری سلامتی وجود دارد.

داروهایی که مصرف می‌کنید را با دکتر در میان بگذارید

شما می‌چنین می‌توانید با پزشک متخصص چشم خود درباره‌ی داروهای خاصی که مصرف می‌کنید و باعث تشدید خشکی چشم می‌شوند هم صحبت کنید. داروهای حساسیت مانند آنتی هیستامین، داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون همگی می‌توانند چشم‌ها را خشک کنند.

پاسخ به چند سوال متداول درباره‌ی خشکی چشم

تاثیر زمستان بر خشکی چشم

۱. آیا خشکی‌ چشم‌ها در زمستان تشدید می‌شود؟

برای بسیاری از افراد بله. دلیل این مساله قرار گرفتن در معرض باد و سرما در فضای بیرون و قرار گرفتن در معرض هوای گرم با رطوبت پایین در فضای داخلی است.

۲. آیا نوشیدن آب به بهبود خشکی چشم کمک می‌کند؟

بله آب به همه‌ی اعضای بدن از جمله چشم‌ها کمک می‌کند. علاوه بر این آب رسانی بهتر به چشم‌ها کمک می‌کند اشک بیشتری تولید کنند بنابراین چشم‌ها راحت‌تر خواهند بود.

۳. ویتامین خوب برای چشم‌های خشک کدام است؟

مکمل‌های اسید‌های چرب امگا ۳ می‌توانند به خشکی چشم‌ در برخی افراد کمک کنند. تحقیقات ارزش‌هایی را از ویتامین A ،B12 و D برای چشم‌های خشک پیدا کرده‌اند اما این یافته‌ها هنوز در مراحل اولیه هستند.

۴. آیا خشکی چشم‌ می‌تواند فصلی باشد؟

بله زمستان برای برخی افراد عامل تشدیدکننده‌ی خشکی چشمشان است. فصل بهار هم به دلیل آلرژی ممکن است محرک نشانه‌های خشکی چشم باشد.

در پایان

خشکی چشم یکی از پدیده‌های رایج در فصل زمستان به دلیل ترکیب هوای سرد و بادی آن است. هنگامی که در منزل هستید، گرما و رطوبت پایین منجر به خشکی چشم‌ها می‌شوند. اجتناب یا کاهش استفاده از منابع باد و گرما در نزدیکی چشم می‌تواند به بهبود یا جلوگیری از ایجاد نشانه‌های خشکی چشم کمک کنند.

علاوه بر این می‌توان برای آرام کردن چشم‌ها از قطره‌های اشک مصنوعی بدون نسخه‌ی داروخانه هم کمک گرفت. در صورتی که راهکارهای خودمراقبتی‌تان چاره‌ساز نبودند برای یافتن درمان‌های بهتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. نشانه‌های خشکی چشم در طول سال بسته به آب و هوا متفاوت هستند. اگرچه با انجام کمی تغییرات در روتین روزانه و محیط خانه یا محل کار می‌توانید تا حد زیادی نشانه‌های خشکی چشم را بهبود داده یا از آن‌ها اجتناب کنید. در صورتی که این تغییرات همچنان به خشکی چشمتان کمکی نکردند برای گرفتن بررسی و کمک بیشتر به یک پزشک متخصص چشم مراجعه کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Verywell Health

برچسب‌ها :
دیدگاه شما

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه